Periajul dentar efectuat corect este deosebit de important pentru mentinerea sanatatii orale si sanatatea intregului organism, avand in vedere faptul ca exista conexiuni intre afectiunile cavitatii bucale si problemele tubului digestiv sau afectiunile cardiace.
Invatate si aplicate chiar de la varste fragede, regulile igienei orale pot fi transformate in deprinderi sanatoase care vor fi mentinute si la maturitate. Exista numeroase tehnici pentru periajul corect al dintilor care previn formarea cariilor si bolile parodontale, care pot fi efectuate de oricine pentru a evita complicatiile cauzate de placa bacteriana.
Un periaj corect ar trebui sa dureze 3-5 minute, de 2 ori pe zi, cu o pasta de dinti cu fluor, urmat de periajul limbii (efectuat prin miscari circulare blande) si periajul obrajilor (prin miscari foarte delicate). Capul periutei de dinti trebuie sa fie mic, pentru a patrunde pana in spatele cavitatii orale, unde se afla maselele, iar perii trebuie sa fie suficient de moi pentru a proteja gingia.
Pentru o curatere eficienta, dar si delicata a dintilor si a gingiilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Foramen periuta de dinti cu carbune activ. Are peri ultrafini care curata spatiile interdentare, indepartand placa bacteriana si tartrul. Datorita carbunelui activ, curatarea este profunda iar germenii care provoaca placa dentara sunt inlaturati.
1. Tehnica de periaj dentar Bass/ Tehnica periajului sulcular
Este una dintre cele mai eficiente tehnici de periere, pentru o curatare in profunzime a danturii, adresandu-se, in special, zonei dintelui din apropierea gingiei, si implica miscari vibratorii. Este o metoda recomandata indeosebi pacientilor cu spatii interdentare libere, celor care se confrunta cu probleme parodontale si persoanelor care au beneficiat de lucrari protetice fixe cu limita subgingivala ori aparate ortodontice.
Cum se procedeaza
Se aplica periuta de dinti pe suprafata dintilor la nivel cervical, adica zona dintelui din apropierea gingiei, la un unghi de 45 de grade – ceea ce inseamna usor oblic. Se preseaza usor, astfel incat perii sa patrunda delicat subgingival. Se efectueaza 10-15 miscari vibratorii la fiecare dinte, atat spre obraz (suprafete externe), cat si spre limba (suprafete interne).
2. Tehnica de periaj dentar Stillman
Recomandata in cazul recesiunii gingivale, stimularea gingivala, indepartarea placii si biofilmului din regiunea cervicala. Tehnica Stillman se aseamana cu metoda Bass.
Cum se procedeaza
Se plaseaza periuta la nivel cervical pe suprafata dintelui (zona dintelui din apropierea gingiei), insa, de aceasta data, miscarile vor fi mai ample, periuta urmand traseul de la nivelul marginii gingivale, insa tehnica implica si miscari din spate in fata (orizontale) pe suprafetele dintilor folosite pentru masticatie (ocluzale). Este o miscare care se repeta la fiecare dinte.
3. Tehnica rotativ-vibratorie Charter
Este o metoda recomandata in special pacientilor cu recesiune gingivala, de cele mai multe ori, impreuna cu tehnica Bass. Este ideala pentru persoanele cu aparate ortodontice fixe/ lucrari protetice fixe, inclusiv in cazul anumitor interventii chirurgicale efectuate la nivelul gingiilor. Avantajul consta in presiunea aplicata pe gingie, fara provocarea recesiunii gingivale. Aceasta tehnica rotativ-vibratoare se efectueaza invers comparativ cu tehnica de periaj dentar Bass.
Cum se procedeaza
Capul periutei de dinti va fi tinut intr-un unghi de 45 de grade. Perii vor fi indreptati spre marginea libera a dintelui. Se aplica, apoi, o vibratie usoara in sens orizontal, respectiv, inainte-inapoi, pentru curatarea danturii. In acest mod, gingia este protejata de sangerari ulterioare. Indeosebi in cazul gingiilor sensibile, este recomandata periuta/peri cu duritate redusa.
Pentru a va ajuta sa indepartati petele de pe dinti si sa va mentineti mereu respiratia proaspata, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Foramen pasta de dinti cu carbune activ. Aceasta pasta de dinti contine florura de sodiu, ajuta la prevenirea cariilor si contribuie la obtinerea unui zambet stralucitor si sanatos.
4. Tehnica de periaj dentar Fones
Denumita si tehnica de periaj circulara, este adesea utilizata de cei cu dexteritate redusa ori copii. Tehnica Fones igienizeaza suprafetele proximale si cele gingivo-dentare.
Cum se procedeaza
Dintii trebuie sa fie inchisi intre ei, iar perii moi ai periutei de dinti fixati perpendicular pe acestia. Pentru a fi curatat exteriorul dintilor, se vor efectua miscari circulare scurte, de 4-5 ori, pentru fiecare regiune dentara. Se deschide, apoi, gura, si se repeta aceleasi miscari circulare de aceasta data pe interiorul danturii. Prin tehnica Scrub (prezentata mai jos) vor fi curatate suprafetele ocluzale.
5. Tehnica Roll (rularii)
Este o alta tehnica de periaj a dintilor foarte simpla, care nu necesita prea multa exersare, curatind eficient si inter-dentar si prevenind formaea cariei la acest nivel. Aceasta metoda este utilizata mai ales la finalul tehnicilor Bass, Stillman si Charter, pentru o curatare completa. Este indicata atat in bolile parodontale, cat si persoanelor sanatoase.
Cum se procedeaza
Tehnica de periere se efectueaza dinspre gingie spre dinte. Se plaseaza perii la un unghi de 45 de grade intre gingie si dinte. Se foloseste metoda de rulare prin efectuarea unor miscari de periere rotativa. Astfel, capul periutei de dinti va fi deplasat dinspre gingii spre coroanele dintilor
6. Tehnica de periaj dentar Scrub/Periaj prin miscari orizontale
Se numara printre cele mai simple si des utilizate tehnici de periaj, recomandata, insa, doar la finalul procesului de ingrijire al cavitatii bucale. Mai exact, dupa folosirea apei de gura sau atei dentare, pentru eliminarea placii bacteriene.
Asta, deoarece metoda Scrub implica miscari orizontale, traduse printr-o curatare superficiala a suprafetei dentare. Utilizata ca tehnica de periaj dentar de baza, nu va reusi sa curete spatiile interdentare. Dimpotriva, introducand in acestea resturi alimentare.
Cum se procedeaza
Se plaseaza periuta pe suprafetele dintilor, fie pe partea stanga sau pe partea dreapta a cavitatii bucale. Pornindu-se din aceasta pozitie, se efectueaza miscari orizontale, din spate in fata si invers, pe toate suprafetele dentare care sunt accesibile periutei de dinti.
Surse:
http://www.ijcpd.org/journal/view.html?volume=16&number=4&spage=149&year=2020
https://www.juniordentist.com/types-of-tooth-brushing-techniques.html