Totul despre procedura de liposuctie (lipoaspiratie) abdominala

Totul despre procedura de liposuctie (lipoaspiratie) abdominala Totul despre procedura de liposuctie (lipoaspiratie) abdominala

Ultima actualizare: 18 iulie 2024

Liposuctia-abdominala

Procedura estetica de liposuctie abdominala este o alternativa eficienta de a micsora depozitele de grasime localizate la nivel abdominal. Chiar daca poate fi folosita si ca parte a tratamentului anumitor afectiuni, cum ar fi limfedemul, in general se considera a fi o procedura estetica, ce se foloseste pentru a remodela corpul.

Procedura de liposuctie abdominala se numeste, de fapt, lipectomie asistata prin aspiratie, si este una dintre cele mai frecvent efectuate interventii, insa cu scop estetic, la nivel mondial. Este foarte important de mentionat faptul ca lipoaspiratia sub nicio forma nu ar trebui prezentata si recomandata drept o alternativa eficienta de a slabi rapid.

Procedura de liposuctie abdominala are in vedere in principal reducerea depozitelor de grasime de la nivelul abdomenului, la persoanele care vor sa aiba o circumferinta abdominala mai mica. In general, nu exista indicatii mediale ale unei astfel de proceduri si inca de cand a fost pentru prima data efectuata, la inceputul anilor 1980, a fost folosita mai ales ca parte a procedurilor de infrumusetare si remodelare corporala. Intre timp, interventia a trecut prin progrese tehnologice si procedurale (lasere, ultrasunete), iar lipectomia asistata prin aspiratie si-a rafinat deosebit de mult tehnicile de abordare.


Liposuctie abdominala – cand este recomandata?

In ceea ce priveste indicatiile si recomandarile pentru liposuctie abdominala, trebuie tinut cont de faptul ca, in esenta, acesta procedura este considerata o procedura estetica. Asadar, nu exista recomandari strict medicale, fiind o tehnica complet electiva, la libera alegere. In schimb, exista cateva „variabile” pe care candidatul ideal pentru procedura de liposuctie abdominala ar trebui, in esenta, sa le indeplineasca (dar neindeplinirea acestora nu exclude posibilitatea ca o persoana sa opteze in continuare pentru aceasta procedura, si nici nu ar trebui ca medicul sa refuze, astfel, dorinta persoanei respective).

  • Persoana ar trebui sa demonstreze abateri de la conturul normal al corpului, abateri cauzate de excesul de tesut adipos in regiunea abdominala.
  • Greutatea persoanei care opteaza pentru liposuctie abdominala ar trebui sa fi fost stabila in ultimele 6-12 luni inainte de interventie.
  • Persoana ar trebui sa aiba IMC (indice de masa corporala) cu cel mult 30% mai mare decat IMC-ul normal (aferent inaltimii si greutatii).
  • Candidatul ideal nu este obez, are o laxitate minima a pielii si exces de tesut adipos minim, pana la moderat.
  • Este de dorit sa nu existe celulita la nivel abdominal.
  • Excesul de grasime abdominala cauzeaza persoanei anxietate, dorinta de a se izola si de a limita contactul cu alte persoane.
  • Persoana respectiva activeaza in domenii in care aspectul fizic conteaza foarte mult.

De mentionat este faptul ca prin liposuctie abdominala, intrucat vorbim despre o interventie strict estetica, de remodelare corporala, se pot elimina cantitati relativ mici de grasime. Liposuctia nu este, in esenta, o metoda eficienta si de lunga durata de a slabi si stabiliza greutatea. Prin lipoaspiratie abdominala se pot elimina in jur de 10 kilograme de tesut adipos, dar in general se recomanda eliminarea a aproximativ 5 kilograme, depinzand de caz. Elasticitatea pielii este importanta, ca urmare a faptului ca, dupa indepartarea depozitelor de grasime, este de dorit ca pielea sa revina la forma initiala. O laxitate redusa permite pielii sa revina mult mai usor la forma initiala.

Liposuctie abdominala – tehnici folosite

Procedura de liposuctie abdominala se poate realiza prin mai multe tehnici, cum ar fi:

  • liposuctie clasica (tehnica tumescentei), asistata prin aspiratie si care foloseste canule;
  • liposuctia asistata cu laser (LAL);
  • liposuctia asistata cu ultrasunete (UAL);
  • lipoaspiratie cu jet de apa, o tehnica relativ mai moderna.

