Tetanos – transmitere, simptome, tratament

Tetanos – transmitere, simptome, tratament Tetanos – transmitere, simptome, tratament

Ultima actualizare: 25 octombrie 2024

tetanos

Tetanosul este o infectie grava cauzata de bacteria Clostridium tetani. Aceasta bacterie produce o toxina care afecteaza creierul si sistemul nervos, provocand tetanos si ducand la rigiditate musculara si alte semne si simptome specifice.

Bacteriile traiesc in sol, praf, fecalele animalelor si oamenilor, dar si in alti agenti de mediu. Infectia cu aceste bacterii se poate dezvolta daca o persoana se inteapa cu un obiect contaminat. Tetanosul poate afecta intregul corp.

In cazul in care sporii bacteriilor Clostridium tetani sunt depusi intr-o rana sau leziune, neurotoxina interfereaza cu nervii care controleaza miscarea muschilor.

Infectia poate provoca spasme musculare severe, dificultati grave de respiratie si, in cele din urma, poate fi fatala. Desi exista tratament pentru tetanos, acesta nu este uniform eficient. Cel mai bun mod de a va proteja impotriva tetanosului este sa va vaccinati.

Tetanosul este o urgenta medicala. Aproximativ 10 pana la 20 la suta dintre infectiile cu tetanos sunt fatale, potrivit specialistilor. Pacientii au nevoie de tratament agresiv al ranilor si cura cu antibiotice.

 


Ce este tetanosul?

Tetanosul este o boala acuta de natura infectioasa, necontagioasa, care poate afecta atat oamenii, cat si animalele. Este provocata de infectia cu o bacterie foarte comuna si ataca sistemul muscular si nervos, in lipsa unui tratament rapid, fiind compatibila cu decesul. Tetanosul poate afecta persoane de orice varsta, infectia putand fi descrisa sub trei forme: localizata, cefalica si generalizata.

Cauze

Tetanosul este o boala destul de grava, provocata de o infectie bacteriana care, in aproximativ 10-20% dintre cazuri, poate fi fatala. Se estimeaza ca la nivel mondial, tetanosul produce peste un milion de decese anual, cele mai multe la nou-nascuti si copii mici.

Tetanosul este provocat de infectia cu bacteria Clostridium tetani. Aceasta bacterie traieste peste tot in natura, in special in solurile umede si ferite de soare, insa se gaseste in mod normal si in intestinele oamenilor si animalelor, implicit in fecale, iar in anumite conditii formeaza spori. Acesti spori elibereaza o toxina numita exotoxina sau tetanospasmina, care poate sa patrunda in sistemul nervos central pe calea nervilor motori periferici sau poate fi transportata de sange la tesutul nervos si astfel se declanseaza boala.

cauze

Cum se transmite tetanosul?

Tetanosul se transmite prin contact direct cu obiecte contaminate sau prin intermediul solului atunci cand exista o rana deschisa. Mai exact, atunci cand sporii tetanici intra in contact direct cu   o leziune de la nivelul pielii se produce infectarea, iar cel mai mare risc il reprezinta plagile adanci produse prin intepare, muscatura, taiere, zdrobire, impuscare, dar si arsura profunda. Foarte periculoase sunt leziunile produse de obiecte ruginite sau de muscaturile de animal, mai ales daca acesta este nevaccinat si rana s-a produs la nivelul fetei.

Trebuie mentionat ca tetanosul, desi este de natura infectioasa, nu este o boala contagioasa, adica nu se poate transmite in urma contactului unei persoane sanatoase cu o persoana bolnava.

Ce este tetanosul neonatal?

In cazul nou-nascutilor, taierea bontului ombilical poate reprezenta un risc de infectare daca nu a fost pansat in conditii sterile, acesta numindu-se tetanos neonatal, si poate sa apara in prima luna de la nastere. De asemenea, infectia mai poate aparea postpartum in uter, caz in care se numeste tetanos matern. Tetanosul neonatal este o forma grava si fatala, fiind mai frecvent intalnit in zone rurale si in cazul persoanelor care nasc acasa, in conditii nesterile.

