Atacul de cord este o afectiune inselatoare. Poate fi confundata cu gripa, cu o problema digestiva sau cu oboseala. Uneori, pacientul nu resimte niciun simptom. De aici pornesc statistici sumbre. Potrivit Fundatiei Romane a Inimii, la fiecare 30 de minute, un roman sufera un infarct miocardic. Unul din zece pacienti nu supravietuieste. Din pacate, in ultimii ani, varsta la care apare atacul de cord a scazut foarte mult. Mancarea procesata, de tip fast-food, bogata in sodiu si grasimi, fumatul, sedentarismul, hipertenisunea arteriala si supraponderalitatea sunt doar cativa dintre factorii care pot cauza un infarct miocardic. De aceea, este important sa invatati cum sa recunoasteti semnalele de avertizare pe care corpul vi le transmite, uneori chiar si cu cateva saptamani inainte de aparitia unui atac de cord. Totodata, este important sa stiti si cum sa actionati in cazul declansarii unui infarct miocardic. In cadrul acestui articol veti afla detalii care pot salva viata unui om drag sau chiar a dumneavoastra.
Un infarct miocardic poate fi confundat cu unul dintre simptomele gripei sau al bolii de reflux gastroesofagian. De asemenea, de multe ori, pacientii nici nu resimt vreun disconfort sau, daca o fac, trec cu vederea punand totul pe seama oboselii. Din aceasta cauza, un sfert din totalul victimelor mor inainte de a ajunge la spital. Exista si situatii in care pacientii se aleg cu anumite complicatii care le pun viata in pericol. Acestea pot include accidente vasculare cerebrale, aritmii cardiace persistente (batai neregulate ale inimii), insuficienta cardiaca, formarea de cheaguri de sange in picioare sau inima sau anevrism. Totodata, exista pacienti norocosi care supravietuiesc atacului de cord initial si au sanse mari de recuperare completa. Chiar si asa, recuperarea este intotdeauna un proces delicat, deoarece orice infarct miocardic slabeste inima intr-o oarecare masura. In cele mai multe dintre cazuri, pacientul isi poate relua viata obisnuita, de preferat cu imbunatatirile de rigoare. In functie de gravitatea atacului de cord, indivizii care au suferit un infarct miocardic se mai pot confrunta cu urmatoarele situatii:
-
insuficienta cardiaca (inima nu pompeaza suficient de bine pentru a satisface nevoile corpului);
-
stop cardiac;
-
soc cardiogen (inima este atat de deteriorata de atacul de cord incat pacientul intra in soc, ceea ce poate duce la deteriorarea altor organe vitale, cum ar fi rinichii sau ficatul);
-
deces.
Cele mai multe atacuri de cord sunt rezultatul bolii coronariene, cunoscuta si sub numele de ateroscleroza. Aceasta afectiune presupune infundarea arterelor coronare cu placi de grasime care se calcifiaza in timp. Declansatorul unui infarct miocardic este, de cele mai multe ori, un cheag care blocheaza fluxul de sange intr-o artera coronara. Fluxul sanguin intrerupt poate deteriora sau distruge o parte a muschiului inimii.
Farmacistii Catena recomanda CardioSuport Naturalis, un supliment alimentar care contribuie la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si la reducerea imbatranirii celulare. Acesta contine trei dintre cele mai cunoscute ingrediente care pot proteja sistemul cardiovascular: resveratrol, Omega-3 si coenzima Q10.
Factorii de risc ce conduc la infarct miocardic
Specialistii nu cunosc pas cu pas procesul care duce la un atac de cord. Cu toate acestea, au fost identificati factori care contribuie la acumularea nedorita a unor depozite grase (ateroscleroza) care ingusteaza arterele:
-
stresul;
-
hipertensiunea arteriala si preeclampsia;
-
nivelul ridicat al colesterolului sau al trigliceridelor;
-
obezitatea sau supraponderalitatea;
-
diabetul (inclusiv cel gestational);
-
bolile autoimune;
-
sindromul metabolic;
-
istoricul medical;
-
tutunul;
-
sedentarismul;
-
excesul de alcool;
-
consumul de droguri;
-
un infarct miocardic care deja a avut loc;
-
varsta (in general, barbatii care au peste 45 de ani si femeile care au peste 55 de ani sunt mai predispusi sa aiba un atac de cord decat persoanele mai tinere; cu toate acestea, exista si exceptii – aproximativ 5% dintre pacientii care au intre 25 si 39 de ani mor in urma unui astfel de episod).
Din pacate, nu aveti control deplin asupra tuturor factorilor de risc, insa daca adoptati un stil de viata sanatos, puteti reduce sansele aparitiei unui atac de cord.
Pentru detectarea si semnalarea aritmiei cadiace, farmacistii Catena recomanda tensiometrul automat HartMann Veroval. Acesta permite analiza simplificata a valorilor datorita unui “ sistemu semafor”. Mai exact, indica daca tensiunea este in limite normale, prea mica sau prea mare.