In mod obisnuit, chirurgul estetician va oferi toate informatiile necesare privitoare la tehnicile de liposuctie abdominala folosite, astfel incat persoana sa faca cea mai potrivita alegere. Chiar daca toate au acelasi rezultat, modul in care se intervine asupra tesutului adipos este diferit.

Liposuctie-abdominala

Liposuctie abdominala – pregatirea pacientului

Nu sunt necesare pregatiri speciale inainte de procedura de liposuctie abdominala; de obicei se recomanda sa nu se consume alimente in ziua respectiva. Alti pasi includ:

  • fotografierea preoperatorie a persoanei si zonei asupra careia se intervine;
  • marcarea zonelor in care va avea loc liposuctia, pentru a se identifica zonele cu tesut adipos in exces vizate, in timpul procedurii de liposuctie abdominala;
  • confirmarea faptului ca toate echipamentele sunt in sala de operatie si ca functioneaza corect;
  • se curata zona, se administreaza anestezicul si solutia de vasoconstrictie in zona respectiva;
  • in cazul in care volumul de tesut adipos ce trebuie indepartat este relativ mare, ar trebui comunicat pacientului faptul ca este necesar sa fie pozitionat diferit de-a lungul procedurii (debut dorsal, decubit lateral);
  • pentru a evita eventuale perforatii traumatice in timpul procedurii de liposuctie abdominala, chirurgul trebuie sa aseze pacientul in asa-zisa pozitie „jack-knife”.

In general, procedura de liposuctie abdominala dureaza in jur de 60 de minute, dar durata poate varia semnificativ in functie de volumul de tesut adipos indepartat.

Liposuctie abdominala – contraindicatii

In ceea ce priveste contraindicatiile procedurii de liposuctie abdominala, acestea sunt:

  • fumatul si consumul de alcool: daca persoana fumeaza, ar trebui sa renunte la fumat cu cel putin 4 saptamani inainte de procedura, pentru a maximiza vindecarea si a reduce eventualele riscuri de complicatii. Consumul de alcool trebuie limitat.
  • afectiuni subiacente: procedura de liposuctie abdominala prezinta contraindicatii (relative) la persoanele cu hipertensiune arteriala sustinuta, insuficienta cardiaca, insuficienta renala, istoric pozitiv de infarct de miocard sau accident vascular cerebral, diabet de tip 1. In acest caz ar trebui evaluat cu atentie eventualul risc de complicatii.
  • o complicatie foarte severa si dezastruoasa la care procedura de liposuctie abdominala are potentialul de a duce este tromboza venoasa profunda, care ulterior ar putea duce la embolie pulmonara. Prin urmare, trebuie evaluat cu foarte mare atentie riscul pe care persoana il are privitor la aparitia trombozei venoase profunde/emboliei pulmonare (riscul poate fi calculat folosindu-se scorul Caprini).
  • peste 15% dintre persoane sufera de tulburare dismorfica corporala (BDD), iar in acest caz se recomanda evaluarea adecvata din partea unui psihiatru sau psiholog.

Aceste contraindicatii sunt relative, nu absolute. Totusi, procedura de liposuctie abdominala ar trebui efectuata doar in contextul in care persoana indeplineste criteriile „pacientului ideal”, in esenta pentru ca rezultatele obtinute sa-i aduca satisfactie maxima.

Liposuctie abdominala – posibile complicatii

Procedura de liposuctie abdominala (dar nu numai) ridica si riscuri de complicatii. Toti cei care opteaza pentru liposuctie abdominala in vederea remodelarii corporale si reducerii depozitelor de tesut adipos ar trebui sa fie instiintati cu privire la eventualele complicatii:

  • vanataile (complicatii sigure) si deformarile de contur: vanataile pot dura 1-2 saptamani si edemul postprocedural face ca rezultatele sa fie vizibile abia dupa cateva saptamani;
  • seroamele;
  • sangerarea excesiva;
  • paresteziile (senzatie de amorteala, hipersensibilitate, furnicaturi);
  • emboliile adipoase, tromboza venoasa profunda, embolia pulmonara sunt printre cele mai grave complicatii care pot aparea dupa procedura de liposuctie abdominala sau chiar pe parcursul acesteia;
  • reactiile adverse la anestezicul folosit.

Chiar daca prin procedura de liposuctie abdominala se poate scapa rapid de excesul de grasime, aceasta nu reprezinta o metoda eficienta si de lunga durata de a slabi. In acest sens, totul incepe cu alimentatia potrivita si practicarea regulata a activitatii fizice.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563135/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901919/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2625655/pdf/jnma00927-0053.pdf
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2825130/
  5. https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/liposuction
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733863505701315