Terapia de substitutie hormonala la menopauza, intre beneficii si riscuri

Terapia de substitutie hormonala la menopauza, intre beneficii si riscuri Terapia de substitutie hormonala la menopauza, intre beneficii si riscuri

Ultima actualizare: 27 iunie 2024

Terapia-de-substitutie-hormonala

Menopauza vine cu o serie de simptome neplacute din cauza faptului ca productia de hormoni la nivelul ovarelor scade treptat, pentru ca in final sa se opreasca definitiv. Aceste simptome sunt firesti si dispar de la sine dupa o anumita perioada, insa pana atunci provoaca disconfort, iar in formele severe chiar pot afecta calitatea vietii. Astfel, majoritatea femeilor care trec prin aceasta etapa fireasca a vietii isi doresc sa evite sau sa scape cat mai rapid de aceste simptome, iar una dintre cele mai eficiente metode la care pot apela este terapia de substitutie hormonala.

Scopul acesteia este de a face cat mai usoara trecerea de la perioada fertila la menopauza, prin eliminarea disconfortului asociat acelor simptome neplacute despre care vom vorbi pe parcursul materialului de fata. Tot din cuprinsul sau veti putea afla in ce consta terapia de substitutie hormonala, cat este de benefica si ce riscuri presupune.


Ce este menopauza

Menopauza poate fi definita ca o etapa naturala in viata oricarei femei, ce marcheaza sfarsitul perioadei fertile, in care aceasta poate procrea. Totodata marcheaza si sfarsitul menstruatiei, considerandu-se ca menopauza s-a instalat definitiv dupa ce trece un an de la ultimul ciclu menstrual.

Inevitabil, menopauza aduce cu sine si o serie de schimbari in organism, printre care se numara si incetarea productiei unor hormoni la nivelul ovarelor. Este vorba in primul rand de estrogen si progesteron – principalii hormoni sexuali feminini –, dar si de hormoni foliculostimulanti, hormoni luteinizanti si testosteron. Reducerea si apoi incetarea activitatii hormonale creeaza niste dezechilibre care genereaza la randul lor simptomele neplacute asociate cu menopauza. Acestea constau in bufeuri, transpiratie nocturna, tulburari de somn, schimbari ale dispozitiei, dificultati de concentrare, uscaciune vaginala si reducerea apetitului sexual.

Aceste simptome trec de obicei de la sine, insa in unele situatii poate fi nevoie de ani pentru a se simti o ameliorare, timp in care calitatea vietii este considerabil afectata.

Ce rol are terapia de substitutie hormonala

Terapia de substitutie hormonala este un tratament adresat in principal femeilor ajunse la menopauza, cu scopul de ameliora simptomele neplacute enumerate mai sus. De regula, se recomanda ca terapia de substitutie hormonala sa se inceapa inainte de instalarea menopauzei, in perioada numita premenopauza, cand deja incepe sa scada nivelul de hormoni. In acest fel se asigura o trecere mai blanda de la perioada fertila la cea de menopauza, fara ca simptomele mentionate sa apuce sa se manifeste si sa creeze disconfort.

De asemenea, terapia de substitutie hormonala are si rolul de a preveni anumite probleme de sanatate asociate cu menopauza, cum ar fi osteoporoza, ce consta in reducerea densitatii osoase si cresterea riscului de fracturi, sau diferite boli cardiovasculare.

In ce consta terapia de substitutie hormonala

Cum probabil ca ati dedus din denumirea acestei proceduri, terapia de substitutie hormonala presupune substituirea hormonilor naturali, pe care organismul nu ii mai produce, cu hormoni sintetici. Scopul este restabilirea echilibrului hormonal, iar prin aceasta reducerea simptomelor asociate cu menopauza si prevenirea unor probleme mai serioase ce pot surveni.

Cum spuneam, cei mai importanti hormoni sexuali feminini sunt estrogenul si progesteronul, asa ca terapia de substitutie se concentreaza doar asupra lor. Astfel putem vorbi de doua tipuri de terapie de substitutie hormonala – primul vizand doar substitutia estrogenului, iar cel de-al doilea axandu-se pe substitutia combinata a estrogenului si progesteronului.

