Acneea este o tulburare a pielii care apare cand foliculii de par se infunda cu sebum si celule moarte ale pielii. Acest lucru cauzeaza comedoane albe, puncte negre sau cosuri. Acneea este cea mai frecventa in randul adolescentilor, dar afecteaza oameni de toate varstele.
Exista tratamente eficiente pentru acnee, dar aceasta poate fi persistenta. Cosurile si umflaturile se vindeca incet, iar cand unul incepe sa dispara, par sa apara deja altele.
In functie de severitatea sa, acneea poate provoca suferinta emotionala si poate lasa cicatrici pe piele. Cu cat incepeti tratamentul mai devreme, cu atat este mai mic riscul de a va confrunta cu astfel de probleme.
RILASTIL ACNESTIL Spuma de curatare pentru ten cu tendinta acneica este indicata pentru igiena de zi cu zi a tenului mixt, uleios, predispus la acnee. Avand o concentratie scazuta de surfactanti si fiind imbogatita cu ingrediente active specifice si acid hialuronic, produsul asigura o curatare blanda a pielii, fara a ataca filmul hidrolipidic de la suprafata, pielea mentinandu-si astfel hidratarea naturala.
Tratamentele pentru acnee potrivite pentru dumneavoastra depind de starea individuala. Daca aveti acnee usoara pana la moderata, cum ar fi comedoane albe sau puncte negre, tratamentul ar trebui sa fie relativ simplu. Cu toate acestea, daca aveti acnee chistica sau inflamatorie, tratamentul poate fi mai dificil. Acneea chistica consta in unul sau mai multe chisturi mari, dureroase, rosii, formate sub suprafata pielii. Medicii sau dermatologii va pot ajuta sa descoperiti ce tip de acnee aveti.
Ce provoaca acnee?
Acneea apare cand un por se infunda cu sebum si celule moarte ale pielii. Poate afecta oamenii de toate varstele. Principala cauza a acneei este reprezentata de fluctuatiile hormonale, in special ale hormonului masculin numit testosteron (femeile au si ele niveluri de testosteron). Cand adolescentii intra la pubertate, secretia hormonilor incepe sa creasca – si, de asemenea, apare si acneea.
Fluctuatiile hormonale care cauzeaza acneea sunt cele mai frecvente in timpul adolescentei, dar pot afecta si adultii. Femeile pot prezenta variatii hormonale in timpul ciclului menstrual, sarcinii sau menopauzei, care pot duce la eruptii de acnee.
Acneea poate fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi anticonvulsivantele si corticosteroizii. Unii oameni pot avea si o predispozitie genetica catre acnee.
Tratamente pentru acnee
Exista tratamente pentru acnee care va pot ajuta. Trebuie doar sa gasiti produsul care functioneaza cel mai bine pentru dumneavoastra. Depinde de factori precum varsta, sexul, cat de grava este acneea si de cat timp o aveti, printre altele.
Peroxidul de benzoil este primul produs pe care multi oameni il incearca, pentru ca este destul de usor pentru piele. De obicei, veti incepe cu o concentratie mai mica, indiferent de medicamentul pe care il folositi. Acest lucru va ajuta sa va obisnuiti cu el. Medicul dermatolog va poate spune daca este momentul sa incercati o concentratie mai mare sau sa treceti la altceva.
Fiti rabdatori. Pot trece cateva saptamani pana cand sa dea rezultate tratamentul. Pentru o vreme, este posibil ca acneea sa se agraveze inainte sa puteti observa vreo ameliorare. Sa nu va surprinda daca va veti confrunta cu roseata, senzatie de arsura sau piele uscata, din cauza medicamentelor pentru acnee. Daca simptomele sunt grave, sunati-va medicul. Ar putea fi nevoie sa testati mai multe medicamente pentru tratamentul acneei, inainte de a-l gasi pe cel potrivit.
RILASTIL ACNESTIL Crema MAT hidratanta si seboreglatoare este o crema hidratanta pentru ten mixt. Are textura lejera, destinata tenului cu tendinta acneica. Crema pentru ten gras are actiune matifianta, seboreglatoare si exfolianta si este special conceputa pentru nevoile tenului gras, cu imperfectiuni, puncte negre si pori dilatati.
