Un test pentru antigenul carcinoembrionar (CEA) masoara CEA, o proteina specifica din sange. De obicei, oamenii se nasc cu niveluri ridicate de CEA care scad pe masura ce imbatranesc. Totusi, anumite tipuri de cancer pot creste aceasta proteina. Medicul poate utiliza un test CEA pentru a ghida tratamentul cancerului sau pentru a verifica daca tratamentul functioneaza.
Ce este un test pentru antigen carcinoembrionar?
Un test pentru antigenul carcinoembrionar masoara o glicoproteina specifica din sange, numita antigen carcinoembrionar. Aceasta este o proteina cu multe zaharuri adaugate de celule normale sau canceroase. Antigenul carcinoembrionar a fost descoperit de cercetatori in 1968, cand au izolat extracte din metastaze hepatice cauzate de cancer colorectal si, de asemenea, din tractul digestiv fetal normal. Toti oamenii se nasc cu niveluri ridicate ale acestei proteine. Antigenul carcinoembrionar scade pe masura ce imbatraniti, dar anumite conditii, inclusiv anumite tipuri de cancer, pot creste nivelurile de antigen carcinoembrionar din sange.
Antigenul carcinoembrionar este uneori numit marker tumoral sau antigen tumoral. Markerii tumorali sunt substante pe care unele celule canceroase le produc si le elimina in fluidele corporale. Celulele sanatoase pot produce, de asemenea, markeri tumorali in cantitati foarte mici. Multi oameni sanatosi au un nivel „normal” de markeri tumorali, cunoscut sub denumirea de interval normal, interval de referinta sau interval de referinta pe rapoartele de laborator.
Pentru ce este utilizat testul antigen carcinoembrionar?
Antigenul carcinoembrionar nu indica neaparat daca aveti cancer si furnizorii de ingrijire a sanatatii nu il folosesc pentru a depista cancerul. In schimb, acesta ar trebui sa fie utilizat la persoanele care au fost deja diagnosticate cu anumite tipuri de cancer, cel mai frecvent cancer colorectal.
Medicii folosesc antigenul carcinoembrionar impreuna cu alte teste pe masura ce diagnosticati, tratati si urmariti o gama de cancere, inclusiv cancerul de vezica urinara, de san, pulmonar, ovarian si tiroidian. Este utilizat de obicei pentru a monitoriza raspunsul la tratament, inclusiv recidivele, si pentru a cauta posibile recidive. Insa, acest test nu este utilizat izolat. Medicul va combina testul pentru antigenul carcinoembrionar cu examinarea fizica si imagistica, dupa caz.
Cand este necesar un test pentru antigen carcinoembrionar?
Medicii nu folosesc testele pentru antigenul carcinoembrionar pentru a diagnostica cancerul. Totusi, testele pot oferi informatii importante daca stiti deja ca aveti cancer. Medicii poate utiliza un test pentru antigenul carcinoembrionar pentru:
-
a verifica daca cancerul a crescut sau s-a raspandit (metastazat) in alte parti ale corpului;
-
a evalua cat de bine functioneaza tratamentul impotriva cancerului.
Puteti fi supusi testului:
-
imediat dupa diagnostic, pentru a ghida planul de tratament (testare de baza);
-
in timpul tratamentului cancerului, pentru a vedea cat de bine functioneaza tratamentele precum chimioterapia, imunoterapia sau radioterapia;
-
dupa finalizarea tratamentului anticancerigen, pentru a verifica daca cancerul a revenit (recidiva);
-
dupa ce ati avut un diagnostic, si inainte de a incepe tratamentul si/sau interventia chirurgicala. Medicul va testa apoi antigenul carcinoembrionar la fiecare una pana la trei luni in timpul tratamentului activ. Totusi, o crestere a nivelului antigenului carcinoembrionar la patru pana la sase saptamani dupa initierea terapiei nu inseamna neaparat esecul tratamentului, recidiva sau recurenta.
-
in remisiune, este posibil sa aveti nevoie de teste regulate pentru antigenul carcinoembrionar, pentru a urmari posibilele recidive. Medicul va decide asupra frecventei testarii.
Cum functioneaza un test pentru antigenul carcinoembrionar?
Un test pentru antigenul carcinoembrionar este de obicei o analiza de sange. Specialistii dintr-un laborator analizeaza sangele pentru a verifica prezenta antigenului carcinoembrionar.
Mai rar, specialistul poate testa lichidul din:
-
peretele abdominal (lichid peritoneal);
-
torace (lichid pleural);
-
maduva spinarii (lichid cerebrospinal sau CSF).
In aceste cazuri, medicul ia o mica mostra de lichid folosind un ac sau o seringa. Introduce acul sau seringa in piept sau in partea inferioara a spatelui.
-
Cum trebuie sa ma pregatesc in cazul unui test pentru antigenul carcinoembrionar?
Medicul va va spune cum sa va pregatiti pentru un test pentru antigenul carcinoembrionar. Poate fi cazul sa intrerupeti temporar administrarea anumitor medicamente sau suplimente care cresc sangerarea, cum ar fi aspirina.
-
La ce sa va asteptati in timpul unui test pentru antigenul carcinoembrionar?
