Acneea hormonala este exact ceea ce pare a fi – acnee legata de fluctuatiile hormonilor.
Desi este de obicei asociata cu fluctuatiile hormonale din timpul pubertatii, acneea hormonala poate afecta adultii de orice varsta si este mai frecventa in rândul femeilor, deoarece in cazul lor sunt mai multi factori care pot contribui la aparitia acneei – spre exemplu, modificarile hormonale din timpul ciclului menstrual sau de la menopauza.
Se estimeaza ca acneea afecteaza pana la 80% din populatie, intre varsta de 11 si 30 de ani, iar acneea care debuteaza in adolescenta persista la 41% dintre femei cand acestea ajung la varsta adulta.
Din fericire, acneea hormonala poate fi tratata. Prin folosirea unei combinatii de medicamente sigure si eficiente, suplimente alimentare si mici modificari ale stilului de viata, este foarte posibil sa preiei controlul asupra acneei hormonale si sa minimizezi efectele eruptiilor.
Mai jos am explicat tot ce trebuie sa stii despre acneea hormonala, de la modul in care se dezvolta si care sunt simptomele, pana la cele mai bune optiuni de tratament.
Ce este acneea hormonala?
In esenta, o buna parte din formele de acnee poate fi descrisa ca fiind hormonala. Acest lucru este dat de faptul ca eruptiile acneice apar atunci cand organismul produce in exces anumiti hormoni care cresc productia de sebum, o substanta uleioasa de care corpul are nevoie pentru a-ti mentine pielea si parul hidratate.
Acneea hormonala poate fi cauzata de excese/dezechilibre de hormoni din:
-
pubertate;
-
menstruatie;
-
sindromul ovarelor polichistice;
-
menopauza;
-
niveluri crescute de hormone androgeni.
Oamenii au o sensibilitate diferita la anumiti hormoni, in sensul ca o crestere a nivelurilor hormonale care ar putea cauza acnee in cazul unei persoane, ar putea sa nu aiba niciun efect asupra tenului altei persoane cu sensibilitate mai scazuta la fluctuatiile hormonale.
Care sunt hormonii responsabili pentru aparitia acneei?
Cel mai mare vinovat pare sa fie testosteronul, un hormon androgen care poate stimula productia de sebum si poate favoriza blocarea foliculilor de par.
Daca ai o afectiune care iti afecteaza echilibrul hormonal, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOPC), te poti confrunta cu o supraproductie de hormoni androgeni, care poate duce la aparitia acneei. Femeile cu SOPC sunt cu 70% mai predispuse la acnee decat cele care nu se confrunta cu acest diagnostic.
Pentru doamne si domnisoare, și modificarile raportului intre estrogen si progesteron determinat de sarcina sau de fazele ciclului menstrual pot declansa aparitia sau accentuarea acneei. Aproximativ 63% dintre femeile predispuse la acnee experimenteaza eruptii accentuate in perioada premenstruala. De asemenea, scaderea nivelului de estrogen poate creste riscul de acnee inclusiv in preajma menopauzei.
In plus, inceperea sau oprirea anumitor tipuri de contraceptie hormonala, cum ar fi pilulele contraceptive, poate provoca, de asemenea, acnee hormonala.
Cum se dezvolta acneea hormonala
Eruptiile acneice sunt un proces in patru pasi, fiecare pas contribuind la dezvoltarea cosurilor:
-
productia de hormone - inainte de menstruatie, creste productia de hormoni androgeni. Nivelul mai ridicat de testosteron determina organismul sa secrete mai mult sebum, ceea ce face ca tenul sa devina mai gras decat in mod obisnuit;
-
blocarea foliculului de par - sebumul astupa unul sau mai multi foliculi de par si produce „comedoane”. Acestea pot fi blocate complet (comedoane inchise), formand un punct alb sau partial blocate (comedoane deschise), rezultand un punct negru. Atingerea sau strangerea comedoanelor poate rupe peretele foliculului, desi unele rupturi au loc si spontan. Cand se intampla acest lucru, sebumul si bacteriile din porul rupt se pot raspandi in zona din jur.
