Tot ce trebuie sa stiti despre lovitura la cap - impact si consecinte

Tot ce trebuie sa stiti despre lovitura la cap - impact si consecinte Tot ce trebuie sa stiti despre lovitura la cap - impact si consecinte

Ultima actualizare: 25 aprilie 2024

lovitura-cap

Lovitura la cap poate fi o experienta alarmanta atat pentru persoana afectata, cat si pentru cei apropiati. Impactul unei asfel de trauma variaza de la caz la caz, iar consecintele pot fi de la minore pana la extrem de grave, afectand calitatea vietii pe termen lung. Lovitura la cap poate fi de mai multe tipuri, precum cea insotita de hemoragie, contuzie, edem sau fracturi craniene. Fiecare dintre aceste tipuri are anumite riscuri si simptome, despre care este important sa fiti constienti si sa luati masurile adecvate pentru a preveni complicatiile.


Lovitura la cap: tipuri, simptome si riscuri asociate

In general, lovitura la cap poate fi clasificata in functie de cauza care a provocat-o. Prin urmare, puteti suferi o lovitura la cap in urma unui impact sau a miscarii agresive a capului. Majoritatea loviturilor la cap cauzate de miscarea necontrolata apar la bebelusi sau copiii mici, dar pot aparea si la adulti in urma miscarilor violente. Pe de alta parte, o lovitura la cap poate aparea si in urma unui impact, cum ar fi accidentele de masina, cazaturi sau accidente sportive. In majoritatea cazurilor, craniul este cel care protejeaza creierul de un impact agresiv.

Hematom – simptome si riscuri

Hematomul este unul dintre tipurile de lovitura la cap care se manifesta prin acumularea de sange sau prin formarea unor cheaguri de sange in interiorul craniului sau intre craniu si creier. Atunci cand hematomul se formeaza la nivelul creierului, consecintele hematomului pot fi foarte serioase. Simptomele pe care le prezinta un hematom sunt caracterizate prin dureri de cap severe, confuzie, somnolenta sau slabiciune in anumite parti ale copului.

De asemenea, in cazuri mai grave, acest tip de lovitura la cap poate provoca pierderea constientei. Riscurile pe termen lung pe care le include aceasta lovitura la cap includ deteriorarea functiilor cerebrale sau chiar moartea, daca nu se intervine medical in timp util.

Lovitura la cap insotita de hemoragie – riscuri si manifestari

Lovitura la cap insotita de hemoragie este caracterizata prin sangerare necontrolata care poate invada spatiul din jurul creierului, cunoscuta drept hemoragie subarahnoidiana, sau prin sangerare in tesutul creierului, cunoscuta drept hemoragie intracerebrala. Hemoragia subarahnoidiana poate cauza dureri de cap si voma. De asemenea, atunci cand lovitura la cap este insotita de hemoragie, simptomele pot include cefalee intensa, varsaturi, dilatarea pupilelor, tulburari de vedere si pierderea echilbrului. Interventia rapida este necesara pentru a preveni daune ireversibile ale creierului sau chiar decesul.

Contuzie – simptome si riscuri

Contuiza apare atunci cand impactul provocat de lovitura la cap este suficient de sever pentru a cauza leziuni la nivelul creierului. Contuzia apare atunci cand creierul s-a lovit puternic de peretii scalpului. Simptomele specifice pentru acest tip de lovitura la cap includ dureri de cap severe, ameteala, confuzie, dificultati de coordonare sau chiar probleme de memorie. Desi multe contuzii se vindeca fara a fi nevoie de tratament specific, este important sa monitorizati indeaproape persistenta sau agravarea simptomelor. De asemenea, atunci cand acest tip de lovitura la cap se repeta, impactul asupra creierului poate fi permanent si poate provoca daune ireparabile.

Edem – simptome si riscuri

Orice lovitura la cap poate provoca edem sau inflamatie. Multe lovituri la cap pot provoca inflamatie a tesuturilor din jurul creierului, dar devin mai serioase atunci cand inflamatia apare la nivelul creierului. Din pacate, creierul nu isi poate mari dimensiunile pentru a se adapta inflamatiei. Prin urmare, la nivelul sau se creeaza presiune. Simptomele pe care le au persoanele cu edem la nivelul creierului sunt dificultatile de vorbire, paralizie si chiar coma. De asemenea, daca nu primiti tratament adecvat, edemul poate fi fatal.

Fracturi craniene – simptome si riscuri

Fracturile craniene sunt un alt tip de lovitura la cap care se manifesta prin crapaturi sau rupturi in oasele craniului. Din aceasta cauza, bacteriile pot patrunde mai usor in creier si pot conduce la infectii. Simptomele fracturilor craniene includ durere la nivelul capului, umflaturi, vanatai, afectarea auzului sau scurgeri de lichid nazal. Pirn urmare, aveti nevoie de o evaluare medicala profesionala pentru a preveni complicatiile grave.

lovitura-la-cap

Cum sa recunoasteti semnalele de alarma dupa o lovitura la cap?

Este important sa fiti constient de semnalele de alarma care aparea dupa o lovitura la cap si sa mergeti la medic ede indata ce acestea vor aparea. Chiar daca experimentati simptome usoare, cum ar fi durere de cap, ameteala, confuzie usoara sau greata, este necesar sa le monitorizati cu atentie si anuntati medicul daca acestea persista sau se intensifica.

Semnalele de alarma care ar trebui sa va conduca la o programare imediata la medic includ pierderea constientei, stare accentuata de voma, probleme de coordonare, dezorientare serioasa, pierderea controlului muschilor sau pierderea memoriei. De asemenea, daca observati scurgerea unui lichid din ureche sau din nas, precum si durerea de cap cu intensitate crescuta si persistenta sau miscari anormale ale ochilor, acesta este un alt semnal de alarma care ar trebui sa va indice faptul ca trebuie sa contactati medicul.

Sfaturi pentru preventie

Intrucat situatiile care pot conduce la o lovitura la cap sunt diverse, cum ar fi accidentele auto sau alunecari, este important sa luati masurile necesare pentru a le preveni. Iata cum puteti ramane in siguranta:

  • folositi centuri de siguranta si airbag-uri atunci cand sunteti intr-un autovehicul
  • evitati consumul de alcool sau substante interzise atunci cand conduceti
  • purtati casca de protectie atunci cand mergeti cu bicicleta, skateboard-ul, motocicleta sau alte vehicule similare
  • acordati atentie sporita mediului din jur si evitati sa mergeti sau sa conduceti folosind smartphone-ul sau un alt dispozitiv mobil care va poate distrage atentia.
  • imbunatatiti iluminatul din casa pentru a evita accidentele casnice, mai ales in jurul scarilor
  • faceti exercitii fizice in mod constant pentru a va imbunatati mobilitatea.

In concluzie, o lovitura la cap poate avea consecinte serioase asupra creierului. Tipurile de lovituri depind de gradul de afectare a creierului si de cauza care a produs-o. Indiferent de tipul de lovitura la cap cu care va confruntati, este important sa va monitorizati simptomele si sa anuntati medicul de indata ce acestea se agraveaza sau persista.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/traumatic-brain-injury/symptoms-causes/syc-20378557#

https://www.healthline.com/health/head-injury#outlook

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/head-injury

https://www.healthdirect.gov.au/head-injuries

https://www.webmd.com/fitness-exercise/head-injuries-causes-and-treatments

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322225