Tipuri de candidoza si simptome asociate

Tipuri de candidoza si simptome asociate Tipuri de candidoza si simptome asociate

Ultima actualizare: 28 martie 2025

Tipuri-candidoza

Sub termenul generic de „candidoza” sunt reunite mai multe tipuri de infectii cauzate de fungi din genul Candida, cea mai frecvent implicata specie fiind Candida albicans. Exista mai multe tipuri de candidoza, intrucat infectia poate afecta diferite regiuni ale corpului – de la mucoasele orala si genitala, pana la piele si tractul gastrointestinal. In conditii normale, Candida face parte din microbiomul uman normal, insa anumite dezechilibre ale sistemului imunitar sau starea de disbioza (dezechilibrul microbiomului) permit proliferarea excesiva a speciilor de Candida, iar acest lucru duce la aparitia anumitor tipuri de candidoza. Manifestarile depind de tipul specific.


Ce este candidoza si cum apare?

Candidoza este infectia fungica cauzata de speciile de Candida, o specie oportunista. Cele mai frecvent implicate in infectie sunt:

  • Candida albicans: cea mai comuna, sta la baza diferitelor tipuri de candidoza;
  • Candida glabrata, parapsilosis, tropicalis, krusei, care pot fi mai rezistente la antifungice.

Cum se manifesta Candida depinde foarte mult de localizarea infectiei, iar uneori si de statutul imunitar al persoanelor. Acesti fungi colonizeaza in mod normal pielea, cavitatea bucala, tractul gastrointestinal si mucoasa genitala, fara a produce simptome de boala. In prezenta unor factori predispozanti – sistemul imunitar scazut, boli subiacente precum diabetul, tratamentul pe baza de antibiotice, stresul, fluctuatiile hormonale – fungii se multiplica in exces si, astfel, capata un potential patogen.

Tipuri de candidoza – cauze si factori de risc

Dupa cum s-a mentionat, exista mai multe tipuri de candidoza. In principal, tipurile clinice sunt diferentiate in functie de locul in care se dezvolta infectia, dat fiind faptul ca, in esenta, speciile de Candida fac parte din microbiomul normal al organismului. Cum se manifesta Candida, in urma infectiei, depinde de locul in care s-a produs aceasta.

  • Candidoza orala

Printre cele mai comune tipuri de candidoza se numara cea orala. Apare frecvent la sugari si la varstnici si pacienti imunocompromisi, dar se poate dezvolta si la persoanele sanatoase, deseori pe fondul unui tratament antibiotic. Este cauzata de folosirea antibioticelor, imunitatea redusa, diabetul zaharat. Se manifesta prin aparitia unor depozite albicioase pe limba, obraji, gingii sau la nivelul palatului, insotite de senzatia de arsura si dificultati de masticatie si deglutitie.

  • Candidoza esofagiana

Printre principalele tipuri de candidoza se numara si cea esofagiana care, desi este mai rara, se poate complica progresiv. Este frecventa la pacientii cu HIV/SIDA sau la cei care sunt nevoiti sa urmeze tratament imunosupresor, cum ar fi in cazul transplantului de organe. Se prezinta cu dureri la deglutitie, dureri toracice nejustificate, respiratie urat mirositoare, pierderi in greutate. Diagnosticul acestei infectii cu Candida se confirma prin endoscopie digestiva superioara.

  • Candidoza intestinala

Alte tipuri de candidoza sunt cele gastrointestinale, cu precadere candidoza intestinala. Deseori apare in asociere cu disbioza intestinala, adica dezechilibrele in microflora intestinala, de obicei dupa tratamentele prelungite cu antibiotice. Cum se manifesta candidoza intestinala depinde in principal de incarcatura fungica, dar simptomele includ balonare, diaree cronica si crampe, insa si posibile intolerante alimentare care, anterior infectiei, nu existau.

  • Candidoza genitala

Candidoza genitala presupune infectia cu Candida la nivelul mucoasei genitale. Aceasta poate aparea la barbati si la femei (desi este mult mai frecventa la femei). Prin urmare, exista 2 tipuri de candidoza genitala:

  • Candidoza vaginala

Frecventa la femeile aflate sub tratament cu antibiotice, diabetice sau la femeile insarcinate. Se manifesta prin prurit intens, leucoree alba, de consistenta branzoasa, disurie, senzatia de arsura vaginala.

  • Candidoza genitala la barbati

Infectiile fungice pot aparea si la barbati si se manifesta prin eritem, prurit, aparitia unor secretii albicioase in pliurile preputului. Infectia este mai frecventa la barbatii diabetici sau la cei care au o igiena deficitara.

