Tuse seaca si productiva persistenta: ce probleme indica si ce remedii exista

Tuse seaca si productiva persistenta: ce probleme indica si ce remedii exista Tuse seaca si productiva persistenta: ce probleme indica si ce remedii exista

Ultima actualizare: 16 septembrie 2023

Tusea este un reflex protector. Poate elimina substantele care ar fi putut fi inhalate, cum ar fi praful si excesul de secretii care s-au acumulat in caile respiratorii. Tusea este modul in care organismul curata plamanii si caile respiratorii.

Tusea poate fi tuse uscata sau tuse productiva. O tuse uscata nu produce mucus sau expectoratii. O tuse toracica (tuse „productiva” sau „umeda”) este una care produce mucus si poate provoca senzatii de congestie in piept.

Recomandarea farmacistilor Catena este suplimentul alimentar de la Naturalis, cu efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator. Asocierea substantelor bioactive naturale, cu mierea poliflora din acest sirop de tuse, are efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator.

Tusea inexplicabila care dureaza mai mult de 3 saptamani, poate indica faptul ca aveti o afectiune medicala subiacenta. Ar trebui sa va consultati intotdeauna medicul daca acesta este cazul.

Tusea este unul dintre cele mai comune simptome de COVID-19 – chiar daca tusea este usoara, ar trebui sa faceti imediat testarea pentru COVID-19.


Simptome legate de tuse

Simptomele care insotesc tusea variaza in functie de ceea ce o provoaca. Tusea este un simptom comun pentru raceli si gripa. In general, simptomele sunt mai intense in caz de gripa. Aceste infectii virale ale tractului respirator superior provoaca, de obicei, o tuse uscata, dureri in gat si secretii nazale, desi nasul poate fi infundat la debut. Tusea poate fi gadilatoare si iritanta. Este posibil sa aveti ochii lacrimati si dureri de cap. Raceala obisnuita poate provoca si stranut. Gripa poate cauza febra si frisoane, daca este severa, precum si dureri musculare.

Tusea cauzata de COVID-19 poate fi insotita de alte simptome, cum ar fi pierderea gustului sau a mirosului, febra sau frisoane, dispnee sau durere in gat. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, trebuie sa va faceti imediat testarea.

Unele persoane cu astm bronsic pot avea o tuse continua. Caile lor respiratorii sunt inflamate si devin extrem de sensibile la factorii declansatori ai astmului. Tusea este de obicei o tuse uscata si poate fi insotita de respiratie suieratoare. Tusea astmatica poate fi mai grava noaptea.

Tusea din piept produce mucus gros, cunoscut sub numele de flegma. Aceasta este cunoscuta si ca tuse productiva sau tuse umeda. Mucozitatile ies din plamani si din caile respiratorii inferioare. Acest tip de tuse poate fi mai accentuat dimineata. Poate observati ca respirati suierator cand inspirati. Aceasta tuse din piept poate fi urmarea unei raceli obisnuite sau poate fi cauzata de afectiuni mai grave, cum ar fi bronsiectazie, bronsita cronica sau astm.

Tusea convulsiva poate duce la crize de tuse si poate fi insotita de un zgomot puternic de „convulsiune” la sfarsitul tusei, cand persoana incearca din nou sa inspire. Pacientul poate chiar sa vomite dupa aceea.

Farmacistii Catena recomanda BronhoSuport 7 plante + miere de la Naturalis, un supliment alimentar, fara zahar, cu miere, sub forma de sirop antitusiv, ce sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

Ce cauzeaza tusea?

Tuse de scurta durata

Cea mai frecventa cauza a tusei de scurta durata (acuta) este o infectie virala a tractului respirator superior, cum ar fi raceala obisnuita sau gripa. Infectia virala inflameaza gatul, traheea sau plamanii. La persoanele sanatoase, acest tip de tuse dispare in mod normal de la sine, in 2-3 saptamani.

Alte cauze ale tusei pe termen scurt (care dureaza mai putin de 3 saptamani) includ:

  • COVID-19;
  • laringita (o inflamatie a laringelui din cauza infectiei, suprasolicitarii sau iritatiei);
  • sinuzita;
  • tuse convulsiva;
  • infectii ale tractului respirator inferior, cum ar fi bronsita sau pneumonia;
  • astm care nu este bine controlat.

Tuse persistenta

O tuse persistenta (care dureaza mai mult de 8 saptamani) este cunoscuta si sub denumirea de „tuse cronica”. Poate fi cauzata de o boala de baza sau, uneori, reflexul de tuse se poate sensibiliza, persoana dezvoltand o tuse continua.

Unele dintre cauzele tusei persistente sunt:

  • tusea postvirala – ramasa in urma unei infectii virale a tractului respirator, cum ar fi sinuzita sau bronsita;
  • astm;
  • reflux gastroesofagian – in cazul in care acidul gastric urca in esofag, iritandu-l;
  • sinuzita;
  • tuse obisnuita (cunoscuta acum ca sindrom de tuse somatica) – daca nu exista nicio boala de baza care sa cauzeze tusea. Tusea comuna apare cel mai frecvent la copii si dispare cand copilul doarme.
  • boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) – obstructie continua a fluxului de aer in plamani care interfereaza cu respiratia;
  • tuse convulsiva;
  • tuberculoza;
  • cancer pulmonar sau cancer de laringe;
  • apnee obstructiva in somn – o tulburare comuna a somnului, care are ca rezultat sforaitul si oprirea respiratiei in timpul somnului;
  • bronsiectazie – in cazul in care caile respiratorii sunt afectate si nu pot curata mucusul in mod eficient, ceea ce cauzeaza infectii in piept si o tuse productiva;
  • fibroza chistica – si aceasta afectiune determina tuse productiva;
  • unele medicamente – inclusiv inhibitori ai ECA si beta-blocante. Se pot alege medicamente alternative, fara efectul secundar al tusei.
  • insuficienta cardiaca – o afectiune in care muschiul inimii este slabit, motiv pentru care nu mai poate pompa sangele in corp, in mod eficient.

Siropul Dacia Plant Calmotusin calmeaza tusea si decongestioneaza eficient caile respiratorii, datorita extractelor vegetale. Siropul de tuse Dacia Plant Calmotusin contine extracte de patlagina, isop, nalba-mare, ciubotica-cucului, scai-vanat, ghimbir, lemn-dulce si uleiuri esentiale de menta-creata, eucalipt, cimbru-de-cultura, pin si roinita.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Va rugam sa solicitati asistenta medicala daca:

  • aveti o tuse care dureaza de mai mult de 3 saptamani;
  • respirati greoi, aveti dureri in piept sau oboseala inexplicabila;
  • expectorati sange sau mucus;
  • aveti tulburari cu somnul din cauza tusei;
  • aveti probleme inexplicabile, cum ar fi pierderea in greutate sau febra

In cazul copilul dumneavoastra tuseste, va recomandam sa consultati un medic daca are:

  • tuse care incepe brusc – poate fi din cauza unui corp strain inhalat;
  • tuse care dureaza mai mult de 2 saptamani, cu sau fara raceala;
  • tuse care interfereaza foarte mult cu somnul sau viata de zi cu zi;
  • dificultati de respiratie;
  • febra mare;
  • letargie (somnolenta si oboseala);

Bronhoklir sirop pentru tuse productiva este un antitusiv gata dozat, usor de administrat. Are o formula naturala si emolienta, amelioreaza iritatia cailor respiratorii si favorizeza expectoratia. Regleaza si normalizeaza secretia de mucus, avand efect expectorant.

Cum se trateaza tusea?

Daca aveti o tuse persistenta, medicul dumneavoastra va dori sa trateze orice afectiune de baza care cauzeaza tusea. Pot exista, de asemenea, factori declansatori care agraveaza simptomele de tuse persistenta.

Fumatul sau inhalarea fumului pasiv este un declansator care poate agrava simptomele de tuse. Incercati sa evitati sa fiti in preajma persoanelor care fumeaza. Daca sunteti fumator, incercati sa renuntati sau cel putin sa rariti numarul de tigari.

Majoritatea tusei de scurta durata este urmarea infectiilor virale ale tractului respirator superior. De cele mai multe ori, aceste tipuri de tuse vor disparea de la sine. Antibioticele nu ajuta, deoarece nu ucid virusii si pot dauna in astfel de circumstante. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a ameliora simptomele:

  • mentineti nivelul de hidratare – este important sa beti multa apa. Daca aveti deja o afectiune, discutati cu medicul despre cata apa este suficienta pentru dumneavoastra;
  • odihniti-va si evitati activitatea fizica pana cand dispar simptomele;
  • consumati miere – poate ajuta la reducerea severitatii si a duratei tusei. Una pana la 2 lingurite de miere, luate cu 30 de minute inainte de culcare, pot fi de ajutor. S-a dovedit ca ajuta copiii care au tuse, dar nu trebuie administrat niciodata copiilor sub 12 luni.

Exista multe remedii impotriva tusei si medicamente fara prescriptie medicala pentru tuse, dar acestea nu sunt in general utile in tratarea tusei pe termen scurt si pot avea efecte secundare.

Medicamentele pentru tuse nu trebuie administrate copiilor sub 6 ani. Medicamentele impotriva tusei si racelii (inclusiv antitusive, antihistaminice, decongestionante si produse combinate) NU trebuie administrate copiilor mai mici de 6 ani, deoarece le pot dauna si exista putine dovezi ale beneficiilor lor.

Medicamentele pentru tuse si raceala trebuie administrate copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani numai la sfatul unui medic sau farmacist.

Surse:

https://www.healthline.com/health/dry-cough#_noHeaderPrefixedContent

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324912

https://www.healthdirect.gov.au/cough