Trombocitelele (plachetele sangvine) sunt elemente figurate ale sangelui, implicate in procesul complex de hemostaza, cu formarea trombilor plachetari. Numarul de trombocite la adult este de 150.000-400.000/mm3, iar valorile scazute definesc trombopenia si apar in leucemiile acute si cronice, anemia pernicioasa, iar trombocite trombocitoza (trombocite crescute) se intalnesc intr-o gama varitata de posibile afectiune, printre care si boala Vaquez. Trombocitele sunt celule anucleate, cu forma de disc, care provin din fragmentarea megacariocitelor, din maduva osoasa. Drept urmare, trombocite crescute se pot inregistra ca urmare unor patologii ale maduvei.
Trombocitele au diferite tipuri de granulatii (α-granulatii, corpi densi), acestea secretand factori de coagulare, ATP, serotonina si catecolamine. Unii dintre factori stimuleaza agregarea acestor trombocite, ca parte a procesului de coagulare a sangelui (hemostaza). Hemostaza si coagularea definesc ansamblul mecanismelor prin intermediul carora organismul se apara de hemoragii si sangerari masive. Durata de viata a trombocitelor este de aproximativ 10 zile, dupa care acestea sunt distruse in splina. Fiind elemente figurate implicate in coagularea sangelui, trombocitoza (trombocite crescute) poate aparea ca urmare e existentei unei sangerari acute, printre altele.
Trombocitoza defineste starea in care exista trombocite crescute peste valorile considerate a fi fiziologic normale (peste 450.000/mm3). Trombocitele joaca un rol semnificativ in vindecarea ranilor, prin formarea trombusului plachetar care opreste sangerarea. Trombocitoza mai poarta si denumirea de trombocitemie, putand fi impartita in doua grupe majore: trombocitoza primara si trombocitoza secundara (sau reactiva). Impartirea se face in functie de cauzele care pot duce la trombocite crescute, fiind important sa se faca o distinctie intre cele doua categorii. Aceasta are implicatii in evaluarea, prognosticul si tratamentul persoanei cu trombocite crescute.
Pentru a sprijini revigorarea si tonifierea organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio MaxiTonic. Acest produs contine o combinatie unica din 24 de elemente – vitamine, minerale, extracte naturale si acizi grasi nesaturati – care contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, avand un efect energizant. Este un produs util pentru functionarea normala a sistemului imunitar, pentru mentinerea functiei normale a pielii si pentru a proteja celulele de stresul oxidativ.
Trombocite crescute – cauze posibile
Exista mai multe cauze care pot duce la inregistrarea de trombocite crescute. Numarul specific de trombocite poate fi aflat prin efectuarea hemoleucogramei intr-un laborator de specialitate. Cand numarul trombocitelor depaseste 450.000/mm3, putem vorbi de trombocitoza (trombocite crescute) primara sau de trombocitoza secundara (reactiva). In functie de cauza care poate duce la trombocite crescute, medicul specialist elaboreaza un tratament atat pentru a ameliora starea de boala, cat si pentru a ajuta la echilibrarea numarului fiziologic de elemente figurate.
Trombocitoza primara (esentiala)
Trombocitoza primara este o cauza mai putin frecventa pentru trombocite crescute. In sine, este o boala, nu un simptom, si specialistii considera ca prezinta o importanta componenta genetica. Trombocitoza esentiala face parte dintr-un grup de cancere numit neoplazii mieloproliferative, care determina ca maduva osoasa sa produca prea multe celule sangvine. In cazul trombocitozei esentiale, persoana va suferi in mod cronic de trombocite crescute si de simptome asociate
Trombocitoza primara afecteaza aproximativ 3 din 100.000 de persoane in fiecare an. Studiile de genetica sugereaza ca aproximativ jumatate dintre persoanele cu trombocite crescute cauzate de trombocitoza primara prezinta o mutatie a genei JAK2. Se manifesta prin sangerari, formare de cheaguri de sange, in unele cazuri cauzand tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara. In cazuri mai rar, trombocitoza primara evolueaza spre leucemie mieloida acuta. Din categoria trombocitozelor primare mai face parte si policitemia vera, cu risc crescut de tromboza.
Trombocitoza secundara (reactiva)
Trombocitoza (trombocite crescute) secundara poate fi considerata „un simptom” diagnosticat prin teste de laborator, asociat unei afectiuni de baza, cum ar fi cazul unei infectii. Frecvent, se observa faptul ca trombocitoza secundara este mai des intalnita decat trombocitoza primara.
In cele mai multe cazuri, o persoana are trombocite crescute pe fondul unei afectiuni de baza care poate implica:
Infectii
De obicei bacteriene, cauzate de specii de S. aureus, C. difficile, Enterococcus si E. coli, fiind cea mai frecventa cauza de trombocite crescute la adulti si copii. Infectiile pot interesa pielea, plamanii, tractul gastrointestinal, urinar, organele genitale. Trombocitoza se amelioreaza dupa ce infectia dispare, ca urmare a administrarii de antibiotice.