In timpul unui test de sange pentru antigenul carcinoembrionar, medicul sau asistenta:
-
introduce un ac mic intr-o vena, de obicei in brat;
-
ataseaza in dreptul acului un tub de proba sau un recipient pentru proba de sange;
-
preleveaza o mica mostra de sange.
Daca medicul trebuie sa ia mostre din alte fluide corporale, acesta:
-
injecteaza zona inferioara a spatelui sau a pieptului cu un medicament anestezic local;
-
introduce un ac sau o seringa in zona respectiva;
-
utilizeaza imagistica cu raze X pentru a ghida acul catre pozitia corecta;
-
colecteaza o mostra de CSF, lichid pleural sau lichid peritoneal.
Un test de sange pentru antigenul carcinoembrionar dureaza de obicei mai putin de cinci minute. Testele pentru antigenul carcinoembrionar ale altor fluide corporale dureaza, de obicei, 30 de minute sau mai putin. Puteti reveni acasa in aceeasi zi.
-
Care sunt riscurile unui test pentru antigenul carcinoembrionar?
Testele pentru antigenul carcinoembrionar sunt, in general, sigure. Testele de lichid pleural au un mic risc de:
-
pierdere de sange;
-
infectie;
-
daune la nivelul plamanilor.
Cei mai multi oameni nu experimenteaza complicatii ale testului pentru antigenul carcinoembrionar.
-
Care sunt efectele secundare ale unui test pentru antigenul carcinoembrionar?
Daca ati avut un test de sange, este posibil sa resimtiti durere usoara sau sa se formeze vanatai in locul in care a introdus acul.
Daca s-au prelevat mostre de CSF sau lichid abdominal, efectele secundare pot include:
-
ameteli;
-
dureri de cap;
-
senzatie de lesin.
Rezultate si monitorizare
Rezultatele testului pentru antigenul carcinoembrionar se utilizeaza pentru a afla mai multe despre cancer:
Nivelurile scazute de antigen carcinoembrionar ar putea indica faptul ca o tumora este mica si nu s-a raspandit in alte parti ale corpului. Totusi, anumite tipuri de cancer nu elimina atat de mult antigen carcinoembrionar, in special cele limitate la anumite zone, cum ar fi creierul. Testele de sange pentru antigenul carcinoembrionar pot arata niveluri scazute. In acest caz, medicul ia in considerare tehnici de imagistica, cum ar fi RMN-ul.
Nivelurile ridicate de antigen carcinoembrionar ar putea indica faptul ca o tumora este mare sau s-a raspandit in alte parti ale corpului. Totusi, antigenul carcinoembrionar nu poate fi folosit pentru stadializarea tumorilor sau pentru a determina daca cancerul a metastazat.
Se testeaza nivelurile de antigen carcinoembrionar si pe parcursul tratamentului cancerului. Daca nivelurile de antigen carcinoembrionar scad semnificativ pe parcursul tratamentului, aceasta inseamna adesea ca tratamentul functioneaza. Medicii efectueaza in general o examinare fizica si imagistica pentru a determina acest lucru.
Care este un nivel normal de antigen carcinoembrionar?
Antigenul carcinoembrionar este raportat de obicei in nanograme pe mililitru (ng/mL). Intervalul de referinta este 0-2,9 ng/mL de sange. In general, se considera ca nivelurile tipice de antigen carcinoembrionar sunt intre 0 si 2,9 ng/mL. Cercetarile indica faptul ca rezultatele fals pozitive sunt raportate cu concentratii de pana la 35 ng/mL.
Laboratoarele diferite pot avea intervale de referinta usor diferite si clinicienii pot considera praguri mai ridicate in functie de circumstantele individuale.
-
Ce niveluri de antigen carcinoembrionar indica cancer?
Nu exista o valoare magica sau un prag pentru un test de antigen carcinoembrionar care sa indice cancerul. Medicii nu folosesc testul pentru antigenul carcinoembrionar pentru a depista sau diagnostica cancerul. In general, un nivel de antigen carcinoembrionar care depaseste 2,9 ng/mL este considerat anormal, dar nu inseamna neaparat ca persoana are cancer.
Intrebari frecvente
-
Pot avea niveluri ridicate de antigen carcinoembrionar fara sa am cancer?
Da. Nivelurile ridicate de antigen carcinoembrionar nu inseamna neaparat ca aveti cancer. De exemplu, fumatul poate creste nivelurile de antigen carcinoembrionar. Urmatoarele conditii necanceroase pot duce la cresterea nivelurilor de antigen carcinoembrionar:
-
gastrita (inflamatia stomacului) si ulcere gastrice;
-
boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC);
-
afectiuni hepatice precum ciroza, ficatul gras sau pietrele la fiere;
-
diverticulita;
-
diabet;
-
orice boala autoimuna sau inflamatorie;
-
bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn si colita ulcerativa);
-
hemoroizi;
-
pneumonii (inclusiv COVID-19).
De asemenea, anumite persoane expuse la terapii care sunt complet sau partial derivate din animale, cum ar fi anticorpii monoclonali, au niveluri ridicate de antigen carcinoembrionar.
Acest articol este doar in scop educativ si informativ si nu inlocuieste sfatul medical profesionist.
Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22744-cea-test-carcinoembryonic-antigen