Uleiul de in se obtine din seminte de in macinate si presate. Beneficiile principale ale uleiului de seminte de in includ reducerea inflamatiei, prevenirea bolilor de inima si reducerea riscului de cancer.
In acest articol veti descoperi care sunt beneficiile posibile pentru sanatate, impreuna cu efectele secundare de care trebuie sa fiti constient si masurile de precautie pe care trebuie sa le luati cand includeti ulei de seminte de in in dieta.
Ce este uleiul din seminte de in?
Uleiul din seminte de in provine din seminte de in coapte, pe care producatorii le preseaza la rece pentru a extrage uleiul.
Uleiul de seminte de in este disponibil in magazine atat sub forma de capsule, cat si sub forma lichida. Uleiul obtinut din seminte de in contine un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA). Organismul foloseste ALA din uleiul de in convertindu-l, in cantitati mici, in alti acizi grasi, cum ar fi acidul docosahexaenoic si acidul eicosapentaenoic. Acizii grasi omega-3 sunt vitali pentru sanatatea fizica si psihica a unei persoane.
Uleiul din seminte de in nu contine aceiasi nutrienti ca samanta intreaga. De exemplu, semintele de in contin fibre, magneziu si vitamina B, nutrienti care nu se mentin in uleiul de in.
Ulei de in – valori nutritionale si compozitie
La o portie de 10 g de seminte de in (1 lingura), avem urmatoarele valori nutritionale:
-
Calorii: 55
-
Apa: 7%
-
Proteine: 1,9 grame
-
Carbohidrati: 3 grame
-
Zahar: 0,2 grame
-
Fibre: 2,8 grame
-
Greutate: 4,3 grame
-
Carbohidrati si fibre
-
Semintele de in sunt compuse din 29% carbohidrati, dintre care 95% sunt fibre.
Asta inseamna ca au un continut scazut de carbohidrati digerabili neti – cantitatea totala de carbohidrati minus cantitatea de fibre.
Semintele de in contin fibre, proteine, aminoacizi, acizi grasi omega-3, vitamine si minerale precum vitamina B1, cupru, magneziu si fosfor, dar si alti compusi esentiali pentru buna functionare a organismului, cum ar fi:
– lingnani (actioneaza ca antioxidanti si fitoestrogeni);
– fitosteroli (cu efecte in scaderea colesterului);
– acid ferulic (antioxidant care poate preveni mai multe boli cronice).
Farmacistii Catena recomanda Omega 3-6-9 vegetal de la Naturalis, o combinatie de patru uleiuri vegetale reprezinta o sursa de acizi grasi nesaturati cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular (usurarea circulatiei sangvine, mentinerea presiunii arteriale normale), precum si a metabolismului si sanatatii pielii, parului si unghiilor.
Beneficiile consumului de ulei de in
Uleiul din seminte de in contine multi compusi activi despre care se crede ca ofera beneficii, inclusiv:
-
acizi grasi omega-3;
-
proteine de calitate, care pot reduce factorii de risc ai bolilor de inima;
-
fibre care previn problemele digestive si constipatia;
-
compusi fenolici (lignani), care pot preveni cancerul;
-
minerale, inclusiv calciu si magneziu.
Desi oamenii de stiinta au efectuat mai multe cercetari pentru semintele de in decat pentru uleiul de in, unele studii asupra uleiului arata rezultate promitatoare, cum ar fi faptul ca:
Amelioreaza diareea si constipatia
Un studiu publicat in 2015 in Journal of Ethnopharmacology a demonstrat ca uleiul de in este eficient in prevenirea atat a diareei, cat si a constipatiei. Astfel, uleiul de in sustine sistemul digestiv in diverse moduri. Uleiul de in actioneaza ca lubrifiant pentru colon, oferind astfel o ameliorare naturala a constipatiei.
Ajuta la pierderea in greutate
Uleiul din seminte de in lubrifiaza colonul si, prin urmare, actioneaza ca laxativ natural. Utilizarea uleiului din seminte de in mentine functionarea corecta a sistemului digestiv. Astfel, va ajuta corpul sa se detoxifice si sa scape de kilogramele in plus.
Indeparteaza celulita
Un al beneficiu al uleiului de in este ca ajuta la combaterea celulitei in mod natural. Pe masura ce imbatranim, productia de colagen scade in corpul nostru. Aceasta problema poate fi remediata prin introducerea in dieta a uleiului din seminte de in.
Ajuta la combaterea cancerului
In domeniul prevenirii cancerului, uleiul de in este un produs respectat, inclus in diverse tratamente naturiste. Studiile au demonstrat ca dezvoltarea tumorilor mamare poate fi prevenita prin consumul acestui ulei. Uleiul de seminte de in contine ALA, care este esential in combaterea liniilor celulare in cancerul de san, prin modificarea cailor de semnalizare. Nu numai ca impiedica dezvoltarea celulelor canceroase, dar induce si apoptoza, care le ucide.
