Tenul gras apare atunci cand glandele din piele produc prea mult sebum, care este substanta ce sigileaza umiditatea. Curatarea blanda, hidratantii fara ulei si tratamentele pentru a reduce productia de sebum va pot ajuta. Uleiul este vital pentru mentinerea sanatatii pielii, dar un exces de sebum poate duce uneori la pori infundati si acnee. Unii oameni nu apreciaza nici cum arata, nici senzatia pe care o creeaza.
Toata lumea are putin sebum pe piele. Sub fiecare por al pielii se afla o glanda sebacee care produce un ulei natural numit sebum, mentinandu-ti pielea hidratata si sanatoasa. Dar glandele pot produce prea mult ulei, ceea ce duce la aparitia tenului gras.
Stiti ca aveti piele grasa daca tenul arata mereu lucios si folositi mai multe servetele absoarbante intr-o zi. Tenul gras poate deveni chiar uleios in cateva ore de la curatare.
Apar si mai des eruptiile cutanate pentru ca sebumul se amesteca cu celulele moarte ale pielii si ramane blocat in porii dumneavoastra.
Cauzele tenului gras includ factori genetici, de mediu si de stil de viata. Desi nu puteti scapa in mod definitiv de tenul gras, puteti lua masuri pentru a o face mai putin uleioasa. Cheia este sa identificati una sau mai multe dintre cauzele subiacente.
Gelul Rilastil Acnestil pentru curatarea zilnica a tenului de tip gras, mixt, cu multe impuritati, cu aspect uleios sau predispus la acnee. Gelul Rilastil Acnestil curata in profunzime impuritatile si reechilibreaza tenul incarcat cu aspect uleios. Gelul este imbogatit cu ingrediente active specifice, curata pielea fara a distruge bariera hidro-lipidica a pielii.
In acest articol, vom explora cauzele si tratamentele pentru tenul gras, inclusiv o rutina detaliata de ingrijire a pielii.
Cauze ten gras
Genetica
Tenul gras tinde sa se transmita in familii. Daca unul dintre parintii dumneavoastra are piele grasa, exista sanse mari sa aveti si dumneavoastra glande sebacee foarte active.
Varsta
Desi nu neaparat scapati de tenul gras, pielea dumneavoastra va produce cu siguranta mai putin sebum odata cu inaintarea in varsta. Pielea imbatranita pierde proteine, cum ar fi colagenul, iar glandele sebacee incetinesc. De aceea, multe persoane cu piele imbatranita au si piele uscata. Este, de asemenea, momentul cand liniile fine si ridurile devin mai evidente din cauza lipsei de colagen si sebum. Un avantaj al pielii grase este ca s-ar putea sa nu aratati semnele imbatranirii atat de repede precum cei cu ten mai uscat.
Este posibil sa aveti acum piele grasa, dar va trebui sa va evaluati pielea pe masura ce imbatraniti. Chiar si persoanele in varsta de 30 de ani pot sa nu aiba aceeasi compozitie a pielii ca in adolescenta si 20 de ani.
Un estetician va poate ajuta sa va evaluati tipul de piele la fiecare cativa ani pentru a vedea daca trebuie sa faceti vreo schimbare in rutina voastra de ingrijire a pielii.
Locul unde locuiti si anotimpul
In timp ce genetica si varsta sunt cauzele subiacente ale tenului gras, locul unde locuiti si anotimpul pot face si ele o diferenta. Oamenii tind sa aiba piele mai grasa in climatul cald si umed. De asemenea, este mai probabil sa aveti mai mult ulei pe piele in timpul verii decat toamna sau iarna. Desi nu puteti sa va mutati din cauza pielii grase, puteti sa va ajustati rutina zilnica in zilele cu caldura si umiditate ridicate. Mentineti la indemana servetele absoarbante pentru a indeparta excesul de ulei pe parcursul zilei. De asemenea, un hidratant sau o baza de machiaj mata va poate ajuta sa absoarbeti uleiul in plus.
Porii mariti
Uneori, porii dumneavoastra se pot mari din cauza varstei, fluctuatiilor de greutate si a breakout-urilor anterioare. Porii mai mari tind si ei sa produca mai mult ulei. Nu puteti sa va micsorati porii, dar puteti avea grija suplimentara sa stergeti zonele fetei cu pori mariti pe parcursul zilei.
Utilizarea produselor de ingrijire a pielii nepotrivite
Tenul gras poate fi, de asemenea, provocat de utilizarea produselor de ingrijire a pielii nepotrivite pentru tipul dumneavoastra de piele. Unele persoane confunda pielea mixta cu cea grasa si ar putea utiliza creme prea dense, de exemplu.
Daca aveti pielea mai uscata in lunile de iarna, este posibil sa fie nevoie sa va modificati planul de ingrijire a pielii pentru primavara si vara, folosind hidratante usoare si cleansere pe baza de gel. Utilizarea produselor corecte de ingrijire a pielii poate face o diferenta semnificativa in cantitatea de ulei ramas pe fata.
