Hipotensiunea arteriala, cunoscuta si sub denumirea de tensiune mica, este un simptom care poate provoca ameteli si lesin (sincopa). Este mai putin probabil ca hipertensiunea arteriala sa cauzeze probleme, insa uneori poate indica prezenta unei afectiuni subiacente.
Tensiunea arteriala este compusa din doua numere, afisate unul sub altul. Primul numar reprezinta tensiunea sistolica, adica nivelul presiunii in artere atunci cand inima se contracta si pompeaza sange. Cel de-al doilea numar este tensiunea diastolica si reprezinta nivelul presiunii in artere atunci cand inima se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange. Un adult cu tensiune mica are de obicei o valoare mai mica de 90/60 milimetri de mercur (mm Hg).
Potrivit specialistilor, medicii nu considera in general ca tensiunea arteriala scazuta este o problema decat in momentul in care provoaca semne si simptome vizibile.
Tensiunea arteriala foarte scazuta poate fi un semn al unei reactii alergice sau al unei hemoragii interne. Poate pune viata in pericol daca oxigenul si nutrientii nu pot ajunge la creier, inima si alte organe vitale.
Cu toate acestea, este, in general, mai bine sa aveti tensiune mica in mod persistent decat hipertensiune arteriala, deoarece riscul de aparitie a diferitelor probleme de sanatate este mai mic.
Ce inseamna tensiune mica? Valori normale tensiune arteriala
Tensiunea arteriala este considerata ca fiind mica, in general, atunci cand are o valoare mai mica de 90 de milimetri coloana de mercur (mm Hg) pentru tensiunea sistolica sau 60 mm Hg pentru tensiunea diastolica.
Tensiunea arteriala scazuta ar putea provoca simptome vizibile sau ameteli si lesin. In unele cazuri, tensiunea arteriala scazuta poate pune viata in pericol.
Tensiunea mica poate avea diverse cauze, de la deshidratare la afectiuni medicale grave. De aceea, este important sa aflati ce anume provoaca scaderea tensiunii arteriale, pentru a putea fi tratata cauza, in cazul in care este nevoie.
Tipuri de tensiune mica
Exista cateva tipuri de tensiune mica, de exemplu:
Hipotensiune arteriala ortostatica (hipotensiune arteriala posturala)
In acest caz, tensiunea arteriala scade brusc atunci cand va ridicati in picioare dupa ce ati stat in pozitia sezut sau culcat.
Hipotensiune postprandiala
Tensiunea arteriala scade la 1-2 ore dupa masa.
Hipotensiune mediata neuronal
In aceasta situatie, tensiunea arteriala scade dupa ce ati stat in picioare pentru o perioada lunga de timp.
Hipotensiunea Shy-Drager
Aceasta tulburare rara afecteaza sistemul nervos care controleaza functiile involuntare, cum ar fi tensiunea arteriala, ritmul cardiac, respiratia si digestia. O caracteristica a acestei afectiuni este valoarea foarte mare a tensiunii arteriale in timp ce pacientul sta culcat.
O persoana care se confrunta cu tensiune mica in mod regulat trebuie sa-si masoare tensiunea arteriala. HartMann Veroval compact tensiometru automat detecteaza si afiseaza aritmia cardiaca, are un display generos pentru citirea facila a rezultatelor afisate si este prevazut cu indicator de pozitionare corecta a mansetei.
Simptome tensiune mica
Hipotensiunea arteriala nu provoaca intotdeauna simptome. Cu toate acestea, daca o persoana are tensiune mica, acest lucru indica faptul ca organele sale vitale nu primesc suficient sange pe cat au nevoie. In aceasta situatie, persoana in cauza poate avea o stare de oboseala sau de rau. Printre simptomele hipotensiunii se numara:
-
o stare generala de oboseala sau lipsa de energie
-
ameteli sau senzatie de lesin
-
senzatie de dezechilibru care apare cand va ridicati dupa ce ati stat asezati sau in timp ce stati in picioare
-
greata, o senzatie de disconfort stomacal si senzatie de voma
-
stare depresiva, sentimente persistente de tristete sau lipsa de buna dispozitie
-
pierderea cunostintei, cunoscuta si sub numele de lesin sau sincopa
-
vedere incetosata
Va confruntati cu tensiune mica? Cauzele ar putea fi acestea
Oricine se poate confrunta cu tensiune mica la un moment dat. De exemplu, tensiunea arteriala poate scadea in urma reglarii interne a circulatiei sanguine. In schimb, unii oameni au tensiune mica tot timpul, fara sa aiba simptome. Cauza acestui tip de tensiune mica este necunoscuta.
