Transplant de ficat: ce este, cum se realizeaza si ce riscuri prezinta

Transplant de ficat: ce este, cum se realizeaza si ce riscuri prezinta Transplant de ficat: ce este, cum se realizeaza si ce riscuri prezinta

Ultima actualizare: 20 septembrie 2023

transplant-de-ficat

Transplantul de ficat este o interventie chirurgicala prin care un ficat care nu mai functioneaza corect (insuficienta hepatica) este inlocuit cu un ficat sanatos provenit de la un donator decedat sau cu o portiune dintr-un ficat sanatos de la un donator in viata.

Ficatul este cel mai mare organ intern si indeplineste mai multe functii vitale, cum ar fi:

  • proceseaza nutrientii, medicamentele si hormonii
  • produce bila, substanta care ajuta organismul sa absoarba grasimile, colesterolul si vitaminele liposolubile
  • produce proteine care ajuta la coagularea sangelui
  • elimina bacteriile si toxinele din sange
  • previne infectiile si regleaza raspunsurile imune

Transplantul de ficat este de obicei rezervat ca o optiune de tratament pentru persoanele care au complicatii semnificative din cauza insuficientei hepatice in stadiu terminal. Transplantul hepatic poate fi, de asemenea, o optiune de tratament pentru cazurile rare de insuficienta brusca a unui ficat anterior sanatos.

Numarul de persoane care asteapta un transplant de ficat depaseste cu mult numarul de organe disponibile provenite de la donatori decedati. Multe persoane eligibile primesc in prima instanta o portiune de ficat de la un donator viu pana cand un ficat de la un donator decedat devine disponibil. Transplantul de ficat de la donator viu este posibil deoarece ficatul uman se regenereaza si revine la dimensiunea normala la scurt timp dupa indepartarea chirurgicala a unei parti a organului.

 


Ce reprezinta transplantul de ficat

Transplantul de ficat este un tip de interventie chirurgicala in timpul caruia un chirurg indeparteaza ficatul deteriorat al unei persoane si il inlocuieste cu un ficat sanatos de la o alta persoana, donatorul.

Un donator poate fi in viata sau decedat recent. Donatorii vii doneaza doar o parte din ficatul lor – aceasta portiune purtand denumirea de „grefa”. Daca donatorul este decedat, un chirurg poate folosi intregul ficat in timpul transplantului.

Atat adultii, cat si copiii pot fi supusi unui transplant de ficat, iar scopul interventiei chirurgicale este de a prelungi viata unei persoane. Primirea unui transplant de ficat poate prelungi viata unei persoane cu 15 ani.

Procedura este monitorizata de o echipa medicala multidisciplinara. Aceasta echipa evalueaza eligibilitatea unei persoane pentru un transplant de ficat, gaseste un donator potrivit si ajuta persoana in cauza sa faca fata interventiei chirurgicale si recuperarii.

Pentru a va proteja ficatul puteti opta pentru HepatoSuport Naturalis, un supliment alimentar cu un amestec de extracte de armurariu si de anghinare care contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei.

Cand este necesar transplantul de ficat

Un medic poate recomanda un transplant de ficat unei persoane care are insuficienta hepatica in stadiu terminal. O persoana care sufera de aceasta afectiune va muri daca nu este supusa cat mai repede unui transplant de ficat. Specialistii pot recomanda, de asemenea, un transplant de ficat daca alte tratamente pentru insuficienta hepatica nu pot mentine persoana afectata in viata.

Transplantul hepatic poate fi o optiune salvatoare pentru persoanele cu boli hepatice cronice sau daca insuficienta hepatica apare foarte repede. Ciroza este cel mai frecvent motiv pentru care adultii au nevoie de transplant de ficat. Ciroza inlocuieste tesutul hepatic sanatos cu tesut cicatricial. Cauzele cirozei sunt:

  • abuzul de alcool
  • hepatita B cronica sau hepatita C cronica
  • steatoza hepatica nonalcoolica
  • hepatita autoimuna
  • atrezie biliara, o boala hepatica a nou-nascutilor
  • tulburari metabolice

Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.

Echipa ia de obicei in considerare si alti factori atunci cand stabileste daca o persoana are nevoie de un transplant de ficat. Printre acesti factori se numara:

  • severitatea starii
  • alte afectiuni medicale de care persoana sufera
  • antecedente de tuberculoza si infectii cronice precum HIV
  • starea fizica generala
  • starea mentala
  • nivelul de sprijin din partea familiei sau prietenilor

Inainte de a efectua un transplant de ficat, medicul va evalua daca operatia va avea succes si va prelungi viata persoanei in cauza. Este posibil ca unele persoane sa nu poata fi supuse unui transplant de ficat daca au alte afectiuni cronice care ar putea afecta succesul interventiei.

