Catina este un produs natural care poate fi folosit cu succes intr-o varietate de scopuri, inclusiv ca remediu pentru mentinerea frumusetii, revitalizarea si hidratarea pielii, unghiilor si parului. Uleiul de catina, denumit si “aurul lichid” in tari precum Tibet, Mongolia si China, este de departe cel mai pretios extract al acestei plante cu nenumarate beneficii pentru piele, dar si pentru sistemul imunitar, sistemul cardiovascular si ficat. Uleiul de catina este unul printre cele mai utilizate uleiuri in tratamentele naturiste si in cosmetica, datorita proprietatilor sale terapeutice pentru sanatate si frumusete iesite din comun.
Uleiul de catina este cel mai bogat produs natural in carotenoide, dupa uleiul de palmier. Studii facute de-a lungul anilor au scos in evidenta mai multe proprietati exceptionale ale uleiului de catina. Astfel, s-a constatat ca uleiul de catina are actiuni antiinflamatorii, antibacteriene si sedative. De asemenea, uleiul de catina contine o cantitate importanta de serotonina. Aceasta substanta ce are rolul de a proteja organismul impotriva infectiilor si a grabi vindecarea ranilor sau a arsurilor.
Cum se obtine uleiul de catina
Uleiul de catina se obtine cel mai des prin procesul mecanic de presare la rece, fie din pulpa fructelor, fie din semintele lor. Ambele tipuri de ulei de catina sunt asociate cu o serie de beneficii importante pentru sanatate si frumusete deopotriva.
Ce contine uleiul de catina
Uleiul de catina este foarte bogat din punct de vedere al compozitiei. Acesta contine:
-
antioxidanti: flavonoide (quercetina), fenoli, catechine si taninuri;
-
minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, sulf, seleniu, cupru si zinc;
-
vitamine: vitamina C cu un continut mai mare decât cel al portocalelor, vitaminele B1, B2, B6, B9 (folate), A, E, D, K si P;
-
acizi grasi Omega 3, Omega 6, Omega 7 si Omega 9, catina fiind probabil singura planta din lume care asigura toti acizii de tip Omega;
-
acizi grasi nesaturati: acid linoleic si acid alfa-linoleic (ALA) care nu pot fi produsi de corpul uman din cauza lipsei anumitor enzime;
-
carotenoizi, pigmentii care confera culoare fructelor de catina;
-
aproximativ 18 aminoacizi.
Beneficii ulei de catina pentru piele
Uleiul de catina este indicat in prevenirea imbatranirii premature.
Farmacistii Catena recomanda: Coenzima Q10 in ulei de catina Forte Plus de la Hofigal creste rezistenta organismului la stres si la efort, alunga oboseala si revigoreaza intreg organismul, protejandu-l totodata impotriva procesului de imbatranire precoce.
Produsele cosmetice care contin ulei de catina sau extract de catina au efect de anti-imbatranire si de regenerare a tenului, avand de asemenea rolul de a preveni oxidarea cauzata de poluare la nivelul pielii.
De asemenea uleiul de catina contine substante active care stimuleaza refacerea colagenului si previne depigmentarile provocate de imbatrinire inhiband procesele de degradare a elasticitatii pielii si aparitia ridurilor. Uleiul de catina mai are si rol terapeutic. Daca ai o problema precum psoriazisul, arsuri solare, sau chiar dermatite, poti folosi uleiul de catina pe post de tratament.
In urma studiilor s-a descoperit ca uleiul de catina are si alte efecte pozitive pentru organismul uman. Bogat in antioxidanti naturali, acest tip de ulei poate imbunatatii starea generala de sanatate a unei persoane prin ameliorarea problemelor, de la afectiuni cardiovasculare la afectiuni ale sistemului nervos.
Uleiul de catina HOFIGAL este un concentrat natural polivitaminic care tonifica si revigoreaza organismul si asigura contributia optima de fitonutrienti necesara dietei. Printre altele, uleiul de catina Hofigal, sursa naturala polivitaminica, participa la detoxifierea organismului, hraneste celula hepatica, sprijina sanatatea inimii si reprezinta un bun protector coronarian, reducand nivelul de lipide si trigliceride din sange, fortifica peretii vaselor de sange, ajuta la inlaturarea starii de oboseala.
