Tratament coxartroza fara operatie: sfaturi si recomandari

Tratament coxartroza fara operatie: sfaturi si recomandari Tratament coxartroza fara operatie: sfaturi si recomandari

Ultima actualizare: 5 august 2024

coxartroza-tratament-fara-operatie

Coxartroza, cunoscuta si ca osteoartrozei soldului, este o afectiune cauzata de uzura cartilajului cu rol protector din articulatia soldului. Acest lucru duce la cresterea presiunii asupra oaselor si reduce treptat mobilitatea articulatiei. Durerea de la nivelul soldului si zonei inghinale in momentul miscarii sunt adesea primele semne ale bolii.

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu coxartroza au peste 45 de ani. Modul in care evolueaza afectiunea variaza considerabil, multi pacienti suferind doar de simptome usoare, insa in unele cazuri boala avanseaza rapid, afectand drastic calitatii vietii.


Coxartroza – cauze si simptome

Daca articulatia soldului este sanatoasa, atat capul femurului, cat si zona de imbinare cu osul pelvin sunt inconjurate de cartilaj. Acesta confera protectie, permitand oaselor sa se miste fara a se freca unul de celalalt. Daca acest strat de cartilaj se subtiaza, se declanseaza coxartroza, cartilajul pierzandu-si fermitatea si incepand sa se deterioreze. Din pacate, celulele cartilajului nu se reinnoiesc la fel de usor ca alte tesuturi, asa ca odata survenita deteriorarea, aceasta este de obicei ireversibila. De aceea coxartroza si alte tipuri de artroza sunt considerate boli degenerative ale articulatiilor.

Multi factori pot declansa coxartroza, printre acestia numarandu-se:

  • istoricul familial;
  • anomaliile congenitale ale soldului (displazie de sold);
  • tulburarile congenitale rare ale soldului;
  • bolile inflamatorii ale articulatiilor, cum ar fi artrita reumatoida;
  • leziunile survenite la nivelul soldului, cum ar fi o fractura de sold sau dislocarea unei articulatii din zona respectiva;
  • obezitatea;
  • munca fizica grea;
  • sporturile care exercita o presiune intensa asupra corpului, cum ar fi fotbalul si handbalul.

Principalul simptom al artrozei soldului este durerea progresiva. La inceput, durerea se resimte doar in timpul unui efort fizic semnificativ sau cand persoana ridica un obiect greu. Pe masura ce coxartroza evolueaza, durerea incepe sa apara si cand pacientul este in repaus si nu mai dispare chiar si dupa repaus prelungit.

Coxartroza – tratament

In general, tratamentul pentru coxartroza este conservator la inceput, in functie de stadiul bolii si intensitatea durerii. Exercitiile fizice si kinetoterapia sunt doua dintre principalele masuri recomandate pentru intarirea muschilor de la nivelul articulatiei soldului. Exercitiile fizice pot, de asemenea, sa imbunateasca mobilitatea si echilibrul si, astfel, incetinesc evolutia osteoartrozei soldului si amelioreaza durerea. Alte optiuni de tratament conservator sunt fizioterapia sau masajul, care poate ameliora tensiunea si durerea, dar si analgezicele antiinflamatoare. Pacientilor supraponderali care sufera de coxartroza li se poate recomanda reducerea greutatii corporale. In unele cazuri, si branturile ortopedice pot ajuta la atenuarea simptomelor.

Coxartroza poate fi tratata si cu injectii cu cortizon. Studiile sugereaza ca acestea amelioreaza durerea timp de cateva saptamani, mai ales daca pacientul prezinta artroza la o singura articulatie. Injectiile cu cortizon pot fi utilizate daca articulatia soldului este inflamata acut si foarte dureroasa sau daca alte tratamente nu au oferit rezultatele scontate. Cu toate acestea, injectiile cu cortizon nu sunt o optiune de tratament pe termen lung, deoarece pot provoca reactii adverse.

In cazurile de coxartroza avansata, interventia chirurgicala ar putea fi totusi o optiune pentru incetinirea progresiei artrozei soldului. Implantarea unei articulatii artificiale a soldului este o procedura serioasa si ar trebui luata in considerare numai daca terapia conservatoare nu a avut succes si durerea este persistenta si foarte severa.

Acestea fiind spuse, in continuare, ne vom concentra asupra optiunilor de tratament fara operatie.

Coxartroza – exercitii fizice

Persoanelor care sufera de dureri articulare le este deseori greu sa-si imagineze ca exercitiile fizice regulate le pot fi de ajutor, unii pacienti temandu-se ca isi vor deteriora si mai mult articulatiile. De fapt, studiile dovedesc contrariul. Activitatea fizica regulata stimuleaza circulatia sangelui si imbunatateste mobilitatea articulatiilor, contribuind astfel la ameliorarea durerii. Prin astfel de masuri, interventia chirurgicala la nivelul soldului poate fi chiar amanata. Trebuie sa aveti totusi grija sa alegeti activitati fizice care nu expun articulatia soldului la stres excesiv, cum ar fi aerobic in apa, inot, ciclism sau simplul mers pe jos.