Daca timp de cateva saptamani ati incercat produse pentru acnee fara prescriptie medicala si nu v-au ajutat, adresati-va medicului. Un dermatolog va poate ajuta:
-
sa tine acneea sub control;
-
sa evitati formarea cicatricilor sau a altor leziuni ale pielii;
-
sa estompati cicatricile.
Medicamentele pentru acnee actioneaza prin reducerea productiei de sebum si a inflamatiei sau tratand infectia bacteriana. La majoritatea medicamentelor pentru acnee care se elibereaza cu prescriptie medicala, s-ar putea sa nu observati rezultate in 4 pana la 8 saptamani. Uneori, este nevoie de mai multe luni sau chiar ani pana cand acneea sa se vindece complet.
Regimul de tratament recomandat de medic depinde de varsta, tipul si gravitatea acneei, dar si de aderenta la tratament. De exemplu, este posibil sa fie necesar sa va curatati tenul si sa aplicati tratamentul de 2 ori pe zi, timp de mai multe saptamani. Medicamentele topice si cele administrate oral sunt adesea folosite in combinatie. Optiunile de tratament antiacnee pentru femeile insarcinate sunt limitate din cauza riscului de efecte secundare.
Discutati cu medicul despre riscurile si beneficiile medicamentelor si ale altor tratamente pentru acnee pe care le luati in considerare. De asemenea, mergeti la control la medicul dermatolog la fiecare 3-6 luni, pana cand aspectul pielii se imbunatateste.
Gelul Rilastil Acnestil pentru curatarea zilnica a tenului de tip gras, mixt, cu multe impuritati, cu aspect uleios sau predispus la acnee. Gelul Rilastil Acnestil curata in profunzime impuritatile si reechilibreaza tenul cu aspect lucios. Gelul este imbogatit cu ingrediente active specifice, curatand pielea fara a distruge bariera hidrolipidica a tenului.
Medicamente topice pentru acnee
Cele mai comune medicamente topice cu prescriptie pentru acnee sunt:
-
retinoizii si medicamentele similare retinoidelor: medicamente care contin acizi retinoici sau tretinoina sunt adesea utile pentru acnee moderata. Aceste produse se prezinta sub forma de creme, geluri si lotiuni. Aplicati acest medicament seara, initial de 3 ori pe saptamana, apoi zilnic, pe masura ce pielea se obisnuieste cu el. Previne obstructionarea foliculelor de par. Nu aplicati tretinoina in acelasi timp cu peroxidul de benzoil.
-
retinoizii topici cresc sensibilitatea pielii la soare: acestia pot provoca, de asemenea, uscaciune si roseata, in special la persoanele cu piele inchisa la culoare;
-
antibioticele: actioneaza prin distrugerea bacteriilor in exces de pe piele si prin reducerea rosetii si inflamatiei. In primele cateva luni de tratament, puteti utiliza atat un retinoid, cat si un antibiotic ca tratament pentru acnee, antibioticul trebuind aplicat dimineata si retinoidul, seara. Antibioticele sunt adesea combinate cu peroxid de benzoil, pentru a reduce probabilitatea dezvoltarii rezistentei la antibiotice. Monoterapia cu antibiotice topice nu este recomandata.
-
acidul azelaic si acidul salicilic: acidul azelaic are proprietati antibacteriene. O crema sau gel cu 20% acid azelaic pare sa fie la fel de eficienta ca multe tratamente conventionale pentru acnee, daca produsul este folosit de 2 ori pe zi. Acidul azelaic eliberat pe baza de prescriptie medicala este o optiune in perioada sarcinii sau alaptarii. Poate fi, de asemenea, folosit pentru a gestiona hiperpigmentarea care apare in unele cazuri de acnee. Efectele secundare includ roseata pielii si iritatii minore ale tenului.
-
acidul salicilic: poate ajuta la prevenirea infundarii foliculilor pilosi si este disponibil sub forma de produse cu care trebuie sa va spalati sau care se lasa sa actioneze pe piele. Studiile care atesta eficacitatea sunt limitate. Efectele secundare includ decolorarea pielii si aparitia unor iritatii minore.