Amestecul de nutrienti, antioxidanti, vitamine si minerale face din uleiul de catina unul dintre cele mai sanatoase uleiuri vegetale ale zilelor noastre. Iata câteva dintre multele beneficii ale uleiului de catina pentru sanatate: Ajuta la slabit – acizii grasi sanatosi din uleiul de catina transmit creierului comanda de a nu mai inmagazina grasime in tesuturi. Previne dementa si maladia Alzheimer – continutul bogat de vitamina B12 ajuta la mentinerea functiilor cognitive, iar acizii grasi omega 3 ajuta creierul sa ramâna functional la vârste inaintate. Ajuta la vindecarea ulcerului si refluxului gastroesofagian – uleiul de catina calmeaza mucoasele iritate de acizii din stomac si ajuta in tratarea constipatiei, stomacului deranjat sau a dispepsiei. Protejeaza ficatul – Studii recente arata ca uleiul de catina actioneaza ca un puternic hepatoprotector, reducând concentratiile de toxine din ficat.
Uleiul de catina - efect hidratant asupra pielii
In general, pielea reprezinta partea corpului cea mai expusa, iar efectele acestei expuneri pot fi observate destul de usor. Imbatranirea si lipsa stralucirii sunt doar doua exemple in acest sens. Uleiul de catina poate fi folosit pentru a avea in continuare o piele stralucitoare si frumoasa.
Acesta poate fi aplicat usor pe suprafata pielii pentru a o hidrata, facand-o astfel mai elastica si oferindu-i totodata protectie impotriva razelor solare foarte periculoase. Uleiul de catina patrunde usor in piele si previne pierderea apei de la nivelul epidermei, aceasta devenind mai ferma.
Uleiul de catina ajuta la vindecarea ranilor
Gratie acidului Omega 7, uleiul de catina stimuleaza procesul regenerativ al epidermei, promovând vindecarea taieturilor fara formarea de cicatrici, sau chiar si a escarelor, leziuni dezvoltate in urma imobilizarii la pat o perioada lunga de timp. Uleiul de catina mai are si rol terapeutic. Daca ai o problema precum psoriazisul, arsuri solare, sau chiar dermatite, poti folosi uleiul de catina pe post de tratament. Uleiul de catina are efecte pozitive si asupra pielii cu semne de imbatranire prematura, deshidratata sever sau suferind de arsuri, psoriazis sau eczeme, intrucat o revitalizeaza in profunzime si ajuta la tratarea acestor afectiuni. Fiind un antioxidant grozav, ce ne protejeaza de razele ultraviolete si efectele nocive ale poluarii, uleiul de catina poate fi aplicat ca atare, chiar si inainte de hidratarea cu o crema de zi. Uleiul de catina patrunde repede in piele, deci poate fi intrebuintat cu succes si de persoanele cu pielea mixta, insa trebuie sa ai grija, intrucat poate pata hainele.
Uleiul de catina - protejeaza pielea de razele soarelui
Protejeaza pielea de razele soarelui. Protectia impotriva razelor UVA si UVB se datoreaza in special continutului mare de vitamina C (aproximativ 695mg/100g) care se regaseste in uleiul de catina. Calmeaza iritatiile si arsurile minore. Cu proprietati antiinflamatoare si regeneratoare, catina grabeste procesul de reinnoire celulara, refacând bariera lipidica de la suprafata epidermei. Uleiul poate fi aplicat local, pe arsuri provenite atât in urma radioterapiei, cât si a expunerii la soare.
