Sebumul este o substanta ceroasa sau grasa produsa de piele. Sebumul hidrateaza si ofera protectie pielii, insa poate contribui si la aparitia nedoritei acnei.
Sebumul este produs de glandele sebacee ale corpului si care acopera, hidrateaza si protejeaza pielea. In plus, sebumul este ingredientul principal al uleiurilor naturale ale corpului.
Deci, din ce este compus mai exact sebumul? Dupa cum explica un articol publicat de Harvard Medical School, „sebumul este un amestec complex de acizi grasi, zaharuri, ceara si alte substante chimice naturale, care formeaza o bariera de protectie impotriva evaporarii apei”. Pentru a fi mai specifici, sebumul contine trigliceride si acizi grasi (57%), esteri de ceara (26%), scualen (12%) si colesterol (4,5%).
In cazul persoanelor cu pielea foarte grasa, corpul produce in exces un amestec de lipide (molecule asemanatoare grasimilor) care alcatuiesc sebumul.
Desigur, acel „ulei” care se gaseste pe piele este alcatuit din mai mult decat doar sebum. De asemenea, contine un amestec de transpiratie, celule moarte ale pielii si particule minuscule care plutesc in jurul nostru.
Ce este sebumul?
Sebumul este o substanta uleioasa produsa de glandele sebacee din piele. Functia sebumului este de a umezi pielea si de a preveni uscarea acesteia. De asemenea, sebumul are proprietati antibacteriene si este prima linie de aparare a organismului impotriva infectiilor.
Glandele sebacee care produc sebum se afla pe aproape fiecare suprafata a corpului. Cu toate ca sebumul este esential pentru sanatatea pielii, un nivel prea ridicat sau prea mic de ulei poate duce la acnee, piele grasa, prurit cronic si iritatii ale pielii.
Cum se produce sebumul?
Glandele sebacee, atasate fiecare de cate un folicul de par, produc sebum printr-un proces numit secretie holocrina. Glandele produc lipide, care raman in interiorul glandelor cu aspect de saculeti, timp de aproximativ o saptamana, pana cand fiecare saculet erupe, provocand eliberarea sebumului in foliculul de par. Apoi, parul impinge uleiul la suprafata pielii, pentru a o lubrifia si proteja.
Toti bebelusii se nasc cu glande sebacee pe aproape toata suprafata corpului, cu exceptia palmelor, varfurilor si talpilor picioarelor si a buzelor inferioare.
Aceste glande produc cantitati semnificative de sebum, imediat dupa nastere. Acest lucru se datoreaza faptului ca glandele sunt controlate de hormoni, in special de androgeni (hormoni sexuali masculini, cum ar fi testosteronul), care se gasesc din abundenta in corpurile nou-nascutilor.
Pe masura ce bebelusul ajunge la varsta copilariei, nivelurile hormonale se uniformizeaza, iar glandele sebacee devin mai putin active. Mai exact, copiii produc foarte putin sebum intre varsta de 2 si 6 ani. Odata cu apropierea perioadei de pubertate, androgenii inunda din nou corpul, iar glandele pompeaza cantitati constante de sebum.
Productia de sebum incepe sa scada pana la varsta de 20 de ani si continua sa se reduca odata cu inaintarea in varsta.
RILASTIL DAILY CARE Apa micelara calmanta este o solutie fara apa, care poate fi folosita la indepartarea machiajului.
Fata, scalpul, partea superioara a gatului si pieptul gazduiesc cele mai multe glande sebacee, acesta fiind motivul pentru care atunci cand productia de sebum creste, aceste zone sunt predispuse la aparitia acneei sau a pielii grase.
Marimea acestor glande si modul in care hormonii le influenteaza sunt determinate de factori genetici, asa ca persoanele care au rude apropiate ce se confrunta cu acnee, piele uscata sau alte afectiuni legate de sebum, au un risc mai mare de a dezvolta aceeasi problema.
Compozitia sebumului
Celulele care secreta sebum in glandele sebacee se numesc sebocite. In timpul productiei de sebum, sebocitele se autodistrug si urmeaza sebumul in drumul spre iesirea din glandele sebacee.
Sebumul este o substanta groasa, lipicioasa, uleioasa, compusa in principal din grasimi (lipide). Principalele componente ale sebumului sunt:
-
trigliceridele;
-
colesterolul;
-
acizii grasi liberi;
-
esterii de ceara;
-
scualenul.
Ce rol are sebumul in organism?
Sebumul contribuie cu 90% din continutul de lipide – molecule de grasime – de pe suprafata pielii. Aceste lipide pastreaza pielea hidratata si o protejeaza de radiatiile UV si de alte cauze ale potentialelor daune ale pielii.
