Ulei de salvie: beneficii, utilizari, efecte adverse

Ulei de salvie: beneficii, utilizari, efecte adverse Ulei de salvie: beneficii, utilizari, efecte adverse

Ultima actualizare: 4 aprilie 2024

ulei-de-salvie

Uleiul esential de salvie a fost folosit timp de secole pentru capacitatea sa de a ameliora inflamatia si stresul, dar si pentru a imbunatati sanatatea mentala si fizica generala. In ultimii ani, beneficiile acestui ulei fantastic au devenit din ce in ce mai cunoscute si apreciate. In plus, a devenit un ingredient folosit tot mai des in aromoterapie si in produsele de ingrijire a pielii.

Romanii si grecii antici au folosit intens efectul calmant al salviei pentru a trata ranile, infectiile bacteriene ale gatului si inflamatiile pielii.

De asemenea, acest ulei este bine cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene. Este folosit in mod obisnuit pentru capacitatea sa de a ajuta la abordarea mai multor afectiuni (cum ar fi durerile in gat) si de a reduce simptomele menopauzei.

Datorita proprietatilor sale calmante si linistitoare, uleiul de salvie poate fi folosit intr-un difuzor de aromoterapie. Cand moleculele de aroma intra in contact cu sistemul olfactiv, acest lucru poate stimula activitatea dopaminei si poate imbunatati starea psihica.


Ce este uleiul de salvie?

Uleiul de salvie are un istoric impresionant in tratarea diverselor probleme medicale. Dupa cum mentionam, acest ulei a fost utilizat pentru a reduce inflamatia si pentru a imbunatati starea psihica si sanatatea fizica generala.

In ultimii ani, acest ulei fantastic a capatat o si mai mare notorietate datorita beneficiilor sale, el fiind folosit acum si in ingrijirea pielii.

Ce beneficii are uleiul de salvie?

Uleiul de salvie are o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi:

  • Are proprietati antioxidante puternice

Daca organismului nu i se ofera protectie impotriva radicalilor liberi, acestia pot provoca anumite afectiuni debilitante.

Antioxidantii joaca un rol vital in combaterea radicalilor liberi si a leziunilor celulare pe care aceste molecule le provoaca. Se speculeaza ca uleiul de salvie poate proteja impotriva radicalilor liberi datorita continutului de acid rozmarinic si carnozic.

Potrivit unui studiu publicat in 2014, uleiul de salvie are proprietati antioxidante care pot proteja organismul impotriva stresului oxidativ.

ulei-de-salvie-antioxidanti

Cercetatorii cred, de asemenea, ca salvia poate contribui la prevenirea unor tulburari grave.

  • Poate imbunatati sanatatea pielii

Unii oameni utilizeaza ulei de salvie ca tratament antiinflamator complementar pentru diferite afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema si acneea. Uleiul de salvie are proprietati antibacteriene care pot ajuta la curatarea suprafetei pielii si, de asemenea, la indepartarea microorganismelor daunatoare.

Salvia are, de asemenea, proprietati antifungice care pot ajuta la tratarea anumitor infectii fungice, cum ar fi „piciorul atletului” (tinea pedis).

  • Poate sustine sanatatea sistemului digestiv

Uleiul de salvie poate ajuta la mentinerea sanatatii sistemului gastrointestinal. De exemplu, realizatorii unui studiu din 2011 au constatat ca salvia poate sustine secretia de bila in sistemul digestiv. Acest lucru ajuta la prevenirea dezvoltarii excesului de acid care poate afecta stomacul si tractul digestiv, ceea ce imbunatateste functionalitatea sistemului digestiv.

ulei-de-salvie-sistem-digestiv

De asemenea, un alt studiu efectuat anterior a descoperit ca uleiul esential de salvie a fost capabil sa amelioreze inflamatia de la nivelul stomacului si tractului digestiv, reducand problemele gastrice si imbunatatind nivelul de confort.

  • Poate actiona ca un dezinfectant natural puternic

Datorita proprietatilor antibacteriene si antifungice, uleiul de salvie poate fi folosit ca un agent eficient de curatare a suprafetelor.

Cercetatorii au investigat aceasta afirmatie si au descoperit ca uleiul de salvie a oferit protectie impotriva infectiilor cu ciupercile Candida albicans si stafilococul auriu. Specialistii au ajuns la concluzia ca uleiul de salvie poate combate tipurile persistente de ciuperci, contribuind in acelasi timp la prevenirea anumitor tipuri de infectii bacteriene.

Potrivit specialistilor, uleiul de salvie contine camfena si camfor, doua componente care anihileaza microbii si care actioneaza ca dezinfectanti naturali eficienti.

  • Poate sustine sanatatea orala

Microbii care formeaza placa dentara pot fi anihilati de uleiul de salvie, datorita proprietatilor antibacteriene ale acestuia.

