Tinctura de rostopasca – proprietati terapeutice, beneficii si utilizari

Tinctura de rostopasca – proprietati terapeutice, beneficii si utilizari Tinctura de rostopasca – proprietati terapeutice, beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 15 mai 2024

tinctura-de-rostopasca-proprietati-beneficii-utilizari

Rostopasca (Chelidonium majus) este o planta din familia macului (Papaveraceae) care creste predominant in Asia si Europa, dar care a fost introdusa pe scara larga si in America de Nord. De secole, rostopasca a fost folosita pentru a trata tulburarile gastrointestinale, dispepsia si bolile vezicii biliare. In ultimii ani insa, s-a afirmat ca extractele de rostopasca, inclusiv tinctura de rostopasca, aduc beneficii si in caz de astm si bronsita sau in curele de slabire.

In articolul de fata ne propunem sa va oferim mai multe informatii despre beneficiile pe care le poate aduce tinctura de rostopasca, dar si despre posibilele riscuri si contraindicatii in administrare.


Rostopasca – generalitati

Rostopasca, sau Chelidonium majus, este o planta perena care dezvolta o radacina groasa si carnoasa, de culoare portocalie. Planta se inmulteste din seminte si poate ajunge pana la inaltimea de 40 cm. De la sfarsitul lui aprilie si pana in septembrie, tulpinile subtiri si paroase se incarca de flori galbene stralucitoare, formate din patru petale cu diametrul de 2 cm.

Chelidonium majus este o plata cunoscuta inca din Antichitate datorita proprietatilor sale vindecatoare. In Europa, planta era cunoscuta in primul rand ca remediu pentru verucile plantare (negi), fiind folosita si astazi in diferite preparate in acest scop. In schimb, in medicina traditionala chineza planta a fost folosita mai ales pentru a imbunatati circulatia sangelui. Rostopasca era cunoscuta si sub numele de laptele diavolului, datorita sucului sau acrisor.

Principalele componente relevante din punct de vedere farmacologic, dintre care majoritatea au fost izolate pentru prima data cu peste un secol in urma, sunt alcaloizii de izochinolina: berberina, cheleritrina, chelidonina, coptizina, sanguinarina. Extractele de frunze pot contine pana la 20 de alcaloizi, inclusiv benzofenantridine, protoberberine si derivati ai acidului hidroxicinamic.

Extractele si tinctura de rostopasca actioneaza ca un sedativ bland si au fost folosite pentru a trata astmul, bronsita si tusea convulsiva. Din pacate, inca nu s-au realizat studii pe oameni care sa confirme beneficiile aduse de Chelidonium majus in astfel de situatii sau care sa defineasca siguranta, tolerabilitatea si/sau posibilele efecte adverse ale plantei.

Tinctura de rostopasca – utilizari si beneficii

Preparatele pe baza de Chelidonium majus, deci inclusiv tinctura de rostopasca, au fost folosite ca remediu traditional in special pentru persoanele cu probleme digestive, infectii cu paraziti si bacterii, sindromul colonului iritabil, probleme ale vezicii biliare si ale cailor biliare, precum si pentru detoxifierea ficatului si a intestinului. In mod interesant, tinctura de rostopasca a fost folosita traditional si pentru durerile de cap, mai ales pentru migrene. Detaliem mai jos cateva dintre aceste beneficii.

  • Combaterea indigestiei: – unele cercetari sugereaza ca administrarea pe cale orala, timp de 4 saptamani, a unui supliment care continea o combinatie de Chelidonium majus, frunze de menta, musetel, chimen, lemn-dulce, mustar, melisa, angelica si ciulin a adus beneficii persoanelor care sufereau de indigestie: a redus severitatea refluxului de acid gastric, precum si durerile de stomac, crampele, greata si varsaturile. Rostopasca actioneaza prin activarea musculaturii din partea inferioara a stomacului, relaxarea musculaturii din partea superioara a stomacului, precum si prin proprietatile antiinflamatoare, reglarea productiei de acid din stomac si protejarea mucoasei gastrice.
  • Reducerea simptomelor din afectiunile biliare: – unele studii sugereaza ca administrarea pe cale orala a unui extract pe baza de rostopasca si turmeric reduce durerea in cazul pacientilor cu dischinezie biliara.
  • Terapie complementara pentru unele tipuri de cancer: – cateva studii sugereaza ca injectarea intravenoasa, deci sub supraveghere medicala, a unui preparat pe baza de Chelidonium majus a imbunatatit supravietuirea la unele persoane cu cancer colorectal, pancreatic, mamar sau de vezica urinara. Cu toate acestea, studiile care au aratat aceste beneficii au fost criticate pentru ca nu au fost bine concepute, iar unele cercetari ulterioare au observat ca dozele mari din acel produs pot fi toxice, pentru ca desi substantele chimice din rostopasca pot incetini dezvoltarea celulelor canceroase, pot fi insa si daunatoare pentru celulele normale, sanatoase. Totusi, alte cercetari timpurii arata ca un amestec de rostopasca, administrat oral timp de 2 saptamani, poate avea beneficii prin efectele sale antitumorale in cazul cancerului de esofag.
  • Activitate antimicrobiana: – s-a dovedit ca extractul de Chelidonium majus sau tinctura de rostopasca aduce beneficii persoanelor care se confrunta cu bacterii Gram pozitive, cum ar fi Staphylococcus aureus, Streptococcus spp., precum si in caz de Candida albicans si chiar si unele posibile proprietati antivirale.

