Teniaza – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Teniaza – cauze, simptome, diagnostic, tratament Teniaza – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ultima actualizare: 25 mai 2023

teniaza

Teniaza este o infectie cauzata de tenia, un tip de parazit. Parazitii sunt organisme mici care se ataseaza de alte vietuitoare pentru a supravietui. Fiintele vii de care se ataseaza parazitii se numesc gazde.

Parazitii pot fi gasiti in apa si alimentele contaminate. Daca o persoana consuma alimente sau bauturi contaminate, este posibil sa contracteze un parazit care poate trai si uneori creste si se reproduce in interiorul corpului.

Teniaza este o infectie intestinala cauzata de consumul de carne de vita sau de porc contaminata. Este cunoscuta si sub urmatoarele nume:

  • Taenia saginata (tenia de vita)
  • Taenia solium (tenia de porc)

La fel ca alti paraziti, tenia matura poate supravietui numai in interiorul animalului gazda, hranindu-se cu nutrientii proprii ai gazdei. Capul se ataseaza la interiorul intestinelor si absoarbe nutrientii din alimentele care se digera acolo.

Intre timp, organismul continua sa creasca si sa depuna oua. Ouale trec prin intestinele animalului gazda si ies din corpul lor prin materiile fecale. Asa isi vor gasi ouale noua gazda.

Persoanele care au teniaza au nevoie de tratament medical pentru a scapa de acesti paraziti. Tratamentul este eficient in aproximativ 95% dintre cazuri si dureaza de obicei cateva zile.

 


Ce este teniaza

Teniaza este o infectie parazitara cauzata de ingestia de larve de viermi intestinali (cisticerci) Taenia saginata sau Taenia solium, care se gasesc in apa sau alimentele contaminate, in special carnea de vita sau de porc insuficient preparata.

Oamenii elimina segmente sau oua de tenie prin fecale, iar acestea pot contamina solul, unde parazitii supravietuiesc pana la cateva luni. Daca vacile sau porcii consuma iarba ori intra accidental in contact cu aceste oua de tenie, animalele se vor contamina, larvele putand rezista pana la cativa ani in sistemul lor muscular. Mai departe, carnea lor ajunge sa fie consumata de oameni – iar daca aceasta nu este corect gatita, larvele ajung in sistemul digestiv si se dezvolta la stadiul de adult.

Cauze si factori de risc

Oamenii ajung sa dezvolte teniaza in urma consumului de carne de vita sau de porc cruda sau insuficient gatita. Alimentele contaminate pot contine oua sau larve de tenia care cresc in intestine atunci cand sunt consumate.

Prepararea completa a carnii de vita sau de porc omoara larvele, drept urmare, acestea nu pot sa supravietuiasca in organismul uman.

teniaza-cauze

Tenia poate atinge aproape 3 metri in lungime. Poate trai in intestine timp de ani de zile fara a fi descoperita. Corpul teniei este format din mai multe segmente. Fiecare dintre aceste segmente poate produce oua. Pe masura ce tenia se maturizeaza, aceste oua sunt eliminate din corp prin materiile fecale.

Igiena precara poate duce, de asemenea, la raspandirea teniazei. Dupa ce larvele de tenia ajung in scaunul uman, ele pot fi raspandite prin contactul cu aceste materii. Pentru a preveni raspandirea infectiei cu tenia este vital sa va spalati bine pe maini.

Care sunt factorii de risc pentru teniaza?

Teniaza este mai frecventa in zonele in care oameni obisnuiesc sa consume carne cruda de vita sau de porc si unde conditiile de igiena sunt extrem de precare. Aceste zone sunt:

  • Europa de Est si Rusia
  • Africa de Est
  • Africa Sub-Sahariana
  • America Latina
  • Anumite zone ale Asiei, cum ar fi China, Indonezia si Coreea de Sud

Persoanele care calatoresc in zonele in care teniaza este mai frecventa sunt expuse riscului de a contracta boala.

