Ulcer varicos: cauze, factori de risc si tratament

Ulcer varicos: cauze, factori de risc si tratament Ulcer varicos: cauze, factori de risc si tratament

Ultima actualizare: 19 mai 2023

ulcer-varicos

Ulcerul varicos, cunoscut si sub denumirea de ulcer de staza venoasa sau ulcer venos, este de fapt o rana care se vindeca mai greu decat ar fi normal. Apare pe fondul unor problemele ale fluxului sangvin – insuficienta venoasa cronica, fiind, de regula, localizat la nivelul gambei. Simptomele unui ulcer varicos includ durere, furnicaturi, mancarimi, umflaturi la nivelul zonei afectate (edeme), secretii purulente, cu miros neplacut. De asemenea, pielea din jurul acestor rani se poate intari, suprainfecta, fiind intotdeauna nevoie de ajutor de specialitate. Femeile sunt mai afectate, spre deosebire de barbati. Venele contin mici valve ce ajuta sangele sa circule, insa la unele persoane, afectiunile venoase pot afecta functionarea lor. Din fericire, modificarile stilului de viata pot reduce riscul de ulcer varicos – renuntarea la fumat, mentinerea greutatii ideale, miscarea fizica regulata, purtarea ciorapilor compresivi, managementul corect al diabetului. Pentru stabilirea diagnosticului de ulcer varicos, medicul va realiza mai intai un examen fizic, recomandandu-se si alte investigatii.


Ulcer varicos – generalitati

Ulcerul varicos este o rana care se vindeca greu (intre patru si sase saptamani). Simptomele de ulcer varicos includ durere, mancarime, umflarea piciorului afectat, furnicaturi. De asemenea, pielea din jurul ranii se poate colora in rosu inchis, violet, maro. Pacientii sunt sfatuiti sa mearga la consult de specialitate, iar ingrijirea ranii trebuie facuta cu atentie. Cand aceasta este colonizata de bacterii, poate sa apara o secretie purulenta, cu miros deranjat, precum si afectarea zonei din jurul ulcerului.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Diolex, supliment alimentar ce contine diosmina si hesperidina, contribuind la mentinerea circulatiei adecvate, sustinand sanatatea venelor si a capilarelor. Imbunatateste circulatia periferica, contine extract de castan-salbatic, seleniu si zinc.

Ulcer varicos – cauze

Ulcerul varicos este cauzat de circulatia deficitara la nivelul picioarelor. In lipsa unui flux sangvin adecvat, ranile nu se vor mai vindeca cum ar trebui, astfel incat ulcerul va persista.

De asemenea, printre cauze se numara si:

  • hipertensiunea venoasa;
  • insuficienta venoasa cronica – se instaleaza in momentul in care venele de la nivelul picioarelor nu pompeaza inapoi sangele catre inima, astfel incat pot aparea edemele, ce exercita presiune la nivelul pielii, respectiv ulcerul varicos;
  • venele varicoase – valvele sau „supapele” de la nivelul venelor functioneaza deficitar, iar sangele se acumuleaza in partea inferioara a piciorului;
  • cheagurile de sange;
  • diabetul, insuficienta renala, bolile inflamatorii;
  • infectiile;
  • obezitatea.

 

Naturalis Diolex Gel este recomandarea farmacistilor Catena, fiind de ajutor in cazul pacientilor care sufera de sindromul picioarelor grele. Amelioreaza disconfortul cauzat de circulatia venoasa deficitara, contribuie la imbunatatirea tonicitatii vasculare, ofera o senzatie placuta de racorire, hidrateaza si calmeaza pielea. Contine extract de castan, mentol, microalga Porphyridium cruentum si ulei din frunze de eucalipt.

Ulcer varicos – factori de risc

Factorii de risc ce pot contribui la aparitia unui ulcer varicos includ obezitatea, statul in picioare pe perioade mai lungi de timp, istoricul familial de ulcer varicos, sedentarismul, traumele, varsta inaintata, sexul feminin, fumatul, sarcina, conditiile de munca.

Obezitatea pune presiune pe vene, aspect ce creste riscul de insuficienta venoasa cronica sau inrautateste simptomele deja existente.

Sedentarismul prelungit inseamna ca mecanismul de pompare a muschilor gambei nu este activat prin miscare (mers sau stat in picioare), astfel incat sangele va fi transportat mai greu catre inima.

