Tot ce trebuie sa stiti despre escare: cauze, preventie si tratament

Tot ce trebuie sa stiti despre escare: cauze, preventie si tratament Tot ce trebuie sa stiti despre escare: cauze, preventie si tratament

Ultima actualizare: 22 iulie 2024

escare

Escarele sunt complicatii ce afecteaza si mai mult calitatea vietii persoanelor cu mobilitate redusa, care in majoritatea timpului sunt imobilizate la pat sau in scaune cu rotile. Tocmai din cauza acestei lipse de mobilitate apar si escarele, pe care medicii le mai numesc leziuni de decubit sau ulcere de presiune.

Asadar, vorbim de o problema specifica mai ales pacientilor aflati intr-o conditie medicala care le limiteaza in mod considerabil mobilitatea pe o perioada indelungata sau chiar pentru tot restul vietii. Escarele apar ca urmare a timpului prelungit petrecut intr-o pozitie fixa, care exercita presiune constanta asupra unei zone a corpului. Totusi, escarele pot aparea si in urma imobilizarii pentru o perioada scurta, de cateva ore, insa in acest caz sunt mai usor de tratat din moment ce pacientul isi recapata rapid mobilitatea si nu mai este nevoit sa stea in aceeasi pozitie.


Escare – ce sunt si cum apar

Escarele reprezinta leziuni ale pielii care se formeaza ca urmare a presiunii prelungite, exercitate asupra unei zone a corpului. Acestea apar cu preponderenta in zonele in care oasele sunt aproape de suprafata pielii, astfel ca cel mai des se intalnesc escare la nivelul calcaielor, umerilor si omoplatilor, soldurilor si coatelor, dar si in zona occipitala sau a coccisului. Cand o persoana sta pentru mai mult timp intr-o pozitie fixa, greutatea corpului exercita o presiune constanta asupra acestor zone, care provoaca lezarea vaselor de sange. Astfel este afectata alimentarea cu sange a tesuturilor din zona respectiva, iar pe acest fond apar escarele.

In prima faza, escarele se manifesta sub forma de eritem, prin aparitia unei pete rosiatice pe portiunea de piele supusa presiunii constante. Ulterior se formeaza vezicule, dupa care leziunea devine tot mai profunda, pentru ca in formele cele mai severe sa ajunga chiar pana la os, deseori aparand si infectii.

In functie de zonele in care apar, dar si de sensibilitatea persoanelor afectate, escarele pot fi foarte dureroase sau, din contra, pot sa nu genereze durere aproape deloc. De asemenea, unele escare se manifesta sub forma unor ulceratii care secreta lichid, in timp ce altele sunt uscate.

Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda in caz de piele uscata si/sau crapata. Contine o combinatie de ingrediente cu rol de hidratare, inmuiere si hranire. Aduce un aport suplimentar de vitamine, precum pantenolul (vitamina B5) si complexul vitaminic lipozomal* (ce contine vitaminele: A, E, F si C), care imbunatatesc aspectul pielii si o tonifica.

Cauze si factori de risc pentru escare

Dupa cum am aratat, escarele sunt rezultatul unei presiuni constante exercitate timp indelungat asupra unei zone a corpului, in special asupra acelora in care oasele sunt aproape de suprafata pielii. Aceasta este cauza principala, insa presiunea constanta se exercita in anumite circumstante, care constituie factori de risc.

Cel mai adesea, escarele apar in cazul pacientilor imobilizati la pat sau in scaune cu rotile, intrucat mobilitatea redusa ii determina sa stea timp indelungat intr-o singura pozitie. Este vorba de pacientii cu paralizii, cei care au fost supusi unor interventii chirurgicale complexe si necesita o perioada indelungata de recuperare sau de victimele unor accidente, persoane care au suferit fracturi ori traumatisme severe ce impun, de asemenea imobilizare, pentru o perioada indelungata. Totodata, pacientii in faze avansate ale unor boli cronice care nu le mai permit sa se deplaseze sunt predispusi sa dezvolte escare in urma imobilizarii la pat.

Riscul de a face escare este mai crescut in cazul varstnicilor, care au pielea mai subtire si mai sensibila, dar si al pacientilor cu diabet sau afectiuni cardiovasculare – boli care ingreuneaza circulatia sangelui.

Lipsa ingrijirii adecvate acordate pacientilor imobilizati este un alt factor care favorizeaza formarea de escare, dat fiind faptul ca pozitia acestora trebuie schimbata periodic. De asemenea, este foarte importanta si asigurarea igienei intime, intrucat urina si fecalele care intra in contact cu pielea o irita si o fac mai sensibila la presiune.

Aleza cauciucata 90 x 200 cm este special creata pentru mentinerea igienei in cazul personelor imobilizate sau care se deplaseaza cu dificultate. Alezele nu trebuie folosite independent de scutec, ci ca protectie suplimentara.

