Tremuratul mainilor - cauze si solutii de tratament

Tremuratul mainilor - cauze si solutii de tratament Tremuratul mainilor - cauze si solutii de tratament

Ultima actualizare: 20 aprilie 2023

Tremuratul mainilor este o tulburare a sistemului nervos care poate afecta capacitatea unei persoane de a efectua sarcini simple, cum ar fi scrierea sau bautul dintr-un pahar. Exista cateva cauze care pot provoca tremuratul mainilor si mai multe optiuni de tratament disponibile, in functie de cauza subiacenta.

In acest articol, vom detalia posibilele cauze ale tremuratului mainilor, dar vom discuta si despre optiunile de tratament disponibile acum pe piata.


Tipuri de tremor al mainilor

De-a lungul timpului s-a demonstrat ca pot exista diferite tipuri de tremor al mainilor, cum ar fi tremorul esential, tremorul de repaus, tremorul cerebelos sau tremorul ortostatic.

Specialistii Catena recomanda Magneziu Plus Vitamina B6 Naturalis este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6, ingrediente care contribuie la mentinerea echilibrului psihic, la functionarea sistemului nervos si la reducerea oboselii.

Tremorul esential

Tremorul esential este denumirea data unei miscari involuntare, care se caracterizeaza prin tremurat la nivelul unui anumit segment al corpului, in special al mainilor si al capului, dar poate provoca miscari necontrolate si la nivelul maxilarului, picioarelor, limbii si fetei.

Tremorul de repaus

Tremorul de repaus sau cel parkisonian apare in momentul in care pacientul nu este concentrat pe a face o anumita activitate fizica. Acest tip de tremor se diminueaza cand persoana afectata face miscare.

Tremorul cerebelos

Tremorul cerebelos apare din cauza unor leziuni sau deteriorari de la nivelul cerebelului.

Tremorul ortostatic

Tremorul ortostatic apare, de obicei, la nivelul picioarelor si implica aparitia unei contractii musculare care se manifesta rapid, in mod ritmic, in momentul in care pacientul sta in picioare.

Impactul tremuratului mainilor asupra vieții pacientului

Se poate discuta despre impactul negativ pe care tremuratul mainilor il poate avea asupra calitatii vietii pacientului, dar si a familiei acestuia. Dificultatea de a face anumite activitati cotidiene, precum scrisul sau mancatul, impactul social si emotional, precum si impactul asupra calitatii vietii, in general, pot da stari anxioase si chiar pot deprima persoana bolnava.

Pentru a reduce starile stresante si anxietatea, farmacistii Catena recomanda StresControl Naturalis, suplimentul alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres

Tremuratul mainilor - cauze

Tremuratul mainilor poate fi cauzat de mai multe afectiuni, inclusiv:

Tulburari ale sistemului nervos central

Unele afectiuni ale sistemului nervos central pot cauza tremuratul mainilor precum:

Consumul de substante

Anumite substante pot cauza tremuratul mainilor, cum ar fi:

  • alcoolul;
  • cafeina;
  • nicotina;
  • anumite medicamente.

Tulburari ale glandei tiroide

Hiperactivitatea glandei tiroide poate cauza tremuratul mainilor.

Stresul si anxietatea

Terapie comportamentala cognitiva (TCC) - poate ajuta la invatarea tehnicilor de relaxare si la abordarea subiacenta a stresului si a anxietatii.

Exercitiile de relaxare - pot include exercitii de respiratie, yoga sau meditatie.

O alta recomandare a specialistilor Catena este si Magneziu plus Vitamina B6 Naturalis. Suplimentul alimentar este esential pentru sanatatea organismului. Inima, rinichii si creierul au nevoie de magneziu pentru a functiona optim. Produsul contine magneziu si vitamina B6 intr-o proportie optima, pentru o absorbtie ridicata in organism.

Tratament pentru tremuratul esential

Tratamentul pentru tremuratul esential include medicatia si terapia comportamentala.

Medicatia poate ajuta la reducerea simptomelor tremuratului esential. Beta-blocantele si anticonvulsivantele sunt doua dintre cele mai recomandate tipuri de medicamente pentru aceasta afectiune.

Terapia comportamentala poate ajuta, de asemenea, persoanele cu tremurat esential reusind sa-si gestioneze simptomele mai usor. Terapia comportamentala cognitiva (TCC) poate ajuta oamenii sa inteleaga si sa gestioneze emotiile asociate cu tremuratul. Totodata, biofeedback-ul poate ajuta si la invatarea de tehnici pentru controlul tremuratului.

Tratament pentru tremuratul parkinsonian

Tratamentul pentru tremuratul parkinsonian (de repasu) include terapia medicamentoasa, dar si terapia fizica. Medicatia, pe de-o parte, poate ajuta la controlul simptomelor tremuratului. L-DOPA sau levodopa este un medicament adesea prescris pentru tremuratul parkinsonian.

Terapia fizica, pe de alta parte, poate ajuta la imbunatatirea controlului muscular si a stabilitatii si poate reduce simptomele tremuratului. Terapia ocupationala, totodata, poate fi utila pacientilor, pentru ca-i invata strategii de stapanire a tremuratului.

Tratament pentru tremuratul secundar

Tratamentul pentru tremuratul secundar depinde de cauza subiacenta si se poate combate cu ajutorul medicatiei. Aceasta este administrata pentru a controla tremuratul in unele cazuri, insa este nevoie si de tratamentul bolii subiacente este de obicei necesar pentru a aborda cauza tremuratului.

