Ulei de musetel: proprietati si recomandari de utilizare

Ulei de musetel: proprietati si recomandari de utilizare Ulei de musetel: proprietati si recomandari de utilizare

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

ulei-musetel

Musetelul este una dintre cele mai vechi plante medicinale, cu numeroase intrebuintari mai ales in medicina alternativa. Floarea de musetel (Matricaria chamomilla) contine o gama variata de compusi biologic activi, cum ar fi terpenoidele si flavonoidele.

Preparatele pe baza de musetel, printre care ceai de musetel si ulei de musetel, se utilizeaza in mod obisnuit pentru ameliorarea simptomelor unor game variate de afectiuni, cum ar fi rinita alergica, inflamatiile, insomnia si tulburarile menstruale, spasmele musculare, ulcerele, tulburarile gastrointestinale, durerile din reumatism si chiar hemoroizii. Uleiul esential se mai foloseste si in cosmetica si aromaterapie.


Ulei de musetel – ce este si cum se obtine?

Din florile uscate ale plantei de musetel se obtine ulei de musetel. Aceasta planta, cunoscuta in special pentru proprietatile sale de ameliorare a simptomelor gastrointestinale, este folosita de secole intregi in scopuri medicinale. Pentru a se obtine ulei de musetel, distilarea cu aburi este principala metoda folosita. Florile uscate sunt incalzite, iar vaporii emanati sunt colectati pe un suport de sticla. Ulterior, acest suport este „spalat” de un val de apa distilata (lipsita de particule si alte impuritati), care se colecteaza intr-un recipient spalat. Pentru a se obtine ulei de musetel, apa este eliminata din recipientul final prin procesul de decantare, obtinandu-se uleiul pur.

Genera Gel intim musetel curata delicat zona intima, are un pH natural de 4,5 si este testat dermatologic. Produsele pentru igiena intima din gama Genera contin tensioactivi delicati ce indeparteaza impuritatile in cel mai delicat mod cu putinta, precum si un pH fiziologic ideal pentru femei, dar si pentru barbati. 

 

Ulei de musetel – proprietati si beneficii

Exista mai multe beneficii asociate folosirii de ulei de musetel. In randurile urmatoare, ne vom limita la cele mai importante, punand accent strict pe beneficiile folosirii de ulei de musetel, si nu pe cele ale ceaiului de musetel. Exista diferente majore intre ulei de musetel si ceaiul obtinut din florile acestei plante, principala fiind ca in ulei de musetel se gaseste o concentratie cu mult mai mare de compusi fitochimici cu activitate biologica.

Proprietati antiinflamatorii

In ulei de musetel putem gasi o concentratie de 1-2% de uleiuri volatile, inclusiv alfa-bisabolol, matricina si oxizi A si B. Studii efectuate pe voluntari uman au demonstrat ca flavonoidele din ulei de musetel reusesc sa patrunda in straturile profunde ale pielii, sustinand utilizarea sa drept agent antiinflamator topic. Efectele antiinflamatorii ale folosirii de ulei de musetel implica, din cate se pare, inhibarea eliberarii de prostaglandina E si atenuarea activitatii enzimei COX-2.

Proprietati anticancerigene

Apigenina este unul dintre constituientii bioactivi ai musetelului. Studii in vitro asupra multor modele preclinice de cancer de piele, prostata, san si cancer ovarian au demonstrat faptul ca in anumite conditii celulele canceroase tratate cu ulei de musetel isi inhiba cresterea. In alt studiu relativ recent, s-a observat ca extractul de ulei de musetel provoaca efecte minime de inhibitie asupra cresterii celulelor normale, dar reduce semnificativ viabilitatea celulelor tumorale.

Amelioreaza simptomele racelii comune

Raceala comuna (rinofaringita virala acuta) este o afectiune respiratorie destul de frecventa. In aceasta privinta, studiile indica faptul ca inhalarea de vapori emanati de ulei de musetel pare sa ajute la ameliorarea simptomelor racelii, cum sunt congestia nazala, rinoreea, durerea in gat.

Eficient pentru ameliorarea simptomelor de hemoroizi

Baia de sezut cu ulei de musetel amelioreaza disconfortul asociat cu prezenta hemoroizilor, mai ales in cazul celor externi. Atat sub forma de ulei de musetel, cat si sub forma de unguent, pare sa existe o imbunatatire a simptomelor asociate.

