Urticaria solara, care mai poarta si denumirea de alergie solara, este o afectiune dermatologica rara.
Urticaria solara se manifesta prin inflamarea pielii, iritatie si roseata, insotite de prurit (mancarime), usturime si senzatie de arsura. In cazuri mai rare, urticaria solara poate fi insotita si de semne si simptome ca dureri de cap, stari de greata si dificultati respiratorii, manifestari specifice organismului la contactul cu un alergen.
Urticaria solara este cauzata de expunerea necontrolata la soare, insa mecanismele exacte ale aparitiei acesteia nu sunt pe deplin elucidate. Astfel, urticaria solara este o reactie alergica a organismului si apare ca urmare a eliberarii histaminei pe pielea umana in urma unei reactii chimice rezultata la contactul pielii cu razele soarelui. Cu alte cuvinte este o reactie de aparare a organismului care produce anticorpi pentru a se feri de razele solare.
Cu toate ca poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, urticaria solara apare cel mai frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani.
Urticaria solara este diferita de eruptia cutanata cauzata de caldura, care este provocata de umiditate. Urticaria solara este un raspuns specific al organismului la contactul pielii cu razele ultraviolete (UV) in sine, mai degraba decat un raspuns la caldura.
In mod normal, pielea care este expusa la soare nu provoaca nicio reactie sau nu reactioneaza sever. Urticaria solara apare de obicei la nivelul pielii care este rar descoperita. De asemenea, poate afecta pielea si prin imbracaminte daca materialul este subtire.
Daca nu este tratata, urticaria solara poate provoca durere si disconfort accentuat.
Ce este urticaria solara?
Urticaria solara este o fotodermoza cu debut brusc, dificil de controlat, care poate afecta pe oricine, fiind mai frecventa la tineri cu varste intre 20 si 40 de ani. Fotosensibilitatea nu este neaparat o cauza, observandu-se ca doar 4% dintre persoanele cu sensibilitate la razele ultraviolete dezvolta urticarie solara.
Semne si simptome
Principalele manifestari ale urticariei solare sunt petele rosiatice pe piele insotite de mancarime, usturime si senzatie de arsura.
De cele mai multe ori, urticaria solara afecteaza zonele pielii care de obicei nu sunt expuse la lumina soarelui. Mai exact, eruptiile nu apar pe maini sau pe fata, cu toate ca aceste zone sunt expuse frecvent la lumina soarelui. Dupa cum mentionam, daca sunteti foarte sensibil la soare, urticaria solara poate aparea si pe zonele pielii acoperite cu haine subtiri.
Aspectul urticariei solare poate varia in functie de sensibilitatea fiecarui individ in parte. Uneori, se pot forma vezicule sau cruste. Cu toate acestea, eruptia cutanata nu lasa cicatrici dupa ce se vindeca.
Daca urticaria acopera o mare parte din piele, pot aparea si alte semne si simptome specifice alergiilor, cum ar fi:
-
tensiune arteriala scazuta (tensiune mica)
-
durere de cap
-
greata
-
respiratie suieratoare
-
respiratie dificila
-
lesin
Aceste semne si simptome de alergie apar de regula daca stati la soare pentru o perioada lunga de timp, timp in care zone mari de piele sunt expuse la soare.
Cu toate ca se intampla extrem de rar, urticaria solara poate provoca si anafilaxie. Anafilaxia este o afectiune care pune viata in pericol si care trebuie tratata de urgenta.
Cauze
Eruptia poate aparea dupa cateva minute de la expunerea pielii la razele UV de la soare. Potrivit specialistilor britanici in dermatologie, urticaria solara poate fi provocata de trei tipuri de lumina UV:
-
ultraviolete cu lungime de unda lunga (UVA)
-
ultraviolete cu lungime de unda scurta (UVB)
-
lumina vizibila (lumina soarelui care nu contine ultraviolete)
Urticaria solara poate aparea si daca:
-
pielea este expusa la surse de lumina artificiala care contin UV
-
pielea este acoperita de imbracaminte subtire prin care poate trece lumina soarelui
Ce cauzeaza reactia?
Cercetarile privind urticaria solara sunt in curs de desfasurare, iar cauza exacta a raspunsului la UV nu a fost stabilita. Cu toate acestea, specialistii sustin ca este un tip de reactie alergica, cunoscuta sub numele de hipersensibilitate alergica.