Un studiu clinic din 2015 a constatat ca apa de gura pe baza de salvie a anihilat bacteriile din specia Streptococcus mutans, despre care se stie ca provoaca aparitia cariilor dentare.

ulei-de-salvie-sanatate-orala

Un alt studiu, de data aceasta realizat in eprubete, a descoperit ca uleiul esential pe baza de salvie a eliminat si a oprit raspandirea ciupercilor Candida.

  • Poate ameliora simptomele menopauzei

Menopauza poate provoca o serie de simptome, cum ar fi iritabilitate, transpiratie excesiva si bufeuri. Acestea sunt cauzate de scaderea naturala a productiei de estrogen. Salvia a fost folosita timp de multi ani in mod traditional pentru a oferi o oarecare ameliorare a acestor manifestari.

Oamenii de stiinta au efectuat cercetari pentru a verifica aceste afirmatii, acestia banuind ca salvia poate contine proprietati asemanatoare estrogenului. Se pare ca salvia se poate lega de anumiti receptori din creier, ameliorand astfel bufeurile si transpiratia excesiva.

  • Poate reduce nivelul zaharului din sange

Cercetatorii au realizat atat studii pe oameni, cat si pe animale, pentru a afla mai multe despre capacitatea salviei de a reduce nivelul de zahar din sange.

De exemplu, in timpul unui studiu efectuat pe sobolani cu diabet de tip 1, cercetatorii au folosit un extract de salvie pentru a reduce nivelul de glucoza din sange, prin activarea unui receptor specific. Extractul de salvie a indepartat excesul de acizi grasi din sange, ceea ce a ajutat la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.

  • Poate reduce nivelul colesterolului „rau”

Exista doua tipuri principale de colesterol: colesterol HDL (lipoproteine cu densitate mare) si colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scazuta).

Se crede ca salvia ar putea reduce nivelul colesterolului LDL, care, daca ajunge sa se acumuleze in artere, ar putea provoca afectiuni grave ale inimii.

Cercetatorii au realizat un studiu la care au participat mai multe persoane ce consumasera ceai de salvie de doua ori pe zi, timp de doua saptamani. Expertii au observat ca ceaiul de salvie a redus atat nivelul colesterolului LDL, cat si pe cel al colesterolului total. In acelasi timp, a crescut si nivelul colesterolului HDL (care mai poarta si denumirea de colesterol „bun”).

ulei-de-salvie-colesterol

De asemenea, au fost publicate destul de multe studii pe oameni, care demonstreaza si capacitatea salviei de a reduce nivelul colesterolului.

  • Poate ameliora diareea

Potrivit unui studiu realizat in India, salvia a actionat ca un remediu natural pentru ameliorarea diareii.

Cercetatorii au efectuat atat studii in vivo, cat si in vitro, rezultatele sugerand ca extractul de salvie nu numai ca a ajutat la reducerea activitatii spasmodice a intestinului, dar a fost si capabil sa inhibe motilitatea intestinala.

Moduri de utilizare

Uleiul de salvie are o multime de intrebuintari, de la ingrijirea pielii si pana la dezinfectarea suprafetelor. Acestea fiind spuse, uleiul de salvie poate fi folosit:

  • Ca remediu in aromoterapie

Datorita aromei erbacee, uleiul de salvie poate fi folosit intr-un difuzor de aromoterapie, creand o stare de calm excelenta pentru starea psihica.

Pentru a va bucura de acest beneficiu al uleiului de salvie, puteti adauga cateva picaturi de ulei de salvie in difuzor, lasand aroma sa placuta sa cuprinda treptat intreaga camera.

ulei-de-salvie-utilizare

  • Ca solutie de ingrijire a parului

Aplicarea uleiului esential de salvie poate imbunatati aspectul parului.

Pentru a crea o masca de par, amestecati ulei de salvie cu un alt ulei esential la alegere si aplicati-l cu grija pe par, lasandu-l sa actioneze nu mai mult de 20 de minute inainte de a-l clati.

Ca alternativa, puteti pune cateva picaturi de ulei de salvie direct in sampon si sa va spalati parul ca de obicei.

Reactii adverse posibile

Femeile insarcinate sunt sfatuite sa nu foloseasca ulei de salvie fara a se consulta in prealabil cu un specialist deoarece, atunci cand este utilizat in cantitati mari, poate cauza contractii uterine.

De asemenea, specialistii recomanda ca persoanele cu epilepsie sa nu foloseasca ulei de salvie.

 

Referinte:

https://nikura.com/blogs/essential-oils/benefits-and-uses-of-sage-oil

https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/sage-essential-oil.html

https://www.purodem.com/unlocking-the-aromatherapy-benefits-of-sage-oil/

https://www.puristry.com/blogs/the-routine/5-full-body-benefits-from-sage-oil