Uretra – ce este, rol, functii in organism, afectiuni

Uretra – ce este, rol, functii in organism, afectiuni Uretra – ce este, rol, functii in organism, afectiuni

Ultima actualizare: 6 septembrie 2023

uretra

Uretra este un tub care transporta urina din vezica urinara spre exterior. La barbati, uretra trece prin prostata si penis, in timp ce la femei, uretra este mult mai scurta. Ea apare din orificiul uretral intern al vezicii urinare, trece sub simfiza pubiana si se deschide in orificiul extern uretral.

Uretra face parte din sistemul urinar. Acest sistem este format din rinichi, vezica urinara, uretere si uretra. Rinichii filtreaza sangele si produc urina, care este un produs rezidual. Cei doi rinichi contin doua uretere care transporta urina in vezica, unde este stocata pana in momentul urinarii. Urina paraseste corpul printr-o gaura aflata la capatul uretrei. Acea gaura din interior spre exterior se numeste meatul uretral. (Termenul „meat” descrie orice deschidere din interior spre exterior.)

Unde este localizata uretra?

Uretra este un tub membranos situat in regiunea pelviana a corpului. Peretii acestui tub sunt subtiri si sunt formati din tesut epitelial, celule musculare netede si tesut conjunctiv.

Uretra are doua tipuri diferite de sfinctere sau muschi. Acestea actioneaza ca niste valve care se deschid sau se inchid. Unul dintre sfinctere este sfincterul uretral intern, care este situat in zona in care uretra paraseste vezica urinara. Exista, de asemenea, un sfincter uretral extern situat in podeaua pelvina. Acesti muschi lucreaza impreuna cu vezica urinara pentru a transporta urina in afara organismului.

 


Despre uretra, informatii generale

Uretra este un tub subtire care se conecteaza la vezica urinara si care are rolul de a transporta urina in afara organismului. La femei, uretra este scurta, avand aproximativ 4 cm lungime, in timp ce la barbati, uretra este mult mai lunga, avand 18-22 cm lungime, deoarece se intinde pe toata lungimea penisului. Pe langa urina, uretra la barbati transporta si materialul seminal.

Anatomia uretrei la barbati

Uretra barbatilor este compusa din trei parti: uretra prostatica, uretra membranoasa si uretra spongioasa. Uretra prostatica porneste de la gatul vezicii urinare si se gaseste in prostata. Aceasta este de obicei cea mai larga parte a uretrei, care apoi se conecteaza la uretra membranoasa, aceasta aflandu-se in diafragma urogenitala.

Uretra membranoasa este, de asemenea, inconjurata de muschiul sfincterian, care retine urina pana in momentul urinarii.

In sfarsit, uretra spongioasa alcatuieste portiunea inferioara a uretrei si are multe subdiviziuni, cum ar fi uretra bulboasa si peniana. Aceasta este cea mai lunga portiune a uretrei si porneste de la diafragma urogenitala pana la varful penisului, unde urina si materialul seminal sunt apoi eliminate din organism.

Naturalis UroSuport Forte este un supliment, un produs natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu infectiile urinare si alte probleme ale tractului urinar sa fie castigata mult mai usor.

Fiecare sectiune a uretrei masculine are propria retea de artere care pastreaza fluxul sanguin. Uretra prostatica foloseste artera vezicala inferioara (care se afla in pelvis in apropierea vezicii inferioare), uretra membranoasa foloseste artera bulbouretrala (situata in bulbul penisului), iar uretra spongioasa foloseste artera pudendala, aflata adanc in pelvis.

Anatomia uretrei la femei

Uretra feminina este putin mai simpla, deoarece este mai scurta. Porneste de la vezica si trece prin podeaua pelvina. Se deschide in zona perineului dupa ce trece prin muschiul sfincterian. La femei, orificiul extern este situat inaintea orificiului vaginal, in vestibulul vaginului.

Cystone este un produs pentru aparatul urinar, care ajuta la mentinerea cailor urinare libere prin continutul de Rubia cordifolia.

Uretra – rol si functii in organism

Principalul rol al uretrei este de a transporta urina din vezica in afara corpului. Acest lucru se produce atunci cand creierul ii transmite vezicii urinare ca este timpul sa se contracte, iar muschiul sfincterului sa se relaxeze, eliberand urina prin uretra.

Acelasi mecanism este folosit la barbati atunci cand ejaculeaza, iar spermatozoizii sunt transportati prin uretra. Principala diferenta dintre urinare si ejaculare este ca ejacularea este controlata de nervii din maduva spinarii, canalele deferente, veziculele seminale si prostata care lucreaza impreuna pentru a inchide orificiul vezicii urinare si pentru a transporta materialul seminal prin penis si uretra.

Uretra – afectiuni, patologii

Uretra poate fi afectata de o serie de probleme medicale.

Infectii urinare

Infectiile urinare sunt foarte frecvente. Infectiile pot afecta sistemul urinar, din care face parte si uretra. In multe cazuri, infectiile urinare apar la persoanele carora li s-a montat un cateter urinar.

W Urinal Akut este un supliment alimentar care contribuie la mentinerea sanatatii cailor urinare si a aparatului urinar, in general.

Uretrita, inclusiv uretrita non-gonococica (NGU)

Uretrita este o inflamatie a uretrei cauzata de obicei de o infectie cu gonoree. In schimb, uretrita non-gonococica este o afectiune provocata de Chlamydia trachomatis sau Mycoplasma genitalium (M. genitalium).

Stricturi uretrale

Stricturile uretrale apar atunci cand o portiune din uretra se ingusteaza din cauza dezvoltarii in grosimea peretelui uretral a unui tesut fibros cicatricial. Aceasta ingustare poate duce la inflamatie (umflarea uretrei), infectii, durere la urinare si dificultati la golirea vezicii urinare.

Fistule uro-genitale

Fistulele vaginale reprezinta conexiuni anormale aparute intre vezica urinara si vagin, continutul din vezica urinara putand ajunge in vagin. Fistula uro-genitala poate fi cauzata de o leziune, nastere, cancer etc.

Leziuni la nivelul uretrei

Aceste leziuni pot aparea in urma unor traumatisme cu obiecte contondente si pot provoca vanatai sau scurgeri de urina in tesuturile din jur.

uretra-leziuni

Cancerul de uretra

Acest tip de cancer este foarte rar.

Persoanele cu uretra deteriorata pot dezvolta anumite complicatii, cum ar fi:

  • infectie
  • sangerare
  • stricturi
  • incontinenta urinara
  • disfunctia erectila

uretra-disfunctie-erectila

Sfaturi pentru sanatatea uretrei

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face este sa beti suficiente lichide, de preferinta apa. De asemenea, este recomandat sa:

  • Nu fumati si nu folositi produse din tutun.
  • Reduceti cantitatea de alcool si cofeina pe care o consumati.
  • Pastrati o greutate corporala sanatoasa.
  • Faceti exercitii fizice regulate.
  • Evitati constipatia.
  • Urinati atunci cand aveti nevoie.
  • Goliti complet vezica atunci cand urinati.
  • Urinati dupa ce faceti sex.
  • Va curatati din fata in spate atunci cand defecati.
  • Purtati lenjerie intima din bumbac.
  • Nu purtati haine stramte (pantaloni).
  • Folositi imbracaminte de protectie atunci cand faceti sport.

In plus, verificati cu medicul ce fel de medicamente, alimente si contraceptive luati daca aveti probleme cu tractul urinar. Unele medicamente si alimente pot afecta sistemul urinar.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/23002-urethra

https://www.verywellhealth.com/urethra-anatomy-4842856