Tot ce trebuie sa stiti despre vaccinul hexavalent

Tot ce trebuie sa stiti despre vaccinul hexavalent Tot ce trebuie sa stiti despre vaccinul hexavalent

Ultima actualizare: 17 martie 2020

 

Autor: Dr. Carmen Liliana Dincă | medic primar pediatrie |

Specialități pediatrice | șef secția de pediatrie | Spitalul Clinic Sanador

Vaccinul hexavalent este o combinație de antigene bacteriene (4) și virale (2) care imunizează organismul împotriva unor boli cu potențial mare de agravare și deces.  Aceste boli sunt difteria (D), tetanosul (T), tusea convulsivă (Pa), poliomielita (VPI), hepatita B (VHB) și infecția cu  Haemophilus influenzae tip b (Hib).

La ce vârstă se administrează vaccinul hexavalent?

Conform schemei de imunizare a Ministerului Sănătății, vaccinul se administrează la 2, 4 și 11 luni de viață, schema care se completează cu rapel la 6 ani (vaccin tetravalent, în care nu mai există componentă pentru Haemophilus influenzae și hepatita B).

Ce boli poate preveni vaccinul hexavalent?

  • Difteria este o boală infecţioasă acută, transmisibilă, provocată de o bacterie - Corynebacterium diphteriae, care rămâne la poarta de intrare (cel mai frecvent faringo-amigdaliană) unde se înmulțește. La poarta de intrare, pe amigdalele și faringele pacienților, determină edem, adică umflare şi false membrane care acoperă și sunt foarte aderente pe căile respiratorii, putând duce la sufocare. Totodată, bacteria secretă o  toxină care se împrăștie  în organism și  determină fenomene toxice la distanţă la nivelul unor organe - inimă, nervi și mușchi (paralizii), rinichi.
  • Tetanosul este o infecție bacteriană, determinată de Clostridium tetani, care se găsește în sol și în particulele de praf. Bacteria pătrunde în organism la nivelul pielii (prin zgârieturi, răni, tăieturi sau înțepături cu un obiect contaminat) și secretă o toxină care determină contracturi musculare anormale. Boala se  caracterizează prin spasme musculare care, în  tipul cel mai comun, încep la nivelul maxilarului și se extind în tot corpul. Decesul se poate produce prin spasmele de la nivelul musculaturii respiratorii.
  • Tusea convulsivă sau „tusea măgărească“ o problemă respiratorie contagioasă, determinată bacteria Bordetella pertusis. Boala este cunoscută prin tusea foarte violentă, necontrolabilă, care face extrem de dificilă respirația. După fiecare efort de tuse, persoana care suferă de tuse convulsivă are nevoie de un inspir profund, de unde și zgomotul specific. Boala poate afecta toate vârstele, dar poate fi severă și poate cauza chiar decesul la sugarii până la un an.
  • Poliomielita este extrem de contagioasă și cauzată de un virus. Invadează sistemul nervos și poate duce la paralizie totală în decurs de ore. Virusul se transmite de la o persoană la alta, cel mai frecvent pe calea fecal-orală sau, mai puțin frecvent, prin apa sau hrana contaminată și se multiplică în intestin. Simptomele inițiale sunt febra, oboseala, durerile de cap, vărsăturile, rigiditatea gâtului și dureri de membre. 1 din 200 de infecții duce la paralizie ireversibilă (cel mai frecvent a picioarelor). Printre cei paralizați, 5-10% mor atunci când mușchii respiratori nu mai pot fi mobilizați. Boala afectează copiii sub 5 ani. Nu există tratament specific, dar poate fi prevenită prin vaccinare. Cazurile de poliomielită au scăzut cu mai mult de 99% din 1988, când existau aproximativ 350.000 cazuri, până la 33 cazuri raportate în 2018.
  • Hepatita B atacă ficatul și este determinată de virusul hepatic tip B. Este o problemă majoră de sănătate în toată lumea din cauza potențialului de cronicizare și a riscului de deces prin ciroză și cancer hepatic. Virusul se poate transmite de la mamă la copil în timpul nașterii și prin contactul cu sânge infectat sau alte fluide, cum ar fi saliva, lichid menstrual, vaginal sau seminal. Infecția se mai poate răspândi prin ace contaminate, tatuaje, piercinguri sau prin contact sexual. Dezvoltarea infecției cronice până la vârsta de 5 ani este comună la copiii infectați. Infecția la adulți se poate croniciza în mai puțin de 5% dintre cazuri, în timp ce contractată la sugari sau preșcolari duce la hepatită cronică în 95% din cazuri.
  • Infecția cu Haemophilus influenzae tip B. Haemophilus influenza tip B este o bacterie responsabilă pentru pneumonie severă, meningită sau alte boli invazive, la copiii sub 5 ani. Se transmite pe cale aerogenă. Deși aceste probleme pot apărea oriunde în lume, bolile declanșate de Haemophilus influenza tip B sunt mai frecvente în țările sărace sau în curs de dezvoltare, situatie net ameliorată după introducerea vaccinului în programele naționale de imunizare.

 

Poate provoca reacții adverse?

Local zona se poate înroși sau umfla. La modul general, copilul poate face febră, poate prezenta stări de agitație sau somnolență, lipsă de apetit. De obicei aceste reacții pot dura de la câteva ore până la maximum 2-3 zile. Există și situații foarte rare de reacție alergică generalizată, care poate apărea imediat după administrarea vaccinului.