Virusul papiloma uman, prescurtat HPV, cauzeaza o infectie foarte contagioasa care se transmite prin contactul direct al pielii sau prin contact sexual. HPV nu provoaca intotdeauna simptome, motiv pentru care multe persoane nu stiu ca au virusul. Peste 90% dintre cazurile infectiilor noi cu HPV dispar sau devin nedetectabile in termen de 2 ani, chiar si fara tratament. Cu toate acestea, unele infectii cu tulpini de HPV cauzeaza papiloame sau pot sa ramana in organism si sa provoace complicatii, cum ar fi verucile genitale sau afectiuni mai grave, precum anumite tipuri de cancer.
Papiloame – generalitati
Un papilom este o tumoare epiteliala benigna care se dezvolta exofit (iese in relieful pielii). Diferitele tipuri de papiloame constau frecvent in niste infectii (papiloame cu celule scuamoase), cum ar fi negii sau verucile. Majoritatea verucilor sunt cauzate de infectia cu virusul papiloma uman (HPV), pana acum fiind depistate aproximativ 200 de tulpini distincte, din care unele sunt cancerigene. Infectia cu HPV este o cauza majora de cancer de col uterin, cancer vulvar, vaginal, penian, anal sau orofaringian.
Din cele peste 170 de tulpini de HPV, 40 afecteaza zona genitala, dar majoritatea nu prezinta un risc serios pentru sanatate. O persoana poate fi chiar infectata cu mai multe tulpini de HPV simultan.
Mai multe studii au aratat insa ca cele mai multe tipuri de papiloame cutanate ale capului si gatului nu sunt contagioase, spre deosebire de veruci, in ciuda faptului ca verucile contin forme de virus cu risc scazut, in special tulpini de tip 6 sau 11.
ClinSkin Papilom Tratament Skin Tag este un dispozitiv pentru indepartarea usoara, sigura si nedureroasa a papiloamelor. Cand este aplicat, opreste fluxul de sange catre papilom prin ligatura, papilomul uscandu-se apoi treptat, intr-un mod sigur, cu risc neglijabil de cicatrice si fara durere.
Tipuri de papiloame
Diferitele tipuri de papiloame se pot deosebi in primul rand in functie de aspect, cele mai frecvent intalnite fiind urmatoarele:
-
papiloame comune (vulgare) – aceste tipuri de papiloame sunt mai raspandite in randul copiilor si se prezinta sub forma unor mici excrescente cu aspect de conopida, cu numeroase papile la suprafata;
-
papiloame plantare – aceste tipuri de papiloame pot sa apara singular sau in grupuri. Spre deosebire de celelalte tipuri de papiloame, acestea nu ies in relief, aratand mai degraba ca o ingrosare semnificativa a pielii.
-
papiloame plate – si aceste tipuri de papiloame tind sa apara in grupuri si sa aiba dimensiuni mici, cel mai des aparand pe fata.
Tulpinile diferitelor tipuri de papiloame se pot clasifica si in oricare dintre urmatoarele doua categorii:
-
Tipuri de papiloame cauzate de infectia cu HPV cu risc scazut
Cele mai multe tipuri de papiloame sunt cauzate de tulpini ale virusului papiloma uman cu risc scazut. De obicei, tulpinile 6, 7 si 11 sunt asociate in mare parte cu papiloame si sunt considerate tipuri cu risc scazut, deoarece de obicei nu provoaca leziuni premaligne si rareori evolueaza spre forme de cancer. S-a descoperit ca HPV provoaca aparitia diferitelor tipuri de papiloame aproape in orice tesut din corp care are epiteliu scuamos stratificat, cum ar fi pielea, conjunctiva, orofaringele, laringele si traheea superioara, precum si in tractul anogenital.
Infectia cu majoritatea tulpinilor de HPV cu risc scazut care afecteaza zonele genitale nu provoaca simptome si dispare cand organismul capata imunitate la virus. Aceste tulpini nu au nicio asociere cu cancerul, dar pot cauza veruci genitale.
In afara de vulva si penis, negii pot sa apara si in colul uterin sau in vagin in cazul femeilor, pe scrot in cazul barbatilor sau in interiorul/jurul anusului la ambele sexe. Negii pot aparea inclusiv in gura si gat. Doua tulpini de HPV, mai exact tipurile 6 si 11, cauzeaza 90% din aceste veruci.
Unele tulpini HPV cu risc scazut pot provoca displazie cervicala usoara, modificari anormale ale celulelor de pe suprafata colului uterin. Aceste schimbari nu sunt insa precanceroase.
-
Tipuri de papiloame cauzate de infectia cu HPV cu risc mare
Infectia cu HPV cu risc ridicat poate duce la displazie cervicala mai extinsa si la anumite tipuri de papiloame care evolueaza in forme de cancer. Exista cel putin 12 tulpini de HPV cu risc ridicat, dar numai doua (tipurile 16 si 18) cauzeaza majoritatea cancerelor asociate cu HPV, si anume pe cele care vizeaza colul uterin, vaginul, vulva, penisul si anusul. Tulpinile HPV cu risc ridicat pot provoca inclusiv tipuri de papiloame care evolueaza in cancere ale gatului, limbii si amigdalelor, cunoscute sub numele de cancer orofaringian.