Simptomatologia in infarctul miocardic
Nu toate persoanele care sufera un infarct miocardic au aceleasi simptome sau aceeasi intensitate a manifestarilor. Unii pacienti pot resimti dureri severe, in timp ce altii pot avea dureri usoare. De asemenea, e posibil ca unii oameni sa nu manifeste niciun simptom.
Unele atacuri de cord apar brusc, insa, in cazul multor pacienti, exista simptome care se declanseaza cu cateva ore, zile sau saptamani inainte. Primul semnal de alarma ar putea fi durerea toracica recurenta sau angina pectorala. Acestea sunt declansate la efort si usurate prin repaos.
Semnele si simptomele asociate unui infarct miocardic sunt urmatoarele:
-
disconfort toracic care poate dura cateva minute sau care poate disparea si reveni;
-
durere sau disconfort in partea superioara a corpului, inclusiv bratul si umarul stang, spate, gat, maxilar sau sub stern;
-
greutate in respiratie, senzatie de sufocare sau de gheara in piept;
-
transpiratie rece;
-
oboseala;
-
stari de ameteala si slabiciune extrema;
-
indigestie, dureri abdominale sau arsuri la stomac;
-
stari de greata sau varsaturi;
-
anxietate;
-
batai iregulate sau prea rapide ale inimii.
Cel mai frecvent simptom al atacului de cord este durerea toracica. Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa experimenteze unele dintre celelalte simptome frecvente, in special dificultati de respiratie, stari de greata, varsaturi, dureri de spate sau de maxilar.
Un infarct miocardic reprezinta o urgenta medicala. Daca simtiti ca treceti prin asa ceva sau ca persoana de langa dumneavoastra are un atac de cord, este necesar sa sunati imediat la 112 si sa cereti ingrijire medicala. In asteptarea ambulantei, pacientul (numai daca nu este alergic) va mesteca 300 mg de comprimat de aspirina. Aceasta va impiedica formarea cheagurilor, implicit si infundarea, in artera care duce sange la inima.
Pentru sanatatea inimii, a sistemului circulator si a creierului, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Omega-3 Forte LYSI. De asemenea, acesta echilibrareaza nivelul trigliceridelor in organism si ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si a articulatiilor.
Diagnosticul de infarct miocardic
Pentru a pune diagnosticul de infarct miocardic, cardiologul v-ar putea solicita solicita cateva dintre urmatoarele teste:
-
electrocardiograma (ECG);
-
ecocardiografie;
-
RMN cardiac;
-
radiografie;
-
coronarografie;
-
analize de sange;
-
ergometrie (test de efort).
De asemenea, specialistul va evalua factorii de risc din viata dumneavoastra si va verifica tensiunea arteriala, pulsul si temperatura.
Tratamentul impus in caz de infarct (atac de cord)
Daca ati suferit un atac de cord, veti avea nevoie urgenta de proceduri de stabilizare si de restabilire a fluxului de sange in inima. Veti fi internat in spital pentru cel putin 24 de ore. Tratamentul standard poate include:
-
medicatie (aspirina, beta-blocante, nitroglicerina, trombolitice, antiagregante plachetare etc.);
-
interventii chirurgicale (by-pass coronarian sau angioplastie cu stent);
-
participarea la programe de reabilitare cardiaca.
Sfaturi si recomandari pentru persoanele care au suferit un infarct
De cele mai multe ori, oamenii care supravietuiesc unui atac de cord continua sa duca o viata fericita si productiva. Pentru a va asigura ca veti face acelasi lucru, iata cateva recomandari:
-
discutati deschis si sincer cu medicul cardiolog;
-
discutati cu un psiholog (v-ar putea ajuta sa depasiti starile de anxietate, depresie, frica sau negare pe care le resimtiti);
-
inscrieti-va si participati la un program de reabilitare cardiaca (pe langa faptul ca veti cunoaste si alti oameni care se afla in situatia dumneavoastra, veti primi sprijin moral, sfaturi si recomandari despre cum sa va recuperati si sa aveti o viata normala);
-
renuntati la fumat;
-
urmariti valorile colesterolului si ale trigliceridelor;
-
abordati o alimentatie sanatoasa (evitati grasimile, sodiul, zaharurile si alimentele procesate);
-
mentineti greutatea sub control (apelati la un medic nutritionist care sa va ajute cu un plan alimentar);
-
eliberati-va de stres;
-
acordati prioritate sanatatii fizice si psihice, incercati sa nu mai stati peste program la serviciu si sa nu va epuizati cu munca in gospodarie;
-
mentineti-va activ (plimbati-va pe jos intre trei si cinci zile pe saptamana timp de aproximativ 35 de minute/tura).
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106
https://www.webmd.com/heart-disease/understanding-heart-attack-basics#1-2
https://www.webmd.com/heart-disease/guide/what-to-do-after-a-heart-attack
https://www.healthline.com/health/heart-attack
https://www.webmd.com/heart-disease/features/never-ignore-symptoms
https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-heart-attacks