Exagerarea rutinei de ingrijire a pielii
Pe de alta parte, spalarea fetei sau exfolierea prea des poate face, de asemenea, ca pielea dumneavoastra sa devina uleioasa. Acest lucru poate parea ca o contradictie, deoarece scopul spalarii si exfolierii este sa scapati de ulei.
Dar daca faceti asta prea des, veti inlatura prea mult ulei de pe piele. Acest lucru poate determina glandele sebacee sa intre in modul de urgenta, unde produc si mai mult sebum pentru a compensa pierderea. Trebuie sa va spalati pielea doar de doua ori pe zi pentru a tine la distanta excesul de sebum.
Nerespectarea aplicarii produselor de protectie solara poate usca, de asemenea, pielea, conducand la o productie mai mare de sebum. Asigurati-va ca purtati intotdeauna protectie solara in fiecare zi. Hidratantele si fondurile de ten cu protectie solara tind sa fie mai putin uleioase, dar este posibil sa fie nevoie sa reaplicati pe parcursul zilei.
Ocolirea hidratantului
Este un mit ca hidratantul cauzeaza tenul gras. Ba din contra, daca folositi tratamente pentru acnee, cum ar fi acidul salicilic sau peroxidul de benzoil, cu siguranta aveti nevoie de un bun hidratant pentru a va mentine pielea ferita de uscare. Fara hidratant, orice tip de piele va deveni uscat. In loc sa sariti peste hidratant, cheia este sa gasiti tipul potrivit de hidratant. Hidratantele usoare, pe baza de apa, functioneaza bine pentru tenul gras. Asigurati-va intotdeauna ca este ultimul pas in rutina dumneavoastra dupa curatare si tonifiere. Cautati si produse care spun ca sunt "fara ulei" si "non-comedogenice" pentru a ajuta la mentinerea porilor curati.
Farmacistii Catena recomanda Assista Crema cu UREE 15%, un produs hidratant si emolient, care inmoaie pielea, imbunatatind aspectul acesteia. Se recomanda a fi folosita pentru piele uscata si/sau crapata. Contine o combinatie de ingrediente cu rol de hidratare, inmuiere si hranire. Aduce un aport suplimentar de vitamine, precum pantenolul (vitamina B5), complexul vitaminic lipozomal* (ce contine vitaminele: A, E, F si C), care imbunatatesc aspectul pielii si o tonifica.
Remedii pentru ten gras
Spalati-va fata in mod regulat
Spalarea fetei cel putin de doua ori pe zi ar trebui sa faca parte din rutina dumneavoastra de ingrijire a pielii. Aceasta curata porii infundati, indeparteaza murdaria si bacteriile de pe piele, prevenind in acelasi timp aparitia cosurilor. Nu va spalati fata excesiv. Supra-spalarea poate usca pielea si determina glandele sebacee sa produca exces de sebum.
Beti multa apa
Corpul ar trebui sa fie hidratat in permanenta. Daca lipseste apa, corpul poate produce prea mult sebum pentru a mentine pielea hidratata. Cel putin 2-3 litri de apa pe zi sunt ideali pentru mentinerea unei pielii sanatoase.
Creme hidratante
Desi suna paradoxal sa aplicati creme hidratante pe pielea grasa, este un produs util. Cremele hidratante mentin pielea hidratata si previn productia excesiva de sebum.
O crema hidratanta va mentine pielea hidratata, moale si supla. Alegeti o crema hidratanta pentru controlul uleiului daca aveti tenul gras. Utilizati o crema usoara pentru a preveni senzatia de greutate pe piele.
Adaugati un toner in rutina voastra de ingrijire a pielii
Tonerele curata porii si adauga umiditate pielii, lasand-o bine hidratata. Pot fi folosite ca un curatitor profund. Tonerele ajuta la indepartarea uleiului si a murdariei de pe piele. De asemenea, restabilesc echilibrul pH-ului pielii si o revitalizeaza.
Servetele absorbante
Utilizati hartia absorbanta pentru a elimina aspectul uleios in timpul zilei. Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenti sa nu apasati prea tare aceste foi pe piele. Nu vreti sa privati pielea de uleiurile necesare. Reutilizarea unei parti a foitei pe o alta zona a pielii este, de asemenea, o idee proasta. Impingeti murdaria colectata anterior in pori.
Urmariti o rutina de ingrijire a pielii
Este intotdeauna sanatos sa urmati o rutina de ingrijire de baza pentru a permite pielii sa respire. Nu faceti compromisuri cu produsele dumneavoastra. Achizitionati produsele potrivite (chiar daca sunt putin peste bugetul vostru) pentru a beneficia de pe urma pielii dumneavoastra. Efectuati un test de proba inainte de a utiliza un produs pe fata. Cumparati doar produse testate dermatologic.
Surse:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321090
https://www.healthline.com/health/oily-skin-causes#location-and-season
https://skinkraft.com/blogs/articles/oily-skin-causes-prevention-treatments