Cercetatorii cred ca infectiile cu HPV ale gurii si gatului pot fi cauzate de contactul sexual oral cu persoane care au o infectie activa cu risc ridicat.
Sa nu uitam totusi ca in cazul majoritatii populatiei, sistemul imunitar elimina virusul din organism in decurs de 2 ani. Prin urmare, desi infectia cu tulpini HPV care prezinta un risc ridicat poate cauza tipuri de papiloame care sa se transforme in cancer, majoritatea persoanelor infectate cu aceste tulpini nu dezvolta aceasta afectiune grava.
In principiu, este bine sa retineti ca diversele tipuri de papiloame apar pe piele sau pe unele suprafete mucoase, in functie de tulpinile de HPV implicate si de afinitatea lor fata de diferite zone ale corpului. De exemplu, papilomul conjunctival este cauzat de infectia cu HPV tip 6, 11, 16, 33 si 45, care este oarecum diferita de verucile genitale cauzate de tipurile 2, 3, 6, 11, 16, 18 si 30-32 sau de papiloamele cutanate provocate de tipurile 1-4 si 26-29.
Papilomul pleoapelor este una dintre cele mai frecvente tumori benigne ale pleoapelor. Aceste tipuri de papiloame arata ca o excrescenta care atarna pe piele sau ca o leziune de culoarea carnii, rozalie sau maro inchis. Cele mai multe cazuri de papilom al pleoapelor apar la persoanele de varsta mijlocie sau la varstnici si afectiunea este de obicei benigna.
Exista dovezi care atesta inclusiv transmiterea verticala a papilomavirusului uman de la mama la fat. Acest lucru poate duce la dezvoltarea mai multor papiloame in laringe si in traheea superioara, aceste tipuri de papiloame fiind numite papilomatoza respiratorie recidivanta. Este o afectiune grava, deoarece papiloamele respective se pot mari, provocand in cele din urma obstructia cailor respiratorii.
Este de remarcat si faptul ca unele tipuri de papiloame nu sunt de origine virala, cum ar fi papilomul inversat al tractului urinar, care a fost clar asociat cu fumatul. Papiloamele nazale pot fi cauzate de iritatii locale si traumatisme ale mucoasei, iar unele tipuri de papiloame cutanate au fost asociate cu iritatia pielii.
Tipuri de papiloame – diagnostic
De obicei, cele mai multe papiloame cu celule scuamoase sunt diagnosticate la examinare si nu necesita investigatii suplimentare, in special la persoanele imunocompetente, caz in care aceste tipuri de papiloame sunt autolimitate si nu se transforma in leziuni maligne. Totusi, la pacientii imunodeprimati si care pot prezenta un risc mai mare ca papiloamele respective sa devina maligne (de exemplu, papiloamele anogenitale si cele orofaringiene), se poate efectua o biopsie pentru investigatii histopatologice, daca exista nelamuriri privind diagnosticul sau se banuieste o displazie, deoarece unele subtipuri de HPV pot provoca displazie intraepiteliala vulvara, displazie cervicala sau cancer de col uterin. Desi aceste subtipuri nu provoaca de obicei papiloame, ele sunt prezente in general alaturi de papiloamele genitale.
La persoanele imunodeprimate, papiloamele se dezvolta si se raspandesc mai rapid si exista un risc mai mare ca aceste tipuri de papiloame sa se transforme in forme de malignitate.
Tipuri de papiloame – tratament
Uneori, papiloamele cutanate nedureroase nu necesita tratament, acestea regresand treptat de la sine. Cand este totusi necesar tratamentul, acesta variaza in functie de tipul, dimensiunea si localizarea acestor tipuri de papiloame.
-
Negii de pe piele si verucile genitale sunt tratate cu medicamente sau proceduri cu aplicare topica, cum ar fi crioterapia sau interventia chirurgicala cu laser.
-
Negii pot fi indepartati si prin excizie (fie extirpati cu bisturiul, fie cauterizati).
-
Indepartarea chirurgicala reprezinta tratamentul principal pentru unele tipuri de papiloame ale creierului, canalelor mamare si tractului respirator.
Papiloamele tind sa reapara in preajma zonei primare a infectiei, asa ca poate fi necesara reluarea tratamentului. S-a descoperit insa ca tehnicile de indepartare prin crioterapie, care nu implica atingerea zonei afectate, ajuta la prevenirea diseminarii virale si la reducerea recurentei papiloamelor.
Tipuri de papiloame – complicatii
Rareori sunt papiloamele capabile sa provoace complicatii grave, care sa puna viata in pericol. Acest lucru depinde indeosebi de locul anatomic al leziunii.
-
Papilomatoza respiratorie recurenta se poate dezvolta extins si rapid in laringe si traheea superioara, provocand obstructia cailor respiratorii superioare si stridor laringean.
-
Papiloamele plexului coroid din creier determina marirea productiei de lichid cefalorahidian, cauzand cresterea presiunii intracraniene si hidrocefalie. Acest fenomen poate duce in cele din urma la hernie cerebrala si deces.
-
Un papilom aparut la nivelul punctului lacrimal poate creste in acea zona si in canalicul, afectand sacul lacrimal si ductul nazolacrimal (papilom inversat).
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560737/
https://nyulangone.org/conditions/human-papillomavirus/types
https://www.allaboutvision.com/conditions/eyelid-papilloma/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/312657