
Temperatura rectala la bebelusi este cea mai precisa si totodata cea mai eficienta metoda de masurare a temperaturii corporale in cazul nou-nascutilor, permitand astfel monitorizarea starii lor de sanatate. Spunem aceasta pentru ca, spre deosebire de temperatura orala, axilara sau auriculara, temperatura rectala la bebelusi se masoara in interiorul corpului, ceea ce o face sa fie considerata cea mai precisa dintre metodele disponibile. Totodata, tinand cont de faptul ca cei mici sunt destul de necooperanti pentru a le putea fi masurata temperatura axial, oral sau auricular, temperatura rectala la bebelusi ramane singura metoda eficienta pe care parintii si medicii o au la dispozitie cand se impune o astfel de procedura.
In acest material va vom arata de ce si cand se masoara temperatura rectala la bebelusi, care sunt valorile normale si cum se face monitorizarea acestora. De asemenea, vom descrie pas cu pas cum se masoara temperatura rectala la bebelusi si care sunt masurile de precautie necesare.
Cand se masoara temperatura rectala la bebelusi
Desi este un indicator important al starii de sanatate a celor mici, temperatura rectala la bebelusi nu trebuie monitorizata permanent, daca nu exista semne care sa dea de inteles ca ceva ar putea fi in neregula. Primul si cel mai important simptom este febra, adica o crestere a temperaturii corporale ce poate fi usor constatata prin faptul ca pielea copilului devine mai fierbinte decat in mod normal. Febra mai poate fi insotita de transpiratie excesiva, frisoane si lipsa apetitului. De asemenea, pe fondul starilor febrile se altereaza si dispozitia copilului. care poate deveni letargic sau iritat, plange frecvent aparent fara motiv, adoarme greu si se trezeste des.
Toate aceste simptome nu pot fi trecute cu vederea iar unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le faca parintii este sa masoare temperatura rectala la bebelusi.
Cum se masoara corect temperatura rectala la bebelusi
Asa cum spuneam, temperatura rectala la bebelusi este importanta in primul rand din punctul de vedere al acuratetei si in acelasi timp constituie cea mai eficienta metoda de masurare in raport cu varsta pacientului. In acest scop aveti nevoie de un termometru special conceput pentru a masura temperatura rectala la bebelusi precum si de un lubrifiant pe baza de apa sau alte substante care sa nu irite pielea.
Inainte de a masura temperatura rectala la bebelusi, termometrul se curata bine cu apa calduta si un sapun fin sau cu o solutie dezinfectanta. De asemenea, trebuie sa va spalati pe maini inainte de a utiliza termometrul astfel dezinfectat iar pentru mai multa siguranta puteti folosi si manusi chirurgicale. Varful termometrului se lubrifiaza pentru a facilita alunecarea in interiorul rectului, dupa care bebelusul se pozitioneaza intr-o pozitie confortabila. Acesta poate fi asezat pe spate cu genunchii indoiti catre piept, sau pe burta pe masa de infasat sau pe genunchi. Este important ca cel mic sa se simta cat mai confortabil si totodata sa fie mentinut in pozitia respectiva pentru a nu face miscari bruste in timpul masurarii temperaturii.
Pentru a lua temperatura rectala la bebelusi termometrul se introduce usor in rect la o adancime intre 1,2 si 2,5 centimetri. Un indicator in acest sens este varful argintiu, termometrul trebuind sa fie impins pana cand acesta nu se mai vede. Este important ca termometrul sa fie introdus usor si sa nu il fortati daca simtiti ca nu mai aluneca, pentru a evita producerea unor leziuni la nivelul canalului rectal.
Dureaza 2-3 minute ca termometrul sa masoare temperatura rectala la bebelusi, timp in care copilul trebuie sa se mentina in pozitia in care a fost asezat si sa se miste cat mai putin.
Termometrul se extrage la fel de usor iar dupa citirea valorii indicate se spala si se dezinfecteaza.

Cum se monitorizeaza temperatura rectala la bebelusi
Temperatura rectala la bebelusi necesita monitorizare doar daca la o prima masuratoare termometrul a indicat o valoare mai mare decat cea normala. Pana la varsta de 3 luni, temperatura rectala la bebelusi trebuie sa se mentina intre 36,6 si 37,9 de grade Celsius. In cazul copiilor intre 3 si 6 luni valorile normale sunt aceleasi insa despre febra se poate vorbi de la o temperatura peste 38,9 grade Celsius. Apoi, pana la varsta de un an, valoarea maxima a temperaturii normale este 38,5 grade Celsius.
Revenind la subiectul acestui capitol, temperatura rectala la bebelusi se monitorizeaza in mod diferentiat in functie de varsta copilului, cupa cum urmeaza:
Monitorizare pana la varsta de 3 luni
In aceasta perioada copiii sunt foarte vulnerabili intrucat sistemul lor imunitar abia incepe sa se dezvolte, astfel ca temperatura rectala la bebelusi trebuie masurata mai des, in cazul in care depaseste valoarea normala de 37,9 grade Celsius. In acest caz, se recomanda ca temperatura rectala la bebelusi sa fie masurata de trei ori pe zi, notand de fiecare data valorile inregistrate pentru a urmari mai usor evolutia acestora.
Monitorizare intre 3 si 6 luni
In acest interval de varsta, masurarea temperaturii rectale in cazul copiilor cu febra se face de doua ori pe zi, insa motive de ingrijorare apar daca aceasta depaseste 38,9 grade Celsius. Ideal este ca temperatura sa se mentina in limita a 37,9 grade Celsius, insa la aceasta varsta sistemul imunitar este ceva mai evoluat iar depasirea cu cel mult un grad a valorii maxime normale nu este considerata o problema grava.
Monitorizare intre 6 si 12 luni
In acest caz vorbim de o imunitate crescuta, astfel ca organismul poate face fata unor infectii minore care genereaza febra usoara. La aceasta varsta, monitorizarea temperaturii rectale se impune doar incepand de la o valoare de 38,5 grade, fiind necesare 1-2 masuratori pe zi. Totusi, daca cel mic prezinta doar o usoara stare febrila dar este vioi, mananca normal si nu are alte simptome nu sunt motive de ingrijorare.
Diferente dintre temperatura rectala la bebelusi si alte metode de masurare
Dupa cum am precizat si mai devreme, temperatura rectala este singura metoda ce presupune masurarea temperaturii din interiorul corpului, si nu in exterior, asa cum e cazul temperaturii axilare, orale sau auriculare. Din acest motiv temperatura rectala este considerata cea mai relevanta din punct de vedere al acuratetei. La polul opus se afla temperatura axilara care, paradoxal, este metoda cea mai frecvent folosita.
Intrucat este masurata in interiorul corpului, temperatura rectala la bebelusi va fi intotdeauna mai mare decat cea masurata axilar, oral sau auricular diferentele variind intre 0,3 – 1,00 grade Celsius.
In ciuda faptului ca este cea mai precisa metoda, masurarea temperaturii rectale este si cea mai riscanta intrucat o miscare gresita sau fortarea introducerii termometrului poate cauza leziuni severe ale canalului rectal, iar folosirea unui termometru insuficient curatat si dezinfectat poate favoriza transmiterea unor germeni patogeni si aparitia unor infectii.