
Tuberculoza reprezinta o infectie potential contagioasa, cu un grad relativ ridicat de morbiditate si mortalitate, cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numita si bacilul Koch. In mod obisnuit, infectia afecteaza plamanii, provocand tuberculoza pulmonara, insa exista mai multe tipuri de tuberculoza, clasificate in functie de organele si sisteme de organe afectate. Chiar daca in ultimii zeci de ani s-a inregistrat un efort imens de a eradica pentru totdeauna tuberculoza si cazurile de infectie, desi se inregistreaza o scadere relativa a numarului de cazuri, boala ramane inca o problema de sanatate publica, dat fiind potentialul contagios si uneori letal al acesteia.
Dupa cum s-a mentionat, exista mai multe tipuri de tuberculoza, asta pentru ca infectia ar putea afecta aproape orice organ al corpului. Spre exemplu, exista ramasite umane de mii de ani care demonstreaza infectia musculoscheletica cu Mycobacterium tuberculosis. Putem intelege, prin urmare, faptul ca de-a lungul timpului bacteria si-a dezvoltat sisteme de aparare eficiente, care i-au permis sa supravietuiasca in mediul exterior. De fapt, nu se cunosc „rezervoarele naturale” ale bacteriei, adica cum ajunge o persoana sa contracteze infectia initiala. Bineinteles, riscul de a lua infectia de la o persoana bolnava este mare – dar cum s-a infectat, de fapt, acea persoana?
Care sunt principalele tipuri de tuberculoza?
Toate aceste tipuri de tuberculoza sunt cauzate de infectia cu Mycobacterium tuberculosis. Desi infectia pulmonara este cea mai frecventa, bacteria poate invada si alte organe, cauzand o serie de boli specifice. Mycobacterium tuberculosis este o bacterie acid-alcoolo-rezistenta, cu perete celular bogat in lipide, ceea ce ii confera rezistenta sporita la conditiile nefavorabile de mediu. Mai mult, o face sa fie foarte dificil de eradicat, indiferent despre care tipuri de tuberculoza am vorbi. Mycobacterium tuberculosis face parte dintr-un grup de agenti patogeni care include alte specii, cum ar fi Mycobacterium bovis, Mycobacterium africanum si Mycobacterium canetti.
Cel mai frecvent, bacteria se transmite pe cale aeriana, prin inhalarea picaturilor mici de secretii respiratorii (aerosoli) expulzate de o persoana infectata. Dupa inhalare, bacteria este fagocitata (consumata) de macrofagele alveolare, iar acestea sunt „inglobate” pentru a limita raspandirea infectiei, ceea ce duce la formarea unui granulom. Aceste tipuri de tuberculoza pot fi latente si active – in aproximativ 90% din cazuri, infectia ramane latenta, dar poate deveni activa atunci cand sistemul imunitar al persoanei este compromis. In starea latenta, persoana nu are potential contagios. Clinic, pot fi diferentiate, in prima instanta, doua tipuri de tuberculoza, si anume:
1. Tuberculoza pulmonara
-
Dintre toate aceste tipuri de tuberculoza, forma pulmonara este cea mai frecventa. Apare in aproximativ 80% din cazuri.
-
Infectia primara are loc la nivelul plamanilor. Mycobacterium tuberculosis colonizeaza, cel mai adesea, lobii superiori sau segmentul pulmonar apical.
-
Inhalarea picaturilor respiratorii infectate reprezinta principala cale de transmitere a acestei bacterii. Desi in cadrul acestor tipuri de tuberculoza vorbim deseori despre forma latenta si necontagioasa, supresia imunitara favorizeaza progresia de la forma latenta, la cea activa.
-
Prin tuberculoza pulmonara se intelege orice caz implica parenchimul pulmonar sau uneori arborele traheobronsic.
-
Tuberculoza miliara este un tip aparte – apare cand simultan sunt afectate mai multe organe. Totusi, intrucat implica si afectare pulmonara, se considera a fi tuberculoza pulmonara. Este observata, totusi, in foarte putine cazuri.
2. Tuberculoza extrapulmonara
-
De asemenea, exista mai multe tipuri de tuberculoza extrapulmonara. Aceasta apare in urma diseminarii hematogene (pe cale sanguina) sau limfatica a bacterii, spre alte organe.
-
Formele comune includ: tuberculoza ganglionara (limfadenita TBC), tuberculoza cutanata, tuberculoza pleurala (pleurezie tuberculoasa), tuberculoza osoasa (boala Pott), tuberculoza articulara, tuberculoza renala, tuberculoza meningeala, tuberculoza gastrointestinala, dar si cea abdominala si urogenitala, tuberculoza cardiaca.
-
Diseminarea extrapulmonara este mai frecventa la copii si la persoanele cu sistem imunitar compromis.
-
Indiferent de ce tipuri de tuberculoza avem in vedere, persoana care are atat TBC pulmonar, cat si TBC extrapulmonar, se considera a fi un caz de tuberculoza pulmonara.
De asemenea, exista anumite tipuri de tuberculoza, clasificate dupa diferite criterii, de exemplu dupa potentialul de contagiozitate si manifestarea simptomelor, dupa momentul in care apar si rezistenta la tratament:
Tuberculoza activa
-
Aceste tipuri de tuberculoza indica faptul ca infectia produce simptome asociate, indiferent ca este localizata sau nu la nivel pulmonar.
-
Este contagioasa.
a) Tuberculoza latenta
-
In cadrul acestor tipuri de tuberculoza, infectia este prezenta in organism, dar fara simptome clinice si fara risc contagios.
