Totul despre dieta Oshawa

Totul despre dieta Oshawa Totul despre dieta Oshawa

Ultima actualizare: 1 octombrie 2024

seminte-nuci-cereale

Dieta Oshawa, cunoscuta si sub denumirea de dieta macrobiotica, este o dieta bazata pe plante, cu radacini in teoria yin-yang, care provine din Asia. Conform teoriei macrobiotice, echilibrul dintre yin si yang se realizeaza prin consumul unei diete vegetariene, cu continut scazut de grasimi, cu un echilibru de diferiti macronutrienti (carbohidrati, proteine si grasimi), alimente care au calitati energetice diferite si extrem de multe vitamine si minerale provenite din plante.

Cel care a pus bazele acestei diete se numeste George Oshawa, un educator japonez. Dieta a aparut initial in anii 1920, insa a fost popularizata in anii 1970 de Michio Kushi, un fost student al lui Oshawa si fondator al Erewhon Natural Foods si al fostului Institut Kushi. Cuvantul “macrobiotic” are origini grecesti si se traduce prin “viata lunga”.

Unul dintre elementele fundamentale ale dietei presupune cumpararea produselor cultivate local, a alimentelor organice netratate cu pesticide, consumul de alimente de sezon, a alimentelor proaspete si crude si inlocuirea carnii, a lactatelor si a altor produse de origine animala cu cele vegetale.


Dieta Oshawa - principii de functionare

Dieta Oshawa inseamna mai mult decat un regim alimentar. Aceasta dieta este, de fapt, un stil de viata care pune accent pe echilibru si armonie. Implica un program alimentar riguros, exercitii fizice usoare si anumite modificari ale stilului de viata. Scopul este unul mai mult decat nobil: acela de a crea un mod de viata linistit si natural. Cu toate ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste principiile dietei asupra sanatatii, multi oameni raporteaza o sanatate si o stare de spirit mai bune atunci cand respecta principiile dietei.

Unii oameni apeleaza la dieta Oshawa in cautarea unei stari de sanatate mai bune. Altii aleg aceasta dieta dupa ce primesc un diagnostic medical, cum ar fi o boala de inima, obezitate sau sindrom premenstrual, in speranta ca noul stil de viata le va ameliora simptomele si va grabi procesul de recuperare.

Dieta macrobiotica pune un puternic accent pe alimentele organice, naturale. De asemenea, pledeaza pentru eliminarea completa a ingredientelor artificiale si a substantelor chimice. Aceasta regula se aplica si in cazul produselor de igiena personala, precum si al altor produse casnice.

Tipurile de alimente permise difera usor in functie de persoana. Exista mai multi factori care determina ce vei manca, cum ar fi:

- varsta

- problemele de sanatate existente

- sexul

- zona geografica

Ideea este sa gasesti echilibrul consumand alimentele de care are nevoie corpul tau. Dieta macrobiotica presupune inlocuirea alimentelor acide (de exemplu, cerealele rafinate) cu cele alcaline (legume si leguminoase), de exemplu.

Ce trebuie sa mananci in dieta Oshawa?

In mare masura, dieta Oshawa se bazeaza pe consumul de cereale organice, integrale. De fapt, cerealele integrale reprezinta de obicei aproximativ 50% din aportul zilnic de hrana al persoanei care opteaza pentru acest stil de viata. Printre exemple se numara:

- bulgurul

- hrisca

- orezul brun

- quinoa

- orezul salbatic

Cei care au adoptat aceasta dieta prefera cerealele integrale in detrimentul pastelor si al painii integrale. Acestea fiind spuse, aceste tipuri de alimente procesate pot fi consumate doar in cantitati mici.

Apoi, o treime din consumul zilnic de alimente este compusa din anumite legume cultivate local si din legumele de sezon. Legumele pe care le poti manca zilnic sunt:

- varza

- conopida

- brocoli

- dovleac

- bok choy (varza chinezeasca)

- ceapa

- ridichi

- morcovi

- patrunjel

- varza verde

Restul aportului zilnic de alimente poate fi format din:

- muraturi

- fasole

- produse din soia, cum ar fi miso

- legume de mare, cum ar fi algele marine

- ulei vegetal

- condimente naturale, cum ar fi sarea de mare procesata natural

dieta-legume

Metode de preparare

Tehnicile permise de preparare a alimentelor sunt gatitul la aburi sau sotarea. De asemenea, ca baza zilnica, poti realiza supe din urmatoarele ingrediente:

- legume

- linte

- alge

- sare de mare

- produse din soia, cum ar fi tofu si miso

Ce nu ai voie sa mananci in dieta Oshawa?

In categoria alimentelor care pot fi consumate ocazional sau de cateva ori pe saptamana intra:

- fructele organice

- nucile

- castravetii

- semintele

- salata verde

- telina

Urmatoarele alimente organice sunt menite sa fie consumate foarte rar sau doar de cateva ori pe luna:

- lactatele

- carnea de peste

- ouale

- carnea de porc

- fructele de mare

- carnea de pasare

Alimentele care trebuie eliminate complet sunt:

- zaharul si produsele care contin zahar sau sirop de porumb

- anumite legume, printre care cartofii, ardeii si rosiile

- condimentele, cum ar fi usturoiul si oregano

- bauturile alcoolice

- bauturile cofeinizate

- orice aliment care contine ingrediente artificiale

- fructele tropicale, cum ar fi ananasul si mango

- alimentele procesate, cum ar fi painea alba si prajiturile

- bauturile racoritoare, atat dietetice, cat si normale

- melasa

- vanilia

- mancarea fierbinte si/sau picanta

Recomandari esentiale

Ar trebui sa mananci incet si atent, fara distrageri, cum ar fi televizorul. De asemenea, se recomanda sa mesteci de multe ori mancarea, pana cand este aproape lichefiata. Ar trebui sa mananci alimente numai pentru a-ti satisface foamea. In plus, trebuie sa bei apa sau alte bauturi, cum ar fi ceaiul de orez brun sau ceaiul din radacina de papadie, doar pentru a-ti potoli setea.

Care sunt beneficiile regimului de slabit Oshawa?

Desi poti - si probabil vei - pierde in greutate cu dieta Oshawa, aceasta abordare este mai mult un stil de viata decat un regim de slabit.

Nu exista nicio dovada stiintifica sau cercetare care sa sugereze ca urmarea dietei macrobiotice poate vindeca bolile. Cu toate acestea, dieta Oshawa poate imbunatati starea de sanatate a unor persoane atunci cand este utilizata ca terapie complementara.

Dieta Oshawa este in mare masura bazata pe legume, limitand semnificativ consumul de grasimi animale. De aceea, poate fi de ajutor pentru persoanele care se confrunta cu boli de inima si colesterol ridicat.

Datorita continutului mare de legume, dieta Oshawa este bogata in fitoestrogeni. Acestia sunt compusi chimici naturali, gasiti in plante. Fitoestrogenii pot ajuta la reducerea nivelului de estrogen circulant la unele femei. Potrivit unui studiu din 2001, acest lucru poate reduce riscul de cancer mamar.

Dieta macrobiotica poate fi, de asemenea, benefica pentru unii oameni care au diabet. Motivul e simplu! Dieta Oshawa elimina complet alimentele cu zahar si sucurile.

 

Referinte:

https://www.verywellfit.com/macrobiotic-diet-89875

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/macrobioticdiet

https://draxe.com/nutrition/macrobiotic-diet/#What_Is_a_Macrobiotic_Diet