Uleiul de catina - poate preveni si trata acneea
Pacientii cu acnee inregistreaza un nivel scazut de acid linolenic la suprafata epidermei, se arata in cadrul mai multor studii. Uleiul de catina contine acid linolenic si poate stimula functionarea normala a glandei sebacee, reglând totodata productia naturala de sebum. Omega 3 este un antioxidant puternic ce se regaseste in catina, iar betacarotenul (provitamina A) ingrijeste pielea la nivel profund, fiind recomandat in special tenurilor afectate de acnee sau dermatite
Uleiul de catina si efectul antirid
Avand rolul de a stimula producerea colagenului, uleiul de catina te ajuta sa pastrezi aspectul tanar al pielii. Ridurile si lasarea pielii nu vor mai fi o problema atunci cand vei folosi frecvent ulei de catina. Cu rol antioxidant puternic, vitamina C din uleiul de catina protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi care imbatrânesc aspectul pielii. Fosfolipidele si glicolipidele hidrateaza si catifeleaza, in timp ce acidul palmitic si stearic formeaza o bariera la suprafata cu rol de protectie. Intr-un studiu efectuat pe un grup restrâns de persoane, aplicarea locala timp de 7 saptamâni a unei solutii formate din apa si ulei de catina a dus la obtinerea unor rezultate mai bune privind elasticitatea pielii comparativ cu grupul placebo.
Beneficii uleiul de catina pentru sanatate
- Profilaxia infectiilor. Uleiul de catina este o sursa de vitamine si minerale, in mod special vitaminele A, C, E si beta-caroten, flavonoide si alti compusi bioactivi. Catina stimuleaza sistemul imunitar si poate preveni deficitul de vitamina A din organism. In plus, are actiune antibacteriana si inhiba multiplicarea stafilococilor si a altor tipuri de bacterii. Aceste efecte sunt foarte importante dupa o iarna lunga, in tratamentul racelilor, simptomelor febrile, epuizarii dar si in perioadele de convalescenta.
- Prevenirea aterosclerozei si a tulburarilor cardiace. Uleiul de catina contine acizi grasi nesaturati care sunt importanti pentru echilibrarea sintezei de prostaglandine. Prostaglandinele regleaza tensiunea arteriala si mentin echilibrul dintre sare si apa in organism, iar rolul acestora a fost subliniat in diverse cercetari stiintifice.
Datorita beneficiilor substantelor active din spirulina si catina, suplimentul alimentar pe baza de spirulina si extract de catina de la Dacia Plant reprezinta o optiune recomandata persoanelor care se confrunta cu starile de slabiciune specifice asteniei si avitaminozelor.
Actiune antitumorala. Actiunea antitumorala a catinei a fost demonstrata in cadrul mai multor cercetari stiintifice realizate pe animale. Rezultatele au confirmat ca sucul de catina are un efect mai puternic in prevenirea formarii tumorilor comparativ cu solutiile de acid ascorbic si apa pura.
- Efect de regenerare. Aceasta calitate a catinei a fost descoperita in timpul experimentelor care au implicat bolnavi cu diverse tipuri de defecte ale pielii. S-a demonstrat ca acest fruct stimuleaza vindecarea in cazul colitei, eroziunilor colului uterin, ale stomacului, ulcerului duodenal precum si in cazul arsurilor care afecteaza mucoasele. De asemenea, catina creste viteza de vindecare a ranilor si inflamatiilor (precum escarele de exemplu).
Datorita incredibilei sale bogatii in vitamina A, uleiul de catina este un adevarat elixir de sanatate pentru ochi. Catina mareste acuitatea vizuala, combate oboseala globilor oculari si incetineste vizibil evolutiile bolilor de ochi.
Beneficii - uleiul de catina in curele de slabire
Folosit cu regularitate, in salate sau alte preparate, insa fara a depasi o lingura pe zi, uleiul de catina accelereaza procesele de ardere a grasimilor, fiind indicat adesea de nutritionisti in curele de slabire.
Uleiul de catina - contraindicatii
Sarcina si alaptare Nu exista destule studii care sa arate ca uleiul de catina ar fi sigur pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, asa ca nu este indicata folosirea lui in aceste situatii. Bolile sângelui Uleiul de catina poate incetini timpul de coagulare al sângelui atunci când este consumat ca medicament. Persoanele care au probleme vasculare si care pot suferi sângerari ar trebui sa evite consumul intern de ulei de catina alba. Tensiune arteriala Uleiul de catina scade tensiunea arteriala, de aceea, persoanele hipotensive ar trebui sa evite consumul intern.