Ce agraveaza starea?
In cazul anumitor persoane care se confrunta cu urticarie solara, sensibilitatea la o substanta chimica aparuta pe piele ar putea contribui la dezvoltarea reactiei. Substantele care pot provoca sensibilitate sunt:
-
produsele de ingrijire a pielii
-
colorantii
-
cremele de protectie solara
-
detergentii
Evitarea acestor iritanti poate ajuta la reducerea severitatii reactiei. Daca sensibilitatea chimica este cauza principala a urticariei solare, intreruperea utilizarii anumitor produse poate opri dezvoltarea eruptiei cutanate.
Urticarie solara vs eruptie cutanata cauzata de caldura
Eruptia cutanata cauzata de caldura apare in urma infundarii porilor pielii si a acumularii transpiratiei sub haine. Eruptia cutanata cauzata de caldura poate aparea si fara ca pielea sa fie expusa la lumina soarelui.
De exemplu, atunci cand vreme este calda si umeda, eruptia cutanata cauzata de caldura poate aparea pe orice parte a corpului care transpira, in special la nivelul pliurilor pielii. Zonele care pot fi mai expuse riscului de eruptie cutanata cauzata de caldura sunt:
-
zona de sub sani
-
zona inghinala
-
zona axilara
-
interiorul coapselor
Urticaria solara, pe de alta parte, apare doar ca urmare a expunerii la lumina soarelui.
Eruptia cutanata cauzata de caldura poate aparea in orice anotimp. De exemplu, bebelusii pot dezvolta eruptii cutanate cauzate de caldura atunci cand sunt infasurati in paturi. Eruptia cutanata cauzata de caldura dispare de obicei de la sine in cateva zile, in timp ce urticaria solara dureaza de obicei doar cateva ore.
Diagnostic
Pentru a diagnostica urticaria solara, medicul poate folosi urmatoarele teste:
Testare UV
Testarea presupune expunerea unor zone mici de piele la diferite intensitati de lumina UV. Medicul monitorizeaza pielea pentru a vedea daca aparea vreo eruptie cutanata specifica urticariei solare.
Testare cutanata fotopatch
Acest test implica aplicarea pe piele a unor mici plasturi care contin diferiti alergeni. Dupa indepartarea acestora, pielea este expusa la lumina, iar medicul verifica daca a aparut vreo reactie.
Metode de tratament pentru urticarie solara
Urticaria solara poate fi tratata in mai multe moduri, insa cel mai eficient si rapid mod este reprezentat de medicamentele antihistaminice. Acestea au rolul de a anihila histamina produsa de piele si de a inlatura simptomele neplacute intr-un timp relativ scurt.
Un alt tratament al urticariei solare, insa pe termen lung, este desensibilizarea prin fototerapie, mai exact prin expunerea calculata la razele UV. Imunosupresia este o alta metoda de tratament a urticariei solare, insa trebuie avizata de medic si urmata doar pentru o perioada scurta, efectele adverse ale medicamentelor folosite fiind destul de neplacute.
Persoanele care sunt mai predispuse alergiilor alimentare pot dezvolta mai usor urticarie solara. De aceea, specialistii le recomanda acestora sa-si urmareasca dieta si sa elimine acele alimente care pot favoriza si intretine urticaria solara.
Prevenire
Urticaria solara poate fi prevenita, in primul rand, prin evitarea expunerii necontrolate la soare, in special in intervalul 10:00-17:00, atunci cand razele UV sunt violente si foarte nocive. De asemenea, de fiecare data cand se iese din casa este recomandata aplicarea cremelor cu factor de protectie solara, cu precadere pe zonele cele mai expuse.
Totodata, protejarea pielii cu haine lungi, vaporoase, din materiale naturale, de preferinta in, bumbac si matase, poate preveni contactul direct al razelor solare cu pielea. Benefice sunt si umbrelele, parasolarele si palariile cu bor lat. Este foarte important ca expunerea la soare sa se faca treptat. Persoanele cu piele sensibila si cu istoric fotoalergic trebuie sa inceapa procesul inca din primavara.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/skin-disorders/solar-urticaria
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318969