Tetanie: cauze, simptome, tratament

Tetanie: cauze, simptome, tratament Tetanie: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Tetanie

Prin tetanie se intelege o stare patologica de hiperexcitabilitate a sistemului nervos central, dar si periferic, ca urmare a concentratiilor anormal de reduse a ionilor de magneziu (Mg2+), dar si calciu (Ca2+) si hidrogen (H+, alcaloza). Nu se cunoaste intocmai daca este vorba despre un deficit generalizat al acestor ioni la nivelul tuturor celulelor organismului sau despre un deficit doar la nivelul celulelor nervoase, ceea ce duce la fenomenul de tetanie. Relativ bizar este faptul ca iritabilitatea neuromusculara, cauzata de deficitul de ioni sau alcaloza, denumita tetanie, poate aparea si pe fondul unui nivel optim de calciu, facand-o o boala relativ necunoscuta.

Tetania (criza tetanica) nu este o entitate clinica distincta, ci mai mult simptomul unei patologii sau a unei anumite conditii, cum ar fi hipocalcemia. Crizele de tetanie se manifesta involuntar, prin contractii involuntare ale muschilor (frecvent, muschii de la nivelul extremitatilor inferioare). Contractiile din tetanie pot fi cauzate atat de tulburari care cresc frecventa potentialelor de actiune a acestor celule musculare, cat si de tulburari care cresc frecventa potentialelor la nivelul diferitilor nervi care inerveaza musculatura respectiva. Trebuie facuta diferenta intre „tetanie” si „tetanos”, cea din urma fiind o boala cauzata de bacteria saprofita Clostridium tetani, care elibereaza toxine.

Benesio Magneziu B complex contine o combinatie de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), care contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.


Tetanie – generalitati

Fenomenul de tetanie descrie aparitia de contractii musculare involuntare, uneori chiar violente si puternice, avand potentialul de a mobiliza membrul respectiv. Hipocalcemia este principala cauza pentru tetanie. Nivelurile scazute de calciu ionizat din lichidul extracelular au drept efect cresterea permeabilitatii membranelor neuronale la ionii de sodiu, determinand un fenomen de depolarizare progresiva a membranei. Acest lucru duce la aparitia mai multor potentiale, pentru ca ionii de calciu interactioneaza cu suprafata exterioara a canalelor de sodiu din membrana ce acopera celulele nervoase, iar hipocalcemia creste potentialul de repaus (mediu extracelular +).

Atunci cand ionii de calciu se gasesc in concentratie mica, va scadea pragul de stimulare necesar formarii potentialului de actiune (deschiderii canalelor de sodiu voltaj-dependente). In cazul in care concentratia de calciu plasmatic scade la mai putin de 50% din concentratia normala (9,4 miligrame/dL), pot fi generate spontan potentiale de actiune, determinand contractia muschilor scheletici periferici (in special a celor de la nivelul membrelor inferioare). Prin urmare, fenomenul de tetanie se caracterizeaza prin contractia involuntara a muschilor, de obicei a celor distali de la nivelul mainii sau picioarelor, senzatia de furnicaturi in jurul gurii si distal, la nivelul membrelor.

Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6 este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6. Prin continutul de magneziu si vitamina B6, suplimentul alimentar Naturalis Magneziu Plus Vitamina B6 contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii. Ajuta la functionarea sistemului imunitar, reglarea activitatii hormonale si la metabolismul energetic normal.

Tetanie – cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze care pot duce la tetanie, dupa cum urmeaza:

  • deficitul de vitamina D (este o cauza destul de rara pentru tetanie, cel putin in ziua de azi, dar apare de obicei la varsta de 3-6 luni);
  • hipocalcemia si hipokaliemia;
  • hipomagnezemia (diaree, varsaturi cronice, boala celiaca, intoleranta la fructoza si altele);
  • sindroamele de malabsorbtie (diaree, varsaturi cronice, boala celiaca, intoleranta la fructoza, tulburari gastrointestinale);
  • hipoparatiroidismul;
  • hiperaldosteronismul;
  • tratamentul cu diuretice;
  • acidoza tubulara renala;
  • hiperaldosteronismul;
  • hiperventilatia psihogena;
  • excesul de fosfati;
  • nivelurile scazute de dioxid de carbon;
  • infectia cu Clostridium tetani;
  • osteomalacia (adulti) si rahitismul (copii);
  • acidoza metabolica cu hipopotasemie;
  • sindromul Gitelman, sindomul Bartter (se manifesta si cu tetanie);
  • alcaloza indusa de varsaturi, alcaloza respiratorie (indusa de hiperventilatie).

Acestea sunt principalele cauze asociate diagnosticului. Factorii de risc implica un regim sarac in minerale si vitamina D, dar bogat in alimente procesate, cu continut crescut de fosfati. In cazul in care tratamentul cu diuretice duce la episoade severe de contractie musculara, este important ca doza sa fie ajustata pentru un raport risc – beneficiu favorabil.

Naturalis Magneziu plus vitamina B6 comprimate filmate contine magneziu, care contribuie la echilibrul electrolitic, la procesul de diviziune celulara, la sinteza normala a proteinelor, la functionarea normala a sistemului muscular si la mentinerea sanatatii sistemului osos si sanatatii dintilor. Vitamina B6 contribuie la sinteza normala a cisteinei, la formarea normala a globulelor rosii, la metabolismul normal al homocisteinei, al proteinelor si al glicogenilor si la functionarea normala a sistemului imunitar.