-
Bacteriile sunt inchise intr-un granulom, inactive, dar viabile. Tocmai din acest motiv, in 5-10% din cazuri infectia latenta tinde sa se activeze.
b) Tuberculoza primara
-
Apare la persoanele fara expunere anterioara la persoane cu tuberculoza.
-
Aceste tipuri de tuberculoza sunt caracterizate de formarea complexului primar Ghon, care implica leziune pulmonara si limfadenita hilara.
c) Tuberculoza secundara (postprimara)
-
Aceste tipuri de tuberculoza apar prin reactivarea unei infectii latente sau printr-o reinfectie.
-
Se caracterizeaza prin distructie tisulara extinsa, cavitatii la nivel pulmonar si un risc foarte mare de contagiozitate.
d) Tuberculoza multidrog-rezistenta (MDR-TB)
-
Aceste tipuri de tuberculoza sunt rezistente la tratament cu izoniazida si rimfapicina. Astfel, tratamentul pentru tuberculoza este unul mult mai dificil.
f) Tuberculoza extensiv-drog-rezistenta (XDR-TB)
-
Aceste tipuri de tuberculoza au rezistenta suplimentara la fluorochinolone, aminoglicozide.
In practica clinica, principalele tipuri de tuberculoza sunt cea pulmonara si extrapulmonara, iar celelalte reprezinta, de fapt, variatii ale principalelor forme. Dintre toate, infectia pulmonara se intalneste in aproximativ 80% dintre cazurile de infectie.

Tipuri de tuberculoza – simptome
In tabelul de mai jos sunt prezentate simptomele asociate cu diferite tipuri de tuberculoza:
Tipuri de tuberculoza
|
Simptomele principale
|
Tuberculoza ganglionara (limfadenita TBC)
|
Ganglioni limfatici umflati, nedurerosi la inceput, dar pot deveni sensibili si fistuliza, febra, scadere ponderala
|
Tuberculoza cutanata
|
Noduli durerosi subcutanati, leziuni ulcerative, fistule, eruptii papulo-nodulare cronice
|
Tuberculoza pleurala (pleurezie TBC)
|
Dispnee, dureri toracice pleuritice, febra, tuse seaca, acumulare de lichid pleural (efuziune)
|
Tuberculoza osoasa (boala Pott)
|
Dureri de spate progresive, deformari ale coloanei, paraplegie, compresie medulara, fistule sau abcese paravertebrale
|
Tuberculoza articulara
|
Durere articulara persistenta, tumefiere, rigiditate articulara, reducerea mobilitatii articulatiei afectate
|
Tuberculoza renala
|
Hematurie (sange in urina), dureri lombare, disurie, poliurie nocturna, infectii urinare recurente
|
Tuberculoza meningeala
|
Cefalee severa, rigiditate de ceafa, greata, varsaturi, confuzie, somnolenta, febra, convulsii, fotofobie
|
Tuberculoza gastrointestinala
|
Durere abdominala, diaree cronica, hemoragii digestive, obstructie intestinala, febra, scadere in greutate
|
Tuberculoza abdominala
|
Dureri abdominale difuze, ascita, masa abdominala palpabila, febra, anorexie.
|
Tuberculoza urogenitala
|
Disurie, hematurie, infertilitate (femei), afectare epididimara sau testiculara (barbati), dureri pelvine
|
Tuberculoza cardiaca
|
Dispnee, dureri toracice, tahicardie, acumulare de lichid pericardic (pericardita TBC), tamponada cardiaca
|
Tipuri de tuberculoza – diferente si asemanari
Asa cum s-a mentionat, exista doua tipuri de tuberculoza diagnosticate clinic. Cele doua forme se diferentiaza prin localizare, simptome si mecanisme de diseminare, dar pot prezenta trasaturi comune.
Diferente intre tipurile de tuberculoza
Localizare
-
Tuberculoza pulmonara: se limiteaza la tractul respirator inferior (plamani).
-
Tuberculoza extrapulmonara: implica alte organe (oase, sistem limfatic, meninge si altele).
Simptome
-
Tuberculoza pulmonara: tuse persistenta (≥2 saptamani), sputa hemoptizica, febra, scadere in greutate.
-
Tuberculoza extrapulmonara: aceste tipuri de tuberculoza se prezinta cu simptome variabile in functie de organul afectat (de exemplu, durere lombara in TBC osoasa, dureri de cap sau fotofobie in TBG meningeala si altele).
Diagnostic
-
Tuberculoza pulmonara: radiografie toracica, examinarea sputei, cultura bacteriana si teste specifice.
-
Tuberculoza extrapulmonara: biopsie tisulara, punctie lombara, imagistica, teste specifice.
Transmisibilitate
-
Tuberculoza pulmonara: este contagioasa.
-
Tuberculoza extrapulmonara: aceste tipuri de tuberculoza nu sunt contagioase, cu exceptia cazurilor rare de diseminare hematogena.
Asemanari intre tipurile de tuberculoza
-
Toate formele sunt cauzate de infectia cu Mycobacterium tuberculosis.
-
Testul cutanat la tuberculina (TST) si testul IGRA sunt pozitive in majoritatea cazurilor.
-
Tratamentul este similar, schemele standard incluzand combinatii de etambutol, izoniazida, rimfapicina, piranizamida.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441916/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK214446/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10049048/
https://radiopaedia.org/articles/tuberculosis
https://radiopaedia.org/articles/tuberculosis-pulmonary-manifestations-1
https://radiopaedia.org/articles/tuberculosis-summary