-
infectia cu bacterii - bacteriile prinse in interiorul comedomului provoaca o infectie si duce, astfel, la formarea unui un cos dureros si iritat;
-
inflamatie - ca raspuns la infectia bacteriana, sistemul imunitar face ca foliculul de par blocat sa devina rosu, umflat si inconfortabil. Aceasta inflamatie formeaza papule si pustule si poate ajunge pana la noduli si chisturi acneice sau acnee chistica.
In perioada pubertatii, acneea hormonala apare adesea in zona T. Aceasta include fruntea, nasul si barbia.
Acneea hormonala la adulti se formeaza, de obicei, pe partea inferioara a fetei, adica pe partea de jos a obrajilor si in jurul maxilarului. De asemenea, eruptiile pot aparea si pe gat, umeri, piept si spate.
Tratamentul acneei hormonale
Acneea se trateaza local sau intern, in functie de severitate si de factorii determinanti, cu produse cosmetice sau suplimente alimentare ori medicamente prescrise de medici.
Nu exista un tratament rapid pentru acnee. Toate tratamentele au nevoie de cel putin cateva saptamani pentru a-si arata/produce efectul.
Alternative naturiste
In unele cazuri de acnee usoara si moderata, optiunile de tratament pe baza de plante pot fi folosite pentru a elimina acneea hormonala. Extracte din anumite plante medicinale, vitaminele, mineralele si alti nutrienti pot reechilibra, in mod natural, hormonii. Acestea determina ovarele si celelalte glande producatoare de hormoni sa functioneze corect, astfel incat sa elibereze cantitati optime de estrogen, progesteron si testosteron. Nivelurile hormonale sunt corectate, productia de sebum este normalizata, acneea hormonala este ameliorata pana la disparitie, iar tenul tau va deveni, din nou, curat si luminos.
Daca te confrunti cu acnee hormonala, inainte de a apela la tratamente mai agresive, care au pot avea efecte secundare, iti recomandam sa incerci administrarea suplimentului alimentar NorMens Acne.
Beneficii NorMens Acne:
-
participa la ameliorarea simptomelor asociate acneei, precum comedoane (coșuri), puncte negre, leziuni chistice, roseata;
-
contribuie la reducerea productiei de sebum, accelerarea procesului de transformare a celulelor pielii, ameliorarea infectiilor bacteriene sau reducerea inflamatiei, care ajuta la prevenirea aparitiei cicatricilor;
-
amelioreaza intensitatea durerilor pelvine care preced sau sunt prezente in timpul fazei menstruale (dismenoree);
-
contribuie la reechilibrarea hormonala si reglarea ciclului menstrual.
NorMens Acne este singurul supliment alimentar care actioneaza, in mod natural, atat asupra cauzelor hormonale, cat si a altor cauze ale acneei, la adolescente si femei adulte. Produsul combina actiunea a doua categorii de ingrediente:
-
Vitex si Maca, pe de o parte, care actioneaza, in mod natural, la nivel hormonal, ajutand sistemul endocrin sa functioneze normal;
-
iar pe de altă parte este mixul de ingrediente active format din vitamine si minerale care sustin corpul sa lupte singur impotriva acneei de alte cauze, in afara celei hormonale.
Rezultatul acestei actiuni sinergice se traduce intr-un dublu beneficiu pentru femeile afectate de acneea hormonala: eliminarea acneii si rezolvarea problemelor de ciclu menstrual.
Beneficiul suplimentar de reglare a ciclului menstrual si ameliorare a sindromului premenstrual este elementul care diferentiaza NorMens Acne de celelalte suplimente alimentare antiacneice si il face unic. Iar faptul ca face acest lucru, in mod natural, fara hormoni sintetici, reprezinta avantajul fata de contraceptivele hormonale orale utilizate ca tratament impotriva acneei.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5015761/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142818/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6360964/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5798558
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hormonal-acne
https://flo.health/menstrual-cycle/health/symptoms-and-diseases/hormonal-acne
https://www.forhers.com/blog/what-is-hormonal-acne-causes-symptoms-and-treatments