Tusea reprezinta un mecanism natural de aparare, care permite eliminarea secretiilor de la nivel de arbore bronsic, respectiv eliminarea particulelor straine inhalate. Cu toate acestea, in general tusea ar trebui sa fie limitata, asociata unui episod acut de infectie virala sau bacteriana. In caz de tuse persistenta, care se manifesta si dupa ce simptomele unei infectii respiratorii acute s-au ameliorat, exista cu totul alte riscuri, si nu doar de cancer pulmonar, ci si de patologii cronice. In practica medicala, o tuse cronica este cea care dureaza peste opt saptamani si nu este insotita de simptome relevante pentru o infectie respiratorie superioara, putand indica mai multe boli.
Exista o legatura esentiala intre tuse persistenta si cancer pulmonar. In prima instanta, persoana cu tuse persistenta cu siguranta este deja expusa unui factor de risc pentru cancer pulmonar: de exemplu, fumatul, sau expunerea la substante toxice volatile. Afectarea pulmonara poate fi usor tradusa prin necesitatea reflexa de a tusi, asadar de a elimina particule toxice depuse la nivelul cailor respiratorii. Prin actiunea citotoxica, acesti compusi cu potential mutagen pot provoca o serie de mutatii, cu aparitia procesului de carcinogeneza. Cancerul pulmonar este o boala cu o etiologie variabila, insa fumatul reprezinta unul dintre principalii factori de risc.
Naturalis Bronhosuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de cimbru-de-cultura, ciubotica cucului, grindelia si tal de lichen-de-piatra cu mierea poliflora, are efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator.
Ce inseamna tuse persistenta?
Prin tuse persistenta intelegem acel tip de tuse care nu se amelioreaza dupa infectia care a dus la aparitia ei. De asemenea, o tuse persistenta se manifesta izolat, fara alte simptome de infectie (febra, rinita, dureri in gat). Adesea se asociaza unor factori de risc, cum ar fi fumatul, boala de reflux gastroesofagian, infectia cu Bordetella pertussis (tuse persistenta convulsiva), alergii sau astm, expunerea la substante chimice toxice sau iritante. O astfel de tuse se manifesta oricand, dar tinde sa se exacerbeze in urma contactului cu factorii declansatori (deseori, dupa fumat sau in urma contactului cu aerul rece, praf, alergeni din mediu) si de-a lungul serii.
O tuse persistenta poate fi productiva sau seaca, aparand in crize sau izolat. Totusi, foarte important de stiut este ca o tuse care se asociaza unui cancer pulmonar va produce intotdeauna mucus sau sange, ca urmare a revarsatului pleural existent (pleurezie). Tusea este insotita chiar si de o senzatie de tensiune la nivelul toracelui, durere si senzatia de blocare a cailor respiratorii. Persoana cu tuse persistenta si risc de cancer deseori prezinta un istoric pozitiv cand vine vorba de fumat sau alte cazuri de cancer pulmonar in familie. Drept urmare, aceasta tuse persistenta ar putea ridica cu usurinta suspiciunea unui cancer la plamani.
Naturalis Bronhosuport 7 plante + miere, datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de pin, scai-vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de maces si cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.
Legatura dintre tuse persistenta si cancer pulmonar
Carcinomul bronhogenic primar este cea mai frecventa patologie maligna letala din S.U.A. Mai mult decat atat, multe afectiuni maligne care apar la nivelul altor organe vor metastaza, in cazul unui prognostic nefavorabil, spre plamani. Intrucat intregul flux sanguin trebuie sa traverseze plamanii, in vederea oxigenarii, celulele maligne ajunse in fluxul sanguin pot ramane la nivelul capilarelor pulmonare. Orice forma de cancer care implica plamanii poate fi asociata cu tuse persistenta. Cu toate acestea, este mult mai probabil sa indice implicarea cailor respiratorii intr-un tip de cancer, decat a parenchimului pulmonar, ca urmare a localizarii receptorilor tusei.
-
Adenocarcinomul pulmonar apare de obicei la periferia pulmonului si poate sa nu provoace tuse ca simptom precoce.
-
Carcinomul cu celule scuamoase si cancerul pulmonar nediferentiat cu celule mici (cancer pulmonar microcelular) sunt doua forme mult mai susceptibile spre a se prezenta cu tuse.
-
Tumorile carcinoide, carcinomul mucoepidermoid si carcinomul adenoid chistic se prezinta adesea cu tuse persistenta.