Amelioreaza simptomele asociate anumitor afectiuni gastrointestinale

In mod traditional, musetelul se foloseste pentru ameliorarea afectiunilor gastrointestinale, cum ar fi tulburarile digestive, spasmul, colicile, stomacul deranjat, flatulenta excesiva, ulcerele sau iritatia gastrointestinala, balonarea si meteorismul abdominal. S-a observat un efect de relaxare, in urma administrarii de ulei de musetel, a musculaturii care asigura miscarile intestinale. In aceeasi masura, administrarea de ulei de musetel poate ajuta si la reducerea aciditatii gastrice, chiar daca nu la fel de eficient precum alternativele farmacologice.

ulei-de-musetel

Util pentru tratarea si gestionarea eczemei

Lotiunile topice cu musetel, printre care si ulei de musetel, s-au dovedit a fi eficiente in tratarea si gestionarea simptomelor eczemei atopice. Folosirea topica de unguente cu musetel sau chiar de ulei de musetel poate avea o eficienta comparabila cu cea a cremelor cu hidrocortizon 0,25% (eficacitate comparabila de 60%). Aceste rezultate sunt certificate prin studii randomizate, care au fost efectuate pe grupuri controlate tratate cu crema cu hidrocortizon, cu crema care contine extract de musetel si un grup tratat cu o substanta placebo. Dupa 2 saptamani de tratament, s-a observat faptul ca persoanele care au folosit crema cu musetel au avut simptome imbunatatite.

Promoveaza inducerea somnului si ameliorarea simptomelor de anxietate

In mod traditional, preparate din musetel precum ceaiul si uleiul esential au fost folosite foarte mult timp pentru a trata insomnia si a induce senzatia de calm, liniste. Pe scara larga, musetelul se considera a fi un tranchilizant usor, care promoveaza somnul. Efectele sedative se considera a se datora apigeninei, care se leaga de receptorii cerebrali ai benzodiazepinei.

Sustine si accelereaza vindecarea ranilor

Eficacitatea utilizarii topice a musetelului (sub forma de unguente si ulei de musetel) pare a se concretiza si in accelerarea epitelizarii pielii ranite si uscarii ranilor. De asemenea, s-a observat faptul ca prezinta si activitatea antimicrobiana, prevenindu-se astfel suprainfectarea. Exista mai multe studii care sugereaza musetelul promoveaza o vindecare a ranilor mult mai rapida decat corticosteroizii, dar sunt necesar studii suplimentare si mult mai extinse.

Ulei de musetel – recomandari privind utilizarea

Uleiul de musetel se utilizeaza fie pentru uz intern, fie pentru uz extern. Exista formule speciale, si este important sa tineti cont de acest lucru. Pentru uz extern, se aplica pe suprafata pielii, iar pentru uz intern, pot fi adaugate cateva picaturi in ceai sau chiar in apa. Uleiul esential poate fi folosit cu recipiente speciale pentru aromaterapie.

Ulei de musetel – contraindicatii

Nu foarte multe persoane sunt sensibile la musetel, dar exista si cazuri in care pot aparea reactii alergice. Persoanele sensibile la ambrozie, crizanteme sau alti membri ai familiei Compositae, sunt mult mai predispuse sa dezvolte alergii de contact la musetel. Musetelul se considera a fi sigur, in general, dar uleiul de musetel nu ar trebui utilizat de catre femeile insarcinate sau copii cu varsta sub 6 ani, si nici in cazul alergiilor la musetel.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/natural-beauty/aromatherapy/chamomile-oil-uses-and-benefits/

https://www.doterra.com/US/en/blog/spotlight-roman-chamomile-oil

https://www.healthline.com/health/chamomile-oil

https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-chamomile-oil-for-skin-health-and-hair/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Genera Gel intim musetel 300ml  281210

    Genera Gel intim cu musetel X 300 ml

    Pentru igiena intima ai nevoie de produse special adaptate acestei zone sensibile, care sa ingrijeasca pielea, sa curete cu blandete si sa-ti ofere o senzatie de confort care dureaza intreaga zi. Produsele…