In aceasta categorie intra persoanele care sufera de cancer care s-a raspandit in alte parti ale corpului sau cele care au probleme cardiace severe. De asemenea, daca o persoana are ciroza cauzata de alcoolism, capacitatea sa de a renunta la consumul excesiv de alcool este evaluata ca parte a planificarii transplantului.

Naturalis BilActiv Anghinare este un supliment alimentar care contine extract standardizat de anghinare, cu rol in buna functionare a ficatului si a intregului sistem digestiv.

Cum se desfasoara si cat dureaza procedura

Pregatirea

Procesul de pregatire difera in functie de situatia donatorului.

Daca donatorul este decedat, coordonatorul transplantului ia legatura cu primitorul de indata ce echipa de transplant gaseste un ficat compatibil. Beneficiarul trebuie sa mearga imediat la spital.

Daca donatorul este viu, echipa medicala va programa operatia cu 4-6 saptamani in avans. Coordonatorul de transplant al primitorului il va informa cu privire la ceea ce trebuie sa faca pentru a se pregati de interventie.

Interventia chirurgicala

Daca ficatul provine de la un donator decedat, procedura chirurgicala incepe atunci cand ficatul ajunge la spital.

Daca ficatul provine de la un donator viu, echipa medicala programeaza procedurile din timp, iar primitorul si donatorul sunt operati in acelasi timp.

transplant-de-ficat-operatie

Inainte de interventie, primitorul transplantului este anesteziat general.

Pentru a inlocui ficatul, chirurgul taie abdomenul primitorului. Apoi indeparteaza ficatul deteriorat si il introduce pe cel nou, conectandu-l la vasele de sange si la caile biliare ale primitorului, acestea fiind tuburile care conecteaza ficatul la intestinul subtire. Chirurgul inchide apoi rana cu agrafe sau cusaturi.

Cat timp dureaza un transplant de ficat?

Un transplant de ficat poate dura pana la 12 ore si uneori chiar mai mult.

Beneficiarii ar putea fi nevoiti sa ramana in spital timp de doua saptamani, in timp ce donatorii pot merge acasa dupa o saptamana.

Durata spitalizarii depinde de cat de repede se recupereaza persoana in cauza.

Recuperare

Recuperarea incepe inca din spital. Beneficiarul va primi instructiuni despre cum sa aiba grija de sine inainte de a fi externat. Mai exact, va fi informat:

  • cand trebuie sa se prezinte la urmatoarele vizite de verificare
  • cu privire la lucrurile pe care trebuie sa le faca pentru a avea grija de noul ficat
  • asupra potentialelor probleme pe care le poate intampina cu noul ficat

transplant-de-ficat-recuperare

Potrivit specialistilor, poate dura un an sau mai mult pentru ca unele persoane sa se recupereze complet. Cu toate acestea, cei mai multi oameni pot reveni la activitatile obisnuite in decurs de cateva luni.

Rate de supravietuire dupa un transplant de ficat

Potrivit unui studiu, persoanele supuse unui transplant de ficat au sanse de 89% de a trai dupa un an. Rata de supravietuire la cinci ani este de 75%. Uneori, ficatul transplantat poate fi respins sau boala initiala poate reveni.

Este important ca medicul sa monitorizeze recuperarea mult timp dupa transplant pentru a descoperi orice eventuala problema la timp. Beneficiarul transplantului ar putea fi nevoit sa faca teste de sange regulate. Potrivit specialistilor, va trebui, de asemenea, sa ia medicamente care sa previna respingerea noului organ pentru tot restul vietii.

Eventuale riscuri si complicatii

Cel mai mare risc al acestei operatii este respingerea noului ficat, o problema care apare adesea din motive pe care medicii nu le pot determina. Transplantul de ficat expune, de asemenea, persoana beneficiara la un risc ridicat de infectie. Alte complicatii pe termen lung care pot aparea sunt:

  • sangerarea
  • afectarea cailor biliare
  • cheagurile de sange
  • efectele secundare de la medicamentele luate care ajuta sistemul imunitar sa accepte noul ficat, cum ar fi glicemia crescuta in urma administrarii de steroizi

transplant-de-ficat-riscuri

Recomandari dupa un transplant de ficat

Dupa un transplant de ficat, medicul ii poate recomanda beneficiarului sa-si modifice stilul de viata, mai exact, sa faca exercitii fizice regulate si sa adopte o alimentatie sanatoasa. Persoanele sanatoase din punct de vedere fizic isi pot reduce riscurile ca noul ficat sa fie respins.

De asemenea, pot limita factorii de risc care contribuie la aparitia bolilor hepatice. Printre cele mai frecvente sunt:

  • abuzul de alcool
  • fumatul
  • supradozajul cu acetaminofen
  • obezitatea
  • colesterolul ridicat

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liver-transplant/about/pac-20384842

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/8111-liver-transplantation

https://www.medicalnewstoday.com/articles/liver-transplant-surgery

https://www.healthline.com/health/liver-transplant-survival