Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina B5

Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina B5 Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina B5

Ultima actualizare: 11 iulie 2022

vitamina-b5

Vitamina B5 este o vitamina solubila in apa care se gaseste in toate celulele vii din corp.

Specialistii au demonstrat ca vitamina B5 are o multime de roluri importante in organism. De exemplu, transforma nutrientii din alimente in energie pentru organism, regleaza nivelul zaharului din sange, reduce colesterolul rau, scade hipertensiunea arteriala, previne leziunile nervoase, dar si insuficienta cardiaca.

La fel ca restul de vitamine din complexul B, vitamina B5, cunoscuta si sub numele de acid pantotenic, joaca un rol in metabolizarea si sintetizarea grasimilor, proteinelor, coenzimei A, hormonilor si carbohidratilor pe care ii luam din alimentele pe care le consumam, transformandu-le in energie utilizabila pentru corp.

Vitamina B5 ajuta la producerea energiei care declanseaza neurotransmitatorii din creier. Acesti neurotransmitatori sunt esentiali prin faptul ca transmit semnale chimice in intregul corp cu scopul de a mentine functional fiecare sistem. Datorita acestui rol, vitamina B5 este vitala pentru functionarea sistemului nervos la un nivel optim.

 


Vitamina B5 – informatii generale

Vitamina B5 mai este cunoscuta si sub denumirile de acid pantotenic sau pantotenat. Cuvantul pantotenic provine din grecescul "pantou", care inseamna “peste tot”. Acidul pantotenic se gaseste, cel putin in cantitati mici, in aproape toate alimentele, acesta fiind si motivul pentru care a primit aceasta denumire.

Vitamina B5 este o vitamina solubila in apa care face parte din grupul de vitamine B. Prin faptul ca descompune grasimile si carbohidratii, ajuta la producerea de energie pentru organism. De asemenea, mentine sanatatea pielii, parului, ochilor si ficatului.

Organismul are nevoie de vitamina B5 pentru a sintetiza si metaboliza carbohidratii, proteinele, grasimile si coenzima A.

Vitamina B5 nu se numara printre cele mai cunoscute vitamine, probabil datorita faptului ca deficitul de B5 este rar. Persoanele care vor sa-si imbunatateasca aportul de vitamina B5 pot opta pentru Naturalis Multivitamine si minerale x 20 compr. eff., un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine un mix de 17 vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului: vitaminele E, C, B1, B2, B3, B6, B12, acid folic, biotina, acid pantotenic, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, iod.

Vitamina B5 – beneficii si rol in organism

La fel ca toate celelalte vitamine din complexul B, vitamina B5 are multe functii si roluri importante. Mai exact, aceasta vitamina:

  • produce hormonii sexuali si de stres
  • transforma alimentele in glucoza
  • produce globulele rosii din sange
  • sintetizeaza colesterolul

 

La fel ca in cazul tuturor vitaminelor B, acidul pantotenic ajuta organismul sa transforme grasimile, carbohidratii si proteinele in energie utilizabila pentru organism. In plus, acest proces este necesar pentru reconstructia tesuturilor, muschilor si organelor.

Coenzima A

Organismul are nevoie de vitamina B5 pentru a sintetiza coenzima A. Aceasta coenzima contribuie la sintetizarea acizilor grasi si la procesul de transformare a alimentelor in acizi grasi si colesterol.

Coenzima A este necesara si pentru crearea sfingozinei, un compus cu rol in transmiterea semnalului chimic catre celulele organismului. Ficatul are nevoie de coenzima A pentru a metaboliza in siguranta unele medicamente si toxine.

Imbunatateste performanta mentala

Despre vitaminele B in general se stie faptul ca imbunatatesc performanta mentala, deoarece pot ajuta la prevenirea mai multor probleme de sanatate, cum ar fi pierderea memoriei si degradarea functiilor creierului care apar odata cu inaintarea in varsta.

vitamina-b5-performanta-mentala

Pierderile de memorie, migrenele, depresia, raul de miscare, insomnia si chiar dependenta de alcool pot fi prevenite si cu ajutorul vitaminelor B, inclusiv a vitaminei B5.

Vitamina B5 regleaza activitatea hormonala, lucru care poate sa reduca anxietatea, stresul, depresia si starea de oboseala.

