Top condimente de iarna care va intaresc imunitatea

Top condimente de iarna care va intaresc imunitatea Top condimente de iarna care va intaresc imunitatea

Ultima actualizare: 17 decembrie 2024

condimente-de-iarna-care-sporesc-imunitatea

La ce arome va ganditi cand auziti cuvantul iarna? Poate la ghimbir, scortisoara ori usturoi? In cana sau in tava, aromele se impletesc in sezonul rece. Condimentele dau savoare preparatelor, insa misiunea lor merge dincolo de simple experiente gustative. Pe langa faptul ca intaresc imunitatea, acestea mai au si o multime de alte beneficii pentru organism.

In sezonul racelilor si al indigestiilor, condimentele va ofera sustinerea de care aveti nevoie pentru a face fata tuturor provocarilor specifice vremii. Cheia sanatatii si a starii de bine se afla in…bucatarie! Condimentele dau profunzime preparatelor si, totodata, intaresc organismul in fata afectiunilor de sezon si nu numai.

beneficii-scortisoara

Scortisoara

Scortisoara este unul dintre condimentele vedeta ale sezonului. O folosim sub forma de batoane atunci cand fierbem vinul sau laptele. De asemenea, o folosim sub forma de praf atunci cand preparam placinta de mere, orez cu lapte, chec sau delicioasele rulori cu scortisoara. Gustul scortisoarei este deosebit de interesant. Aceasta are, parca, o aroma de citrice si, in acelasi timp, o intensitate usor picanta. Pe langa experienta gustativa pe care o ofera, scortisoara imbunatateste sistemul imunitar si are numeroase alte beneficii pentru sanatate. Exista o multime de studii efectuate in jurul scortisoarei. Pe aceasta cale, expertii sugereaza ca scortisoara:

  • contine antioxidanti puternici, inclusiv polifenoli;
  • are efect antiinflamator – ajuta corpul sa raspunda corespunzator la infectii si sa repare tesuturile deteriorate;
  • ar putea reduce nivelul trigliceridelor si al colesterolului total;
  • ar putea reduce hipertensiunea arteriala si riscul bolilor cardiovasculare;
  • ar putea reduce rezistenta la insulina;
  • contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange;
  • ajuta la prevenirea cariilor si a respiratiei urat mirositoare.

beneficii-cuisoare

Cuisoare

Cuisoarele sunt printre cele mai vechi condimente folosite in bucatarie, dar si in medicina traditionala. Ele au un gust dulce-picant ce aduce savoare vinului fiert, supelor si fripturilor. Cel mai probabil le recunoasteti din turta dulce pe care o consumati cu bucurie in sezonul rece. Cuisoarele contin o multime de antioxidanti si proprietati care sporesc imunitatea si sustin sanatatea. Acestea au beneficii importante pentru organism:

  • imbunatatesc sanatatea ficatului;
  • au proprietati antimicrobiene datorita carora ajuta la oprirea cresterii bacteriilor;
  • sustin sanatatea orala;
  • ar putea ajuta la mentinerea sub control a zaharului din sange;
  • ar putea sustine sanatatea oaselor;
  • calmeaza durerile in gat si tusea;
  • usureaza respiratia in caz de raceala;
  • ofera protectie impotriva bacteriei Helicobacter pylori.

beneficii-ghimbir

Ghimbir

Ghimbirul este, cu siguranta, un condiment destinat gurmanzilor curajosi. Gustul sau extrem de iute si fresh confera o savoare aparte bauturilor calde sau reci. Nu-i asa ca nimic nu invioreaza mai mult decat un shot de suc de lamaie cu ghimbir si miere? Consumul confera instantaneu o senzatie de energie si contribuie la sustinerea sistemului imunitar. Totodata, sa nu uitam ca turta dulce nu ar mai exista fara ghimbir. Pe langa faptul ca are un gust deosebit, acest condiment aduce o multime de beneficii sanatatii. Iata cateva dintre ele:

  • reduce starile de greata in caz de sarcina sau rau de masina;
  • ajuta la scaderea in greutate;
  • contribuie la ameliorarea durerilor articulare;
  • ar putea avea proprietati antidiabetice;
  • amelioreaza simptomele asociate indigestiei;
  • ajuta la reducerea durerilor menstruale;
  • sustine functia cognitiva;
  • ar putea ajuta la combaterea infectiilor bacteriene si fungice;
  • ajuta la reducerea nivelului de colesterol.

beneficii-usturoi

Usturoiul

Usturoiul este, cu siguranta, cel mai versatil condiment. El este absolut necesar in anumite preparate, precum piftie, fripturi, guacamole, mujdei, supe sau tocanite. Pe langa gustul deosebit pe care il confera mancarurilor, usturoiul este benefic pentru organism. Renumit pentru proprietatile sale antibacteriene date de alicina, acest antibiotic natural:

  • intareste sistemul imunitar – impiedica patrunderea virusurilor in organism si multiplicarea lor;
  • ar putea contribui la reducerea hipertensiunii arteriale;
  • ajuta la reglarea colesterolului din sange;
  • protejeaza impotriva declinului cognitiv;
  • sustine longevitatea;
  • ajuta la imbunatatirea performantei fizice;
  • ajuta la reducerea durerilor articulare in cazul femeilor aflate la menopauza.

beneficii-piper

Piperul

Piperul este unul dintre cele mai utilizate condimente. Nu doar ca aduce savoare in farfurie, ci si sustine sanatatea. Datorita continutului de capsaicina, piperul Cayenne este asociat cu imbunatatirea sistemului imunitar si accelerarea metabolismului. La randul lui, piperul negru imbunatateste absorbtia nutrientilor din alte alimente, amelioreaza balonarea si disconfortul digestive si stimuleaza metabolismul.

 

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves#stomach-ulcers

https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cloves

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic#lowers-cholesterol