Semne si simptome de tetanos

Semnele si simptomele tetanosului incep sa apara dupa aproximativ 6-16 zile zile de la infectare, perioada de incubatie fiind de trei pana la 21 de zile. Simptomele principale ale tetanosului sunt spasmele musculare, iar in prima faza apara contractura mandibulei, aspect care face aproape imposibila vorbirea si inghitirea alimentelor. Contractura musculara se poate intinde apoi la restul muschilor din corp si poate provoca moartea prin asfixiere, prin stop-cardiorespirator sau, in anumite cazuri, rigiditatea musculara care se instaleaza poate conduce la fractura coloanei vertebrale. Alte manifestari ale tetanosului care se pot instala sunt:

semne-simptome

Diagnostic

In multe tari, medicii nu iau niciodata contact cu un pacient cu tetanos. Explicatia este ca vaccinul impotriva tetanosului face parte din programul de imunizare a copiilor, iar infectia este extrem de rara.

Cu cat pacientul este diagnosticat mai devreme cu tetanos, cu atat tratamentul va fi mai eficient. Un pacient cu spasme musculare si rigiditate care a suferit recent o rana sau o taietura este de obicei diagnosticat rapid.

Diagnosticul poate dura mai mult in cazul pacientilor care isi injecteaza droguri, deoarece acestia se confrunta, de obicei, si cu alte afectiuni medicale.

Toti oamenii care au spasme musculare si rigiditate trebuie sa solicite imediat asistenta medicala.

Cum se trateaza tetanosul?

Tratamentul pentru tetanos depinde strict de severitatea infectiei. In anumite cazuri, daca se face imediat vaccinul, nu mai este nevoie de tratament, insa sunt si situatii care necesita administrarea de antibiotice, cu precadere penicilina si anticorpi de imunoglobulina tetanos (TIG). Totodata, se pot recomanda medicamente cu rol de relaxare pentru muschi.

Este important ca orice leziune sa fie foarte bine curatata, iar medicul poate recomanda inclusiv debridarea, adica inlaturarea tesuturilor moarte sau infectate din zona afectata.

Posibile complicatii

Daca pacientul nu primeste tratament, riscul de complicatii care pun viata in pericol este mai mare. Potrivit specialistilor, in prezent, tetanosul are o rata a mortalitatii de aproximativ 11%.

Complicatiile care pot aparea sunt:

  • Fracturi: Uneori, in cazuri severe, spasmele musculare si convulsiile pot duce la fracturi osoase.
  • Pneumonie prin aspiratie: Daca pacientul inhaleaza secretiile sau continutul stomacului, poate dezvolta o infectie a tractului respirator inferior, care duce la pneumonie.
  • Convulsii tetanice: Daca infectia se extinde la creier, pacientul poate dezvolta convulsii.
  • Embolie pulmonara: Un vas de sange din plaman se poate bloca si poate afecta respiratia si circulatia. Pacientul va avea nevoie urgent de oxigenoterapie si medicamente anti-coagulare.
  • Insuficienta renala severa (insuficienta renala acuta): Spasmele musculare severe pot duce la distrugerea muschilor scheletici, ceea ce poate provoca patrunderea unei proteine ​​musculare in urina. Acest lucru poate provoca insuficienta renala severa.
  • Laringospasm: Laringele este afectat de un spasm care poate dura pana la un minut si care poate cauza probleme de respiratie. In cazuri severe, pacientul se poate sufoca.

complicatii

Metode de prevenire a tetanosului

Cea mai buna metoda de preventie a tetanosului este vaccinarea. In cazul nou-nascutilor, vaccinul antitetanos face parte din schema obligatorie de vaccinare propuse de Ministerul Sanatatii in Romania, primind denumirea de vaccin hexavalent, si se face inca de la varsta de doi luni, cu rapel la patru si la 11 luni. Ulterior, copilul va trebui vaccinat la un an, la trei ani si la sapte ani, respectiv 14 ani. Este important ca dupa aceasta varsta, vaccinul antitetanos sa se faca o data la 10 ani, negarantand imunitate pe viata.

Este important de punctat faptul ca daca o persoana se raneste si nu este vaccinata, vaccinul antitetanos trebuie facut in maxim 48 de ore pentru a preveni raspandirea infectiei in corp. Pe de alta parte, in cazul tetanosului neonatal, pentru a fi prevenit, este necesara vaccinarea mamei fie inainte, fie in timpul perioadei de sarcina, insa este de preferat a se evita vaccinarea in primele sapte luni de sarcina. Femeile care alapteaza nu prezinta contraindicatii legate de administrarea vaccinului antitetanos.

 

 

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tetanus/symptoms-causes/syc-20351625

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23582-tetanus-lockjaw

https://www.medicalnewstoday.com/articles/163063

https://www.healthline.com/health/tetanus