Ulei de masline pe stomacul gol: beneficii si recomandari

Ulei de masline pe stomacul gol: beneficii si recomandari Ulei de masline pe stomacul gol: beneficii si recomandari

Ultima actualizare: 7 iulie 2023

Consumul unei lingurite de ulei de masline in fiecare dimineata, pe stomacul gol, s-a dovedit a avea numeroase beneficii pentru sanatate. Nu este vorba neaparat despre consumul de ulei de masline ca parte a rutinei de dimineata, ci si de consumul lui in general, ca aliment care face parte din dieta zilnica. De fapt, acest aliment este parte integranta esentiala a unei diete ce promoveaza sanatatea cardiovasculara, reducerea nivelurilor de colesterol si starea generala de bine: dieta mediteraneana. Prin urmare, specialistii in nutritie recomanda consumul regulat, in fiecare zi, al acestui produs deosebit de bogat in grasimi sanatoase si polifenoli benefici.

Farmacistii Catena recomanda Crema antirid restructuranta Rich, de la Rilastil, o crema cu textura bogata, conceputa pentru prevenirea si tratarea semnelor de imbatranire a tenului.

In ultimii ani, comunitatea stiintifica si-a indreptat serios atentia asupra beneficiilor (in)directe pe care consumul anumitor alimente, si in special plante, il are asupra organismului. In general, oamenii au devenit mai atenti la impactul pe care regimul alimentar il are asupra sanatatii, mai atenti la provenienta alimentelor, caloriile pe care le contin si macronutrientii aferenti. Circula si zvonul conform caruia consumul de ulei de masline dimineata, pe stomacul gol, are beneficii semnificative asupra sanatatii. Intr-adevar, acest lucru este adevarat! Dar care sunt beneficiile, de fapt, pe care consumul de ulei de masline pe stomacul gol le are asupra sanatatii generale?

Cu ce beneficii vine consumul de ulei de masline pe stomacul gol?

Inainte de toate, trebuie cunoscut faptul ca studiile stiintifice vorbesc mai ales despre consumul de ulei de masline extravirgin, nerafinat, obtinut prin procese care nu dauneaza compusilor de natura fitochimica pe care ii contine. Beneficiile consumului de ulei de masline, atat dimineata, cat si in orice alt moment al zilei, se datoreaza compusilor biologic activi pe care ii contine, dar si macronutrientilor esentiali, cum ar fi grasimile polinesaturate sanatoase. Aportul extraordinar de polifenoli si antioxidanti, de grasimi sanatoase si acizi grasi esentiali, fac ca acest tip de ulei sa fie considerat de unii chiar un „aliment minune”, foarte benefic pentru sanatatea generala.

Sustine sanatatea sistemului digestiv si reduce inflamatia

Conform studiilor, consumul de ulei de masline dimineata poate regla productia de acid gastric, aspect foarte benefic in cazul persoanelor care sufera de gastrita, de exemplu. Avand si un efect antiinflamator, ajuta la ameliorarea simptomelor asociate in mod obisnuit gastritei, cum ar fi si arsurile la stomac, refluxul sau meteorismul. Grasimile polinesaturate formeaza un fel de „strat” care poate proteja mucoasa stomacului de actiunea sucului gastric.

Consumul de ulei de masline eficientizeaza procesul de digestie si, in unele cazuri, amelioreaza simptomele constipatiei. Acest lucru se datoreaza faptului ca uleiul contine grasimi sanatoase, acizi grasi mononesaturati, care accelereaza tranzitul bolului alimentar. Efectul antiinflamator al consumului de ulei de masline se datoreaza unui antioxidant puternic numit oleocanthal, care se gaseste intr-o concentratie foarte mare in extractele de masline. 

Ajuta la reglarea glicemiei si sustine sanatatea cardiovasculara

Studiile Asociatiei Americane de Diabet au indicat ca uleiul de masline poate fi foarte eficient si in reglarea glicemiei, prin reducerea raspunsului glicemic ca urmare a consumului anumitor tipuri de alimente. Acest beneficiu este esential in gestionarea diabetului de tip 2. Multe studii demonstreaza faptul ca uleiul de masline poate imbunatati sensibilitatea la insulina.