De asemenea, sebumul transporta la suprafata pielii antioxidanti solubili in grasimi, cum ar fi vitamina E. Aceasta actiune poate ajuta la prevenirea leziunilor oxidative ale pielii.
Intre timp, acidul sapienic si alti acizi grasi care se gasesc in sebum ajuta la combaterea bacteriilor Staphylococcus aureus, care pot provoca infectii cu stafilococ si care pot contribui la dermatita atopica.
Multe componente ale sebumului, cum ar fi acizii grasi si scualenul, au proprietati antiinflamatorii.
Distribuirea sebumului la nivelul corpului sustine sanatatea pielii in mai multe moduri importante:
Sebumul este esential pentru o piele flexibila, insa nivelul de lipide secretate trebuie sa fie echilibrat corespunzator, pentru a preveni problemele cutanate.
Lipidele secretate de glandele sebacee creeaza o pelicula usor acida pe suprafata pielii – un pH de 4,5 pana la 6,0 – care o apara impotriva bacteriilor, virusilor si altor microbi.
S-a demonstrat ca sebumul previne infectiile fungice, cum ar fi pecinginea (dermatofitoza), ceea ce poate explica de ce copiii mici, care produc sebum putin sau deloc, sunt deosebit de predispusi la aceasta afectiune a pielii.
Sebumul contine scualen, despre care s-a demonstrat ca protejeaza impotriva arsurilor solare si a daunelor cauzate de razele ultraviolete (UV).
Pe langa faptul ca ajuta pielea, sebumul pare sa sustina si sanatatea inimii. Cercetatorii cred ca un beneficiu major al secretiei de sebum este ca, prin acest proces, este eliminat excesul de lipide si colesterol, care pot sa blocheze arterele si sa provoace boli cardiace.
Excesul de sebum
Productia de sebum variaza ca raspuns la fluctuatiile hormonale provocate de inaintarea in varsta, anumite medicamente si stilul de viata.
Supraproductia de sebum poate provoca piele grasa. Persoanele cu pielea grasa au porii mai mari, iar tenul lor are un aspect lucios.
Excesul de sebum, in combinatie cu celulele moarte ale pielii, poate forma un dop in interiorul porilor, provocand puncte negre si cosuri. Aceasta obstructie poate capta, de asemenea, bacterii in pori, ceea ce poate duce la inflamatie. In cele din urma, porii blocati se rup, deversand bacterii, sebum si celule moarte ale pielii in tesuturile din apropiere si creand astfel leziuni de acnee care pot fi dureroase.
Persoanele care au tenul gras pot adopa o rutina blanda, dar eficienta de ingrijire a pielii, care de obicei cuprinde produse care contin:
-
beta hidroxi acizi (BHA);
-
peroxid de benzoil;
-
acid glicolic;
-
acid salicilic.
Specialistii in dermatologie le recomanda persoanelor cu tenul gras sa evite demachiantele pe baza de ulei sau alcool. Aceste produse pot irita pielea, declansand o si mai mare productie de sebum.
De regula, medicii trateaza acneea cu:
-
antibiotice topice sau orale;
-
retinoizi;
-
terapie de substitutie hormonala;
-
corticosteroizi;
-
fototerapie;
-
peelinguri chimice.
Productia redusa de sebum si cauzele sale
Productia redusa de sebum poate provoca, de asemenea, anumite probleme. Urmatorii factori pot suprima productia de sebum:
-
expunerea la alergeni sau substante chimice dure;
-
retinoizii pe baza de prescriptie medicala, cum ar fi izotretinoina;
-
malnutritia;
-
tulburarile glandei pituitare;
-
anumite contraceptive orale, cum ar fi antiandrogenii.
Persoanele ale caror glande sebacee produc prea putin sebum pot avea pielea uscata, descuamata si afectata de prurit (mancarimi). Simptomele se pot agrava daca aceste persoane folosesc produse de ingrijire a pielii care contin substante chimice dure.
Cremele hidratante care contin ceramide sau umectanti pot ajuta la ameliorarea pielii uscate. Printre ingredientele benefice se numara:
De asemenea, pentru a trata acasa pielea uscata. se recomanda:
-
exfolierea cu un scrub delicat pentru fata;
-
folosirea unui umidificator, pentru a adauga umiditate in aer;
-
baia cu apa calda in loc de apa fierbinte;
-
evitarea produselor de ingrijire a pielii si a parului care contin alcool si parfumuri artificiale.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sebum
https://www.medicalnewstoday.com/articles/sebum
https://www.verywellhealth.com/what-is-sebum-1069375
https://www.health.com/sebum-7967155