Tot ce trebuie sa stiti despre diferitele tipuri de veruci

Tot ce trebuie sa stiti despre diferitele tipuri de veruci Tot ce trebuie sa stiti despre diferitele tipuri de veruci

Ultima actualizare: 31 octombrie 2024

tipuri-de-veruci-si-optiuni-de-tratament

Verucile, cunoscute popular sub numele de negi, sunt o problema medicala cu care oamenii s-au tot confruntat de-a lungul timpului, fiind descoperite inclusiv pe o mumie veche de 3.000 de ani. Acestea sunt excrescente care se dezvolta pe piele din cauza tulpinilor virusului papiloma uman (HPV) si pot aparea oriunde pe corp.

Majoritatea oamenilor vor dezvolta veruci la un moment dat in viata. Acestea tind sa afecteze mai frecvent copiii si adolescentii. Negii pot fi dificil de indepartat, dar din fericire exista multe optiuni de tratament care va pot ajuta sa scapati de ei.

In acest articol, vom discuta despre cum arata si se manifesta diferitele tipuri de veruci si despre modul in care pot fi indepartate.


Tipuri de veruci – generalitati

Verucile sunt excrescente benigne (necanceroase) care se pot dezvolta pe piele si mucoase (cum ar fi in interiorul gurii si pe organele genitale). Virusul papiloma uman (HPV) este cauza aparitiei diferitelor tipuri de veruci. HPV se transmite prin contactul strans cu pielea, dar poate fi transmis si indirect, prin contactul cu obiecte contaminate.

Exista peste 100 de subtipuri (tulpini) de HPV, dar numai cateva pot provoca diverse tipuri de veruci pe anumite parti ale corpului.

Acest virus determina dezvoltarea unui exces de cheratina (o proteina rigida) in stratul superior al pielii (epiderma). Excesul de cheratina este cel care determina textura aspra si dura a diferitelor tipuri de veruci. O veruca se poate forma in 2-6 luni.

Diferitele tipuri de veruci variaza foarte mult ca forma si aspect, unele fiind rotunde, iar altele plate sau filiforme. Desi negii sunt in general inofensivi, uneori pot sa fie durerosi sau sa ingreuneze mersul (daca apar pe talpa).

Se estimeaza ca aproximativ o treime dintre copii si adolescenti au veruci, dar numai 3-5% dintre adulti se confrunta cu diversele tipuri de veruci. Persoanele cu sistem imunitar slabit prezinta un risc mai mare de a contracta o tulpina HPV care cauzeaza negi.

Tipuri de veruci – exemple si descriere

Medicii clasifica diferitele tipuri de veruci in functie de modul in care arata acestea, de tulpina HPV care le provoaca si/sau de partile corporale pe care le afecteaza. Asadar, iata care sunt acest tipuri de veruci:

  1. Veruci comune

Negii obisnuiti se formeaza de obicei pe partea dorsala a degetelor mainilor sau picioarelor si pe genunchi, dar pot aparea si pe alte parti ale corpului. Pot fi dure si aspre la atingere, cu aspect granulat si capatul rotunjit, similar conopidei, sau pot fi umflaturi de culoarea carnii, ce prezinta mici pete intunecate din cauza vaselor de sange coagulate. Negii obisnuiti au in general un aspect cenusiu comparativ cu pielea din jurul lor.

Aceste tipuri de veruci comune pot avea dimensiuni cuprinse intre 1 mm si cel putin 1 cm si pot aparea singure sau in grupuri, putandu-se raspandi in alte zone prin contact direct. De obicei nu sunt dureroase si pot chiar sa dispara de la sine.

  1. Veruci plantare

De pe lista diverselor tipuri de veruci nu puteau lipsi negii plantari, deci cei care apar pe talpile picioarelor. Spre deosebire de alte tipuri de veruci, verucile plantare cresc in piele, nu in relieful acesteia.

Un neg plantar pare a fi o mica adancitura pe talpa piciorului, care este inconjurata de piele intarita. Dupa cum va puteti imagina, negii plantari pot afecta mersul.

Exista doua tipuri de veruci plantare, si anume:

  • veruci plantare de tip mirmecial – aceste tipuri de veruci sunt cauzate de tulpina HPV de tip 1. Sunt veruci profunde, sensibile, care se dezvolta spre interior din cauza statului in picioare sau a mersului. La presiune directa sunt dureroase, simtindu-se ca si cum ati calca pe niste pietricele. Pielea tinde sa fie galbuie, aratand ca un calus.
  • veruci plantare de tip mozaic – sunt cauzate de tulpina HPV de tip 2. Aceste tipuri de veruci sunt mici, tind sa apara in grupuri si sunt mai putin dureroase decat verucile plantare de tip mirmecial.
  1. Veruci plate

Negii plati, cunoscuti si sub denumirea de veruci juvenile, apar de obicei pe fata, coapse sau brate. Acestia sunt adesea cauzati de tulpinile HPV de tip 3, 10 si, respectiv, 28.