Practic, se administreaza hormoni de substitutie, fie prin comprimate orale, fie prin plasturi sau geluri care se aplica pe piele, spray-uri sau creme vaginale, ori implanturi sau diferite dispozitive intrauterine.

Tipul de terapie de substitutie hormonala si modul de administrare se decid de catre medic, in functie de particularitatile specifice fiecarui caz in parte. De asemenea, tot medicul este cel care trebuie sa decida care sunt dozele optime si perioada in care trebuie urmat un astfel de tratament.

Terapie-substitutie-hormonala

Care sunt beneficiile terapiei de substitutie hormonala

Dat fiind scopul de baza al acestui tratament, este evident ca principalul beneficiu consta in ameliorarea simptomelor neplacute asociate cu menopauza si imbunatatirea calitatii vietii intr-o perioada oarecum dificila pentru orice femeie. Daca este inceputa din perioada premenopauzei, cand productia de hormoni incepe sa scada, terapia de substitutie hormonala poate chiar sa ajute la evitarea acestor simptome.

In acelasi timp, prin terapia de substitutie hormonala se reduce considerabil riscul aparitiei osteoporozei, diabetului si bolilor cardiovasculare – afectiuni pentru care menopauza este un factor favorizant.

In concluzie, terapia de substitutie hormonala ajuta femeile sa treaca mai usor de la perioada fertila la menopauza si totodata le protejeaza de anumite boli care pot aparea pe fondul dezechilibrului hormonal specific menopauzei.

Ce riscuri presupune terapia de substitutie hormonala

Exista si cateva riscuri asociate cu terapia de substitutie hormonala, iar acestea se refera in mod special la pacientele care au anumite antecedente medicale ce nu recomanda un astfel de tratament. Este vorba in primul rand de femeile care au suferit sau sufera de afectiuni oncologice, trombembolism, tromboza sau accident vascular cerebral. De asemenea, terapia de substitutie hormonala este contraindicata pacientelor cu steatoza hepatica sau alte afectiuni hepatice cronice, hipertensiune arteriala de gradul 3 si litiaza biliara. Nu in ultimul rand, contraindicatiile se adreseaza si pacientelor care sufera de diverse forme acute de psihoza, precum si celor care se confrunta frecvent cu migrene.

In oricare din aceste situatii, terapia de substitutie hormonala poate genera complicatii a caror gravitate depaseste nivelul beneficiilor, asa ca nu se recomanda asumarea unui astfel de risc.

S-a mai constatat ca administrarea unei astfel de terapii timp de mai mult de un an creste riscul de cancer la san – risc mai redus doar in cazul produselor pe baza de estrogen, cu administrare locala. De asemenea, statistic vorbind, femeile care au urmat un astfel de tratament au risc mai sporit de a dezvolta cancer de san, in comparatie cu cele care nu au apelat la terapie.

Spuneam mai devreme ca terapia de substitutie hormonala se face urmand strict recomandarile medicului, deoarece in caz contrar un tratament gresit poate provoca tromboza, accident vascular cerebral sau cancer uterin.

Trebuie sa vorbim in final si de efectele adverse cunoscute, care nu apar intotdeauna insa este posibil sa se manifeste sub diferite forme, dar care nu constituie neaparat un motiv de ingrijorare. Mai exact, administrarea hormonilor de substitutie poate cauza dureri de cap, crampe abdominale, indigestie sau o stare generala de rau. De asemenea, este posibil sa apara o sensibilitate crescuta la nivelul sanilor sau sa se produca sangerari vaginale. Orice astfel de manifestare trebuie raporta medicului, care poate prescrie un tratament auxiliar pentru ameliorarea efectelor secundare sau poate chiar inlocui tipul de hormon de substitutie administrat cu un altul, care sa fie mai bine tolerat.

In general, atunci cand se manifesta, efectele adverse dispar cel tarziu dupa 3 luni de administrare a tratamentului.