Vitamina B5 - beneficii pentru sistemul digestiv

Sistemul digestiv functioneaza corect si cu ajutorul vitaminei B5. In plus, aceasta vitamina ajuta organismul sa utilizeze alte vitamine, in special vitamina B2. Vitamina B2, numita si riboflavina, ne ajuta sa tinem sub control stresul.

Vitamina B5 - beneficii pentru piele

S-a demonstrat, in urma unor studii, ca vitamina B5 poate produce aceleasi rezultate benefice pentru piele ca o crema hidratanta. De asemenea, poate sa accelereze procesul de vindecare a leziunilor cutanate.

Un studiu a aratat ca vitamina B5, administrata sub forma de supliment alimentar, a ameliorat acneea faciala si a redus numarul leziunilor si semnelor faciale cauzate de acnee. Cercetatorii au observat ca numarul total de leziuni s-a redus in mod semnificativ dupa 12 saptamani de administrare a unui supliment alimentar cu vitamina B5. Cu toate acestea, se pare ca este nevoie de mai mai multe teste pentru a confirma rezultatele.

Vitamina B5 - beneficii pentru circulatia sanguina

Unele studii sugereaza ca vitamina B5 poate contribui la scaderea colesterolului, grasimilor si a nivelurilor de trigliceride din sange. Cu toate ca este vorba despre un supliment alimentar, acest remediu trebuie administrat numai sub supraveghere medicala.

vitamina-b5-circulatie-sanguina

Vitamina B5 - beneficii pentru pacientii cu artrita reumatoida

Unii cercetatori au descoperit ca persoanele cu poliartrita reumatoida au niveluri mai scazute de vitamina B5 in sange. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma aceste rezultate.

Vitamina B5 – administrare

Doza zilnica recomandata (DZR) de catre medici in cazul vitaminei B5 depinde de varsta si sexul persoanei:

  • 0-6 luni: 1,7 mg
  • 7-12 luni: 1,8 mg
  • 1-3 ani: 2 mg
  • 4-8 ani: 3 mg
  • 9-13 ani: 4 mg
  • persoane cu varsta peste 14 ani: 5 mg
  • femei insarcinate: 6 mg
  • femei care alapteaza: 7 mg

Alimente bogate in vitamina B5

O multime de alimente de origine animala si vegetala contin vitamina B5. Printre acestea se numara:

  • Carnea: carnea de porc, pui, rata, curcan, carne de vita si, in special, organele, cum ar fi ficatul si rinichii
  • Peste: somon, homar si crustacee.
  • Cereale: Painea si cerealele integrale. Cerealele integrale sunt o sursa buna de vitamina B5, insa in stare bruta. Se pare ca macinarea poate duce la eliminarea a pana la 75% din continutul de vitamina B5.
  • Produsele lactate: lapte, iaurt si produse lactate.
  • Leguminoasele: linte, mazare si soia.
  • Legume: ciuperci, avocado, broccoli, cartofi dulci, porumb, conopida, varza si rosii.

 

Exista mai multe alimente bogate in vitamina B5, cum ar fi drojdia de bere, arahidele, semintele de floarea-soarelui, germenii de grau, laptisorul de matca si fulgii de ovaz. Acidul pantotenic se gaseste in multe alimente, dar, dupa cum am mentionat, se pierde in urma procesarii. Pentru a asigura un aport adecvat, alimentele trebuie consumate proaspete si nu rafinate. La fel ca toate vitaminele solubile in apa, vitamina B5 se pierde in urma fierberii alimentelor.

vitamina-b5-alimente

Anumiti oameni de stiinta au descoperit ca bacteriile din mucoasa colonului ar putea produce acid pantotenic, insa aceasta teorie nu a fost dovedita inca.

Simptomele deficitului de B5

Foarte putini oameni se confrunta cu deficit de vitamina B5. Aceasta problema este foarte rara datorita faptului ca acidul pantotenic se gaseste in aproape toate alimentele. Studiile clinice au aratat, totusi, ca deficitul de vitamina B5 poate provoca:

  • depresie
  • stare de oboseala
  • amorteala
  • dureri de stomac
  • apatie
  • iritabilitate
  • infectii ale cailor respiratorii superioare
  • tulburari de somn
  • greata
  • varsaturi
  • crampe musculare
  • hipoglicemie

 

Un deficit de B5 poate provoca o sensibilitate crescuta la insulina.

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/vitamin-b5/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/219601