Sunt niste tipuri de veruci mici si mai greu observabile. Negii plati au partea superioara neteda, ca si cum ar fi fost razuita, si pot fi rotunzi sau ovali. Pot fi de culoarea carnii, rozalii, maronii sau usor galbui. Adesea apar in grupuri mari, constand in 20 pana la 200 de astfel de excrescente.

Verucile plate nu sunt de obicei dureroase si tind sa apara in zonele in care exista o leziune, cum ar fi dupa ce v-ati barbierit sau v-ati ras pe picioare. De asemenea, sunt frecvente la copii si se pot raspandi prin contact direct.

  1. Veruci filiforme

Aceste tipuri de veruci se dezvolta in jurul gurii sau nasului si uneori pe gat sau sub barbie. Sunt contagioase, putandu-se raspandi si in alte parti ale corpului. Verucile filiforme sunt mici si iesite in relief, ca o clapeta. Ele pot capata forma unor fire subtiri, asemanatoare degetelor.

Negii filiformi au crestere rapida si aceeasi culoare ca restul pielii. De obicei nu sunt durerosi, cu exceptia cazului in care apar intr-o zona sensibila, cum ar fi in pliurile pielii.

  1. Veruci periunghiale

Dupa cum sugereaza si denumirea, aceste tipuri de veruci cresc sub unghii sau in jurul acestora, putand aparea atat la picioare, cat si la maini. Pot fi dureroase si afecta cresterea unghiilor.

Pe masura ce se maresc, acestea devin dureroase, si, la fel ca alte tipuri de veruci, prin contact direct se pot raspandi in alte zone ale corpului. Verucile periunghiale pot fi aspre la atingere si au aspect similar conopidei. Pot cauza despicarea pielii din jurul unghiei, afectand aspectul acesteia si al cuticulelor.

  1. Veruci genitale

Aceste tipuri de veruci afecteaza organele genitale si zona rectului (negi anali), fiind o infectie cu transmitere sexuala (BTS) pe care o puteti contracta prin contactul direct al pielii unei persoane bolnave. Negii genitali sunt noduli mici, duri, cu suprafete aspre. Tulpinile HPV de tip 6 si 11 cauzeaza aproximativ 90% din verucile genitale.

Verucile genitale pot duce in cele din urma la cancer de col uterin, o boala potential fatala. Daca credeti ca aveti astfel de tipuri de veruci sau v-ati expus la acestea, ar trebui sa consultati imediat un medic.

Tipuri de veruci – optiuni de tratament

Aproximativ 65% dintre negi dispar de la sine dupa 2 ani. Acest lucru este valabil in cazul persoanelor cu sistem imunitar sanatos. Daca sunteti imunocompromis(a), probabil verucile nu vor disparea de la sine.

In astfel de cazuri, optiunile de tratament pentru diferitele tipuri de veruci includ:

  • produse fara prescriptie medicala (OTC): acestea contin in general acid salicilic, substanta chimica ce dizolva negii in straturi. Aceste produse sunt disponibile sub forma de lichid, gel sau plasturi. Poate fi necesar sa aplicati remediul in fiecare zi, timp de cateva luni, pentru a scapa complet de unele tipuri de veruci. Acidul salicilic pentru negii obisnuiti are rate de vindecare cuprinse intre 50% si 70%.
  • tratamente topice: pe anumite tipuri de veruci medicul poate aplica un lichid pe baza de cantaridina. Sub neg se formeaza o vezicula care ii intrerupe acestuia alimentarea cu sange. Trebuie sa reveniti insa la cabinet dupa aproximativ o saptamana, pentru ca medicul sa indeparteze negul mort.
  • criogenare: in cadrul procedurii, specialistul aplica azot lichid pentru a ingheta diferitele tipuri de veruci, care ulterior se desprind. Este posibil sa aveti insa nevoie de mai multe sedinte de tratament.

Alte tratamente pentru tipuri de veruci

Daca unele tipuri de veruci nu au putut fi indepartate prin tratamente conservatoare, medicul poate recomanda optiuni mai invazive, cum ar fi:

  • imunoterapie: ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva virusului care cauzeaza verucile. Un astfel de exemplu consta in utilizarea unei substante chimice cu aplicare topica, cum ar fi difenciprona, care provoaca o reactie alergica usoara care poate indeparta diversele tipuri de veruci.
  • excizie: medicul poate extirpa chirurgical negul, dar procedura poate lasa cicatrici;
  • electrochirurgie: implica arderea tesutului negului folosind un ac incalzit special conceput pentru aceasta procedura. Si aceasta metoda poate lasa cicatrici.
  • tratament cu laser: presupune incalzirea si distrugerea vaselor sangvine mici din interiorul negului, pentru a-i intrerupe irigarea cu sange, astfel ucigand negul. Din pacate, puteti ramane cu cicatrici.

Atentie: nu incercati sa taiati sau sa rupeti negii. Acest lucru poate cauza infectii si alte probleme de sanatate. Doar un specialist ar trebui sa indeparteze verucile chirurgical.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/skin/warts#types

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15045-warts

https://www.medicalnewstoday.com/articles/155039

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/warts-and-verrucas/