  • Candidoza cutanata

Printre principalele tipuri de candidoza se mai numara si infectiile cutanate, care apar mai ales la nivelul pliurilor cutanate (axile, inghinal, inframamar), in zonele interdigitale si uneori chiar la nivelul unghiilor. Se manifesta prin meceratii cutanate, prurit, fisuri cutanate. Factorii de risc includ diabetul, transpiratia excesiva (hiperhidroza), obezitatea.

  • Candidoza mamara

Sarcina reprezinta un factor de risc in dezvoltarea anumitor tipuri de candidoza, intrucat aceasta perioada este definita de o scadere a imunitatii. Candidoza mamara tinde sa apara la femeile ce au nascut si alapteaza, determinand dureri intense la nivelul mameloanelor, senzatia de arsura, fisuri. De asemenea, se poate transmite de la mama la nou-nascutul alaptat, cu riscul de candidoza orala la sugar.

  • Candidoza in sarcina

In perioada sarcinii, viitoarea mamica este predispusa anumitor tipuri de candidoza, ca urmare a faptului ca sistemul imunitar este scazut, iar modificarile hormonale sustin cresterea speciilor de Candida. Cum se manifesta Candida in sarcina depinde, bineinteles, de localizarea infectiei. Infectia vaginala, spre exemplu, se prezinta cu simptome tipice de candidoza vaginala, dar este foarte important de avut in vedere ca poate complica sarcina, ducand la nastere prematura (desi rar) sau la infectarea perinatala, in momentul nasterii, a nou-nascutului.

  • Candidoza la sugari si copiii mici

La sugari si copiii mici pot aparea diferite tipuri de candidoza, precum cea orala sau forma care mai este denumita si „dermatita candidozica de scutec” sau „eritemul candidozic”. Aceasta se manifesta printr-o eruptie rosie, extinsa, pruriginoasa, uneori cu pustule in jurul zonei afectate.

Tipuri-de-candidoza

Cum se manifesta Candida?

Diferitele tipuri de candidoza se manifesta specific in functie de localizarea infectiei.

Tipuri de candidoza

Cum se manifesta Candida

Candidoza orala

Depozite albicioase, durere la inghitire si masticatie, senzatia de arsura

Candidoza esofagiana

Disfagie, dureri toracice, halitoza

Candidoza intestinala

Balonare, crampe abdominale, scadere in greutate, intolerante alimentare, diaree

Candidoza genitala

Prurit, disconfort la urinare, senzatie de arsura, leucoree de consistenta branzoasa, smegma (la barbati)

Candidoza cutanata

Eritem, macerare, fisuri cutanate, mancarimi intense, unghii fragile si casante

 

De asemenea, cum se manifesta Candida depinde foarte mult si de statutul imunitar. Astfel, la persoanele cu sistemul imunitar foarte scazut (diabet, tratament cu corticosteroizi, HIV/SIDA), simptomele tind sa fie mai severe si infectia mult mai pronuntata. De asemenea, chiar daca de obicei tratamentul antifungic este eficient si relativ rapid, la persoanele cu imunitate slabita nu doar ca acesta este mai dificil, dar exista si un risc mai mare de complicatii, mai ales in cazurile in care nu se initiaza rapid tratamentul. Toate aceste tipuri de candidoza raspund bine la terapie, dar este foarte important ca aceasta sa fie initiata cat mai rapid, odata cu aparitia simptomelor.

Sfaturi pentru a preveni infectia cu Candida

Pentru a preveni diferitele tipuri de candidoza, se recomanda urmatoarele:

  • asigurarea unei igiene adecvate, in special in zonele predispuse la umiditate excesiva, cum ar fi pliurile cutanate;
  • evitarea utilizarii excesive si inadecvate a antibioticelor, pentru a preveni diferitele tipuri de candidoza cauzate de dezechilibrele in microbiom;
  • consumul alimentelor prebiotice si consumul de probiotice naturale, provenite mai ales din alimentele fermentate;
  • controlul glicemiei la pacientii diabetici limiteaza cresterea excesiva a speciilor fungice si, astfel, riscul de a dezvolta diferite tipuri de candidoza;
  • evitarea purtarii hainelor stramte, din materiale sintetice;
  • de asemenea, pentru a preveni diferitele tipuri de candidoza, mai este recomandata limitarea aportului de alimente bogate in zaharuri, limitarea aportului de alcool, renuntarea la fumat;
  • igiena intima ar trebui asigurata doar cu produse special destinate si formulate.

Toate aceste tipuri de candidoza sunt, in esenta, usor de tratat, mai ales daca se intervine rapid. Din pacate, s-a observat ca anumite tipuri de candidoza, cum ar fi cea genitala, prezinta un risc relativ crescut de recurenta. La unele persoane, se crede ca exista chiar o predispozitie genetica spre dezvoltarea anumitor tipuri de candidoza, in special in cazul candidozei vaginale.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6038711/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7912069/

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-candidiasis-yeast-infection

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23198-candidiasis