Factori precum sanatatea generala si varsta vor ajuta la determinarea exercitiilor optime pentru fiecare pacient in parte. Prin urmare, inainte de a incepe o noua rutina de exercitii, discutati mai intai cu medicul.

Cand incepeti un program de exercitii, cel mai bine este sa nu va fortati, scopul fiind sa ajungeti gradual la pana la 150 de minute de exercitii de intensitate moderata pe saptamana.

Iata cateva exemple de activitate fizica usoara pe care o puteti incerca:

  • mersul pe jos – plimbarile zilnice sunt o modalitate simpla prin care sa faceti miscare zilnic;
  • bicicleta stationara – va permite sa va intariti treptat musculatura si totodata sa evitati traficul sau temperaturile extreme;
  • exercitiile in apa – inotul reprezinta un antrenament de intensitate moderata. Mersul in apa pana la talie usureaza, de asemenea, stresul asupra articulatiilor, intarind in acelasi timp musculatura persoanelor cu coxartroza, ceea ce poate ameliora considerabil durerea si imbunatati functiile articulatiei soldului.
  • yoga – creste flexibilitatea, intareste musculatura si poate ajuta la reducerea durerii. Ideal ar fi sa participati la un curs pentru incepatori, iar daca unele pozitii de yoga cauzeaza disconfort, rugati-l pe instructor sa va recomande alternative ale miscarilor respective.
  • tai chi – miscarile lente si fluide ale tai chi-ului pot ameliora durerea asociata cu coxartroza si pot imbunatati echilibrul. Tai chi este, de asemenea, o modalitate naturala si sanatoasa de reducere a stresului.

Coxartroza – suplimente analgezice

In decurs de 30 de zile, ingredientele din majoritatea produselor destinate mentinerii sanatatii articulatiilor pot ameliora vizibil durerea cu care se confrunta pacientii care sufera de coxartroza. Totusi, pentru a-i oferi corpului dumneavoastra nutrientii necesari revitalizarii naturale a cartilajelor deteriorate si pentru a va intari articulatiile, va fi nevoie de tratament mai indelungat, de cel putin 3 luni.

Suplimentele alimentare cu rol analgezic despre care puteti discuta cu medicul daca ati fost diagnosticat(a) cu coxartroza sunt urmatoarele:

Colagenul de tip II

Colagenul de tip II se gaseste in mod natural in organism ca element constructiv esential al cartilajului articular. Ca supliment, este disponibil in doua forme: nedenaturat si hidrolizat. Colagenul hidrolizat este procesat cu un grad ridicat de caldura, acid si enzime, ceea ce ii reduce drastic beneficiile terapeutice. Prin urmare, cautati suplimente cu colagen nedenaturat, care este minim procesat, astfel incat sa ofere o concentratie mare de peptide pentru remedierea cartilajului.

Boswellia serrata

Cunoscuta in mod obisnuit sub numele de tamaie, Boswellia serrata este o rasina folosita in medicina traditionala ayurvedica pentru a ameliora rigiditatea si disconfortul articulatiilor. Conform studiilor, compusii acidului boswellic continut in acest extract vegetal sunt cei responsabili pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Intrucat potenta poate varia foarte mult, este important sa cautati Boswellia serrata standardizata la cel putin 60% acizi boswellici.

MSM

Metilsulfonilmetanul, abreviat ca MSM, este un compus organic care se gaseste in fructe si legume proaspete, acestea constituind o sursa naturala de sulf, dar este si o componenta structurala esentiala a cartilajului articulatiilor. Asociat frecvent cu glucozamina in studiile clinice, s-a stabilit recent ca o mare parte din capacitatea de ameliorare a durerii articulare atribuita anterior glucozaminei este de fapt asigurata de MSM.

Curcumina

Curcumina este un polifenol care ii confera turmericului culoarea galbena vibranta. S-a demonstrat ca curcumina suprima activitatea citokinelor proinflamatorii, celulele imune care regleaza raspunsul inflamator al organismului in cazul deteriorarii cartilajului si frictiunii os pe os. Retineti totusi ca aceasta substanta este slab absorbita in timpul digestiei daca este administrata singura. Pentru o biodisponibilitate maxima, trebuie asociata cu piperina, deci asigurati-va ca suplimentele alimentare pe baza de curcumina pe care le cumparati au in compozitie si piperina.

Piperina

Piperina este un compus alcaloid prezent in piperul negru. Unele studii au aratat ca aceasta poate ameliora disconfortul articular, deci poate fi luata in considerare ca optiune naturala de tratament si la pacientii cu coxartroza. Cand este inclusa in suplimentele pentru articulatii, scopul ei principal este insa acela de a imbunatati absorbtia curcuminei in timpul procesului digestiv. In lipsa piperinei, cea mai mare parte a continutului de curcumina al unui supliment este filtrata de ficat si excretata in urina.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/hip-exercises-treatment

https://gesund.bund.de/en/osteoarthritis-of-the-hip

https://stiwell.medel.com/orthopaedics/hip-arthrosis