Acizii grasi Omega 3 sunt o categorie importanta de grasimi sanatoase necesare bunei functionari a organismului, care aduc totodata si o serie de beneficii daca sunt inclusi constant in alimentatie. Spunem aceasta pentru ca organismul uman nu are capacitatea de a-si sintetiza acizi grasi Omega 3, asa ca acestia trebuie sa-i fie furnizati prin consumul de alimente care ii contin in mod natural.
Exista 11 tipuri de acizi grasi Omega 3, insa doar 3 dintre ei indeplinesc roluri cruciale si asupra lor ne vom concentra atentia pe parcursul acestui articol.
Din cuprinsul sau veti putea afla care sunt toate tipurile de acizi grasi Omega 3, rolurile lor si beneficiile pe care le ofera, precum si care sunt cele mai bune surse din care pot fi procurati.
Ce sunt acizii grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 reprezinta una dintre cele trei surse de energie pentru organism, facand parte in categoria lipidelor sau, mai pe intelesul tuturor, a grasimilor. In acest caz vorbim de un grup de grasimi polinesaturate, considerate grasimi sanatoase intrucat sunt benefice pentru organism si nu afecteaza sanatatea precum grasimile saturate si grasimile trans.
Pentru ca organismul are nevoie de ei, dar nu si-i poate produce singur si trebuie sa-i fie asigurati din sursa externa, acizii grasi Omega 3 sunt considerati grasimi esentiale.
Care sunt principalele tipuri de acizi grasi Omega 3
Asa cum spuneam, acizii grasi Omega 3 sunt in numar de 11 si se gasesc in stare naturala intr-o gama variata de alimente, insa dintre ei doar 3 tipuri au o importanta deosebita. Este vorba de acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA).
Acestora li se mai adauga alte 8 tipuri de acizi grasi Omega 3, dupa cum urmeaza:
-
acidul hexadecatrienoic (HTA);
-
acidul stearidonic (SDA);
-
acidul eicosatrienoic (ETE);
-
acidul eicosatetraenoic (ETA);
-
acidul heneicosapentaenoic (HPA);
-
acidul docosapentaenoic (DPA);
-
acidul tetracosahexaenoic (acidul nisinic);
-
acidul tetracosapentaenoic.
Ce roluri indeplinesc acizii grasi Omega 3
Cel mai des intalnit tip de acizi grasi Omega 3 este ALA, pe care organismul il converteste in cantitati mici in celelalte doua tipuri de acizi grasi importanti – EPA si DHA –, insa in mare parte il foloseste ca sursa de energie sau il stocheaza pentru a-l utiliza ulterior in acest scop.
In ceea ce priveste acizii grasi Omega 3 de tip EPA, acestia contribuie la formarea unor molecule numite eicosanoide, ce reduc inflamatia. Asadar, EPA are efect antiinflamator, insa totodata are efect benefic si asupra starii de spirit.
Acizii de tip DHA sunt necesari organismului inca din viata intrauterina si primii ani de viata, contribuind la formarea si dezvoltarea creierului, pentru ca la maturitate sa asigure buna functionare a acestuia. In acelasi timp, acizii grasi Omega 3 din aceasta categorie constituie o componenta a pielii si a retinei.
Care sunt sursele de acizi grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 provin in special din alimentatie, iar oferta naturala este foarte generoasa in acest sens. Astfel, acizii ALA despre care spuneam ca sunt cel mai des intalniti se gasesc preponderent in alimentele de origine vegetala si aici ne referim la nuci si seminte, spanac, varza, salata verde, conopida sau soia.
Pestele gras este cunoscut ca una din cele mai importante surse de acizi grasi Omega 3, fiind vorba in acest caz de acizi tip EPA si DHA. Somonul, heringul, sardinele, macroul si tonul sunt cele mai cunoscute specii de peste gras recomandate ca surse bogate in Omega 3. Unele specii de alge, crevetii si alte fructe de mare furnizeaza la randul lor acizi DHA, insa in cantitati mai mici in comparatie cu pestele gras.
De asemenea, si laptele sau carnea provenite de la animale hranite doar cu iarba contin in cantitati mici acizi grasi Omega 3.