Interventiile chirurgicale realizate la nivelul picioarelor constituie un alt factor de risc, deoarece in astfel de cazuri mobilitatea poate fi redusa temporar, favorizand circulatia deficitara.

Farmacistii Catena recomanda Fluxiv crema tonica, produs ce contribuie la confortul si relaxarea picioarelor, mentinand totodata elasticitatea, hidratarea si tonicitatea pielii, protejand microcirculatia de la nivelul acesteia.

Ulcer varicos – diagnostic

Pentru a diagnostica un ulcer varicos este nevoie de control de specialitate. In primul rand, medicul va efectua un examen fizic pentru a observa daca exista si alte simptome asociate ulcerului varicos – glezne umflate, piele decolorata sau zone de piele intarita. De asemenea, trebuie stabilita cauza de ulcer varicos.

Pentru a exclude boala arteriala periferica (o afectiune a arterelor) ca posibila cauza, se va recomanda efectuarea testului Doppler. Acesta implica masurarea tensiunii arteriale de la nivelul glezenlor si compararea ei cu cea de la nivelul bratelor.  Daca suferiti de boala arteriala periferica, tensiunea arteriala la nivelul gleznelor va fi mai mica decat la nivelul bratelor.

Efectuarea acestui test este foarte importanta, deoarece in ulcerul varicos se recomanda bandajele compresive si ciorapii compresivi, pentru a imbunatati circulatia venoasa a picioarelor.

De asemenea, se recomanda investigatiile imagistice, precum tomografia computerizata, pentru a identifica valvele afectate, care nu functioneaza corect.

Tratament ulcer varicos

Ulcerul varicos trebuie tratat corespunzator, deoarece pot aparea infectii si chiar cangrena.

Terapia de compresie este standardul de ingrijire a pacientilor care se confrunta cu ulcer varicos,  mecanismul de actiune presupunand compresia venelor superficiale si profunde.

Tratamentul pentru ulcer varicos poate presupune administrarea antibioticelor, aplicarea de bandaje compresive sau ciorapi compresivi care sa imbunatateasca circulatia, unguente special concepute pentru a proteja impotriva germenilor, administrarea analgezicelor, indepartarea tesuturilor care nu sunt viabile, curatarea ranei, aplicarea cremelor cu corticosteroizi impotriva mancarimilor.

De asemenea, se recomanda miscarea fizica regulata, scaderea in greutate, evitarea caldurii excesive, evitarea expunerii la soare, renuntarea la fumat si la consumul de alcool, managementul corect al diabetului, atentie sporita pentru a nu va lovi sau rani. Pozitiile precum picior peste picior sunt interzise in ulcerul varicos, fiind indicat sa stati cu membrele usor ridicate, folosind o perna.

Dupa disparitia unui ulcer varicos, un altul poate sa apara in decursul a cateva luni. Cea mai eficienta metoda de a preveni reaparitia unui ulcer varicos este purtarea ciorapilor compresivi pe tot parcursul zilei.

Interventia chirurgicala este rezervata persoanelor cu ulcer varicos – care nu raspunde la  restul metodelor de tratament. Interventia este menita sa previna recurenta ulcerului, reducand fluxul venos.

Ulcer varicos – posibile complicatii

Din cauza faptului ca un ulcer varicos se vindeca destul de lent, uneori poate fi si destul de greu de tratat, iar din cauza acestui aspect pot aparea rani deschise. Printre complicatiile ulcerului venos se numara infectiile, care necesita tratament cu antibiotic, osteomielita, celulita infectioasa, septicemia.

Infectiile pot fi insotite de febra, durere, necrozarea tesutului, secretii purulente. Infectiile care nu sunt tratate corespunzator pot evolua catre osteomielita (afectare osoasa cauzata de bacterii) si septicemie.  

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Fluxiv crema tonica x 100 g

    Fluxiv crema tonica X 100 g

    Fluxiv Crema Tonica este un produs cosmetic ale carui ingrediente contribuie la mentinerea elasticitatii, hidratarii si tonicitatii pielii, asigurand emolierea pielii, protejand microcirculatia de la…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Diolex Gel x 100ml

    Naturalis Diolex Gel X 100 ml

    Diolex Gel ofera urmatoarele beneficii, datorita combinatiei de substante active: Ofera o senzatie placuta de racorire a picioarelor „grele” Imbunatateste tonicitatea vasculara Diolex Gel…