Tinctura de rostopasca poate aduce beneficii si in terapia urmatoarelor afectiuni, desi in astfel de cazuri ar fi nevoie de mai multe studii care sa confirme proprietatile benefice ale plantei:

  • negi;
  • eruptii cutanate pe vezicule;
  • scabie;
  • durere si inflamatie;
  • pierderea poftei de mancare;
  • hipertensiune;
  • guta;
  • artrita;
  • spasme in tractul digestiv;
  • menstruatii neregulate;
  • dureri de dinti;
  • alte tulburari.

Dozele de Chelidonium majus recomandate de obicei, fie ele sub forma de infuzie sau tinctura de rostopasca sunt urmatoarele:

  • 6-12 grame/zi de parti aeriene uscate sau sub forma de infunzie;
  • 3-6 ml/zi dintr-un extract lichid 1:1;
  • 1-2 ml/zi dintr-un extract lichid 1:2;
  • 6-12 ml/zi de tinctura de rostopasca 1:10.

Pentru ca beneficiile sa nu fie depasite de posibilele efecte secundare, dozele mai mari de tictura de rostopasca sau de alte suplimente pe baza de Chelidonium majus se administreaza doar pe termen scurt!

Tinctura de rostopasca – precautii si interactiuni

Tinctura de rostopasca – riscuri si precautii

Tinctura de rostopasca nu se recomanda in urmatoarele situatii:

  • femei insarcinate sau care alapteaza: – deoarece in astfel de cazuri nu s-au facut suficiente studii pe tinctura de rostopasca sau alte preparate din aceasta planta;
  • boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla, lupusul eritematos sistemic sau artrita reumatoida: – intrucat tinctura de rostopasca sau alte preparate pe baza de Chelidonium majus pot determina sistemul imunitar sa devina hiperactiv, ceea ce poate amplifica simptomele bolilor autoimune. Daca aveti vreuna dintre aceste afectiuni, cel mai bine este sa evitati tinctura de rostopasca.
  • obstructia cailor biliare: – in unele cazuri, tinctura de rostopasca pare sa mareasca fluxul de bila, ceea ce ar putea agrava obstructia cailor biliare la pacientii cu probleme biliare preexistente.
  • boala hepatica preexistenta, cum ar fi hepatita: – exista unele dovezi ca tinctura de rostopasca poate provoca hepatita. Peste o duzina de publicatii, in mare parte din Europa, au descris leziuni hepatice acute vizibile clinic, atribuite consumului de rostopasca sau tinctura de rostopasca. Leziunile hepatice apar de obicei dupa 1 pana la 6 luni de consum a unui extract de Chelidonium majus, si se manifesta prin icter si cresteri moderate sau chiar semnificative ale nivelurilor serice de aminotransferaze, prezentarea clinica si histologia hepatica fiind similare celor din hepatita virala acuta. Caracteristicile imunoalergice sunt mai putin frecvente, dar in multe cazuri autoanticorpii pot fi prezenti in niveluri scazute pana la moderate. Prin urmare, nu folositi tinctura de rostopasca daca aveti vreo afectiune hepatica preexistenta.
  • utilizare topica: – deoarece poate provoca erupții cutanate la persoanele alergice.

Tinctura de rostopasca – posibile interactiuni

Pot aparea interactiuni nedorite daca administrati tinctura de rostopasca impreuna cu:

  • medicamente care pot dauna ficatului (hepatotoxice): – in astfel de cazuri, interactiunile pot fi moderate, deci se recomanda precautie. Discutati cu medicul inainte de a administra tinctura de rostopasca sau alt supliment care contine Chelidonium majus. Pe lista de medicamente care pot dauna ficatului se numara acetaminofen, amiodaronacarbamazepina, izoniazida, metotrexat, metildopa, fluconazol, itraconazol, eritromicina, fenitoina, lovastatin, pravastatina, simvastatina si multe altele.
  • medicamente care diminueaza functia sistemului imunitar (imunosupresoare): – si in astfel de cazuri interactiunea cu tinctura de rostopasca poate fi moderata, deci este indicat sa discutati cu medicul curant inainte de a folosi vreun supliment cu rostopasca. Dupa cum spuneam, Chelidonium majus poate face sistemul imunitar mai activ. Administrata impreuna cu imunosupresoarele, tinctura de rostopasca poate afecta eficacitatea acestor medicamente. Pe lista imunosupresoarelor se numara urmatoarele medicamente: azatioprina, basiliximab, ciclosporina, daclizumab, muromonab-CD3, micofenolat, tacrolimus, sirolimus, prednison, corticosteroizi (glucocorticoizi) si altele.
  • evitati consum excesiv de alcool in perioadele in care folositi extract de Chelidonium majus.

 

Surse:

https://www.rxlist.com/supplements/greater_celandine.htm

https://www.byronherbalist.com.au/herbal-medicine/greater-celandine-herbal-medicine/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-676/greater-celandine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5912214/