Fie ca va hotarati sa nasteti acasa, fie ca optati pentru nasterea prin cezariana, toate formele de a aduce un copil pe lume sunt perfect in regula. Cu toate acestea, multe femei aleg in continuare nasterea naturala.
Termenul „nastere naturala” a fost folosit pentru a descrie o nastere in timpul careia nu sunt folosite medicamente.
In unele cazuri, medicii nu utilizeaza niciun medicament pentru reducerea durerii in timpul travaliului, dar efectueaza, in schimb, alte interventii medicale, cum ar fi monitorizarea inimii fatului. Sau pot sa nu realizeze nicio interventie medicala.
In lipsa administrarii medicamentelor care reduc durerea, femeile se bazeaza pe tehnici de relaxare si respiratie controlata pentru a ameliora disconfortul.
De ce sa alegeti nasterea naturala?
Chiar daca nu va imaginati o nastere fara utilizarea medicamentelor anti-durere, exista multe motive pentru care unele femei aleg sa faca acest lucru.
Aceste substante pot afecta travaliul. Mai exact, il pot grabi sau il pot incetini. De asemenea, pot avea efecte asupra mamei, cum ar fi scaderea tensiunii arteriale sau provocarea starii de greata.
Alte femei aleg sa nasca natural deoarece doresc sa aiba mai mult control asupra travaliului. Sau vor sa traiasca din plin experienta nasterii si sa-si aminteasca mai clar acest moment special.
Travaliul – cand apare si care sunt etapele
Travaliul apare in saptamanile 38-42 de sarcina si debuteaza de la sine, fara a fi indus. Travaliul difera de la gravida la gravida si poate dura intre 10-20 de ore la prima nastere, insa poate fi si mai lung. Travaliul se scurteaza daca femeia a mai nascut natural inainte, insa nu este o conditie obligatorie. Travaliul se imparte in trei etape, astfel:
Etapa 1
In stadiul 1 de travaliu, cervixul se scurteaza treptat si se dilata pana la 10 cm. Incep sa apara contractiile care devin din ce in ce mai dese si mai puternice. In momentul in care acestea se petrec la interval de cinci minute, inseamna ca este momentul ca gravida sa se indrepte catre spital.
Etapa 2
Dilatarea este completa si incepe expulzarea bebelusului. Acesta se mai numeste si stadiul de impingere. In cazul nasterii naturale, este posibil ca perineul sa se rupa sau sa fie taiat de medic pentru a usura expulzarea.
Etapa 3
In etapa finala a travaliului se expulzeaza placenta. Este cel mai scurt stadiu si poate dura de la cinci la maxim 30 de minute.
Nasterea naturala – avantaje pentru mamica
Nasterea naturala este un proces fiziologic firesc de a aduce pe lume un copil, atunci cand nu exista complicatii. Conform studiilor, la nivel mondial, 2/3 din femei nasc natural, in timp ce 1/3 sunt nevoite sa aleaga cezariana ca urmare a complicatiilor aparute. Insa, in ultimul timp, tot mai multe gravide se tem sa aleaga aceasta varianta din frica de durere si prefera cezariana. Din acest motiv, este important de punctat inca de la inceput ca nasterea naturala are o serie de avantaje, atat pentru mama, cat si pentru copil, si, in plus, exista posibilitatea folosirii anesteziei epidurale care are rolul de a diminua considerabil durerea.
Nasterea naturala are urmatoarele beneficii pentru mamica:
Recuperarea este mult mai rapida la nasterea naturala
Proaspata mamica se poate da jos din pat, poate manca si poate fi apta sa stea cu bebelusul la doua ore dupa nastere.
Lactatia se instaleaza imediat
La nasterea naturala, lactatia se instaleaza mai repede si deja mamica isi poate hrani bebelusul.
Risc scazut de infectii
Nasterea naturala nu prezinta riscurile pe care le prezinta orice operatie, inclusiv cea de cezariana, de exemplu hemoragii sau infectii post-partum.
Scade riscul de aparitie a depresiei postnatale
Studiile arata ca femeile care nasc natural au un grad mai mic de risc de a dezvolta depresie post-partum, iar una dintre explicatii este intocmai ca proaspata mamica poate interactiona inca din primele clipe cu bebelusul.
Risc scazut de cancer la san
Modificarile hormonale care apar dupa nasterea naturala si in timpul alaptarii, conform cercetarilor, scad riscul de a dezvolta cancer la san.
Travaliu si nasteri ulterioare mai usoare
Travaliul si nasterile ulterioare sunt mult mai usoare pentru o femeie care alege nasterea naturala. De mentionat este ca, dupa o operatie de cezariana, nasterea naturala devine mai problematica si trebuie avizata de medic si desfasurata in anumite conditii.