Dieta poate fi completata cu suplimente alimentare pe baza de acizi grasi Omega 3. Suplimentele contin cantitati mai mari din acesti nutrienti, insa nu trebuie sa inlocuiasca alimentele care sunt surse naturale, ci sa vina in completarea acestora pentru un aport sporit, doar atunci cand este cazul.
Care sunt beneficiile acizilor grasi Omega 3
Prin rolurile pe care le indeplinesc in organism, acizii grasi Omega 3 aduc o serie de beneficii pentru sanatatea organismului, pe care vi le prezentam in continuare.
-
Scaderea nivelului de colesterol rau
Acizii grasi Omega 3 contribuie la formarea colesterolului HDL, al carui rol este acela de a curata sangele de colesterolul LDL supranumit „colesterol rau”. Acesta este generat de grasimile saturate si grasimile trans, iar daca depaseste un anumit nivel se depune in interiorul vaselor sanguine si duce la aparitia hipertensiunii arteriale si la cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare, precum si a riscului de infarct sau accident vascular.
-
Imbunatatirea functiilor cognitive si a starii de spirit
Am aratat mai devreme ca acizii grasi Omega 3 de tip DHA joaca un rol esential in formarea, dezvoltarea si functionarea creierului inca din viata intrauterina. Daca organismul beneficiaza in mod constant de un aport optim de astfel de grasimi, efectele se vor simti si in plan cognitiv, prin imbunatatirea memoriei, a capacitatii de concentrare si de invatare. De asemenea, acizii grasi Omega 3 in cantitati optime imbunatatesc starea de spirit, fiind de mare ajutor in special in cazul persoanelor care sufera de tulburari de anxietate sau depresie.
O alimentatie bogata in acizi grasi Omega 3 este benefica si persoanelor care sufera de artrita sau alte afectiuni inflamatorii, mai ales datorita actiunii acizilor EPA care formeaza acele molecule ce reduc inflamatia. Prin efectul antiinflamator, acesti acizi grasi reduc durerea si alte simptome asociate cu bolile inflamatorii.
De asemenea, reduc inflamatia aparuta in urma infectiilor sau a unor traumatisme, fara a mai fi astfel nevoie de administrarea medicamentelor antiinflamatoare.
-
Stimularea sistemului imunitar
Persoanele care consuma in mod constant alimente bogate in acizi grasi Omega 3 se imbolnavesc mai rar datorita faptului ca au o imunitate mai buna, multumita acestor grasimi sanatoase. Acizii grasi DHA si EPA stimuleaza celulele imunitare care devin astfel mai eficiente in localizarea, identificarea si neutralizarea agentilor patogeni ce patrund in organism si pot provoca infectii. De asemenea, un aport sporit de acizi grasi Omega 3 ajuta organismul sa lupte cu bolile si grabeste vindecarea.
-
Mentinerea sanatatii pielii
Acizii de tip DHA fac parte din structura celulelor pielii, iar alaturi de celelalte categorii de acizi Omega 3, contribuie la protectia si mentinerea sanatatii acestui organ, care este cel mai mare din organism si totodata cel mai expus. Mai precis, acizii grasi protejeaza pielea impotriva efectului nociv al razelor ultraviolete si totodata previn aparitia unor afectiuni cutanate precum psoriazisul sau acneea. In acelasi timp, acizii grasi Omega 3 mentin aspectul tanar al pielii, care astfel isi pastreaza mai mult timp elasticitatea, stralucirea si fermitatea. Nu in ultimul rand, datorita aportului de grasimi sanatoase pielea ramane neteda, ferita de riduri.
In concluzie, exista 11 tipuri de acizi grasi Omega 3, dintre care doar trei sunt foarte importanti pentru organismul uman si care trebuie sa-i fie furnizati in mod constant prin alimentatie. Acestia sunt implicati in procese esentiale care au loc in organism, iar daca sunt prezenti in cantitati optime atrag o serie de beneficii, prevenind aparitia unor afectiuni, protejand impotriva infectiilor, imbunatatind capacitatile cognitive, starea de spirit si chiar aspectul fizic.
Pe de alta parte, deficitul de acizi grasi Omega 3 poate genera o serie de probleme, incepand de la nivelul pielii, parului si al unghiilor, si pana la nivelul organelor importante cum ar fi creierul si inima.