Imbunatateste sanatatea inimii
Este evident ca prin consumul alimentelor care contin o cantitate mare de acid alfa-linolenic, cum ar fi uleiul de in, se poate ajuta la prevenirea bolilor de inima. Unele studii sugereaza, de asemenea, ca persoanele care includ o cantitate mare de ALA in dieta lor sunt mai putin predispuse la un atac de cord fatal. Studiile demonstreaza si ca femeile care consuma o cantitate mare de ALA (aproximativ 15 grame pe zi) isi reduc riscul de a avea un stop cardiac brusc.
Reduce eczemele
In zilele noastre, eczemele au devenit o afectiune dermatologica foarte frecventa, manifestata prin mancarimi, piele rosie sau uscata, care poate crapa sau la suprafata careia se pot forma vezicule. In uleiul de seminte de in se gasesc acizi grasi care imbunatatesc textura si elasticitatea pielii. Astfel, uleiul de seminte de in este, fara indoiala, una dintre cele mai bune alegeri cand vine vorba de combaterea problemelor pielii, cum ar fi eczema.
Scade nivelul de colesterol
ALA prezent in uleiul de in converteste DHA si EPA in organism. Astfel, ajuta la reducerea nivelului de colesterol si, prin urmare, previne diverse alte boli care apar din cauza nivelului ridicat de colesterol din organism.
Par si piele sanatoase
Daca doriti sa aveti par, piele si unghii sanatoase, includeti in dieta o lingura de ulei de in. Grasimile ALA prezente in uleiul de seminte de in furnizeaza vitamina B si grasimi, ceea ce reduce descuamarea si uscarea. In plus, ajuta la vindecarea afectiunilor pielii, precum rozaceea si acneea. 1-2 linguri pe zi va pot hidrata cu adevarat parul si pielea. De asemenea, aveti optiunea de a-l combina cu uleiuri esentiale si de a-l folosi ca hidratant pentru piele.
Simptomele menopauzei
S-a dovedit ca lignanii prezenti in uleiul de in au anumite beneficii pentru femeile aflate la menopauza. Este poate cel mai bun inlocuitor pentru terapia hormonala. Acest lucru se datoreaza faptului ca lignanii au proprietati estrogenice. Aceasta proprietate a uleiului de in ajuta la reducerea riscului de osteoporoza. De asemenea, ajuta femeile sa-si mentina ciclul menstrual regulat. Pentru a profita de aceste beneficii, folositi 1 lingura de ulei de in in smoothie-ul de la micul dejun.
Doza zilnica recomandata
Pentru uleiul de in nu exista specificatii privind doza standard. Doza recomandata variaza in functie de producator.
Uleiul de seminte de in este disponibil ca ulei utilizat in prepararea alimentelor si in suplimentele alimentare. Iata cateva modalitati de utilizare:
-
folositi uleiul in salata sau in sosuri reci;
-
adaugati in suc, shake-uri sau smoothie-uri.
A nu se utiliza la prajire sau coacere. Cand este expus la caldura, acest ulei poate produce substante chimice nocive.
Aplicati-l local sau adaugati-l in crema preferata, pentru a hidrata pielea si a o mentine sanatoasa.
Folositi uleiul pe par pentru a stimula cresterea si a conferi stralucire podoabei capilare.
Ulei de in – contraindicatii
Potrivit Centrului National pentru Sanatate Complementara si Integrativa, in general puteti sa consumati in siguranta ulei de seminte de in, in cantitati limitate.
Nu exista suficiente informatii privind consumul uleiului de seminte de in in timpul sarcinii sau alaptarii.
Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (FDA) nu a reglementat uleiul de seminte de in ca supliment alimentar.
In cazul celor care doresc sa foloseasca ulei de seminte de in pentru o anumita afectiune, cel mai bine este sa discute mai intai cu un medic, pentru a se asigura ca nu exista posibile interactiuni cu medicamentele sau tratamentele actuale.
Un medic poate recomanda ca pacientul sa intrerupa administarea semintelor de in cu cateva saptamani inainte de o interventie chirurgicala.
Ulei de in – reactii adverse
Reactii adverse minore sunt posibile in functie de doza si de reactia fiecarei persoane. Efectele adverse posibile includ:
-
gaze intestinale;
-
balonare;
-
diaree.
https://www.lybrate.com/topic/flaxseed-oil-benefits-and-side-effects
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323745#how-to-use
https://www.verywellhealth.com/flaxseed-oil-health-benefits-how-to-use-and-cautions-4178046