Persoanele care au sistemul imunitar slabit si care, din aceasta cauza, nu sunt capabile sa lupte impotriva infectiilor, sunt mai predispuse la a dezvolta teniaza. Sistemul imunitar se poate slabi din cauza:

  • infectiei cu HIV
  • transplantului de organe
  • diabetului
  • chimioterapiei

Simptomatologie

In cele mai multe cazuri, teniaza nu provoaca niciun simptom. Cu toate acestea, unii oameni pot dezvolta semne si simptome de teniaza, cum ar fi:

teniaza-simptome

Unele persoane care se confrunta cu teniaza pot prezenta, de asemenea, iritatii in zona perianala, care sunt cauzate de segmentele sau ouale de tenia care sunt expulzate in scaun.

Oamenii devin de multe ori constienti ca au tenie in intestine atunci cand observa segmente sau oua de tenie in scaun.

Dezvoltarea infectiilor poate dura intre 8 si 14 saptamani.

Uneori, acesti paraziti pot migra catre zonele sensibile ale corpului, cum ar fi inima, ochii sau creierul, provocand o afectiune numita cisticercoza. Aceasta poate cauza probleme grave de sanatate.

Diagnostic

Luati legatura cu un medic daca observati segmente sau oua de tenia in scaun. In timpul vizitei, medicul va intreba care este istoricul de sanatate si daca ati calatorit recent in zonele in care teniaza este raspandita. De multe ori, medicii vor putea sa puna diagnosticul de teniaza pe baza simptomelor.

Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate recomanda analize de sange, cum ar fi o hemoleucograma. De asemenea, poate solicita un examen coproparazitologic pentru a verifica daca sunt prezente oua sau segmente de tenia in materiile fecale.

Metode de tratament

Teniaza este de obicei tratata cu medicamente prescrise de specialist. Printre medicamentele recomandate pentru teniaza se numara praziquantel si albendazol. Ambele medicamente sunt antihelmintice (antiparazitare), ceea ce inseamna ca ucid viermii paraziti si ouale acestora. In cele mai multe cazuri, aceste medicamente sunt administrate sub forma unei singure doze. Durata de vindecare completa a infectiei este, in medie, de cateva saptamani. Dupa aceasta perioada, tenia este eliminata din organism sub forma de deseu.

teniaza-tratament

Efectele secundare frecvente asociate cu aceste medicamente sunt ametelile si deranjamentul stomacal.

Care sunt perspectivele pentru persoanele care se confrunta cu teniaza?

Cele mai multe cazuri de teniaza dispar in urma administrarii tratamentului. Medicamentele prescrise pentru aceasta afectiune sunt de obicei eficiente si vindeca infectia.

Posibile complicatii

Exista situatii rare in care oamenii pot dezvolta complicatii grave ale infectiei cu tenia. Acesti paraziti pot ajunge sa blocheze intestinele, provocand o problema medicala care poarta denumirea de ocluzie intestinala. Ocluzia intestinala reprezinta o urgenta medicala care poate necesita o interventie chirurgicala pentru a corecta problema.

In alte cazuri, o tenie provenita de la carnea de porc poate calatori catre alte parti ale corpului, cum ar fi inima, ochiul sau creierul. Aceasta afectiune se numeste cisticercoza. Cisticercoza poate provoca alte probleme de sanatate, cum ar fi convulsii sau infectii la nivelul sistemului nervos.

Cum poate fi prevenita teniaza?

Cea mai eficienta modalitate de a preveni teniaza este prepararea corecta a carnii si a alimentelor, in general. Pentru a face acest lucru, este important sa gatiti carnea la o temperatura de peste 60°C timp de cinci minute sau mai mult. Folositi un termometru de gatit pentru a masura temperatura carnii la mijlocul acesteia.

O alta recomandare importanta spune sa nu consumati carnea imediat dupa preparare. Este esential sa mai asteptati timp de trei minute inainte de a o taia si consuma. Acest lucru poate ajuta la distrugerea oricaror paraziti care ar putea fi in carne.

teniaza-preventie

De asemenea, igiena adecvata a mainilor este extrem de importanta pentru prevenirea raspandirii acestei boli. Spalati-va intotdeauna bine pe maini dupa ce ati mers la toaleta. In plus, parintii trebuie sa-i invete pe copii sa faca acelasi lucru.

De asemenea, beti doar apa imbuteliata daca locuiti sau calatoriti intr-o zona in care apa nu este purificata.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/taeniasis

https://www.cdc.gov/parasites/taeniasis/disease.html

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/taeniasis-cysticercosis