Apartinand unui copac vesnic verde care creste in Asia si America de Sud, cuisoarele au proprietati biologice interesante. Frunzele, mugurii florali si fructele copacului sunt folosite pentru a produce ulei de cuisoare, care este utilizat pe scara larga in aromaterapie. Cuisoarele (Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata, Syzygium aromaticum) sunt unele dintre cele mai valoroase condimente, folosite, de secole, si in scopuri medicinale.
Cuisoarele sunt eficiente in calmarea durerii si au proprietatile antiinflamatoare si antibacteriene. Desi cercetarile asupra efectelor acestei plante asupra sanatatii raman limitate, cuisoarele si uleiul de cuisoare sunt, in general, prezentate ca remedii naturale pentru tratarea diferitelor afectiuni.
Cuisoarele sunt, in prezent, cultivate in mai multe parti ale lumii, in zonele ecuatoriale si tropicale, indeosebi in Africa si Asia. Din bobocii de flori ai copacului Eugenia caryophyllata este extras ulei de cuisoare, bogat in multi compusi volatili care ii confera aroma puternica.
Arborele inalt, cu tulpina subtire, vesnic verde, poate atinge 20 de metri. La maturitate, infloreste rar, intrucat mugurii (sub forma unor cuie mici, pusi la uscat dupa recoltare) sunt cultivati pentru obtinerea cuisoarelor.
Recoltarea cuisoarelor se face in momentul in care mugurii sunt de culoare roz si ating aproximativ 0,5-1 cm. Dupa uscare, acestia devin maro. Florile arborelui apar ca mici clopotei alb-rosu, fiind grupate in buchetele.
Arborele ajunge la maturitate la aproximativ 20 de ani de la cultivare, producand cuisoare (cu un gust picant si dulce) timp de 50 de ani.
Cuisoarele se afla pe prima pozitie in cadrul listei cu produse antioxidante. Potrivit scalei ORAC – „oxigen radical absorbance capacity”/capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi ai oxigenului - pudra de cuisoare atinge o valoare de 314.446 unitati/100g.
Planta reprezinta una dintre cele mai bogate surse de compusi fenolici, cum ar fi eugenol, acetat de eugenol si acid galic, avand un mare potential pentru aplicatii farmaceutice, cosmetice, alimentare si agricole.
Cum se obtine uleiul de cuisoare
La inceputul sezonului ploios, apar muguri lungi. Recoltarea are loc in timpul sezonului uscat, cand mugurii de cuisoare s-au transformat din verde in roz si au atins o lungime de cel putin 2 cm. Recoltarea este un proces complex si delicat, care dureaza, in general, intre 4 si 6 luni. Dupa recoltare, mugurii sunt uscati la soare inainte de procesare.
Extractia uleiului de cuisoare poate fi realizata prin utilizarea solventilor chimici de uz alimentar sau a extractiei supercritice CO2, dar cea mai comuna metoda este distilarea cu abur.
Mugurii sunt maruntiti inainte de distilare pentru a sparge celulele oleaginoase si a mari suprafata zonei de material pentru o mai mare usurinta a eliberarii uleiului. Distilarea dureaza intre 8 si 24 ore, uleiul esential rezultat fiind un lichid incolor pana la galben pal, care miroase caracteristic, asemenea mugurului in forma sa bruta.
Pentru a calma rapid mancarimea si iritatia pielii in caz de intepaturi de insecte (tantari, capuse, pureci, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista RepelX Gel intepaturi insecte. Uleiul de cuisoare din compozitie are proprietati antiinflamatorii. Produsul mai contine si uleiuri de Litsea cubeba, Menta, Neem, Muscata, Wintergreen si Lemongrass, care se absorb rapid la nivelul pielii si care au un miros discret si placut.
Ulei de cuisoare - beneficii pentru sanatate
Trateaza indigestia
Uleiul de cuisoare este unul dintre cele mai vechi remedii impotriva problemelor legate de stomac si digestie. Eugenolul din uleiul de cuisoare ajuta la tratarea problemelor gastrice (indigestie, aciditate, arsuri la stomac) si este eficient impotriva raului de miscare si sughitului.
