Un test de sarcina se efectueaza pentru a confirma sau infirma prezenta unei sarcini. Accesibile, usor de inteles si de realizat chiar in confortul propriei locuinte, exista mai multe tipuri de teste de sarcina care pot fi achizitionate chiar de la farmacie. Acestea ofera rezultate foarte rapide si precise, rata de eroare fiind reprezentata deseori de componenta umana (manipularea gresita si efectuarea unui test de sarcina la momentul nepotrivit, folosirea unui test de sarcina care se afla in afara perioadei de valabilitate). Mecanismul care sta la baza unui test de sarcina este, de fapt, destul de simplu, si vizeaza detectarea prezentei unui hormon eliberat odata cu fertilizarea.
Exista doua tipuri principale de teste de sarcina: de urina si de sange. Un test de sarcina efectuat acasa presupune analiza urinei folosind un dispozitiv medical special conceput pentru a detecta prezenta gonadotropinei corionice umane (HCG), denumit si „hormonul sarcinii”. Concentratia acestui hormon in organism incepe sa creasca odata ce are loc fertilizarea ovulului (implantarea in uter), la aproximativ 6-10 zile dupa conceptie. Prin urmare, pentru a obtine un rezultat valid, este necesar ca testul de sarcina sa fie efectuat la un interval 10-14 zile de la momentul in care a avut loc ultimul contact sexual neprotejat (hormonul incepe sa fie detectabil in urina).
Daca sunteti in cautarea unui test de sarcina care sa fie usor de folosit si care sa va ofere cat mai repede rezultatul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Clearblue test de sarcina cu detectare rapida. Acest produs garanteaza o acuratete de 99% si dispune de un design revolutionar, fiind fabricat in urma unei cercetari ample desfasurate cu participarea femeilor.
Cum functioneaza un test de sarcina efectuat acasa?
In esenta, un test de sarcina functioneaza este un test calitativ. Cu alte cuvinte, daca in urina se gaseste o anumita concentratie de HCG considerata a fi relevanta pentru situatia in care ovulul a fost fertilizat, testul de sarcina va da un rezultat pozitiv. Testele de sarcina care sunt efectuate acasa prezinta o zona in care se gasesc anticorpi monoclonali. Atunci cand in urina se gaseste gonadotropina corionica umana (considerata a fi antigen), odata ce fluxul de urina va trece prin zona impregnata cu anticorpi anti-HCG, HCG (antigenul) se va lega de anticorpii monoclonali, ceea ce duce la formarea complexului antigen-anticorp, cu reactia de culoare specifica.
Aceasta reactie de culoare se traduce prin aparitia unor liniute. Intr-un test de sarcina se afla si o zona de control, pe langa zona de testare, aceasta zona fiind necesara pentru a indica rezultatul negativ al testului de sarcina (o singura liniuta aparuta dupa efectuarea testului). Mai mult decat atat, daca aceasta zona de control este colorata (apare liniuta respectiva), inseamna ca testul a fost efectuat corespunzator. Atunci cand dupa efectuarea testului nu este afisata nici macar o liniuta, inseamna ca fie a existat o greseala de manevrare, fie rezultatul a fost citit mult prea tarziu. In astfel de situatii, se recomanda retestarea pentru a confirma sau infirma sarcina.
Atunci cand vreti sa aflati daca sunteti sau nu insarcinata, precum si cat de avansata este sarcina, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Clearblue test de sarcina cu indicarea numarului de saptamani. Acesta dispune de un ecran, pe care rezultatul va fi afisat la doar 3 minute dupa utilizare. In situatia in care sunteti insarcinata, acest test va indica si numarul de saptamani care au trecut de la momentul conceptiei.
Cand se recomanda efectuarea unui test de sarcina?
Este foarte important ca un test de sarcina sa fie efectuat intr-o anumita perioada, pentru a putea asigura astfel acuratetea rezultatului. Specialistii recomanda ca un test de sarcina sa fie efectuat in anumite zile si doar in conditii specifice:
-
la 10-14 zile dupa ultimul contact sexual neprotejat;
-
la aproximativ o saptamana dupa intarzierea ciclului menstrual;
-
daca aveti deja menstruatie neregulata, se recomanda efectuarea testului de sarcina chiar la 1-2 zile de la aparitia menstruatiei;
-
un test de sarcina ar trebui efectuat dimineata, folosindu-se prima urina, deoarece urina este mult mai concentrata si contine niveluri ridicate de HCG, asigurand fidelitatea rezultatului;
-
consumul unei cantitati ridicate de lichide, la doar cateva ore inainte de efectuarea unui test de sarcina, poate afecta rezultatul din cauza cresterii gradului de dilutie al urinei.
Efectuand un test de sarcina in aceste conditii si in perioade specifice de la aparitia menstruatiei sau de la eventuala conceptie, reduceti la minimum posibilitatea ca rezultatul livrat sa fie unul fals-negativ. Rezultatele fals-pozitive se inregistreaza in alte circumstante, fiind de obicei mult mai rare decat cele datorate testarii incorecte.
