Anual, sunt semnalate aproximativ 10.000 de cazuri de trichineloza, la nivel mondial. Aceasta este o afectiune cauzata de parazitul microscopic Trichinella spiralis, un vierme cilindric. Larvele acestuia traiesc in muschii animalelor, fiind intalnite de obicei la porci, mistreti, vulpi, ursi, morse si alte carnivore. Uneori, larvele ajung sa se dezvolte inclusiv in tesuturile musculare ale cailor hraniti cu suplimente infestate.
Ramaneti alaturi de noi pentru ca in cele ce urmeaza va vom oferi mai multe informatii despre modalitatile de preventie, precum si despre simptomatologia, factorii de risc si optiunile de tratament disponibile, in cazul in care nu reusiti totusi sa preveniti imbolnavirea.
Trichineloza este o boala transmisa prin alimente infestate, fiind cauzata de un parazit microscopic numit Trichinella spiralis. Oamenii se pot imbolnavi cand consuma carne cruda sau insuficient gatita, provenita de la animale infectate cu acest parazit.
Cand o persoana consuma carne care contine chisturi vii de Trichinella spiralis, peretele chisturilor respective se dizolva, eliberand larvele care se maturizeaza rapid si incep apoi sa se inmulteasca in intestin. Viermii de sex masculin mor dupa ce se imperecheaza; in schimb, femelele se afunda in peretele intestinal si, dupa cateva zile, incep sa produca larve.
Productia larvelor continua timp de aproximativ 4 pana la 6 saptamani, dupa care femelele mor sau sunt excretate din organism. Larvele migreaza in corp prin vasele limfatice si prin fluxul sanguin. Astfel, ajung pana la muschi si patrund in acestia, provocand inflamatii. In decurs de 1-2 luni, se formeaza chisturi care pot supravietui in organism timp de cateva luni sau chiar mai multi ani. In cele din urma, larvele decedate sunt absorbite sau se calcifiaza.
Anumiti muschi, cum ar fi cei de la nivelul limbii, ochilor si coastelor, sunt cel mai frecvent infectati cu Trichinella spiralis. Larvele formeaza mai rar chisturi in muschiul inimii, dar in astfel de cazuri chisturile respective determina inflamarea cordului. La aproximativ o patrime dintre pacientii cu trichineloza, electrocardiograma (ECG) poate contribui la depisarea semnelor de inflamatie de la nivelul inimii.
Trichineloza – factori de risc si cauze
In general, factorii de risc pentru trichineloza includ:
-
pregatirea necorespunzatoare a alimentelor: – trichineloza apare de obicei dupa consumul de carne infestata cruda sau insuficient gatita, cum ar fi carnea de porc. Se pot declansa cazuri de trichineloza si din cauza ustensilelor de bucatarie sau a echipamentelor care nu au fost curatate adecvat inainte de a fi folosite la prepararea carnii.
-
zonele rurale: – trichineloza este mai frecvent intalnita in mediul rural. Rate mai mari de infestare se intalnesc in zonele axate pe cresterea porcilor.
-
consumul vanatului infestat: – masurile de sanatate publica au redus foarte mult numarul infectiilor cu Trichinella spiralis, induse de consumul carnii din comert. In schimb, in cazul animalelor crescute la ferma sau al vanatului (caprioare, mistreti, pasari salbatice etc.), exista rate mai mari de infectie. Prin urmare, sa aveti in vedere faptul ca animalele salbatice inca reprezinta o sursa comuna de infectie.
Spre deosebire de alte tipuri de infectii, trichineloza nu se transmite prin stranut sau tuse. Exista totusi unele dovezi ca o femeie insarcinata si care sufera de trichineloza poate sa-i transmita infectia copilului.
Trichineloza – simptome si manifestari
Simptomele de trichineloza variaza in functie de stadiul infectiei, numarul larvelor invadatoare, tesuturile invadate si starea fizica generala a pacientului.
In cazurile usoare, cand exista putini paraziti in organism, este posibil ca pacientii cu trichineloza sa nu prezinte semne ale infectiei. Cand numarul larvelor invadatoare creste, simptomatologia poate varia de la moderata (confundata deseori cu gripa sau alte afectiuni comune) si pana la severa.
In general, simptomele de trichineloza isi fac simtita prezenta in 2 etape.
-
Etapa 1: – infectia intestinala se dezvolta in decursul a 1-2 zile de la consumul carnii contaminate. In acest stadiu, simptomele de trichineloza constau in:
-
greata;
-
diaree;
-
crampe abdominale;
-
usoara stare febrila.
-
Etapa 2: – dupa aproximativ 7-15 zile, larvele incep sa patrunda in muschi, declansand simptome precum:
-
dureri musculare si sensibilitate;
-
slabiciune;
-
febra si frisoane;
-
dureri de cap;
-
umflarea fetei, in special in zona ochilor.
Pacientii cu trichineloza acuza de obicei dureri mai pronuntate mai ales la nivelul muschilor folositi pentru a respira, vorbi, mesteca si inghiti. Se pot semnala si eruptii cutanate, care pot fi insotite de prurit (mancarime). La unii pacienti cu trichineloza, albul ochilor se inroseste, fenomenul fiind acompaniat si de dureri de ochi sau sensibilitate la lumina puternica.
