Test ADN (test de paternitate)

Test ADN (test de paternitate) Test ADN (test de paternitate)

Ultima actualizare: 10 septembrie 2024

Test-ADN-de paternitate

Un test de paternitate este, de fapt, un test ADN care isi fundamenteaza relevanta pe numeroase descoperiri in domeniul geneticii. Acest test poate certifica sau infirma legatura de rudenie intre un copil si presupusul sau tata. De fapt, exista mai multe tipuri de test ADN, cum ar fi cele care stabilesc legatura de rudenie intre un copil si presupusa sa mama (test de maternitate), intre un copil si presupusii sai frati (test de fraternitate) si alte tipuri de rude familiale. Bazat pe analiza profilului genetic unic al fiecarei persoane, un test genetic ofera rezultate foarte precise.


Cum functioneaza un test ADN (test de paternitate)?

Un test ADN (test de paternitate) se bazeaza pe compararea secventelor de ADN ale unui copil cu cele ale presupusului sau tata, pentru a identifica similitudini (sau lipsa acestora) importante care ar indica o eventuala relatie de inrudire (tata-fiu). Fiecare individ are un profil genetic unic obtinut printr-o combinatie de ADN de la ambii parinti. Pe scurt, un copil va primi jumatate de material genetic de la mama si jumatate de material genetic de la tata. Un test de paternitate va compara, in cele din urma, daca ADN-ul copilului este similar cu cel al tatalui.

Structura ADN-ului si principiul de baza al unui test ADN

ADN-ul (acidul dezoxiribonucleic) este structurat sub forma unei duble elice si este format din molecule de baze azotate purinice si pirimidinice aranjate specific. In aceasta molecula sunt de fapt continute instructiunile genetice necesare pentru dezvoltarea, functionarea si reproducerea organismelor vii. Fiecare persoana are 23 de perechi de cromozomi, o pereche va proveni de la mama, iar cealalta pereche de la tata. Un test ADN se bazeaza pe identificarea acestor secvente de ADN specifice numite „markeri genetici”.

Un test ADN (test de paternitate) utilizeaza, asadar, markeri genetici specifici care in mod uzual sunt de doua tipuri: polimorfismul unic de nucleotide (SNP) si repetarile tandem scurte (STR). Acestea sunt unice fiecarei persoane. Markerii STR sunt secvente repetitive scurte, care difera in lungime la fiecare persoana in parte, si se gasesc in regiunile necodante ale ADN-ului. Pentru testul de paternitate, se analizeaza in jur de 15-20 de astfel de markeri, pentru a stabilirea unei posibile relatii de rudenie intre un copil si presupusul tata.

Calcularea indicelui de paternitate

Rezultatul unui test ADN de paternitate este exprimat sub forma unui procent de probabilitate. Acesta este calculat dupa o formula standard. Pe scurt, in cazul in care profilul genetic al unui copil corespunde in proportie de 99,99% cu cel al presupusului tatal, atunci vorbim despre test ADN cu rezultat pozitiv, iar paternitatea este confirmata. In caz contrar, cand nu se inregistreaza similitudini semnificative, paternitatea este exclusa.

Metode utilizate intr-un test ADN

Un test ADN utilizeaza tehnici avansate de biologie moleculara pentru a analiza mostrele ADN provenite de la o anumita persoana. Cele mai utilizate metode sunt:

  • Reactia in lant a polimerazei (PCR): amplifica secvente specifice de ADN care provin din probe foarte reduse. PCR permite astfel analizarea precisa a markerilor genetici, ca urmare a faptului ca face accesibila obtinerea unei cantitati suficiente de ADN pentru studiu;
  • Electroforeza in gel: este o tehnica mai veche, dar foarte eficienta, utilizata pentru a separa fragmentele de ADN in functie de dimensiunea lor. Rezultatele sunt reprezentate sub forma unor benzi care sunt comparate pentru a stabili similitudinile genetice intre probele luate in lucru.

Cum se realizeaza un test ADN (test de paternitate)?

Efectuarea unui test ADN este un proces relativ simplu si neinvaziv, cel putin in ceea ce priveste colectarea probelor. Privitor la pana la ce varsta se face testul de paternitate, un astfel de test se poate efectua oricand, indiferent de varsta. Un test de paternitate se realizeaza in laboratoare si centre care dispun de aparatura necesara pentru a realiza astfel de determinari genetice.

Colectarea mostrelor pentru un test ADN nu necesita pregatire speciala si poate fi efectuata in orice moment al zilei, spre deosebire de majoritatea investigatiilor hematologice in care necesar este ca probele de sange sa fie luate pe nemancate. Cele mai comune tipuri de probe prelevate pentru un test ADN (test de paternitate) sunt tampoanele bucale (mostre de saliva). Pot fi luate si alte probe, pentru un test de paternitate din par, spre exemplu. Prelevarea probei de saliva va presupune frecarea usoara a unui tampon steril de partea interioara a obrazului, timp de cateva secunde. Privitor la cat dureaza un test ADN, rezultatul poate fi primit chiar si dupa 1-2 zile.

Exista si optiuni pentru testarea paternitatii inainte de nastere (test prenatal). Astfel de teste pot fi realizate incepand cu a 8-a saptamana de sarcina prin metode neinvazive (analiza ADN-ului fetal liber circulant din sangele matern) sau invazive (dar prezinta riscuri).

Testul-ADN-de paternitate

Cand se recomanda un test ADN de paternitate?

Efectuarea unui test ADN de paternitate isi poate fundamenta necesitatea intr-o gama deosebit de variata de contexte, chiar si de natura medicala. Indicatiile pentru efectuarea acestui test pot varia de la necesitati legale, pana la considerente pur si simplu personale.

Necesitati legale

In multe cazuri, un test ADN de paternitate isi prezinta relevanta in contextul unor circumstante de natura legala, cum ar fi:

  • Stabilirea paternitatii in instanta: in cazurile de disputa privind paternitatea, nu este deloc neobisnuit ca instantele de judecata sa solicite testul ADN pentru a stabilirea paternitatii, in vederea solutionarii aspectelor legate de custodia copilului, pensia alimentara sau drepturile de vizitare;
  • Mosteniri si drepturi de succesiune: in cazul in care legitimitatea unui mostenitor este pusa sub semnul intrebarii, rezultatele unui test ADN pot reprezenta dovezi clare care sustin (sau infirma) legatura de rudenie.

Motivatii personale

  • Clarificarea identitatii parintilor: in unele cazuri, pentru multi parinti sau copii, cunoasterea originii biologice, in contextul unor circumstante specifice (adoptii, parasire) poate justifica necesitatea efectuarii unui astfel de test;
  • Reuniuni de familie si cercetari ale arborelui genealogic: unele persoane vor sa isi faca teste genetice pentru a confirma legaturi genetice in cazurile de adoptie, reintregirii familiei sau pur si simplu pentru cercetari ale arborelui genealogic si originilor indepartate.

Consideratii medicale

  • Evaluarea riscurilor genetice: cunoasterea caracterelor genetice ale ambelor parinti se poate dovedi foarte importanta pentru a stabili daca un copil prezinta risc de a dezvolta afectiuni genetice ereditare (mostenite).

Surse:

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.3109/10408368909106594

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4330625/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8378665/

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1046/j.1537-2995.1987.27387235643.x

https://www.testing.com/tests/paternity-test/