Ce cauzeaza o scadere brusca a tensiunii arteriale?
Tensiunea arteriala poate scadea dupa anumite evenimente, cum ar fi:
-
dupa ce v-ati ridicat brusc in picioare
-
dupa o masa
-
dupa o senzatie brusca de spaima sau in timpul unui eveniment socant
Conditii si afectiuni care pot cauza tensiune mica
Anumite conditii si afectiuni pot provoca perioade lungi de hipotensiune arteriala care pot deveni periculoase daca nu sunt tratate. Printre aceste situatii se numara:
-
sarcina, care poate provoca o crestere a nevoii de sange atat pentru persoana insarcinata, cat si pentru fatul aflat in plina dezvoltare
-
circulatie afectata cauzata de un atac de cord sau de o afectiune a inimii
-
tulburari endocrine, cum ar fi diabetul, insuficienta suprarenala si bolile tiroidiene
-
repaus prelungit la pat
-
soc, o afectiune grava in care organele vitale nu primesc suficient oxigen
-
soc anafilactic, o forma severa de reactie alergica
-
pierderi mari de sange in urma unui traumatism
-
infectii ale sangelui
-
deshidratare, care poate fi provocata de varsaturi sau de o diaree severa
Naturalis Rehidrafort este un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare. Sarurile de rehidratare Naturalis Rehidrafort se pot administra in stari de deshidratare, cand organismul pierde cantitati mari de apa prin diaree, varsaturi sau transpiratie.
Medicamente care pot cauza scaderea tensiunii arteriale
De asemenea, medicamentele pot determina scaderea tensiunii arteriale. Acest efect poate fi produs, de exemplu, de beta-blocante si nitroglicerina, substante utilizate pentru tratarea bolilor de inima.
De asemenea, diureticele, antidepresivele triciclice si medicamentele administrate pentru disfunctia erectila pot provoca tensiune mica.
Daca un medicament pe care il luati provoaca o scaderea prea mare a tensiunii arteriale, este necesar sa luati legatura cu medicul. Acesta poate ajusta doza sau poate prescrie un alt medicament pentru a echilibra tensiunea arteriala.
Tratament tensiune mica
Majoritatea persoanelor cu tensiune mica nu au nevoie de tratament. Cu toate acestea, daca hipotensiunea apare brusc sau este cauzata de o afectiune de baza, medicul va recomanda un tratament adecvat. Tratamentul este prescris in functie de cauza problemei.
De exemplu, medicul ar putea:
-
prescrie medicamente care sa ajute la echilibrarea tensiunii arteriale
-
recomanda alte medicamente sau ar putea schimba dozele unor medicamente pe care pacientul le ia, daca banuieste ca acestea ar putea fi cauzele
-
sugera modificarea alimentatiei, cum ar fi cresterea aportului de sare sau lichide
Oamenii ar trebui sa vorbeasca intotdeauna cu un medic inainte de a face orice modificari semnificative in dieta sau medicatie.
Sfaturi pentru preventie
Scaderea tensiunii arteriale poate fi prevenita si cu ajutorul modificarii stilului de viata. De exemplu:
-
nu va ridicati brusc de pe scaun sau din pat
-
sprijiniti-va capul pe o perna atunci cand stati intins
-
mancati mai putin si mai des si odihniti-va dupa masa
-
beti cat mai multe lichide
-
evitati sa stati nemiscati pentru perioade lungi de timp
-
evitati schimbarea brusca a posturii sau pozitiei
-
consumati alcool cu moderatie
-
evitati bauturile care contin cofeina spre sfarsitul zilei
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465
https://www.healthline.com/health/hypotension
https://www.medicalnewstoday.com/articles/159609