Transaminaza glutampiruvica (TGP), cunoscuta si sub denumirea de alaninaminotransferaza (ALT), este una dintre multele enzime hepatice. Enzimele ajuta organismul sa realizeze reactiile chimice de care are nevoie pentru a functiona corect.
TGP este esentiala pentru:
-
filtrarea toxinelor din sange;
-
depozitarea nutrientilor;
-
producerea bilei.
Cand celulele hepatice se deterioreaza, niveluri neobisnuite de TGP pot ajunge in sange. Din acest motiv, daca o analiza de sange arata un nivel crescut de TGP, medicul va investiga cel mai probabil daca pacientul are leziuni hepatice.
De ce creste nivelul TGP?
Deteriorarea sau inflamarea ficatului determina ficatul sa elibereze enzima TGP in sange. Acesta este motivul pentru care o analiza de sange poate indica un TGP crescut.
Principalele cauze ale nivelului crescut de TGP sunt:
-
boala ficatului gras non-alcoolic (steatoza hepatica non-alcoolica);
-
hepatita;
-
steatohepatita non-alcoolica;
-
administrarea unor medicamente sau suplimente;
-
boala celiaca;
-
boala Wilson;
-
diversi factori genetici.
Un test de sange TGP poate arata daca nivelul TGP este in limitele acceptabile sau daca este crescut. In unele cazuri, acestea pot indica prezenta unor leziuni hepatice inainte ca persoana in cauza sa dezvolte semne si simptome.
Unele remedii naturale pot ajuta la imbunatatirea sanatatii ficatului, iar acest lucru poate reduce nivelul TGP. Persoanele care au probleme hepatice sau niveluri semnificativ mari ale enzimelor hepatice ar trebui sa solicite asistenta medicala pentru a preveni complicatiile si problemele pe termen lung.
Ce reprezinta TGP?
TGP este o enzima hepatica esentiala pentru descompunerea proteinelor in procesul digestiv. Un nivel ridicat de TGP in sange poate indica prezenta unor probleme hepatice.
Transaminaza glutampiruvica (TGP) sau alaninaminotransferaza (ALT) este o enzima care se gaseste in celulele hepatice. Enzimele hepatice, printre care TGP, ajuta ficatul sa descompuna proteinele, pentru a le face mai usor de absorbit de catre organism.
Un ficat deteriorat sau inflamat poate elibera TGP in sange. Un nivel ridicat de TGP poate indica o problema hepatica, motiv pentru care medicii folosesc adesea testul TGP pentru a diagnostica afectiunile hepatice.
Valori normale ale TGP
Intervalul normal pentru alanintransaminaza (TGP) variaza de la laborator la laborator. Cu toate acestea, intervalul de referinta comun pentru testul de sange TGP este de la 7 la 56 U/L (unitati pe litru). Potrivit specialistilor, nivelul TGP este de obicei mai mare in cazul barbatilor decat in cazul femeilor.
TGP crescut – cauze si probleme asociate
Nivelul TGP poate creste din mai multe cauze, cum ar fi:
-
boala ficatului gras non-alcoolic;
-
administrarea unor analgezice eliberate fara prescriptie medicala, in special acetaminofen;
-
administrarea unor medicamente pe baza de prescriptie medicala utilizate pentru gestionarea colesterolului;
-
consumul de alcool;
-
obezitatea;
-
hepatita A, B sau C;
-
insuficienta cardiaca;
-
hemocromatoza ereditara, o afectiune ereditara care poate duce la boli hepatice din cauza acumularii excesive a fierului in organism;
-
tulburari tiroidiene;
-
unele afectiuni musculare;
-
boala celiaca.
Cauze rare
Printre cauzele rare ale nivelului crescut de TGP se numara:
-
hepatita autoimuna;
-
deficitul de alfa-1 antitripsina, o afectiune mostenita care poate provoca boli pulmonare si hepatice;
-
boala Wilson, o afectiune ereditara care poate cauza o acumulare de cupru in organism.
Cum poate fi redus nivelul TGP?
Indiferent de cauzele nivelului crescut de TGP, este important sa discutati cu un medic pentru a descoperi si aborda cauza de baza. Cu toate acestea, intre timp, exista cateva lucruri pe care le puteti incerca si care va pot ajuta sa reduceti nivelul de TGP din sange.
Potrivit mai multor cercetari, cafeaua poate avea un efect protector asupra ficatului, consumul acesteia putand reduce nivelurile enzimelor hepatice.
O analiza din 2017 a constatat ca persoanele care beau una pana la patru cani de cafea pe zi isi pot reduce nivelul TGP si, implicit, riscul de boli hepatice si cancer de ficat.
Mai recent, rezultatele unei metaanalize din 2021 a 19 studii observationale care au implicat 222.067 de persoane au sugerat, de asemenea, ca aceasta licoare extrem de iubita la nivel mondial a fost asociata cu un nivel mai scazut de TGP.