Boli inflamatorii cronice
Inflamatia este raspunsul natural al organismului la o infectie sau o leziune. Cand se confrunta cu o inflamatie, sistemul imunitar creste productia de trombocite, ca urmare a necesitatii directe de a repara tesuturile deteriorare. Numeroase boli inflamatorii cronicizate duc si la trombocite crescute, printre care:
Trombocite crescute se mai inregistreaza, de obicei, in timpul exacerbarilor acute ale anumitor boli autoimune sau cand boala nu este tratata complet.
Trombocitoza cauzata de alergii
Alergiile si bolile atopice (cauzate de alergii) pot provoca, de asemenea, trombocite crescute la persoanele in cauza. Alergiile sunt cauzate de un raspuns imunitar anormal care poate promova inflamatia sistemica, in asociere cu trombocitoza. Conditiile alergice si atopice asociate deseori cu trombocite crescute includ:
-
dermatita de contact;
-
dermatita atopica (eczema);
-
alergiile alimentare;
-
rinitele alergice;
-
astmul alergic;
-
alergiile la polen;
-
alergiile la praf, acarieni;
-
alte afectiuni de natura inflamatorie ale pielii.
In aceste cazuri, trombocitoza are tendinta de a fi tranzitorie si se rezolva odata cu tratamentul menit sa tina sub control alergia.
Anemiile
Anemia feripriva apare atunci cand in organism exista deficit de fier, ceea ce duce la o scadere marcanta a numarului de eritrocite, cu compromiterea functiei acestora. In cazul acestui tip de anemie, se observa o scadere caracteristica a eritrocitelor, concomitent cu trombocite crescute, din motive inca incomplet elucidate. Un alt tip de anemie asociat cu trombocitoza este anemia hemolitica, in care celulele rosii din sange sunt distruse ca urmare a unor afectiuni conexe cum sunt cancerul, hepatita, bolile autoimune. Si in acest caz, nu sunt cunoscute complet care sunt cauzele care duc la trombocite crescute, pe fondul scaderii numarului de eritrocite.
Asplenia sau hiposplenia
Asplenia indica lipsa congenitala a splinei sau ca urmare a unui traumatism, interventii. Splina, pe langa alte functii, reprezinta locul in care sunt distruse trombocitele si alte elemente figurate. Aproximativ o treime din totalul trombocitelor sunt stocate in splina, spre a fi mobilizate atunci cand este nevoie de ele. Daca splina nu mai functioneaza corect din cauza unor patologii cum ar fi siclemia sau o leziune, sau este indepartata prin splenectomie, numarul de trombocite poate creste pentru a compensa pierderile din rezerva splenica.
Diferite tipuri de cancer
Multe persoane care sufera de cancer au si trombocite crescute, mai ales in cazul cancerelor cu tumori solide. Progresia bolii declanseaza o crestere asociativa a trombocitelor, care se numeste trombocitoza paraneoplazica. Aceste cresteri se exacerbeaza semnificativ cand cancerul incepe sa dea metastaze, raspandindu-se. Trombocitoza paraneoplazica poate fi asociata cu majoritatea tipurilor de cancere, dar este frecventa in: cancerul mamar, de colon, renal, pulmonar, ovarian si testicular.
Tratament trombocitoza
Tratamentul trombocitozei secundare presupune identificarea patologiei existente, urmata de o elaborare specifica a protocolului terapeutic. Scopul tratamentului trombocitozei esentiale este acela de a preveni complicatiile vasculare (evenimentele trombotice, hemoragice). La indivizii cu trombocite crescute ca urmare a unei leziuni, rani, sau a faptului ca au fost supusi interventiei chirurgicale, nu este necesar niciun fel de tratament. Medicul specialist este in masura, pe baza unui diagnostic, sa recomande tratamentul potrivit, in functie de simptome si manifestari.
Tratamentul medicamentos
Anumite medicamente afecteaza echilibrul elementelor figurate, putand duce la trombocitoza. Medicamentele asociate cu un risc crescut de trombocitoza (trombocite crescute) includ:
-
aztreonam;
-
corticosteroizi;
-
medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
-
ceftazidima;
-
epinefrina.
Trombocite crescute – posibile complicatii
Trombocitoza reactiva nu ridica posibile complicatii majore. Una dintre cauzele de mortalitate si morbiditate cele mai frecvente la pacientii cu trombocitoza esentiala este tromboza: la peste 20% dintre cazuri, urmata de hemoragie (10% din cazuri). Tromboza esentiala este asociata si cu complicatii ale sarcinii: eclampsia, dezlipirea de placenta, intarzierea cresterii fatului.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539709/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3513424/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3200282/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322726
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/thrombocythemia
https://www.verywellhealth.com/things-that-elevate-your-platelet-count-401336
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytosis/symptoms-causes/syc-20378315