Indulcitorii sintetici sunt frecvent utilizati in industria alimentara atat pentru puterea mare de indulcire, cat si pentru faptul ca nu au calorii sau au mult mai putine calorii decat zaharul. Totodata sunt recomandati in alimentatia diabeticilor pentru proprietatea de a nu creste glicemia, precum zaharul. Cercetari recente arata ca aspartamul, un indulcitor artificial utilizat ca ingredient in bauturi si alimente dietetice, poate creste riscul de anxietate.
Intr-un nou studiu preclinic, desfasurat de cercetatori de la Universitatea de Stat din Florida, SUA, s-a observat ca soarecii de laborator care au fost hraniti cu apa care continea aspartam au dezvoltat comportamente anxioase. Anxietatea a aparut la doze echivalente cu mai putin de 15% din doza zilnica recomandata pentru oameni. Autoarea studiului, dr. Sara Jones a declarat ca “manifestarile specifice anxietatii au fost evidente, lucru complet neasteptat. De obicei, schimbarile in comportament sunt mai subtile”.
Transmitere transgenerationala
Atunci cand este consumat, aspartamul se descompune in acid aspartic, fenilalanina si metanol. Toate aceste trei substante pot avea efecte puternice asupra sistemului nervos central.
Expunerea soarecilor la aspartam a produs, de asemenea, schimbari in exprimarea genelor care regleaza echilibrul de la nivelul amigdalei, o zona a creierului care controleaza anxietatea si frica. Diazepamul, un medicament anxiolitic cunoscut, a ameliorat comportamentele anxioase in cazul soarecilor.
Raportul cerecetatorilor mentioneaza si faptul ca anxietatea, raspunsul la diazepam si modificarile la nivelul amigdalei nu s-au limitat doar la soarecii expusi la aspartam, ci si la urmatoarele doua generatii de soareci, descendente ale soarecilor masculi hraniti cu aspartam. “Extrapoland descoperirile, in cazul oamenilor se poate afirma ca aspartamul, consumat chiar si in dozele recomandate, poate produce modificari neurocomportamentale celor care il consuma, dar si descendentilor acestora”, afirma echipa de cercetatori.
Departe de a fi inofensiv
Autorii studiului planuiesc sa publice si alte date obtinute in urma studiului, care demonstreaza afectarea memoriei la soareci din cauza aspartamului. In cercetari viitoare, echipa spera sa identifice mecanismele moleculare care influenteaza transmiterea efectelor consumului de aspartam intre generatii.
Studiul Universitatii de Stat din Florida se alatura altora, ale caror concluzii sunt ca aspartamul si alti indulcitori fara calorii nu sunt lipsiti de efecte negative asupra sanatatii.
Sursa: Can a Common Artificial Sweetener Fuel Anxiety? (medscape.com)