Remedii naturale pentru tremuratul mainilor

Pentru reducerea simptomelor, specialistii recomanda, pe langa medicatie, exercitii de respiratie, yoga sau meditatie, care pot ajuta la reducerea stresului si anxietatii, dar si suplimente alimentare, cum ar fi cele cu un continut crescut de magneziu sau vitamina B6.

De asemenea, exista anumite diete alimentare care ar putea ajuta la reducerea simptomelor de tremurat, cum ar fi alimentele bogate in proteine sau carbohidrati.

Complicatii ale tremuratului mainilor

Scrisul, desenatul, utilizarea unor instrumente precum ace sau masini de cusut sau realizarea unor activitati mai simple precum tinerea unei cesti de cafea sau a unui tacam pot fi ingreunate de tremuratul continuu.

Totodata, pacientul se poate simti exclus social pentru ca din cauza tremuratului poate aparea sentimentul de rusine sau stigmatizare, precum si dificultatile de a indeplini anumite sarcini in mediul profesional.

Masuri pentru gestionarea tremuratului mainilor in viata de zi cu zi

Pacientul poate gestiona tremuratul mainilor pentru a-si imbunatati calitatea vietii prin: tehnici de relaxare sau meditatie, care pot ajuta la reducerea anxietatii si implicit a tremuratului mainilor, exercitii fizice, care pot imbunatati coordonarea si puterea musculara.

De asemenea, pot fi incluse si cateva strategii specifice pentru a face fata anumitor situatii in care tremuratul mainilor poate fi mai accentuat, cum ar fi situatiile stresante sau de socializare. Apelarea la anumite grupuri de suport, care pot ajuta persoanele care se confrunta cu tremuratul mainilor sa isi impartaseasca experientele si sa primeasca incurajare si sfaturi utile in acest sens.

Un alt remediu pentru reducerea simptomelor este si MagneVie Express. Suplimentul alimentar contribuie la reducerea starilor de oboseala, dar si la o functionare normala a sistemului nervos datorita continutului de magneziu si vitamina B6.

Diagnosticul tremuratului mainilor

Singura modalitate de a disgnostica tremuratul mainilor se face prin consultul medicului. O evaluare medicala, teste de diagnostic si alte investigatii pot fi necesare pentru stabilirea diagnosticului.

Evaluarea medicala initiala

Medicul va adresa anumite intrebari pacientului, in timpul evaluarii medicale initiale, si va discuta cu acesta despre examinarea fizica, care va fi efectuata ulterior, pentru a ajuta la identificarea cauzei tremuratului mainilor.

Testele de diagnostic

Medicul va stabili care sunt cele mai potrivite teste de diagnostic, care pot fi efectuate pentru a ajuta la identificarea cauzei tremuratului mainilor, cum ar fi analizele de sange, testele imagistice si alte teste.

Alte investigatii

Alte investigatii care pot fi necesare pentru a ajuta la diagnosticarea tremuratului mainilor, ar fi testele neurologice sau consultatiile la specialisti, in functie de posibila cauza.

MagComboK (Complex Magneziu) contribuie pentru functionarea normala a sistemului muscular si pentru reducerea senzatiei de slabiciune si oboseala, precum si pentru functionarea normala a sistemului nervos si mentinerea sanatatii psihice. Contribuie pentru functionarea normala a metabolismului si pentru productia de energie.

Prevenirea si gestionarea tremuratului mainilor

Cateva sfaturi pentru prevenirea si gestionarea tremuratului mainilor sunt: adoptarea unui stil de viata sanatos, tehnicile de reducere a stresului si relaxare, precum si tehnicile de control al tremorului.

1.Adoptarea unui stil de viata sanatos

Un stil de viata sanatos poate ajuta la prevenirea sau gestionarea tremuratului mainilor. Alimentatia sanatoasa, bogata in nutrienti, minerale, vitamine si proteine, evitarea alcoolului si a tutunului, dar si executarea exercitiilor fizice regulate pot ajuta in acest sens.

2.Tehnici de reducere a stresului si relaxare

Diferite tehnici de reducere a stresului si relaxare care pot ajuta la prevenirea sau gestionarea tremuratului mainilor, precum: meditatia, yoga si respiratia controlata.

3.Tehnici de control al tremuraturii

Doua tehnici de control al tremuratului sunt tehnica lui Alexander sau tehnica lui Feldenkrais. Acestea se pot dovedi utile in imbunatatirea controlului muscular si poate reduce tremuratul involuntar.

De la stres si anxietate pana la boli neurologice, tremuratul mainilor poate avea diferite cauze. Din acest motiv, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre simptome si sa-i oovestiti acestuia istoricul dumneavoastra medical, pentru a ajunge la o posibila cauza, a stabili un diagnostic si pentru a va propunea un plan de tratament adecvat.

In multe dintre aceste cazuri, o schimbare a stilului de viata si a obiceiurilor alimentare poate fi benefica, iar terapia cognitiv-comportamentala poate ajuta in cazul anxietatii sau a stresului provocate de boala. Daca tremuratul mainilor este asociat cu o afectiune neurologica, medicatie devine absolut necesara. Cu un tratament adecvat, multi dintre pacienti reusesc sa-si controleze tremuratul mainilor si sa revina la o viata normala si activa social.