Optiuni de tratament pentru escare

Escarele pot fi destul de dificil de tratat, nu neaparat din cauza problemei in sine, ci tinand cont de conditia pacientului, fiind vorba de persoane imobilizate care au si alte probleme de sanatate. Primul pas consta in eliminarea factorului de presiune care a cauzat escarele, dupa care optiunile de tratament se stabilesc in functie de stadiul de evolutie al acestora. Zonele afectate de escare se curata mai intai cu apa si sapun, operatiune care se face prin tamponare usoara a pielii, nicidecum prin frecare.

Daca nu exista infectie, peste escare se aplica unguente sau creme cu efect hidratant, iar leziunile se protejeaza cu un pansament steril, monitorizand ulterior evolutia acestora.

In cazurile mai grave, escarele infectate sau care s-au dezvoltat in profunzime se curata de puroi si de resturile de tesut necrozat, se dezinfecteaza si apoi se aplica aceleasi solutii si pansamente care sa faciliteze vindecarea. De asemenea, daca escarele au afectat in profunzime o suprafata extinsa, poate fi necesara si o interventie chirurgicala pentru repararea sau inlocuirea tesuturilor distruse.

In caz de escare dureroase, tratamentul consta si in administrarea de analgezice pentru ameliorarea durerilor.

Cu toate ca tratamentul este destul de simplu, escarele genereaza de multe ori complicatii care grabesc decesul pacientilor. Se estimeaza ca aproximativ o treime din numarul deceselor in randul pacientilor internati cu escare se asociaza intr-o anumita masura complicatiilor generate de aceste leziuni.

Cum pot fi prevenite escarele

Din pacate, pacientii aflati in grupele de risc nu pot face aproape nimic pentru a se proteja de escare, astfel ca principala responsabilitate pentru prevenirea acestei probleme revine celor care ii au in ingrijire. Cel mai important este sa se evite presiunea constanta asupra uneia sau mai multor zone ale corpului, iar pentru aceasta este recomandat ca pozitia pacientilor imobilizati la pat sau in scaun cu rotile sa fie schimbata cel putin o data la doua ore, iar daca se poate si mai des, cu atat mai bine.

Cand se modifica pozitia pacientului sau acesta este mutat, manevrele se fac prin ridicarea corpului si niciodata prin tragere, pentru a evita frecarea si lezarea pielii sensibile. Utilizarea unor perne si saltele cu spuma poliuretanica, ce evita formarea zonelor de presiune, este o alta recomandare importanta pentru a preveni aparitia escarelor.

In acelasi scop este recomandat sa plasati perne sub calcaiele, coatele, umerii sau coloana lombara a pacientului, acestea fiind zone predispuse formarii escarelor. Lenjeria de pat si hainele purtate de pacient trebuie sa fie din materiale fine, pentru a evita iritatiile, si se recomanda sa fie schimbate des pentru a preveni acumularea bacteriilor si aparitia infectiilor.

Asa cum am amintit si mai devreme, igiena intima a pacientilor este si ea foarte importanta in prevenirea escarelor. Daca acestia nu se pot deplasa la toaleta sau sufera de incontinenta, cea mai buna solutie sunt scutecele absorbante, care se schimba de mai multe ori pe zi, pentru a evita iritarea pielii.

Nu in ultimul rand, chiar daca se tine cont de toate aceste recomandari, este necesar ca pielea pacientilor sa fie examinata periodic, iar daca se constata aparitia eritemelor, sa se evite pozitionarea pe zona respectiva.

In concluzie, escarele sunt leziuni care apar ca urmare a unei presiuni constante exercitate timp indelungat asupra unor zone ale corpului. Aceasta presiune afecteaza vasele sanguine si circulatia in zonele respective, generand la inceput aparitia unui eritem ce se poate transforma ulterior intr-o leziune profunda, care poate ajunge pana la os. Escarele sunt specifice pacientilor cu mobilitate redusa, care sunt imobilizati pentru o perioada mai lunga, putand aparea la orice varsta, dar fiind specifice in special varstnicilor.

Tratamentul poate fi dificil din cauza conditiei pacientilor, iar din acest motiv preventia este foarte importanta, pacientii avand nevoie de ingrijiri speciale pe tot parcursul perioadei cat sunt imobilizati.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Aleza cauciucata 90 x 200cm

    Aleza cauciucata 90 x 200cm

    Aleza cauciucata 90 x 200cm este special creata pentru mentinerea igienei in cazul personelor imobilizate sau care se deplaseaza cu dificultate. Alezele nu trebuie folosite independent de scutec, ci ca…

  • 3 la pret de 2
    Assista Crema cu Uree 15% x 50 ml

    Assista Crema cu Uree 15% X 50 ml

    Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata.  Contine o combinatie…