Pentru a preveni si pentru a reduce semnele atrofice, adica vergeturile, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL STRETCH MARKS - Crema prevenire si contracarare vergeturi. Aceasta crema emolienta, hidratanta si elasticizanta are in compozitie aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez. Este potrivita pentru orice tip de piele, putand fi utilizata in timpul sarcinii dar si in perioada alaptarii.
In mod obisnuit, un test de sarcina are o acuratete cuprinsa intre 90-99%, insa aceasta poate fi semnificativ influentata de perioada testarii. Pe piata exista o gama variata de teste disponibile, care pot fi achizitionate de la farmacie fara a fi nevoie de prescriptie medicala. Pe langa faptul ca la majoritatea principiul de functionare este acelasi, testele difera si in ceea ce priveste gradul de sensibilitate, modalitatea de livrare a rezultatului (mesaj digital, liniute), dar difera si dintr-o perspectiva aparte: exista teste de sarcina calitative si teste de sarcina cantitative.
Un test de sarcina calitativ are rolul de a indica prezenta sau absenta sarcinii, pe baza nivelului gonadotropinei corionice umane. In cazul in care acesta se afla in urina peste o anumita valoare minima, testul va indica prezenta sarcinii. Daca se afla sub valoarea minima, testul este negativ. Pe de alta parte, un test de sarcina cantitativ masoara cantitatea exacta de HCG din urina, ceea ce inseamna ca poate indica si etapa evolutiva a sarcinii. Acest tip de teste se bazeaza pe faptul ca, odata cu fertilizarea ovulului, nivelul hormonului HCG este intr-o continua crestere, valorile sale atingand un anumit numar dupa o anumita perioada a sarcinii.
Daca nu v-a intarziat inca ciclul menstrual dar va doriti sa aflati cu certitudine daca sunteti sau nu insarcinata, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Test de sarcina Clearblue Ultra-timpuriu. Acesta este un produs care poate fi utilizat cu pana la 6 zile inainte de intarzierea menstruatiei, adica cu 5 zile inainte de ziua in care este asteptata menstruatia (ziua estimata a menstruatiei).
Test de sarcina tip banda
Testele de sarcina tip banda sunt printre cele mai uzuale si usor de folosit, la indemana oricui. Se bazeaza pe o reactie calitativa, adica pe indicarea prezentei sau absentei HCG peste un nivel minim necesar pentru a fi insarcinata. De obicei, acestea au o precizie mare inca din prima zi a intarzierii ciclului menstrual, la persoanele cu menstruatie regulata. Cu toate ca poate fi efectuat in orice moment al zilei, se recomanda efectuarea testului dimineata, folosind prima urina. Ca orice alt test de sarcina, cele tip banda sunt de unica folosinta si nu trebuie utilizate daca a fost depasita data expirarii. Rezultatele se citesc dupa intervalul de timp indicat in instructiuni.
Test de sarcina tip stilou
Un test de sarcina tip stilou prezinta o acuratete de peste 99%, fiind conceput sa detecteze faptul ca in urina este prezent hormonul HCG. Se utilizeaza inca din prima zi a intarzierii menstruatiei si se recomanda utilizarea sa dimineata, folosind prima urina. Teoretic, testele de sarcina de tip stilou pot detecta cel mai mic nivel de HCG necesar pentru a da reactia cu anticorpul: aparitia coloratiei specifice in zona de testare. Folosindu-se acest tip de test se poate detecta si sarcina ectopica (extrauterina), cu acuratete deosebit de mare.
Test de sarcina tip caseta
Un alt tip de test de sarcina foarte rapid si eficient este cel tip caseta, care functioneaza precum cele prezentate mai sus. Are precizie si sensibilitate ridicate, putand fi utilizat in orice moment al zilei (pentru asigurarea relevantei se recomanda efectuarea dimineata). Acest test de sarcina presupune folosirea pipetei pentru a picura urina in orificiul absorbant al casetei, unde va avea loc reactia dintre HCG si anticorpii monoclonali. Rezultatele se citesc conform prospectului.
Test de sarcina digital
Exista si teste de sarcina digitale, care au indicator specific al saptamanii sarcinii. Senzorul din test indica nu doar prezenta sarcinii, ci si numarul de saptamani care au trecut din momentul in care a avut loc conceptia. Acestea sunt afisate frecvent sub forma 1-2, 2-3 sau 3+ saptamani si sunt deosebit de fidele realitatii, cu acuratete fidela analizelor ecografice.
Indiferent de tipul de test de sarcina pe care il efectuati, este necesar sa respectati instructiunile producatorului, pentru a evita rezultate fals-negative. De asemenea, indiferent de rezultat, este recomandata repetarea testului. Bineinteles, desi in cazuri rare acestea dau gres, daca inca aveti suspiciuni privitoare la acuratetea rezultatului, consultul de specialitate are acuratete de 100% cand vine vorba de confirmarea sau infirmarea prezentei unei sarcini. Este important sa stabiliti de la bun inceput o relatie speciala cu medicul dumneavoastra, intrucat pe perioada sarcinii vor fi necesare o serie de teste specifice, in vederea monitorizarii evolutiei acesteia.
Surse:
-
https://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-tests
-
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/pregnancy-tests
-
https://www.mountsinai.org/health-library/tests/pregnancy-test
-
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9703-pregnancy-tests