Ce cauze are retentia de apa

Ce cauze are retentia de apa Ce cauze are retentia de apa

Ultima actualizare: 2 mai 2024

retentia-de-apa

Retentia de apa poate fi o problema medicala frecventa sau, in unele cazuri, poate indica o afectiune. Modificarea stilului de viata poate ajuta la reducerea retentiei de apa in situatiile in care aceasta nu este provocata de o problema grava de sanatate.

Retentia de apa, cunoscuta sub numele de edem, se manifesta prin umflarea anumitor parti ale corpului. Retentia de apa poate aparea la nivelul gambelor, gleznelor, fetei si mainilor.

Este cauzata de acumularea de lichid in tesuturile corpului.

Corpul este format din 50 pana la 60% apa. Cand nu va hidratati bine, corpul tinde sa retina apa.

Cu toate acestea, retentia de apa poate fi provocata si de unele probleme grave de sanatate.

In functie de cauza, edemul poate fi ameliorat prin imbunatatirea alimentatiei sau prin evitarea statului pe scaun pentru perioade lungi, de-a lungul zilei. Daca este cauzata de alte afectiuni, medicii pot ajuta la gestionarea afectiunii.


Ce este retentia de apa?

Retentia de apa sau de lichide apare cand organismul nu poate sa mentina un nivel echilibrat de lichide. Bolile renale sau cardiovasculare, de exemplu, pot determina organismul sa retina lichidele. Principalele simptome sunt umflarea si disconfortul.

Sistemul circulator, rinichii, sistemul limfatic, factorii hormonali si alte sisteme ale corpului ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de lichide. Daca apare o problema la nivelul unuia sau mai multor sisteme, poate sa apara retentia de lichide, cunoscuta si sub denumirea de edem. Edemul poate afecta orice zona a corpului dintr-o varietate de motive.

Simptome si manifestari clinice in retentia de apa

Simptomele retentiei de apa sunt influentate de zona pe care o afecteaza. Printre cele mai afectate zone se numara gambele, mainile, abdomenul si pieptul.

Simptomele care apar la nivelul mainilor si picioarelor sunt:

  • umflaturi;
  • modificari ale culorii pielii;
  • piele stralucitoare sau umflata;
  • dureri si sensibilitate la nivelul membrelor;
  • rigiditate la nivelul articulatiilor;
  • acumulare in greutate.

retentia-de-apa-simptome

Retentia de lichide poate afecta si urmatoarele zone:

  • Creierul

Retentia de apa sau lichide la nivelul creierului este cunoscuta sub numele de edem cerebral. Acest tip de edem poate provoca simptome precum varsaturi, vedere incetosata, dureri de cap si probleme de echilibru. Edemul cerebral poate pune viata in pericol.

  • Plamanii

Excesul de lichid in plamani (edem pulmonar) poate indica o problema grava la nivelul inimii sau sistemului respirator. Edemul pulmonar se manifesta prin probleme de respiratie, tuse, durere in piept si slabiciune, care pot afecta capacitatea plamanilor de a furniza oxigen organismului.

Ce cauze are retentia de apa?

Corpul uman foloseste un sistem complex pentru a-si regla nivelul apei. Factorii hormonali, sistemul cardiovascular, sistemul urinar, ficatul si rinichii joaca toti un rol in acest proces. Daca oricare dintre aceste parti este afectata, este posibil ca organismul sa nu poata elimina lichidul asa cum ar trebui.

  • Leziuni capilare

Capilarele sunt vasele de sange minuscule cu un rol important in gestionarea echilibrului fluidelor din organism. Unele medicamente, cum ar fi cele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pot provoca leziuni la nivelul capilarelor.

Capilarele furnizeaza lichid catre tesuturile din jur. Acest fluid, numit lichid interstitial, alimenteaza celulele cu nutrienti si oxigen. Dupa livrarea acestor nutrienti, lichidul se intoarce inapoi in capilare.

Daca apar leziuni la nivelul acestor capilare, se poate forma edem. Aceasta problema poate cauza modificari de presiune in interiorul capilarelor.

In acest caz, o cantitate mai mare de lichid poate parasi capilarele si poate patrunde in spatiile dintre celule. In cazul in care capilarele nu pot reabsorbi lichidul, acesta ramane blocat in tesuturi, provocand umflaturi si retentie de apa.

  • Insuficienta cardiaca congestiva

Actiunea de pompare a inimii ajuta la mentinerea presiunii normale in vasele de sange. Daca inima nu mai functioneaza eficient, acest lucru duce la modificarea tensiunii arteriale, care poate provoca retentie de apa sau lichide.

retentia-de-apa-insuficienta-cardiaca

Edemul poate aparea la nivelul gambelor si gleznelor, precum si la nivelul plamanilor, ceea ce poate provoca tuse sau dificultati de respiratie pe termen lung.

In cele din urma, insuficienta cardiaca congestiva poate cauza probleme respiratorii si stres asupra inimii. Prin urmare, aceasta problema poate pune viata in pericol.