Un alt studiu recent privind beneficiile cafelei asupra sanatatii ficatului a constatat ca toate tipurile de cafea par sa scada riscul de boli hepatice.
-
Cresteti aportul de acid folic
Conform specialistilor, persoanele care consuma mai multor alimente bogate in folati si care iau suplimente cu acid folic isi pot reduce nivelul de TGP.
Cu toate ca termenii „folat” si „acid folic” sunt folositi de multe ori in mod interschimbabil, ei nu sunt chiar la fel. Folatul si acidul folic sunt doua forme diferite de vitamina B9.
Folatul este forma naturala a vitaminei B9 si se gaseste in anumite alimente. Acidul folic este forma sintetica de B9 si se gaseste in suplimente sau este adaugata la unele alimente procesate. Cele doua sunt procesate diferit de organism.
Desi nu sunt chiar identici, atat folatul, cat si acidul folic sunt benefici pentru ficat si pot reduce nivelul de TGP.
Studiile au descoperit ca exista o legatura intre deficitul de folat si un nivel crescut de TGP si leziuni hepatice si au observat ca acidul folic pare sa reduca nivelul TGP la persoanele cu leziuni hepatice.
Printr-un studiu din 2017 s-a constatat ca acidul folic parea a fi la fel de eficient, daca nu chiar mai eficient decat silimarina (un ingredient activ al armurariului) in scaderea nivelurilor enzimelor hepatice la copiii cu leziuni hepatice induse de medicamente antiepileptice.
Pentru a ajuta la scaderea nivelului de TGP, puteti consuma mai multe alimente bogate in folat, cum ar fi:
-
varza si spanac;
-
sparanghel;
-
leguminoase;
-
varza de Bruxelles;
-
sfecla;
-
banane;
-
papaya.
De asemenea, puteti incerca sa luati suplimente cu acid folic. Cele mai multe suplimente cu acid folic contin doze de 400 sau 800 de micrograme.
-
Faceti modificari in alimentatie
Reducerea cantitatii de grasimi saturate, grasimi trans si carbohidrati poate ajuta la tratarea si prevenirea steatozei hepatice non-alcoolice, o cauza frecventa a nivelului crescut de TGP.
Pentru a imbunatati sanatatea ficatului si pentru a ajuta la scaderea nivelului de TGP, nu trebuie neaparat sa faceti schimbari drastice in alimentatie. Pentru inceput, incercati sa mancati cel putin cinci portii de fructe si legume proaspete pe zi.
De asemenea, puteti incerca sa urmati aceste sfaturi pentru a planifica mesele pentru o saptamana:
-
evitati fructele si legumele servite cu sosuri bogate in calorii sau adaos de zahar si sare;
-
mancati peste de cel putin doua ori pe saptamana, in mod ideal pesti bogati in acizi grasi omega-3, cum ar fi somonul sau pastravul;
-
consumati lapte si produse lactate fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi;
-
inlocuiti grasimile saturate si trans cu grasimi mononesaturate si polinesaturate;
-
alegeti cereale integrale bogate in fibre;
-
optati pentru proteine animale slabe, cum ar fi puiul fara piele sau pestele;
-
inlocuiti alimentele prajite cu cele coapte;
-
consumati nuci, care au diverse beneficii pentru sanatate si care scad nivelurile enzimelor hepatice la persoanele cu ficat gras non-alcoolic.
Metode de tratament pentru TGP crescut
Nu exista un tratament specific pentru TGP crescut. Tratamentul, in cazul in care este necesar, depinde de cauza medicala.
In cele mai multe cazuri de TGP crescut, tratamentul presupune modificarea stilului de viata, care implica efectuarea de exercitii fizice, schimbarea alimentatiei si reducerea consumului de alcool.
In functie de rezultatele analizei hepatice si de istoricul medical, medicul poate recomanda o noua verificare la o data ulterioara.
Daca nivelul TGP este crescut sau daca pacientul are factori de risc pentru boli hepatice sau alte semne si simptome, specialistul poate recomanda teste suplimentare pentru a descoperi cauza nivelului crescut de TGP.
Medicul poate recomanda oricare dintre urmatoarele:
-
analize de sange pentru a depista alte afectiuni, cum ar fi hepatita B si hepatita C, precum si diabetul;
-
ecografie hepatica;
-
scanare CT abdominala;
-
biopsie;
-
testarea nivelului hormonului de stimulare tiroidiana (TSH);
-
testarea nivelului de creatinkinaza (CK);
-
profilul lipidic;
-
testarea nivelului de fier pentru a exclude hemocromatoza ereditara.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/how-to-lower-alt
https://www.webmd.com/digestive-disorders/alanine-aminotransferase-test
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326425
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22028-alanine-transaminase-alt