Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor din organism. Tensiunea arteriala este masurata in milimetri coloana de mercur (mmHg) si se inregistreaza sub forma a doua cifre – tensiunea sistolica si tensiunea diastolica.
Tensiunea sistolica (valoarea mai mare) reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali atunci cand inima se contracta (in sistola), iar valorile normale trebuie sa se afle in intervalul 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);
Tensiunea diastolica (valoarea mai mica) este presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali in momentele cand inima se relaxeaza intre doua contractii (diastola), iar valoarea normala trebuie sa nu depaseasca 85 mm coloana de mercur (Hg).
Intotdeauna, tensiunea sistolica este cea care se declara prima, iar cea diastolica a doua.
Tensiunea arteriala in sarcina este considerata normala cand tensiunea sistolica este sub 140, iar tensiunea distolica este sub 90.
Tensiunea arteriala periculos de scazuta (hipotensiune arteriala) este mai putin frecventa in sarcina. De cele mai multe ori, femeile insarcinate au tensiune arteriala mare si aproximativ 1 din 8 femeile gravide se confrunta cu tensiune arteriala mai mare decat in mod normal.
In sarcina, tensiunea arteriala este considerata ridicata daca tensiunea sistolica este de minimum 140, iar tensiunea diastolica este de cel putin 90.
Se intampla frecvent ca tensiunea arteriala sa scada sub valorile normale in primul trimestru de sarcina si sa continue sa scada in al doilea trimestru. Pana la nasterea copilului, tensiunea arteriala creste pana la nivelurile de dinainte de sarcina.
Se intampla frecvent ca femeile sa se confrunte cu tensiune mica in sarcina, dar in general acest lucru nu reprezinta un motiv de ingrijorare. De cele mai multe ori, aceasta afectiune nu provoaca probleme majore, iar tensiunea arteriala revine la nivelurile de dinainte de sarcina dupa nastere. Cu toate acestea, uneori tensiunea arteriala mica poate fi periculoasa pentru viitoarea mamica si pentru copilul sau.
Cauze si factori de risc
Tensiunea arteriala fluctueaza de obicei pe parcursul zilei in functie de aportul alimentar, nivelul de energie, stres si alti factori. Sarcina provoaca, de asemenea, multe modificari in organism care pot influenta tensiunea arteriala.
Femeile insarcinate pot avea tensiune mai mica in primul si al doilea trimestru de sarcina. Acest lucru se intampla deoarece vasele de sange se extind pentru a-i permite sangelui sa curga spre uter.
Tensiunea mica in sarcina poate avea si alte cauze temporare. De exemplu, acest lucru se poate produce cand femeia insarcinata se ridica brusc in picioare sau sta prea mult timp in apa calda sau fierbinte.
Exista si alti factori care pot contribui la aparitia acestei probleme si care pot determina scaderea tensiunii arteriale mai mult decat de obicei.
Tensiunea mica in sarcina poate avea si alte cauze, cum ar fi:
-
repaus prelungit la pat;
-
anemie cauzata de carente nutritionale, cum ar fi deficitul de vitamina B12, de acid folic si de fier;
-
deshidratare;
-
probleme cardiace, cum ar fi o frecventa cardiaca scazuta sau probleme la nivelul valvelor cardiace.
De asemenea, este posibil ca unele medicamente sa provoace tensiune mica in sarcina. Din acest motiv, este vital ca femeile insarcinate sa le spuna medicilor ce medicamente iau in mod uzual. De asemenea, este esential sa se prezinte la controalele regulate in timpul sarcinii.
Tensiunea arteriala extrem de scazuta la inceputul sarcinii si senzatia de lesin, durerea sau ameteala puternica pot indica o sarcina extrauterina (ectopica). Persoanele care prezinta semne si simptome de sarcina extrauterina trebuie sa contacteze imediat un medic.
Valorile normale ale tensiunii in sarcina
Medicul masoara in mod regulat tensiunea arteriala a unei persoane insarcinate pentru a verifica starea de sanatate a gravidei si a copilului nenascut. Potrivit specialistilor, tensiunea arteriala tipica trebuie sa fie mai mica de 120 cu 80.
120, masurabila in milimetri coloana de mercur (mm Hg), este presiunea sistolica in timpul contractiei inimii. 80 mm Hg este presiunea diastolica, sau presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali in momentele cand inima se relaxeaza intre doua contractii (diastola).
Expertii in sanatate sustin ca valorile mai mici decat aceasta indica tensiune scazuta, cu toate ca o valoare mica a tensiunii poate fi tipica pentru multi oameni.
De regula, specialistii pun diagnosticul de tensiune mica in sarcina atunci cand aceasta are valori cuprinse intre 90 mm Hg si 60 mm Hg.