  • Probleme la nivelul sistemului limfatic

Sistemul limfatic transporta limfa prin corp. Limfa este un lichid care contine globule albe si care ajuta sistemul imunitar sa apere organismul de infectii. Pe masura ce sistemul limfatic livreaza si reabsoarbe lichidul limfatic, acesta ajuta, de asemenea, organismul sa mentina nivelul fluidelor in echilibru.

Daca o problema impiedica sistemul limfatic sa functioneze corect, lichidul se poate acumula in jurul tesuturilor. Acest lucru poate provoca umflarea diferitelor parti ale corpului, cum ar fi abdomenul, gleznele si gambele.

Cancerul si infectiile pot afecta sistemul limfatic.

  • Probleme renale

Rinichii filtreaza sangele si ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de lichide in organism.

Reziduurile, lichidele si alte substante trec prin rinichi, care actioneaza ca un filtru. Fluxul sanguin reabsoarbe orice poate reutiliza organismul si elimina deseurile prin urina.

Daca nu functioneaza corect, rinichii nu pot elimina reziduurile, cum ar fi lichidele si sodiul. Prin urmare, lichidul ramane in organism.

retentia-de-apa-probleme-renale

Persoanele cu boala cronica de rinichi, de exemplu, se confrunta cu umflaturi la nivelul membrelor inferioare, mainilor sau fetei.

  • Sarcina

In timpul sarcinii, corpul retine mai multa apa decat de obicei, ceea ce duce la umflarea membrelor inferioare – in special cand temperaturile sunt ridicate sau dupa ce femeia insarcinata a stat mult timp in picioare.

Modificarile hormonale si greutatea suplimentara provocata de sarcina pot contribui si ele la retentia de apa. Aceasta situatie nu este de obicei periculoasa si dispare in mare parte dupa nastere.

Cu toate acestea, daca umflarea se agraveaza brusc, acest lucru poate fi un semn de preeclampsie. Preeclampsia este o forma de hipertensiune arteriala care poate afecta atat mama, cat si fatul.

Solicitati imediat asistenta medicala daca aveti dureri de cap, varsaturi, dureri sub coaste si probleme de vedere pe parcursul sarcinii.

  • Inactivitate fizica

Persoanele cu probleme de mobilitate sau cu un stil de viata sedentar pot dezvolta edem la nivelul gambelor. Lipsa miscarii poate duce la pierderea puterii pompei musculare a gambei.

  • Obezitate

Persoanele care sufera de obezitate se pot confrunta cu umflaturi din cauza greutatii suplimentare pe care o poarta. Obezitatea creste, de asemenea, riscul de hipertensiune arteriala, boli de rinichi si afectiuni cardiace, toate acestea putand duce la retentie de apa.

retentia-de-apa-obezitate

Obezitatea creste si riscul de sindrom metabolic, care cuprinde diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala si alte probleme de sanatate.

  • Malnutritie

Albumina este o proteina care ajuta corpul uman sa gestioneze nivelul fluidelor. Cand o persoana are o deficienta severa de proteine, organismul intampina probleme in a transporta lichidul interstitial inapoi in capilare.

  • Infectii si alergii

Rolul sistemului imunitar este de a apara organismul de boli si infectii. Cand detecteaza un invadator, cum ar fi o bacterie sau un alergen, sistemul imunitar declanseaza un atac. Inflamatia face parte din acest proces.

Cand apare inflamatia, organismul elibereaza histamina. Histamina determina largirea golurilor dintre celulele peretilor capilari. Face acest lucru pentru a permite celulelor albe din sange, care lupta impotriva infectiilor, sa ajunga la locul inflamatiei.

Cu toate acestea, poate permite, de asemenea, scurgerea lichidului din capilare in tesuturile din jur. Umflarea cauzata de acest proces este de obicei pe termen scurt. Persoanele care dezvolta o astfel de inflamatie pe termen lung pot prezenta retentie de apa.

  • Medicamente

Unele medicamente pot duce, de asemenea, la retentie de apa. Acestea pot fi:

  • blocantele canalelor de calciu;
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • gabapentina;
  • unele terapii hormonale, cum ar fi unele pilule contraceptive;
  • prednisonul, care este un corticosteroid;
  • unele medicamente pentru gestionarea diabetului.

retentia-de-apa-medicamente

Persoanele care dezvolta retentie de apa in timpul unui tratament ar trebui sa discute cu medicul. Acesta poate sa modifice doza sau sa prescrie alte medicamente.

  • Probleme hormonale

Un dezechilibru hormonal poate provoca retentie de apa sau lichide in urmatoarele moduri:

  • menstruatia: dezechilibrul hormonal poate duce la o acumulare de lichid inainte de menstruatie. Ca rezultat, femeia poate prezenta balonare si sensibilitate la nivelul sanilor.
  • problemele de tiroida: glanda tiroida elibereaza hormoni care joaca un rol in gestionarea nivelului de lichide. Persoanele cu afectiuni tiroidiene se pot confrunta, prin urmare, cu retentie de apa.
  • sindromul Cushing: aceasta afectiune determina glandele suprarenale sa produca hormoni steroizi in exces, ceea ce duce la umflarea picioarelor.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/water-retention

https://www.medicalnewstoday.com/articles/187978