-
dapsona: gelul de dapsona 5%, aplicat de 2 ori pe zi, este recomandat pentru acnee inflamatorie, in special la femeile care se confrunta cu acneea. Efectele secundare includ roseata si uscaciunea pielii.
Dovezi insuficiente sustin utilizarea zincului, sulfului, nicotinamidei, rezorcinolului, sulfacetamidei de sodiu sau clorurii de aluminiu, in tratamentele topice pentru acnee.
Medicamente orale
-
Antibiotice. Pentru acnee moderata pana la severa, este posibil sa aveti nevoie de antibiotice orale, pentru a combate proliferarea bacteriilor. Antibioticele orale ar trebui utilizate pentru cel mai scurt timp posibil, pentru a preveni rezistenta la antibiotice. Tot pentru a reduce riscul de dezvoltare a rezistentei la antibiotice, aceste produse trebuie combinate cu alte medicamente, cum ar fi peroxidul de benzoil. Efectele secundare severe ca urmare a utilizarii antibioticelor pentru tratarea acneei sunt rare. Aceste medicamente cresc insa sensibilitatea pielii in cazul expunerii la soare.
-
Contraceptive orale combinate. Patru contraceptive orale combinate sunt aprobate de FDA pentru terapia acneei la femeile care doresc sa le utilizeze si pentru contraceptie. Acestea sunt produse care combina progestin si estrogen. Beneficiile acestui tratament pot sa nu fie vizibile timp de cateva luni, deci utilizarea altor medicamente pentru acnee, impreuna cu acesta, in primele saptamani, poate fi de ajutor. Efectele secundare comune ale contraceptivelor orale combinate includ cresterea in greutate, sensibilitatea aparuta la nivelul sanilor si starile de greata. Aceste medicamente sunt, de asemenea, asociate cu cresterea riscului de probleme cardiovasculare, cancer de san si cancer de col uterin.
-
Agenti antiandrogenici. Medicamentul spironolactona poate fi luat in considerare pentru femei si adolescente, daca antibioticele orale nu ajuta. Functioneaza prin blocarea efectului hormonilor androgeni asupra glandelor care secreta sebumul. Efectele secundare posibile includ sensibilitate sanilor si durerile menstruale.
-
Isotretinoin. Isotretinoin este un derivat al vitaminei A. Poate fi prescris persoanelor a caror acne este moderata sau severa si care nu au raspuns la alte tratamente. Efectele secundare potentiale ale isotretinoinului oral includ boala inflamatorie intestinala, depresia si defectele congenitale grave. Toti pacientii care folosesc isotretinoin trebuie sa participe la un program de gestionare a riscurilor si vor trebui consultati regulat de catre medic, pentru monitorizarea efectelor secundare.
Terapii pentru tratamentul acneei
Pentru unele persoane, urmatoarele terapii pot fi utile, fie singure, fie in combinatie cu medicamente.
-
Terapie cu lumina. S-au incercat diverse terapii bazate pe lumina, care intr-o anumita masura au oferit rezultate. Cele mai multe vor necesita mai multe vizite la cabinetul medicului. De asemenea, implica examinari suplimentare pentru a se determina metoda ideala, sursa de lumina si doza.
-
Peeling chimic. Aceasta procedura presupune aplicarea repetata a unei solutii chimice, cum ar fi acidul salicilic, acidul glicolic sau acidul retinoic. Acest tratament este recomandat pentru acnee usoara. Poate imbunatati aspectul pielii, desi schimbarea nu este de lunga durata si de obicei sunt necesare tratamente repetate.
-
Drenaj si extractie. Medicul poate utiliza un instrumentar special pentru a indeparta delicat comedoanele albe si negre sau chisturile care nu s-au vindecat cu medicamentele topice. Aceasta tehnica imbunatateste temporar aspectul pielii, dar poate provoca si cicatrici.
-
Injectii cu steroizi. Leziunile nodulare si chistice pot fi tratate prin injectarea unui medicament steroid. Aceasta terapie a dus la imbunatatiri rapide si la atenuarea durerii. Efectele secundare pot include insa subtierea pielii si decolorarea zonei tratate.
Surse:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-treatments-that-work
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/diagnosis-treatment/drc-20368048
https://www.healthline.com/health/acne-treatment