Tetanie – simptome si manifestari

Constatarile clinice caracteristice in tetanie includ:

  • spasmul carpopedal: contractie violenta a muschilor de la nivelul membrelor superioare si inferioare. Contractia este indeajuns de puternica incat sa mobilizeze membrul respectiv.
  • semnul Chvostek pozitiv: contracturi ale muschilor faciali la atingerea nervilor faciali, deci palparea superficiala a acestora;
  • semnul Trousseau: spasmul muscular al membrului superior (sau inferior), dupa compresia regiunii care asigura vascularizatia (ischemie);
  • paresteziile de la nivelul membrelor superioare si inferioare;
  • durerea asociata spasmelor musculare violente;
  • in unele cazuri, spasmele sunt mult mai puternice in timpul noptii.

In unele cazuri, tetania se poate manifesta si prin senzatia de furnicaturi la nivelul extremitatilor membrelor superioare si inferioare, respectiv cu senzatia de furnicaturi in jurul gurii. Spasmul muscular va duce, in multe cazuri, si la resimtirea unui oarecare nivel de durere. Acestea par a fi simptomele cele mai relevante si comune, chiar daca starea de hipocalcemie poate implica si alte manifestari fizice. In schimb, acestea nu sunt specifice in caz de tetanie. Spasmele ar putea sa apara si la nivel de laringe, provocand dificultati respiratorii (ingreunarea acesteia, senzatia temporara de sufocare). Insa, deseori, implica doar convulsii la nivelul membrelor.

Tetanie – protocol de diagnostic

De cele mai multe ori, diagnosticul se elaboreaza pe seama simptomelor si a testelor, cum ar fi semnul Trousseau al tetaniei latente. Semnul Chvostek pozitiv ridica suspiciunea. Diagnosticul de certitudine poate fi pus in momentul in care investigatiile de laborator, in special ionograma, indica hipocalcemie si hipomagnezemie. Istoricul medical pozitiv al unor afectiuni, asa cum ar fi sindroamele de malabsorbtie, sustin suspiciunea acestei patologii. Studiile de electromiografie (EMG) dezvaluie descarcari unice sau adesea grupate de unitati motorii, la frecvente scazute de descarcare in timpul episoadelor de manifestare ale tetaniei, ceea ce confirma diagnosticul.

Tratament tetanie

Tratamentul bolii se individualizeaza in functie de etiologia de baza. De exemplu, in situatia in care deficitul ionic este responsabil de episoadele de tetanie, se recomanda administrarea suplimentelor. Mai pot fi utilizati blocanti ai canalelor de sodiu, dar in general in tetanie, intrucat deficitul ionic este cea mai frecventa cauza (hipocalcemia), se recomanda gluconat de calciu, calcitriol. Daca este vorba despre o forma severa, administrarea pe cale injectabila este de preferat administrarii orale. Totusi, este posibil ca administrarea orala sa fie necesara chiar si dupa injectii, pentru a se atinge mai eficient nivelul dorit de calciu, magneziu si vitamina D.

Tetanie – posibile complicatii

In esenta, tetania nu este o afectiune care ridica risc sever de complicatii, avand un prognostic destul de favorabil. O serie de complicatii pot aparea in randul copiilor, spasmul laringian, spre exemplu, putand duce la oprirea brusca a respiratiei celui mic. Ulterior, pielea devine cianotica, semn al ischemiei si faptului ca micutul nu poate respira. Spasmul cardiac si gastric sunt alte manifestari dramatice de tetanie. Crampele musculare si paresteziile sunt mai usor de gestionat. In formele severe de tetanie, se poate ajunge, in unele cazuri, chiar si la rabdomioliza, in lipsa terapiei.

Tetanie – sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de tetanie, un rol foarte important il joaca alimentatia. Astfel, specialistii recomanda urmatoarele:

  • consumul de alimente bogate in calciu, cum ar fi lapte, iaurt, branza, tofu, fasole alba, somon, fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune), verdeturi (kale, spanac);
  • consumul de alimente bogate in magneziu, cum ar fi nuci, alune, migdale, fasole neagra si alba, banane, avocado, peste (somon si ton, in special), cereale integrale (ovaz, quinoa), dar si cacao;
  • consumul de alimente bogate in potasiu (banane, cartofi, iaurt, citrice, spanac, broccoli sau peste, avocado);
  • asigurarea unui nivel optim de vitamina D (expunere la soare, aport alimentar din peste gras cum ar fi tonul, macroul, heringul, sardinele, ulei de peste, alimente fortificate, oua si ciuperci);
  • evitarea consumului de alimente bogate in fosfati;
  • practicarea regulata de exercitii fizice, pentru a asigura un oarecare grad de epuizare, astfel incat plasticitatea neuronala sa reactioneze in directia stimulilor voluntari, nu a descarcarii electrice involuntare;
  • evitarea si gestionarea optima a factorilor de stres, prin abordarea unor strategii eficiente (lectura, yoga, meditatie, biofeedback, aromoterapie si altele).

Cea mai frecventa forma de tetanie o reprezinta „spasmofilia”, forma normocalcemica, la care cauzele nu sunt pe deplin cunoscute. Uneori, chiar si psihoterapia poate sa aiba rezultate foarte bune, ca urmare a componentei psihosomatice pe care fenomenul de tetanie l-ar putea include.

Surse:

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/tetany

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/S0025-7125(16)35151-3

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3161471/

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23129-tetany