Nasterea naturala – avantaje pentru bebelus
Nasterea naturala are o serie de beneficii si pentru copil, cum ar fi:
-
Nasterea naturala garanteaza ca nu exista medicamente si alte substante nocive care pot afecta bebelusul si care, in urma unei operatii de cezariana, exista in corpul mamei.
-
Bebelusii nascuti pe cale naturala sunt mult mai activi si mai receptivi fata de cei nascuti prin cezariana.
-
Copiii nascuti pe cale naturala prezinta un risc mult mai scazut de a dezvolta astm sau autism. In plus, nivelul de glucoza este mai crescut si sistemul imunitar este mai puternic, gratie faptului ca bebelusul primeste bacteriile benefice ale mamei la contactul cu perineul.
-
Contactul imediat cu mama ii confera bebelusului incredere, siguranta, il ajuta sa se adapteze mai usor schimbarilor de mediu si, totodata, il ajuta sa-si regleze temperatura corpului.
Recuperarea dupa o nastere naturala
Chiar daca dupa nasterea naturala mamica se reface mai rapid, este important de stiut ca exista niste schimbari ale corpului prin care va trebui sa treaca pana la recuperarea completa:
Contractii
In prima saptamana dupa nasterea naturala mai pot aparea contractii de intensitate redusa si acestea pot fi mai intense in momentul in care bebelusul este hranit la san. Contractiile de dupa nastere sunt perfect normale si sunt o dovada a faptului ca uterul se reface.
Durere locala
Indiferent ca nasterea naturala s-a produs cu ruptura, taietura de perineu sau nu, este normal ca zona sa fie dureroasa o perioada, insa disconfortul dispare dupa aproximativ doua luni. Daca este vorba de sutura, firele se resorb sau sunt indepartate de medic la aproximativ o saptamana dupa nastere.
Sangerari
Sangerarile dupa o nastere naturala sunt perfect normale si pot fi destul de abundente la inceput, urmand sa scada in intensitate si sa-si schimbe culoarea in urmatoarele sase saptamani.
Lohii
Lohiile sunt scurgeri vaginale care continua in primele saptamani dupa nastere si reprezinta eliminarea tesutului care a captusit uterul in timpul sarcinii. Unele femei pot elimina lohiile timp de doua luni dupa nastere.
Disconfort la urinare
Leziunile din zona intima pot provoca disconfort la urinare, resimtit ca usturime si durere, mai ales in primele zile dupa nastere. De asemenea, in perioada de refacere dupa nasterea naturala, proaspetele mamici pot simti ca vezica este plina, insa eliminarea urinei se poate face cu dificultate pentru ca edemul local comprima nervii care controleaza sfincterele.
Incontinenta urinara
In primele saptamani de la nastere, proaspata mamica se poate confrunta cu incontinenta urinara, care sa apara in timpul unui stranut, tuse sau ras puternic. Cu toate acestea, pe masura ce nervii responsabili cu vezica urinara se refac, situatia revine la normal.
Urinare frecventa
In timpul sarcinii, multe femei retin apa in tesuturi, insa imediat dupa nastere, in perioada de recuperare, apa incepe sa fie eliminata, motiv pentru care multe proaspete mamici sunt nevoite sa mearga foarte des la toaleta.
Hemoroizi
Este foarte probabil ca in timpul travaliului, efortul depus pentru expulzarea bebelusului sa conduca si la aparitia hemoroizilor. Cu toate acestea, in timp, cu o igiena locala adecvata si o dieta corespunzatoare, problema se remediaza.
Constipatie
Pentru a preveni constipatia post-partum este important ca proaspata mamica sa consume o cantitate mare de lichide in perioada de refacere dupa nastere, cu atat mai mult cu cat alapteaza.
Nasterea naturala cu anestezie epidurala
Nasterea naturala este evitata de multe mamici din cauza fricii de durere. Medicina pune, insa, la dispozitie metode prin care durerea din timpul travaliului devine suportabila, iar nasterea naturala mai usoara.
Anestezia epidurala
Anestezia epidurala este cea mai folosita metoda de diminuare a durerii in timpul nasterii naturale si orice gravida poate opta pentru aceasta. Practic, anestezia epidurala blocheaza impulsurile nervoase din partea de jos a corpului, iar expulzarea bebelusului este resimtita cu mai putina intensitate si, implicit, durere.
Analgezia inhalatorie
Analgezia inhalatorie se recomanda pentru diminuarea durerii in al doilea stadiu al travaliului si presupune inhalarea unui analgezic al carui efect se face resimtit dupa un minut, efectul sau disparand destul de repede.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/natural-birth
https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/natural-childbirth_174