Persoanele care urmeaza o dieta mediteraneana, din care uleiul de masline este parte integranta zilnica, au un risc mult mai scazut de a dezvolta afectiuni cardiovasculare si diabet. Continutul ridicat in acizi grasi polinesaturati si mononesaturati, sanatosi pentru organism, fac ca uleiul de masline sa asigure un aport adecvat al acestor macronutrienti, manifestand si un efect protector impotriva afectiunilor de natura inflamatorie.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Benefic pentru sanatatea parului si a pielii

Uleiul de masline este foarte bogat in vitamina K si E, ambele esentiale pentru a avea un par si o piele sanatoase. Deoarece uleiul de masline extravirgin contine cantitati mai mari ale acestor vitamine, dar si al altor compusi esentiali, se recomanda consumul acestui tip de ulei de masline si nu al celui virgin sau rafinat. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, esentiali pentru ca organismul sa faca fata atacului radicalilor liberi care duc la imbatranirea pielii, aportul adecvat de ulei de masline, in fiecare zi, asigura imbunatatirea arsenalului antioxidant al organismului.

Aliat in lupta impotriva obezitatii si scaderea in greutate

Consumul de ulei de masline dimineata, pe stomacul gol, asigura un aport optim de grasimi si calorii sanatoase. Desi este deosebit de caloric, uleiul de masline nu contine „calorii goale”, ce sunt lipsite de valoare nutritionala. Bineinteles, nu ar trebui sa inlocuiasca micul-dejun, insa se considera ca acest aport caloric, sub forma grasimilor sanatoase, poate reduce senzatia falsa de foame resimtita peste zi, precum si poftele alimentare. Asadar, este un aliat de nadejde in lupta impotriva obezitatii si in incercarea de a slabi sanatos.

Sustine integritatea si sanatatea microbiomului intestinal

Sanatatea intestinala este deosebit de importanta. Conform specialistilor in domeniu, consumul de ulei de masline extravirgin are efecte benefice si asupra microbiomului intestinal: bacteriile care colonizeaza intestinele. Nu este vorba doar despre asigurarea unei digestii optime, intrucat sanatatea intestinului si microbiomului intestinal poate afecta intregul organism.

Conform mai multor studii, s-a observat ca un aport zilnic ulei de masline, in special dupa repaus alimentar, poate ajuta microbiomul intestinal prin reducerea numarului de bacterii patogene, stimularea si sustinerea dezvoltarii bacteriilor bune, precum si prin stimularea biosintezei de acizi grasi cu efecte antiinflamatorii. Implicit, sustine sanatatea sistemului imunitar.

Promoveaza sanatatea cognitiva si functiile creierului

Consumul de ulei de masline dimineata, pe stomacul gol, asigura un aport adecvat de grasimi, despre care se stie ca au un rol important in biosinteza hormonilor si in biosinteza membranelor celulare. Aceste grasimi sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii creierului si functionarea sa normala. Conform studiilor, consumul regulat de ulei de masline poate scadea incidenta bolilor neurodegenerative, cum este Alzheimerul.

Eficient pentru constipatie si starile de balonare

Datorita beneficiilor majore pe care le are asupra sanatatii tractului gastrointestinal, consumul de ulei de masline poate preveni si chiar trata starile de constipatie si balonarea. Compusii din uleiul de masline au efecte antiinflamatorii si, de asemenea, eficientizeaza pasajul intestinal al alimentelor consumate. Cu toate acestea, datorita potentialului efect laxativ, consumul uleiului de masline dimineata, pe stomacul gol, ar trebui limitat la 1-2 lingurite.

Ulei de masline pe stomacul gol – contraindicatii

In general, consumul de ulei de masline, in cantitati moderate, este benefic pentru oricine. Din aceste motive, nu exista contraindicatii, desi trebuie avut in vedere faptul ca este un produs cu un continut ridicat de calorii si grasimi. Asadar, este vorba despre moderatie, iar dimineata 1-2 lingurite de ulei de masline ar trebui sa fie indeajuns. De-a lungul zilei, consumul de ulei nu ar trebui exagerat, ci limitat la doar cativa stropi pentru a asezona anumite mancaruri. Persoanele care sufera de diabet si hipercolesterolemie ar trebui sa limiteze, in general, consumul de lipide si alimente bogate in grasimi.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8424077/
  2. https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil
  3. https://www.iliada.co.uk/news/benefits-of-drinking-olive-oil-in-the-morning/
  4. https://lapanzaoliveoil.com/blogs/news/drinking-olive-oil-everything-you-need-to-know
  5. https://gentwenty.com/benefits-of-drinking-olive-oil-in-the-morning/

 

Farmacistul Catena va recomanda: