Tuse cu sange (hemoptizie) - cauze, afectiuni asociate, tratament

Tuse cu sange (hemoptizie) - cauze, afectiuni asociate, tratament Tuse cu sange (hemoptizie) - cauze, afectiuni asociate, tratament

Ultima actualizare: 27 noiembrie 2023

Tusea cu sange, denumita in limbaj de specialitate „hemoptizie”, constituie intotdeauna un simptom alarmant, care indica o problema grava de sanatate. Hemoptizia este o manifestare specifica afectiunilor respiratorii si consta in eliminarea prin tuse a unei cantitati mai mari sa mai mici de sange, a carui prezenta poate fi observata in saliva sau in secretiile expectorate.

Tusea cu sange este prezenta uneori in cazul infectiilor respiratorii dar poate fi si un simptom al unor afectiuni pulmonare cronice cum ar fi BPOC, tuberculoza sau bronsiectazie. De asemenea, si pacientii cu cancer pulmonar prezinta deseori hemoptizie, insa indiferent de conditia medicala, tusea cu sange nu trebuie sa fie ignorata, iar persoanele cu un astfel de simptom trebuie sa ajunga de urgenta la un medic pneumolog.

Pe parcursul acestui material puteti afla care sunt manifestarile in hemoptizie si de cate tipuri poate fi aceasta, precum si principalele afectiuni care pot determina tuse cu sange.


 Informatii importante despre hemoptizie (tuse cu sange)

Hemoptizia se manifesta prin expectorarea de sange provenit din caile respiratorii sau din plamani si poate fi usor observata prin prezenta sangelui in saliva sau in secretiile de mucus care insotesc tusea productiva. Tusea cu sange poate fi de patru tipuri, in functie de cantitatea expectorata pe parcursul a 24 de ore.

Cea mai usoara forma este hemoptizia slaba, despre care putem vorbi daca pacientul elimina mai putin de 20 de mililitri in intervalul amintit. Hemoptizia moderata sau sub-masiva este forma medie de tuse cu sange, in care cantitatea expectorata poate varia intre 20 si 100 de mililitri in 24 de ore.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere. Datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe de Maces si Cimbrisor), are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

O forma cu adevarat severa de tuse cu sange este hemoptizia masiva, caracterizata de eliminarea unei cantitati mai mari de 100 de mililitri, ce poate ajunge chiar si la 500 de mililitri in decurs de 24 de ore. In cazul in care cantitatea de sange depaseste 500 de mililitri este vorba de hemoptizie cataclismica – cea mai grava forma de tuse cu sange.

In general, hemoptizia slaba si cea moderata nu pun viata pacientilor in pericol, insa este nevoie de un consult medical si un tratament adecvat pentru a preveni aparitia unor complicatii.

Daca tusea cu sange are caracter masiv sau cataclismic, cazul constituie urgenta medicala pentru ca aceste forme de hemoptizie pun in pericol viata pacientului.

Hemoptizie – cauze si factori de risc

Hemoptizia apare cel mai des pe fondul unor probleme respiratorii, fiind o consecinta a manifestarilor specifice acestora. Astfel, tusea severa prelungita caracteristica multor afectiuni respiratorii se poate transforma in tuse cu sange. Explicatia sta in faptul ca la nivelul cailor respiratori inflamate se produc mici leziuni care sangereaza, iar sangele este eliminat prin expectorare. De asemenea, sangele poate proveni din tesuturile pulmonare afectate de boli cronice, care ajunge in caile respiratorii de unde este eliminat prin tuse.

Totodata, hemoptizia mai poate fi cauzata de leziuni sau traumatisme la nivelul toracelui, care cauzeaza ruperea vaselor de sange ce iriga caile respiratorii.

In acelasi timp, tusea cu sange poate fi determinata si de unele afectiuni cardiovasculare sau de administrarea unui tratament cu anticoagulante.

Naturalis BronhoSuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de Cimbru-de-cultura, Ciubotica cucului, Grindelia si tal de Lichen-de-piatra cu mierea poliflora, are efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator.

Ca factori de risc, putem enumera fumatul, nerespectarea masurilor pentru prevenirea infectiilor respiratorii, alergia la polen, praf, acarieni sau par de animale, precum si ignorarea primelor simptome ale afectiunilor pulmonare. Totodata si hipertensiunea arteriala poate fi considerata un factor de risc, avand in vedere faptul ca sta la baza problemelor cardiovasculare ce pot determina aparitia hemoptiziei

Afectiuni care pot determina tusea cu sange

Dupa cum am precizat mai devreme, afectiunile respiratorii si bolile pulmonare cronice constituie principala cauza a hemoptiziei, iar in cele ce urmeaza vom face o scurta trecere in revista a acestora si optiunilor de tratament.

Bronsita

Bronsita este o afectiune comuna a cailor respiratorii, caracterizata prin inflamatia bronhiilor, care transporta aerul catre si dinspre plamani. Aceasta inflamatie poate fi provocata de infectii virale sau bacteriene, fumat sau expunerea prelungita la fumul de tigara, poluarea atmosferica sau actiunea unor substante iritante. Totodata, bronsita poate fi o consecinta a altor afectiuni respiratorii. Hemoptizia apare preponderent in cazurile de bronsita cronica, manifestata prin tuse si expectoratie productiva persistenta care dureaza cel putin 3 luni, dificultati de respiratie si dureri toracice.

Ca optiuni de tratament se recomanda, dupa caz, administrarea de antibiotice sau antivirale, bronhodilatatoare pentru usurarea respiratiei si medicamente antitusive.

Pneumonia

In acest caz vorbim de o infectie inflamatorie la nivelul plamanilor, care afecteaza alveolele pulmonare, responsabile cu schimbul de oxigen. La nivelul acestora se acumuleaza lichid sau puroi, ceea ce impiedica umplerea completa cu oxigen si determina oxigenarea insuficienta a tesuturilor si organelor. Tusea este unul din simptomele caracteristice de pneumonie, iar in functie de severitatea bolii se poate transforma in hemoptizie. Este insotita de febra si frisoane, durere toracica, dificultati de respiratie si o stare generala de oboseala si slabiciune datorata oxigenarii insuficiente.

Tratamentul se concentreaza pe neutralizarea agentilor patogeni care au declansat infectia, iar pentru ameliorarea simptomelor mai pot fi administrate, analgezice, antipiretice si antitusive. De asemenea, in cazurile severe, pacientii pot avea nevoie de administrarea de oxigen sau chiar de ventilatie mecanica.

Tuberculoza

Numita si „boala saraciei”, tuberculoza se datoreaza infectiei cu o bacterie foarte contagioasa care afecteaza in mod special plamanii dar se poate instala si la nivelul altor organe. Primul semn este tusea persistenta care dureaza mai mult de 3 saptamani, urmata la scurt timp de o pierdere rapida in greutate. Pacientii cu tuberculoza mai acuza febra si frisoane, dureri toracice transpiratii nocturne si dificultati de respiratie.

De aceasta data, tratamentul este unul complex si de lunga durata, bazandu-se pe administrarea unei combinatii ce cel putin trei antibiotice pe o perioada de 6 luni sau chiar mai mult. In acest caz, o mare problema o constituie dezvoltarea rezistentei la medicamente a bacteriei care provoaca tuberculoza, ceea ce scade eficienta tratamentului si prelungeste durata bolii.

Hemoptizie – posibile complicatii

Hemoptizia poate genera complicatii grave mai ales in formele majore si cataclismice, cand se pierde o cantitate mare de sange. Aceasta poate duce la reducerea capacitatii plamanilor de a mai furniza oxigen, determinand aparitia insuficientei respiratorii, care necesita ajutor medical de urgenta. In acelasi timp, sangele provenit din hemoptizie poate fi aspirat in plamani, unde exista riscul de a declansa o noua infectie, fiind un sange contaminat. De asemenea, prezenta sangelui contaminat in tractul respirator favorizeaza dezvoltarea unor infectii respiratorii recurente.

O alta posibila complicatie este aparitia socului hemoragic, in urma pierderii unei cantitati mari de sange. Chiar daca nu se ajunge totusi pana la soc hemoragic, pierderea de sange in mod constant prin hemoptizie poate determina aparitia anemiei, care atrage dupa sine oxigenarea insuficienta a organelor si tesuturilor.

Pacientii cu forme foarte grave de hemoptizie ajung in general in sectiile de terapie intensiva, unde sunt intubati si ventilati mecanic, proceduri in absenta carora acestia au sanse foarte slabe de supravietuire.

 Sfaturi pentru preventie

Pentru ca tusea cu sange nu este o boala in sine, ci un simptom, principala metoda de prevenire este evitarea bolilor care pot provoca hemoptizie. Un prim sfat pe care vi-l putem oferi in acest sens se refera la renuntarea la fumat, iar pentru nefumatori, recomandarea este de a se evita cat mai mult expunerea la fumul de tigara, care se numeste fumat pasiv si are efecte la fel de nocive.

Protejarea cailor respiratorii in sezonul rece este un mod eficient de prevenire a infectiilor respiratorii care pot determina hempotizie, la fel si adoptarea unei alimentatii bogate in vitamine si minerale care intaresc imunitatea.

Totodata, vaccinarea antigripala in sezonul rece este un sfat care se adreseaza in mod special persoanelor din grupele de risc, iar in acest sens ne referim la copiii sub 5 ani, varstnicii peste 65 de ani, pacientii cu boli cronice si la femeile gravide. Acestora li se adauga angajatii din sistemul sanitar, beneficiarii internati in centrele de asistenta sociala precum si personalul care deserveste aceste centre.

Evitarea mediilor poluate si a expunerii la substante iritante elimina alti doi factori de risc importanti, iar daca acest lucru nu este intotdeauna posibil, revenim la recomandarea de mai sus referitoare la protejarea cailor respiratorii.

Nu in ultimul rand, nu ignorati afectiunile respiratorii, chiar daca la prima vedere pare ca e vorba de o simpla raceala. In cazul in care simptomele devin severe sau se prelungesc pe o perioada neobisnuit de lunga, nu ezitati sa mergeti la medic pentru a preveni eventualele complicatii!