In primele 12 saptamani de sarcina, femeile pot observa o scadere a tensiunii arteriale. Tensiunea arteriala va ramane de obicei la un nivel scazut in primul si al doilea trimestru si va creste din nou in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina.
In general, medicii continua sa monitorizeze tensiunea arteriala a gravidei in zilele care urmeaza nasterii, pentru a aborda eventualele complicatii postsarcina.
Semne si simptome de tensiune mica in sarcina
In cele mai multe cazuri, tensiunea mica in sarcina nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, simptomele pot fi ingrijoratoare si neplacute pentru unele femei insarcinate.
Simptomele de tensiune mica sunt:
-
ameteli sau stare de confuzie;
-
ameteli care pot duce la lesin, mai ales dupa ce va ridicati brusc in picioare;
-
oboseala generala care se poate agrava pe parcursul zilei;
-
respiratie rapida si superficiala;
-
sete, chiar si dupa ce ati baut apa;
-
piele rece, palida sau umeda;
-
probleme de vedere, cum ar fi vedere incetosata sau vedere dubla;
-
stari depresive;
-
greata.
.
Persoanele care se confrunta cu simptome inconfortabile precum cele enumerate mai sus trebuie sa raporteze acest lucru unui profesionist din domeniul sanatatii. Medicii pot efectua unele teste pentru a se asigura ca tensiunea mica este cauza acestora si nu o alta afectiune de baza.
Ce efecte are tensiunea mica in sarcina?
Unul dintre riscurile principale pentru persoanele cu tensiune mica in sarcina este caderea cauzata de lesin. De exemplu, starea de lesin poate aparea daca persoana cu tensiune mica in sarcina se ridica brusc de pe scaun sau din pat.
Starile frecvente de lesin pot fi periculoase, mai ales in cazul femeilor insarcinate. Aceste persoane se pot rani in urma cazaturilor, iar pierderea circulatiei sangelui poate cauza probleme interne.
Cu toate acestea, tensiunea arteriala mica nu provoaca de obicei complicatii grave. Persoanele care au ingrijorari cu privire la faptul ca au tensiune mica in sarcina pot lua legatura cu un medic.
Tratament
De obicei, nu exista un tratament medical pentru tensiune mica in sarcina. Cu toate acestea, persoanele in cauza pot incerca mai multe remedii la domiciliu, pentru a-si ameliora semnele si simptomele. Dupa cum am mai spus, tensiunea arteriala revine de obicei la normal in preajma celui de-al treilea trimestru de sarcina.
Cu toate acestea, unele persoane insarcinate care experimenteaza episoade atipice de tensiune arteriala scazuta pot avea nevoie de medicamente.
Orice afectiune subiacenta, cum ar fi anemia, care poate cauza reducerea tensiunii arteriale, trebuie tratata in prima faza.
Daca medicul suspecteaza ca un anumit medicament cauzeaza tensiune mica in sarcina, poate prescrie un alt medicament.
Remedii pentru tensiune mica in sarcina
In loc de tratament medical, multi oameni se bazeaza pe remedii la domiciliu pentru a gestiona tensiunea in sarcina.
Cand aveti de-a face cu tensiune mica in sarcina, este recomandat sa va linistiti. Odihniti-va din plin, ridicati-va incet din pat si nu consumati prea multa energie pentru a preveni ametelile si lesinul.
Daca simtiti ca urmeaza sa lesinati, este vital sa va intindeti usor pentru a evita caderile si automat accidentarile si sa respirati constant. De asemenea, intindeti-va pe partea stanga, deoarece acest lucru ajuta la cresterea circulatiei sanguine catre inima, ceea ce poate stabiliza corpul.
Este esential sa beti multe lichide si sa tratati greturile sau varsaturile matinale. Daca va confruntati cu greata din cauza tensiunii mici, beti ceai cald din plante, deoarece acesta poate ajuta la calmarea stomacului. De asemenea, beti multa apa.
Consumul unor alimente variate si bogate in nutrienti este deosebit de important in timpul sarcinii. O alimentatie sanatoasa poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, in anumite cazuri.
Medicii va pot recomanda, de asemenea, sa consumati mai multe mese mici pe parcursul zilei, in loc de trei mese mari.
De asemenea, specialistii le pot recomanda femeilor cu tensiune mica in sarcina sa-si mareasca aportul zilnic de sare.
Cu toate acestea, o cantitate prea mare de sare poate avea efecte negative, asa ca este esential sa discutati cu medicul inainte de a adauga si mai multa sare in alimentatie.
Referinte:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320303
https://www.healthline.com/health/pregnancy/low-blood-pressure-during-pregnancy
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/low-blood-pressure-during-pregnancy