Recomandare de consum: mestecati, pur si simplu, cateva cuisoare sau adaugati-le in ceaiurile pe care le consumati zilnic. De asemenea, in ceai puteti adauga si ulei de cuisoare, pentru si mai multe beneficii.
Alunga durerile de cap
Uleiul de cuisoare este un excelent analgezic. Flavonoidele din compozitia uleiului de cuisoare vin cu proprietati antiinflamatorii si efect de calmare a durerilor de cap.
Recomandare de consum: amestecati patru picaturi de ulei de cuisoare cu sare si aplicati pe frunte pentru o reducere imediata a durerii de cap.
Protejeaza ficatul
Cantitatea mare de antioxidanti din compozitia uleiului de cuisoare asigura protectie organelor interne, in special ficatului, ferindu-l de efectele radicalilor liberi.
Intareste imunitatea
Un sistem imunitar puternic tine la distanta mai multe probleme de sanatate. Sustinerea imunitatii cu ajutorul alimentatiei este esentiala. Uleiul de cuisoare, prin proprietatile sale antioxidante, contribuie la intarirea sistemului imunitar si la protejarea acestuia de bacterii si virusuri. De asemenea, uleiul de cuisoare imbunatateste sistemul imunitar prin cresterea numarului de celule albe (leucocite) din sange in organism.
Vindeca si previne acneea
Recunoscut pentru proprietatile antibacteriene si antiseptice, uleiul de cuisoare indeparteaza bacteriile care cauzeaza acneea. Eugenolul reduce inflamatia si roseata.
Recomandare de consum: Amestecati cateva picaturi de ulei esential de cuisoare cu uleiul de ingrijire utilizat zilnic sau adaugati ulei de cuisoare in crema hidratanta obisnuita. Evitati asocierea produselor cosmetice cu ulei de cuisoare daca va confruntati cu piele sensibila.
Previne imbatranirea tenului
Aplicarea uleiului de cuisoare imbunatateste circulatia sangelui, ceea ce confera pielii un aspect intinerit si radiant, prevenind aparitia ridurilor. Se pun cateva picaturi de ulei de cuisoare in serul facial sau in crema hidratanta utilizata zilnic si se aplica pe pielea curatata, pe timp de noapte, inainte de culcare.
Trateaza matreata
Uleiul de cuisoare contine proprietati anti-fungice si anti-microbiene, acest lucru ajutand la combaterea matretii si prevenirea senzatiei de mancarime. Pentru a calma un scalp uscat si iritat, cu matreata, adaugati 10-12 picaturi de ulei de cuisoare in samponul obisnuit si folositi-l pentru a va spala parul.
Contraindicatii privind utilizarea uleiului esential de cuisoare
Pentru a testa daca utilizarea uleiului de cuisoare este sigura pentru dumneavoastra, va recomandam sa verificati daca, la aplicarea de ulei de cuisoare, pe o portiune mica de piele, apar anumite iritatii. Daca observati roseata, mancarime sau umflaturi, nu utilizati ulei de cuisoare pentru aplicare locala.
Alergie
Desi rare, este posibil sa aveti reactii alergice la ulei de cuisoare sau la componentele sale. Tineti cont de urmatoarele simptomele ale anafilaxiei, o reactie alergica, potential amenintatoare de viata:
-
eruptii cutanate sau urticarie, care dau senzatia de mancarime;
-
dificultati de respiratie;
-
respiratie suieratoare sau tuse;
-
senzatie de sufocare sau probleme la inghitire;
-
tulburari digestive precum varsaturi, diaree sau crampe abdominale;
-
senzatie de lesin.
Interactiuni medicamentoase
Evitati sa utilizati ulei de cuisoare daca luati oricare dintre urmatoarele tipuri de medicamente:
-
anticoagulante;
-
inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAO);
-
inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS).
Probleme de sanatate
Evitati sa utilizati ulei de cuisoare daca:
-
ati suferit, recent, o interventie chirurgicala majora;
-
aveti ulcer peptic;
-
aveti o tulburare de coagulare a sangelui, cum ar fi hemofilia.