Daca larvele de Trichinella se inmultesc excesiv, se pot inflama inima, creierul si plamanii pacientului, ajungandu-se la insuficienta cardiaca, ritm cardiac anormal, convulsii, encefalita, probleme respiratorii severe, dificultati motorii sau de coordonare. In cazuri mai rare, poate surveni inclusiv decesul pacientului.
In lipsa tratamentului, majoritatea simptomelor de trichineloza dispar dupa cam 3 luni de la contractarea infectiei, desi durerile musculare vagi si starile de oboseala pot persista mai mult timp.
Diagnosticul de trichineloza
Medicul se va interesa despre istoricul si simptomele pacientului, apoi va recomanda anumite analize pentru a determina daca exista larve in organismul acestuia. Este bine de stiut ca trichineloza nu poate fi diagnosticata prin examinarea scaunului.
Nivelurile crescute de globule albe si prezenta anticorpilor impotriva parazitului pot indica o infectie cu Trichinella. Analizele de sange sunt destul de eficiente, dar rezultatele ies pozitive abia dupa 3-5 saptamani de la debutul simptomelor. Daca rezultatele sunt negative, medicul poate avea totusi in vedere diagnosticul de trichineloza, in baza simptomelor pacientului si a nivelului crescut de eozinofile (un tip de globule albe) in proba de sange. Analiza pentru anticorpi se repeta timp de cateva saptamani, pentru a se confirma diagnosticul.
In cazuri foarte rare, daca rezultatele analizelor de sange continua sa fie neconcludente, medicul poate recomanda o biopsie musculara, adica se va indeparta o mica bucata de tesut muscular, care apoi va fi analizata pentru a se depista eventuala prezenta a larvelor de Trichinella.
Trichineloza – optiuni privind tratamentul
Desi unele cazuri de trichineloza sunt usoare si dispar de la sine, altele pot fi fatale daca nu sunt tratate la timp. Prin urmare, este bine ca pacientul suspectat de trichineloza sa inceapa tratamentul cat mai curand.
Medicul poate prescrie:
-
medicamente pentru eliminarea parazitilor, cum ar fi mebendazol sau albendazol, care se administreaza oral. Daca sunt administrate in primele 3 zile de la infectare, acestea impiedica infectia sa ajunga la muschi si sa se agraveze. Din pacate, acestea elimina viermii adulti din intestin, dar au efect slab asupra chisturilor, odata formate in muschi.
-
analgezice, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru a calma durerile musculare;
-
corticosteroizi, cum ar fi prednison, pentru reducerea inflamatiei in cazul infectiilor grave.
Din fericire, majoritatea pacientilor diagnosticati cu trichineloza isi revin pe deplin dupa tratament.
Complicatiile trichinelozei
Daca trichineloza nu este tratata, complicatiile pot fi grave, in cazuri mai rare boala putand provoca inclusiv decesul. Pe lista complicatiilor se numara inflamatia si deteriorarea:
-
inimii, ajungandu-se la ritm cardiac neregulat (aritmie) si/sau insuficienta cardiaca;
-
creierului, ceea ce poate sa provoace convulsii;
-
plamanilor, putandu-se ajunge la probleme respiratorii grave.
Chiar si cu tratament, la unii pacienti cu trichineloza pot aparea complicatii pe termen lung, cum ar fi probleme cu ochii, muschii si nervii.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a preveni trichineloza, trebuie in primul rand sa pregatiti corespunzator alimentele. Adaugam mai jos si alte indicatii care pot fi utile pentru preventie.
-
Evitati carnea cruda sau insuficient gatita. Gatiti bucatile de carne pana cand se rumenesc. Eventual, folositi un termometru pentru carne. Astfel, va puteti asigura ca aceasta este gatita suficient de bine.
-
Nu taiati si nu mancati carnea timp de cel putin 3 minute dupa ce ati scos-o de pe foc.
-
Congelati carnea de porc. Inghetarea carnii de porc cu o grosime mai mica de 15 cm, la o temperatura de -15 °C, timp de 3 saptamani, va ucide parazitii. Atentie, insa: parazitii din carnea animalelor salbatice nu vor fi distrusi prin inghet, nici macar dupa o perioada indelungata.
-
Nu pierdeti din vedere faptul ca anumite metode de procesare sau conservare a carnii nu ucid parazitii. De exemplu, larvele de Trichinella spiralis din carnea infestata nu sunt eliminate prin afumare sau macerare. De asemenea, nici gatitul la cuptorul cu microunde nu este recomandat ca modalitate de a distruge acesti paraziti, deoarece carnea preparata astfel nu se gateste uniform si prin urmare nu sunt ucisi toti parazitii.
-
Curatati bine masinile de tocat carne. Daca tocati carnea acasa, asigurati-va ca masina de tocat este curatata temeinic dupa fiecare utilizare.
-
Dupa manipularea carnii crude, spalati-va bine mainile cu apa si sapun, timp de 20 de secunde. Acest lucru poate preveni raspandirea parazitilor catre alte alimente.
Surse:
https://www.msdmanuals.com/home/infections/parasitic-infections-nematodes-roundworms/trichinosis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7142-trichinosis
https://www.healthline.com/health/trichinosis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichinosis/symptoms-causes/syc-20378583