-
Carcinomul bronhoalveolar, un tip de cancer pulmonar primar parenchimatos reprezinta 2-4% din totalul cazurilor de cancer pulmonar primar. Acest tip de cancer poate fi confundat cu pneumonia, din cauza modelului sau de opacificare pe radiografia toracica. Intr-un astfel de caz, deseori se sustine ca pacientul elimina cantitati mari de sputa subtire, insa, conform datelor epidemiologice, majoritatea persoanelor cu acest tip de cancer au tuse neproductiva.
Naturalis Septocalmin forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale. Vitamina C contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Eucaliptul, mentolul si extractul din radacini de nalba-mare au efect placut asupra gatului, corzilor vocale si faringelui.
Conform datelor, fumatul (fumul de tigara) cauzeaza 90% din totalitatea cancerelor pulmonare primare. Astfel, fumatorii inraiti, care se prezinta cu tuse persistenta, modificarea unor caracteristici ale tusei preexistente (intensitate, frecventa), prezenta hemoptiziei (eliminarea de sputa cu sange, de obicei in volum mic, adesea doar sub forma de dungi pe suprafata sputei), ar trebui sa ia in considerare prezenta cancerului drept cauza principala a tusei. Printre numeroase alte variabile importante din istoricul personal si medical al unei persoane, care pot certifica un risc major de cancer pulmonar, se numara urmatoarele:
-
fumatul activ;
-
expunerea pasiva la fumul de tigara;
-
expunerea la azbest, radon sau alti compusi cancerigeni;
-
istoricul medical pozitiv de boala pulmonara obstructiva cronica;
-
antecedentele familiale de cancer pulmonar;
-
istoricul medical personal al oricarui alt tip de cancer, localizat intr-o alta zona a corpului, ca urmare a faptului ca exista risc ridicat de metastazare la nivelul plamanilor.
Peste 65% dintre pacientii diagnosticati cu cancer la nivel pulmonar se prezinta cu tuse atunci cand sunt diagnosticati. Tusea productiva este prezenta la mai mult de 25% dintre pacienti. Desi un astfel de simptom este frecvent intalnit in timpul cancerului, mai multe studii demonstreaza ca procesul carcinogenezei este cauza a tusei cronice la ≤ 2% dintre toti pacientii cu tuse cronica. Totusi, nu se elimina probabilitatea ca tusea sa fie urmarea unui proces neoplazic. Procentul destul de mic s-ar putea datora faptului ca tusea cronica, persistenta, se asociaza mai multor patologii si conditii, pe cand cancerul pulmonar este o entitate clinica individuala.
Suplimentul alimentar Naturalis Septocalmin Islandica contine extract de Cetraria islandica si are efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse. Totodata, contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si influenteaza in mod benefic tractul respirator.
Deseori, dispneea (respiratie ingreunata) insoteste tusea cauzata de un cancer aparut la nivelul cailor respiratorii, indiferent daca tumora este un cancer pulmonar primar sau metastazare la o bronhie, de exemplu. Implicarea tumorii intraluminale, mai ales daca este in trahee sau se afla intr-o bronhie principala, va stimula receptorii pentru tuse si, de asemenea, va implica un grad de obstructionare a fluxului de aer, provocand senzatia de dispnee. Compresia extraluminala a cailor respiratorii mari este mai probabil sa provoace dispnee fara tuse asociata, dar tusea pare a fi, in schimb, o constatare destul de comuna in astfel de situatii de cancer pulmonar.
Oricum ar fi, este foarte important sa fie constientizat riscul de personal de cancer pulmonar, cunoscandu-se faptul ca fumatul reprezinta principalul factor de risc pentru acest tip de cancer. Drept urmare, orice schimbare in dinamica tusei (intensitate, frecventa), eliminarea de sputa si, apoi, de sange (hemoptizie), durerile la nivelul toracelui, asociate unui istoric familial pozitiv atat de cancer pulmonar, cat si de orice alt tip de cancer, ar trebui sa ridice suspiciunea de boala, deoarece in cele din urma, prognosticul bolii este in stransa dependenta de momentul diagnosticarii: cu cat boala este diagnosticata mai rapid, cu atat prognosticul este mai favorabil.
Surse:
https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(15)52843-2/fulltext
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/j.chest.2018.10.003
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319449
https://www.webmd.com/lung-cancer/lung-cancer-cough
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430791/